Bästa Luftfuktare [Topp 3 2021] Få ett skönt klimat hemma!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En luftfuktare är ett perfekt hjälpmedel mot torr luft i hemmet. Det räcker oftast med en liten luftfuktare för att göra din luft mer behaglig. I vårt luftfuktare test har vi valt ut tre stycken produkter som vi tycker är de allra bästa av olika anledningar och vi har tittat på faktorer så som täckningsyta, storlek, vattentank och ljudnivå. Det är de saker som är viktiga för konsumenterna vid valet av luftfuktare. Givetvis har vi också tittat på priset och vad andra kunder tycker om respektive produkt. Nedan kommer vi detaljerat att beskriva våra favoriter och varför de placerades på topp tre.

I vårt luftfuktare test var det en produkt som stack ut över de andra och vinnaren Dyson AM10 luftfuktare är bäst i test. Dyson AM10 vann tack vare att den dödar 99,9 % av bakterierna i ett rum och dessutom även fungerar som bordsfläkt. Men varför ska du skaffa en luftfuktare? Både virus och bakterier trivs i torr luft och därför minskar dessa om du har en luftfuktare hemma. Dessutom är de till stor hjälp för personer med astma och allergier då det ofta leder till torrhet i hals. En luftfuktare är extra bra att ha under vinterhalvåret då luften oftast är torrare.

Kort om de tre vinnande luftfuktarna

Dyson AM10

-"En högteknologisk luftfuktare som dödar 99,9% av bakterierna!"
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

HACE PCMH45

-"En luftfuktare som täcker upp till 250 m²!"
Läs hela recensionen >

Rubicson Luftfuktare

-"En budgetvänlig luftfuktare med timer och stämningsbelysning!"
Läs hela recensionen >

Fördelar

Nackdelar

Vinnaren i vårt luftfuktare test är Dyson AM10 – en högteknologisk luftfuktare som fungerar som bordsfläkt på sommarhalvåret. Det gör produkten till en bra investering som kan användas året runt. Dyson AM10 är en luftfuktare för små rum på maximalt 16 kvadratmeter – perfekt för ett mindre vardagsrum eller ditt sovrum. Varumärket Dyson är främst känt för att tillverka fläktlösa bordsfläktar och det här är inget undantag då denna fuktar luften helt utan fläktar. Vi var mycket nöjda med resultatet av den här luftfuktaren och många användare har gett den bra omdömen för sin prestation.

Som luftfuktare renar den här produkten vattnet från 99,9 % av bakterierna inom tre minuter efter start. Den delar upp vattnet i mindre partiklar med hjälp av ultraljudsteknik och renar vattnet med UV-ljus. Eftersom den inte har några fläktar som flyttar luften är det en mycket tyst luftfuktare – detsamma gäller för när den används som fläkt. Den har dessutom en relativt stor vattentank på tre liter vilket gör att den kan stå på i 18 timmar utan att vattentanken behövs fyllas på. Den kräver alltså mindre underhåll än många andra luftrenare på marknaden.

Dyson AM10 är den enda luftfuktare som blivit certifierad av Allergy Standards Limited som astma- och allergivänlig. Dessutom har den rekommenderats av Skin Health Alliance och är den första luftfuktaren som gjort det. En stor fördel med den här produkten är att den styrs med fjärrkontroll – du kan alltså styra den från soffan eller sängen. Den är även utrustad med en timer samt att den kan gå i viloläge av sig själv. Luftfuktaren har även en mycket innovativ och modern design som gör att den passar in i alla hem.

Tyvärr hittade vi inga produkter just nu.

Fördelar

Nackdelar

På plats nummer två i vårt luftfuktare test hittar du HACE PCMH45 som är en produkt i premiumklassen. Den klarar av ett arbetsområde på 250 kvadratmeter och lämpar sig därför för stora bostäder eller kontor. Det är en produkt som främst riktar sig till professionella ändamål men den kan med fördel även användas även av dig som bor i en stor villa. En fördel med att den klarar av ett stort arbetsområde är att du slipper ha flera luftfuktare i hemmet – dock är den ganska stor vilket är en nackdel.

