Bästa Perkulatorn För Ditt Kaffe (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka perkolatorer som är bäst i test enligt vår testpanel!

En perkulator, perkolator eller cirkulationsperkulator som det också kallas, är en kaffebryggare med ett utseende som nästan efterliknar en kaffetermos. I vissa sammanhang kan den även bli kallad för en äldre kaffekokare, men den skiljer sig från traditionella kaffebryggare då den har en annan process. Den låter nämligen vattnet passera det inbyggda kaffefiltret flera gånger tills vattnet kokar, och då stänger den av sig. Frågar du den äldre generationen kan säkerligen flertalet berätta mycket om perkulatorer och smaken av kaffe på den gamla goda tiden. Den speciella processen som en perkulator använder ger kaffet en intensiv och stark smak som många uppskattar. Detta är tack vare den långsamma bryggningsprocessen som nyttjar kaffepulvret om och om igen. Om du vill intensifiera kaffet ytterligare kan du brygga innan du använder perkulatorn, eller också kan du brygga det två gånger genom den.

När du ska välja perkulator bör du först fundera på hur ofta och till hur många du vill kunna göra kaffe. Att den brygger kaffe med intensitet och god smak i o med den lyxigt långsamma bryggningsprocessen är såklart fördelar, men något annat du kanske bryr dig om är dess utseende. En perkulator är trots allt en kanna som du säkerligen vill ha framme på köksbänken. Vanligtvis används den även vid servering. I vårt test har vi samlat de bästa perkulatorerna för att du ska kunna välja en som passar dig och dina önskemål.

1. Vinnare och bäst i vårt test blev perkulatorn från C3 Basic Perkulator 

Fördelar

  • Automatisk avstängning
  • Stilren
  • Lätt att se vattenmängd
  • Inget sump i botten

Nackdelar

  • Relativt svag effekt

Specifikationer

Mer om perkulatorn från C3 Basic Perkulator 

Vi väljer C3 Basic Perkulator som bäst i test, då den är relativt billig men ändå både stilren och smidig. Du ställer den enkelt på den tillhörande plattan under tiden du brygger kaffet. När det sedan är klart kan du lyfta av kannan och servera kaffet. Den håller även kaffet varmt under en lång stund.

Många test utser denna perkulator som bäst då den har många användbara funktioner. Måttskalan på vattenbehållaren underlättar en hel del, och den automatiska avstängningen lika så. Det gör den både säker och miljövänlig samtidigt som den på så sätt indikerar att kaffet är klart om du råkat glömma det.

2. På andra plats i testet kommer KitchenAid Artisan

Fördelar

  • Bra pris
  • Integrerad timer och våg
  • Användarvänlig
  • Sladdlös

Nackdelar

  • Ingen gradering på utsidan

Specifikationer

Mer om KitchenAid Artisan

Några hundralappar billigare än de andra alternativen i detta test kommer kaffepressen för dig med en lite mindre budget. Eller kanske för dig som är osäker på om en perkulator är något för dig. Likt C3 Basic ECO har även den här kaffepressen från KitchenAid en LCD-skärm som du kan avläsa både bryggtiden och vikt.

Som de andra produkterna i detta test så är KitchenAid’s bidrag tillverkad i rostfritt stål. Stora plus för oss är dels det billiga priset men även att den har en stilren och enkel design. Vi anser att den passar till de flesta kök och är en fin detalj. Användare av denna kaffepress är överlag mycket nöjda. Det är verkligen en helt annan smakupplevelse att dricka kaffe som körts igenom en kaffepress kontra en vanlig kaffekokare. Den har även en batteridrift vilket är bra både för din trygghet, miljöpåverkan och elförbrukningen.

Köpguide – hur du väljer den bästa perkulatorn

Innan du väljer din drömmiga perkulator som ska brygga ett sådant gott kaffe att du aldrig återgår till vanliga bryggare, bör du fundera på vad du anser vara den viktigaste egenskapen. För alla ger gott kaffe, speciellt med nymalet kaffepulver.

Vi har i vårt bäst i test listat flera olika egenskaper, fördelar och funktioner som du bör kika extra på. Men nedan vill vi djupdyka i dem ytterligare, så att du kan skapa dig en bild av vad de innebär mer konkret.

Hitta bäst i test perkulatorer hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test perkulatorer hos oss på Testjakt.se!

Enkel användning

Du ska kunna använda din perkulator på tidiga måndagsmornar såväl som lugna lördagseftermiddagar, och då måste den vara enkel. Du bör kunna plocka fram den vid behov utan problem, och inte minst starta den utan att det skapar frustration eller uppgivenhet.

Om du vill kunna be någon annan i ditt hushåll brygga kaffet åt dig måste även perkulatorn vara tillräckligt användarvänlig så att ska kunna beskriva hela processen. Du ska ju få kunna lyxa till det ibland du också, trots allt!

Utseende

För att din perkulator ska kunna stå framme är det viktigt att den är fin och att den matchar köket. Annars kommer du tycka att den får utrymmet att se stökigt ut eller att den är i vägen.

Du kan såklart ställa undan din perkulator, men om du vill kunna använda den varje dag blir det mycket jobb. Då är det enklare att låta den stå framme och vara en snygg inredningsdetalj istället.

Volym

Många perkulatorer, inklusive de i vårt bäst i test, kommer i flera olika storlekar med olika volymer. Där är det viktigt att du väljer en som brygger lagom många koppar till dig och dina hushållsmedlemmar.

Du vill inte behöva kämpa med en stor och tung maskin om du bara vill ha någon kopp, men du vill självklart inte heller brygga för lite kaffe. Så välj en perkulator som ger en lagom volym.

När är det bra att använda en perkulator?

Vill du brygga riktigt gott och exklusivt kaffe är en perkulator ett utmärkt val för dig. Med en sådan kan du imponera på vem som helst, inte bara med den unika och snygga maskinen utan även med det fantastiska resultatet.

För att sätta guldkant på vardagen kan en perkulator också hjälpa till. Det är ett perfekt sätt att skämma bort dig själv på, genom att på tråkiga mornar lyssna till bryggandet och sedan smutta på det goda kaffet. Det är vardagslyx!

Vanliga frågor om perkultorer

Vad brukar en perkulator kosta? Finns det ett pris som många perkulatorer hamnar på eller skiljer sig priserna mycket åt från produkt till produkt?

En perkulator ligger ofta mellan 500 och 1500 kronor. Stora och speciella alternativ kan kosta lite mer och mindre och enklare varianter kan kosta mindre.

Hur brygger en perkulator kaffe? Fungerar den som en vanlig, traditionell kaffekokare eller utför den något särskilt under processens gång som gör smaken bättre?

En perkulator behöver vatten, värme och kaffepulver precis som vanliga kaffekokare. Dock använder den ett inbyggt filter i vilket vattnet filtreras genom flera gånger om. Det gör att kaffet blir godare.

Vilket kaffe är bäst att använda i en perkulatorbryggare? Är det viktigt att följa rekommendationerna som finns i produktbeskrivningarna, eller går det att välja vilken sort som helst?

Vilket kaffe är bäst att använda i en perkulatorbryggare? Är det viktigt att följa rekommendationerna som finns i produktbeskrivningarna, eller går det att välja vilken sort som helst?

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 21/08/2023 •  8 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test