Bästa Brun Utan Sol För Kropp & Ansikte (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka brun utan sol för kroppen och ansiktet som är bäst i test enligt vår testpanel!

Brun utan sol, eller BUS som det ofta förkortas, har blivit alltmer populärt de senaste åren. Istället för att utsätta sin hud för skadliga UV-strålar från solen eller solariet, väljer många att använda BUS för att få en solbrun hudton. BUS är en kosmetisk produkt som appliceras på huden för att ge en brunaktig färg utan att behöva utsätta sig för solen.

Det finns olika typer av BUS-produkter, både för kroppen och ansiktet, som lotioner, sprayer och mousse. De vanligaste aktiva ingredienserna i BUS-produkter är DHA (dihydroxiacetone) och erytrulos. DHA är en sockerart som reagerar med aminosyror i hudens yttersta lager och bildar en brunsyra som ger huden en brun färg. Erytrulos är en annan sockerart som fungerar på liknande sätt som DHA men ger en mer jämn och naturlig färg.

Att använda BUS istället för att sola har flera fördelar. För det första minskar man risken för skador på huden som orsakas av UV-strålning, vilket kan leda till hudcancer och för tidigt åldrande av huden. För det andra kan BUS användas året runt, oavsett väder eller årstid. Det är även ett bra alternativ för personer som har hud som inte tål solen eller för de som vill undvika att få en ojämn solbränna.

1. Vinnare och bäst i test blev Tanrevel

Fördelar

 • Ger en naturlig solkysst färg
 • Enkel applicering, sprayas på
 • Täpper inte till porerna i ansiktet
 • Maskinen går att ladda med USB

Nackdelar

 • Kan behövas lite tid att få in rätt teknik

Specifikationer

Mer om Tanrevel One

Bli solkysst när som helst med Tanrevel – en häpnadsväckande spraytan i fickformat! Denna lilla, men kraftfulla maskin levererar en vacker, jämn solbränna som ser helt naturlig ut på alla hudtoner, slipp fläckiga resultat!

Tanrevel har revolutionerat BUS-marknaden och förenklat den klassiska spraytan-brännan och gjort den mer naturlig och enkel att applicera hemma. Tanrevel är enkel att använda och har en snygg, smal design som gör den praktisk och diskret. Vid köp av maskinen Tanrevel ingår färgen Luxury Original vilken är 100% vegansk och skonsam mot din hud. När produkten börjar sina går det att köpa hem refill i valfri ton.

Det bästa av med Tanrevel är att du kan bygga upp färgintensiteten precis som du vill ha den, färgen är enligt oss och flera användare mycket mer naturlig än de sämre “skräckexemplen” av BUS på marknaden. Men den största fördelen med Tanrevel är att du slipper oroa dig för fläckiga händer och fläckigt resultat. Med en BUS lotion så är det lätt hänt att händerna trots tvätt får fläckar eller liknande. Med Tanrevel slipper du applicera med händerna, du sprayar snabbt och smidigt direkt på kroppen eller ansiktet.

Hållbarheten på Tanrevel variererar från person till person. Du kan lägga på upp till sex lager för att få den exakta nyans och intensitet du vill ha, och resultatet håller i sig upp till fem dagar. Tänk på att exfoliera huden innan och återfukta! Använd inte olja då detta kan ge ett fläckigt resultat. Så oavsett om du vill ha en subtil, skimrande bränna eller en mörkare färg, så kommer Tanrevel att förändra din applicering av brun utan sol för all framtid!

2. På andra plats kommer Ida Warg Self-Tanning Mousse

Fördelar

 • Blir inte orange och färgar inte av sig på lakan
 • Billig
 • Parfymfri
 • Mousse-form gör den enkel och snabb att applicera

Nackdelar

 • Svag doft av BUS

Specifikationer

Mer om Ida Warg Self-Tanning Mousse

Låt din hud förvandlas från blek och trött till en vacker, solkysst hud på endast tre timmar. Detta tack vare Ida Warg Self-Tanning Mousse, en fantastisk brun utan sol-mousse som använder naturligt socker (DHA) för att ge dig den önskade bruna tonen. Moussen har en lättanvänd konsistens som glider över huden och ger ett naturligt, felfritt resultat. Så om du vill ha enkel applicering och ett glow i form av solbränna, så är denna produkt ett måste i din skönhetsrutin.