Ljudnivån är mycket låg på 30 dB vilket gör att den inte stör oavsett om du har den hemma eller på arbetet. Den erbjuder fyra olika lägen för luftfuktighet samt olika inställningar för fläkthastighet vilket ger dig gott om möjlighet att ställa in den så att den passar dig. Det är enkelt att förflytta luftfuktaren tack vare dess sex hjul – dock är det inte så ofta den behöver flyttas med tanke på dess kapacitet. Den kan dessutom anslutas till vattennätet så att du slipper fylla på tanken.

Det här är en strömsnål luftfuktare med ett filter som kan rengöras. Skulle vattnet ta slut avger den ett alarm vilket också är en fördel. När önskad luftfuktighet uppnås stänger HACE PCMH45 av sig själv. Det är helt klart en högkvalitativ luftfuktare som förbättrar ditt inomhusklimat avsevärt. Den är både kraftfull och effektiv och du bör inte avskräckas av det höga priset eller den stora storleken – den sköter verkligen sitt jobb och avlägsnar effektivt damm och andra partiklar från luften. Den kan avge upp till 45 liter vatten per dygn.

🛒 Bästa priserna vi hittat för HACE PCMH45

Last updated: 2021-05-26 20:12:14

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats i vårt luftfuktare test kommer Rubicson Luftfuktare med timer och stämningsbelysning 2,5 l. Det här är en luftfuktare med ett betydligt lägre pris än de två övriga produkterna i vårt test men som ändå presterar bra och är väldigt omtyckt av kunderna. Den har en cylinderformad design och förser dig även med stämningsbelysning. Den passar bra i såväl vardagsrum som sovrum och du kan ställa in belysningen så att den passar dig. Luftfuktaren styrs med knappar som finns på dess framsida och den har ingen fjärrkontroll.

En fördel med den här luftfuktaren är att den har en timer samt att den har automatisk avstängning så att du slipper ha koll på den hela tiden. Vattentanken rymmer 2,5 liter som smidigt fylls på ovanifrån. Om du vill ha ett väldoftande hem kan du komplettera ångan med aromatiska oljor. De brukar finnas i en mängd olika dofter så att du ska kunna välja en som passar dig. Ångan som avges skapas med hjälp av ultraljudsteknik vilket gör att luftfuktaren både är energisnål och väldigt tyst vid drift.

Med Rubicsons luftfuktare kan du få ett behagligare inomhusklimat och en luft med färre bakterier och virus – till ett mycket lågt pris. Kunderna lovordar Rubicsons luftfuktare och det är mycket tack vare det som den fick en plats bland de tre bästa produkterna i vårt test. Om du har en liten budget är det här ett utmärkt val. Tanken räcker i 13 timmar och skulle vattnet ta slut stängs luftfuktaren automatiskt av. Den passar perfekt att ha på hemmakontoret för en bättre luft och ett behagligt inomhusklimat.

🛒 Bästa priserna vi hittat för Rubicson Luftfuktare

Last updated: 2021-05-26 20:12:14

Köpguide för att hitta bästa luftfuktare

Innan du väljer vilken luftrenare du ska köpa bör du tänka igenom dina behov för att hitta en som passar just dig. Ett dåligt inomhusklimat kan leda till en sämre hälsa vilket gör en luftfuktare till en värdefull investering. Det är speciellt under vinterhalvåret som det är svårt att hålla rätt luftfuktighet i hemmet då det vid låg temperatur blir svårare för luften att hålla vätskan. En temperatur på runt 20 grader är ett sätt att reglera luftfuktigheten på och luftfuktigheten bör ligga på runt 40 % för ett bra inomhusklimat.

Många luftfuktare erbjuder inställningar där du kan ställa in vilken luftfuktighet du vill ha i hemmet vilket är mycket fördelaktigt. Saker du bör titta på innan du väljer vilken produkt du ska köpa är hur användarvänlig den är: hur mycket ljud den avger, vilken kapacitet den har samt dess storlek och design. Givetvis måste du också tänka över din budget – hur mycket pengar är du redo att lägga på en luftfuktare? Nedan ska vi gå igenom några viktiga egenskaper och varför de är av stor vikt för vilket val du gör.