Användare älskar hur denna mousse inte bara är perfekt för alla hudtoner, men också att den återfuktar huden i upp till 48 timmar. Dessutom är den helt fri från parfym, vilket betyder att den inte avger den typiska “brun utan sol”-doften som många skyr. Enskilda användare vittnar som en svag, svag doft av BUS men inget som är markant.

Njut av en smidig applicering genom att pumpa ut önskad mängd av moussen i din handske eller direkt i handflatan. Sprid den sedan jämnt över huden i ett tunt lager och se hur din hud gradvis får den vackra solkyssta tonen. När du är klar, se till att tvätta händerna ordentligt för att undvika missfärgningar och fläckar.

3. På tredjeplats kommer MARC INBANE Natural Tanning Mousse

Fördelar

 • Handske ingår
 • Naturligt färg som anpassar sig efter din hudton
 • Enkel applicering av mousse
 • Vunnit Beauty-awards utmärkelser!

Nackdelar

 • Lite högre pris

Specifikationer

Mer om MARC INBANE Natural Tanning Mousse

Välkommen till den underbara världen av solbränna som ser ut som du just kommit tillbaka från en tropisk semester, med Marc Inbane- The Natural Tanning Mousse! Denna fantastiska brun utan sol-mousse ger en naturlig färg som smälter in i din hudton, samtidigt som den ger en fräsch lyster som verkligen får dig att stråla. Så om du vill ha enkel applicering och en naturlig solkysst look som varar länge, så är detta produkten för dig.

Formulan är berikad med naturliga ingredienser som inte bara ger en fin solbränna utan också fukt och näring till din hud. Och tack vare Marc Inbanes högteknologiska formula, så ser du resultat redan efter 4 timmar. Det betyder att du snabbt kan få den solbränna som du alltid velat ha – utan att behöva utsätta din hud för farliga UV-strålar.

Appliceringen är lätt som en plätt, tack vare moussens härliga konsistens som torkar snabbt och ger enkel användning. Men för att få ett så bra och jämt resultat som möjligt rekommenderar vi att du använder Marc Inbanes handske. Denna speciella handske är utformad för att ge ett jämnt och fint resultat, samtidigt som den hjälper dig att nå de svåråtkomliga ställen på din kropp.

Förutom fantastiska användarrecensioner så har denna brun utan sol-produkt i mousseform även återfuktande hyaluronsyra och verkar för att stimulera kollagenproduktionen. Helt klart en bäst i test brun utan sol som slår många konkurrenter på fingrarna!

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer St.Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse

Fördelar

 • Vegansk
 • Mousse är enklast att applicera
 • Naturlig färg
 • Prisbelönt och otroligt populär produkt

Nackdelar

 • Lite högre pris, men räcker länge

Specifikationer

Mer om St.Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse

Hejdå timmar av pressande i solen för att få en brun ton! Lösningen är enkel och betydligt mycket säkrare än att utsätta huden för farlig solexponering. Med St.Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse behöver du varken sola solarie eller ligga i solstolen i timmar.

St. Tropez anses vara den bästa brun utan sol-produkten på marknaden, med resultat som är lika imponerande som en professionell spraytan. Färgen har en unik blandning av gröna toner som skapar en naturlig solbränna och undviker den oönskade orangea färgen som andra BUS- produkter kan ge. Även om den är prismässigt lite dyr, räcker produkten länge och ger en jämn och naturlig solkysst look som håller länge. Enligt recensioner är handsken som kan köpas till också den bästa av alla märken som finns att välja mellan, vilket ger ett ännu bättre resultat och gör appliceringen lättare. Dessutom kan du glömma risken att få bruna fläckar på händerna, ett icke så trevligt inslag på en annars perfekt bränna.

5. På en femteplats kommer CLARINS Self Tanning Milky-Lotion

Fördelar

 • Naturlig glow och färg i både ansiktet och på kroppen
 • Åtefuktande
 • Doftar underbart av fikon!
 • Icke-komedogen = täpper inte till porerna

Nackdelar

 • Inte för dig som vill ha en helt doftfri brun utan sol

Specifikationer

Mer om CLARINS Self Tanning Milky-Lotion

Denna brun-utan-sol lotion är perfekt för dig som vill ha en naturlig glowig känsla på både kropp och ansikte. Efter appliceringen får huden omedelbart en gyllene ton med en härligt silkeslen känsla. Efter några timmar utvecklar den en jämn och naturlig brun färg som varar länge.

BUS från Clarins har en rinnig kräm- konsistens som är enkel att applicera och ger upp till 24 timmars återfuktning. Den doftar underbart (tycker majoriteten av användare) av fikon och prisas också för att produkten inte tenderar att färga inte av sig på kläderna.

Formulan är rik på växtextrakt och innehåller ett self tan-komplex som består av 100% naturligt utvunna ingredienser, inklusive DHA och Erythrulose, som ger en naturlig, jämn och långvarig färg med en härlig glow. Clarins brun utan sol innehåller också aloe vera, en ingrediens som ger massvis med fukt till huden. I kombination med ekologiskt fikon-extrakt får huden en naturlig återfuktning som varar i upp till 24 timmar. Produkten är icke-komedogen, vilket innebär att den inte täpper till porerna. Risken att få finnar av brun utan sol minimeras, vilket många tycker är positivt. Clarins brun utan sol är ofta med i olika tester och är en bästsäljare bland det stora utbud av self-tanning som finns på marknaden idag.

Köpguide – Skydda din hud från solskador

Förr kunde många av oss ligga timmar på stranden och pressa sig röda och brända i huden. Även solarierna var populära, både på solariestudio, men även att använda och att ha i hemmet. Idag vet vi tack och lov bättre!

Vi vet hur farliga solens strålar är, samt att hudcancer, malignt melanom, hudåldrande, rynkor med mera kan orsakas av just av att frekvent spendera tid i solen. Att använda BUS istället för att sola har flera fördelar! En av fördelarna av dom är att brun utan sol- krämer kan användas året runt, oavsett väder eller årstid. Du kan med andra ord se fräsch ut utan att riskera skador från solen, och utan att behöva spendera timme efter timme på att pressa i solen.

Hur använder jag en brun utan sol utan att få ett fläckigt resultat?

För att få ett jämnt resultat och en bränna som inte är ojämn eller fläckig är det viktigt att man inte är torr i huden eller har smörjt sig med produkter som innehåller mycket olja.

När du väljer produkt att införskaffa så kan dels appliceringen vara avgörande. Vill du ha en brun utan sol mousse, eller en klassisk kräm? Mångas favorit från Tanrevel vinner mycket på sin smidiga applikator-maskin. Vi har i vår sammanställning samlat lite tips på viktiga punkter att tänka på innan du börjar använda din brun utan sol för ansiktet eller kroppen.

Peeling

Fösta steget för perfekt resultat är att peela huden innan applicering av BUS. En peeling hjälper till att avlägsna döda hudceller och jämna ut hudytan, vilket gör att BUS-produkten kan fördelas jämnt över huden. Om man hoppar över peeling-stegen riskerar man att den brun utan sol produkt som visar sig prestera bra i tester fastnar på torra områden av huden, vilket kan leda till fläckar och ojämnheter i färgen.

Hitta bäst i test brun utan sol för kropp och ansikte hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test brun utan sol för kropp och ansikte hos oss på Testjakt.se!

Återfukta huden innan applicering

Efter att ha peelat huden är det också viktigt att återfukta den väl. Om huden är torr absorberar den mer BUS-produkt, vilket kan leda till fläckar och ojämnheter i färgen. En återfuktad hud ger också ett jämnare resultat och håller BUS-produkten på plats längre.

Olika typer av brun utan sol produkter appliceras på olika vis

När det kommer till applicering av BUS-produkten är det viktigt att följa instruktionerna på förpackningen. Olika brun utan sol produkter har olika sätt att appliceras på, men det är viktigt att man försöker fördela produkten jämnt över huden. En vanlig missuppfattning är att man ska gnugga in BUS-produkten i huden för att få ett jämnt resultat, men det kan i själva verket leda till fläckar och ojämnheter. Istället bör man applicera BUS-produkten i cirkulära rörelser och försöka fördela den jämnt över huden.

Har man exempelvis valt att testa vår testvinnare Tanrevel så slipper man oroa sig över detta då maskinen endast behövs föras över ansiktet i jämna rörelser.

Undvik att duscha eller svettas första timmarna

Efter appliceringen av brun utan sol är det också viktigt att undvika vatten och svett under de första timmarna. Brun utan sol-produkter tar tid på sig att verka och kan lätt sköljas av om man utsätter huden för vatten eller svett för tidigt. Det är därför rekommenderat att man applicerar många brun utan sol på kvällen och låter produkten verka under natten. Eftersom produkten då fått “sätta sig” under många timmar går det bra att duscha på morgonen igen.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/05/2023 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test