Användarvänlig

När du köper en luftfuktare är det alltid bra om den är användarvänlig, då det är enkelt att tröttna på en produkt som är svår att förstå sig på. Ingen gillar krångliga manualer och knepiga inställningar. Sedan är det förstås bra om luftfuktaren har olika inställningar så att du kan få den effekt just du önskar – men det ska vara enkelt att sköta dem. Några luftfuktare har fjärrkontroll som gör att du kan styra dem från avstånd och det är också en stor fördel om du inte har luftfuktaren precis bredvid dig.

Det är också viktigt att vattentanken är lätt att komma åt för att du enkelt ska kunna fylla på vatten vid behov. Risken finns annars att du struntar i det och bara låter luftfuktaren stå avstängd. Den ska vara lätt att underhålla och hålla rent – många modeller har utbytbara filter och de ska då vara enkla att byta. Genom att läsa andra kunders omdömen kan du på ett enkelt sätt få ett hum om hur luftfuktaren fungerar och om den är lätt att använda – om den inte är det kan du räkna med sämre recensioner.

Låg ljudnivå

Oavsett om du ska ha din luftfuktare i sovrummet, vardagsrummet eller på kontoret vill du inte att den ska föra oväsen. Av den anledningen bör du alltid kontrollera ljudnivån på luftfuktaren innan du gör ditt inköp. I produktbeskrivningarna av de allra flesta luftfuktarna kan du se hur hög ljudnivån är mätt i dB. De tystaste luftfuktarna är de som använder sig av ultraljud. Vanligtvis beror ljudnivån på vilket läge du har din luftfuktare på – i de fall den nu har flera lägen som du kan välja mellan.

Vi är alla olika känsliga för ljud och därför bör du välja en produkt som passar dig. Ska du ha den i sovrummet kan brus störa din nattsömn och då är det av stor vikt att du väljer en med en låg ljudnivå. Vissa luftfuktare har ett speciellt nattläge som gör den tystare under nätterna. En bullrig luftfuktare kan lätt leda till irritation vilket i sin tur kan göra att du inte kommer att använda den – var därför noga med att kolla upp vilken ljudnivå den har.

Kapacitet

Kapaciteten är förstås också en viktig faktor när du ska välja luftfuktare. Många luftfuktare är små och klarar inte av att fukta luften i hela hemmet – men det kan räcka att du har den just där du brukar befinna dig. En liten luftfuktare har också fördelen att den kan flyttas mellan olika rum så du kan till exempel ha den i vardagsrummet på dagtid och i sovrummet under nätterna. Vanligtvis anges kapaciteten på förpackningen av luftfuktaren – mätt i kvadratmeter. Dock gäller det under optimala förhållanden och kan behöva tas med en nypa salt.

I vårt test har vi med två små luftfuktare som passar i mindre rum och som enkelt kan bäras från ett rum till ett annat samt en modell som är stor nog att klara av 250 kvadratmeter. Huruvida en liten luftfuktare klarar av ditt hem beror på hur låg luftfuktighet du har i nuläget. Givetvis kan du ha flera små luftfuktare på olika platser i rummet om du föredrar det framför en stor – det är som sagt alltid dina behov som styr vilken produkt du bör välja.

Storlek och design

Storleken på luftfuktaren är också en viktig aspekt då den inte ska ta för stor plats i ditt hem. Mindre luftfuktare kan oftast stå i fönsterkarmen eller på en hylla utan att det läggs märke till dem medan de större modellerna står på golvet. Vilken typ du ska välja beror helt på hur ditt hem ser ut och hur mycket plats du har. Det viktigaste är att du trivs med luftfuktaren och dess storlek. I vårt test har vi angett storleken på alla tre produkter för att du enkelt ska kunna se om de passar dig och ditt hem.

Även designen spelar roll – den ska helst passa in i ditt hem. Vissa luftfuktare har en modern design som passar även i de mest stilrena hemmen medan andra har en enklare design. Det viktigaste är att du trivs med designen på luftfuktaren och att du även trivs med dess kapacitet. Du bör väga ihop alla olika egenskaper för att hitta en bra luftfuktare och inte bara fokusera på hur den ser ut – den ska ju klara av sitt arbete också. Alla tre ovannämnda luftfuktare är mycket bra och sköter sitt jobb perfekt.

Luftfuktare - Vanliga frågor och svar

En luftfuktare behöver rengöras med jämna mellanrum för att den ska fungera optimalt – risken finns annars att mögel och smuts samlas i den. Du kan bland annat rengöra den med ättika, blekmedel, klor eller vinäger. Det är viktigt att du följer instruktionerna för just din luftfuktare gällande hur den rengörs – någonting som brukar anges i instruktionerna. Vissa luftfuktare har utbytbara filter vilket också är fördelaktigt för en smidig rengöring.

Det är inte farligt med en luftfuktare så länge du håller koll på luftfuktigheten i ditt hem. Om luftfuktigheten är för hög finns nämligen risk för mögel, kvalster och mer bakterier i din luft där hemma. Det är också viktigt att du rengör den ordentligt och byter ut vattnet regelbundet för att undvika problem. När du använder din luftfuktare på rätt sätt är den absolut inte farlig att använda.

Det är omöjligt för oss att tala om vilken luftfuktare som passar dig allra bäst då det beror på dina behov och förutsättningar. Du ska välja den luftfuktare som passar just dig både ekonomiskt och kapacitetmässigt. Av just den anledningen har vi med tre olika typer av luftfuktare i olika prisklasser i vårt test – allt för att du enkelt ska kunna hitta den modell som passar dig allra bäst.

Det rekommenderas att ha en luftfuktighet runt 40 % för att det ska vara bra. Om den överstiger 55 % finns risk för bakterier och vid en luftfuktighet på 70 % eller mer kan mögel bildas. Du bör ha en hygrometer hemma för att mäta din luftfuktighet och på så vis undvika att luftfuktaren gör mer skada än nytta. Med rätt luftfuktighet minskar virus och bakterier i luften och ger dig en bättre allmänhälsa.

Luftfuktare test sammanfattning

Ovan har vi gett dig information om vår topp tre av luftfuktare på marknaden och de är olika typer för att alla ska kunna hitta en som passar. Vi har även gått igenom vilka aspekter som är viktiga att ha i åtanke när du ska välja en luftfuktare till ditt hem. Små luftfuktare är perfekta att ha på kontoret eller i sovrummet – eller i andra små utrymmen där du vistas ofta. En fördel är också att de enkelt kan flyttas från rum till rum. En av våra vinnare är dock en mycket stor luftfuktare som klarar att fukta upp till 250 kvadratmeter. Kontakta oss gärna vid frågor.

Testjakts lista över de bästa luftrenarna

  1. Bäst i test – Dyson AM10
  2. Bäst stora luftrenare – HACE PCMH45
  3. Bästa budget – Rubicson Luftfuktare med timer och stämningsbelysning 2,5 L

Vår bäst i test-produkt Dyson AM10 har ett högt pris men den är både snygg och högfungerande. Den klarar av att fukta utrymmen på 16 kvadratmeter och den har en mycket låg ljudnivå. Tack vare dess goda kvalitet samt att den även kan användas som bordsfläkt på sommaren var den en klar vinnare. HACE PCMH45 är en gigant som kan användas på kontor och lager men även i stora villor. Den har också ett högt pris men den är väldigt bra. Bästa budget har ett mycket fördelaktigt pris samtidigt som den klarar sitt jobb mycket bra – dessutom har den inbyggd stämningsbelysning.

Referenser

Det är viktigt att undersöka produkterna väldigt väl för att kunna välja ut de bästa och därför har vi förutom att prova luftfuktarna själv även läst på om de olika produkterna. Vi har bland annat använt oss av Dysons hemsida (https://www.dyson.se/sv) och Haces hemsida (https://haceklimat.se/) för att kontrollera specifikationer och annan viktig information. Utöver det har vi tagit del av användarrecensioner och omdömen för att se vad andra användare tycker om de olika luftfuktarna. Den här informationen har vi sedan sammanställt och kommit fram till vilken placering de olika produkterna fått. Vi hoppas att vårt test ska hjälpa dig att hitta rätt luftfuktare för dig.

Lämna en kommentar