Bästa Lära Gå Skorna För Barn (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka lär gå skor för barn som är bäst i test enligt vår testpanel!

Det kan vara både spännande och läskigt både för föräldrarna och barnet när det är dags för de första stegen. Med lära gå skor får barnet en stabil sko som blir en trygghet under de första stapplande stegen. De första stegen är oftast ganska skakiga så en stadig sko är bra att ha.

Lära gå skor är skorna är inte designade som vanliga skor utan är tillverkade för att ge barnets fötter både stöd och stabilitet. Både materialet och flexibiliteten skiljer sig från vanliga skor. Skorna behöver vara flexibla eftersom barnet både kryper och går under den första tiden.

Lära gå skor finns i en rad olika modeller med varierande egenskaper vilket kan göra det till lite av en djungel att navigera i. Men det finns även andra hjälpmedel du kan ge till ditt barn när de vill lära sig gå.

Marknadens fem bästa lära gå skor

För att hjälpa dig navigera i lära gå skor djungeln har vi listat de fem bästa lära gå skorna som finns på marknaden idag. Dessutom har vi avslutat artikeln med en köpguide som ger dig tips på vad du ska tänka på innan du bestämmer dig för att köpa ett par skor till ditt barn.

Vinnaren i vårt test av lära gå skor blev KAVAT Fiskeby XC. KAVAT är ett svenskt skoföretag med många års erfarenhet av tillverkning av lära gå skor. Deras modell Fiskeby XC är högkvalitativa skor som ger barnet ett bra stöd. De är gjorda i Cross Country-läder som är både vatten- och smutsavvisande. Dessutom har skon en bra andningsförmåga.

1. Vinnare och bäst i test blev KAVAT Fiskeby XC

Fördelar

 • Vattenavvisande
 • Kardborreknäppning

Nackdelar

 • Finns inte i så många färger
 • Inga andra nackdelar

Specifikationer

Mer om KAVAT Fiskeby XC

Kavat Fiskeby XC är vattenavvisande lära gå skor med kardborreknäppning för att underlätta att ta på och av skon. Skon har ett halkskydd som gör att den går lika bra att använda inomhus som utomhus. Den kommer i storlekarna 19 till 24 och passar till alla tillfällen.

Det här är lära gå skor av högsta kvalitet och de är gjorda i Cross Country-läder som ger de en god andningsförmåga samtidigt som de har en smutsavvisande utsida. Lädret är tillverkat i Europa och har behandlats med vattentåliga polymer.

För att kunna ge ditt barn en bra stabilitet och komfort är det här lära gå skor med en extra hög kant vid hälen. Dessutom har skon en lätt samt flexibel sula som gör det enklare för barnet att ta sig fram.

En av anledningarna till att skon ofta hamnar högt upp på listorna är deras höga kvalitet som gör dem till perfekta skor både hemma men även på förskolan. Dessutom är skorna enkla att ta både av och på med deras kardborreknäppning.

2. Tvåa blev KAVAT Edsbro XC Lära-Gå-Sko som bästa premiumalternativ

Fördelar

 • Vattenavvisande material
 • Bra andningsförmåga

Nackdelar

 • Något dyra skor
 • Har snörning som knäppning

Specifikationer

Mer om KAVAT Edsbro XC Lära-Gå-Sko för barn

KAVAT Edsbro XC är tuffa, praktiska och bekväma lära gå skor i läder. Den breda öppningen på skon gör det enkelt att få ner de runda små fötterna i skon. Dessutom har den förstärkningar både framme vid tårna och bak vid hälen för att skydd foten.

Edsbro XC är lära gå skor bäst i test med en innersula som har dämpande egenskaper för att ge barnet en bekväm sko. Yttersulan är gjord i gummi och har därmed ett extra bra grepp vilket passar utmärkt för användning utomhus.

Skorna är gjorda i Cross Country- läder och tillverkades första gången redan år 1984. Lädret är både hållbart samt smutsavvisande vilket gör att skorna enkelt kan användas utomhus i lera och slask utan att bli förstörda. Precis som alla skor från KAVAT är lära gå skon fria från teflon, PTFE och PVC.

Edsbro XC är designad i en tidlös modell som är aktuell säsong efter säsong. Den kommer i färgerna blå, rosa samt vit och passar därmed utmärkt både i vardagen men även på kalas. Snörningen på skon ger den dessutom ett tufft och snyggt utseende.

3. Angulus Lära Gå Sko kom på en tredjeplats men bäst kvalitet

Fördelar

 • Har bra stöd för foten
 • För små fashionistas
 • Hög kvalitet och bra material

Nackdelar

 • Kommer endast i två färger

Specifikationer

Mer om Angulus Lära Gå Sko

De här är lära gå skor tillverkade i 100 % äkta kromfritt läder vilket gör att de knappt behöver någon skötsel. Lära gå skorna från Angulus har en praktisk passform som är utmärkt designade för att du som förälder enkelt ska kunna ta av och på skon på ditt barn.

Yttersulan är i mjukt gummi och är halkfri vilket ger barnet en trygg och stabil sko att använda på både grusiga vägar som inne i hemmet. De här är lära gå skor som finns där som en trygg punkt när barnet tar sina första steg.

För att förhindra att skon ska få extra mycket slitage har Angulus valt att göra sulan på den bakre delen av skon något förhöjd. Det här gör att denna “extra allt” skomodellen är en hållbar sko som håller under en lång tid.

Lära gå skon från Angulus kommer i nuläget bara i två olika färger. Nämligen en mörkare rosa nyans samt i en ljusbrun färg. Skon har en kardborreknäppning som gör den enkel att ta på och av samt ger den ett snyggt utseende som fungerar till alla tillfällen.

Köpguide för hur hittar du de bästa lära gå skorna

Det kan till en början kännas svårt att hitta lära gå skor till barnet. Det finns en uppsjö av modeller, material och egenskaper som alla har sina för-och nackdelar.

Här nedanför har vi satt ihop en köpguide för att underlätta för dig att hitta de bästa skorna för ditt barn.

Hitta rätt modell

Idag finns det lära gå skor i flera olika modeller. Den vanligaste modellen är troligtvis sneakers med antingen kardborre eller snörning. Men det finns även sandaler, inneskor samt kängor att välja mellan.

Dessutom finns det modeller med både snörning och kardborre som knäppning. Båda har sina för- samt nackdelar. Genom att ha snörning som knäppning är det enkelt att anpassa skon efter barnets fötter men det finns en risk att snörningen går upp och barnet snubblar. Kardborre däremot är smidiga att stänga samt att det inte finns någon risk att barnet snubblar på snören.

Vilken modell du bör välja till just ditt barn beror på vad du anser passar bäst till barnet. Du bör dock utgå ifrån vilken årstid det är samt vart barnet ska använda lära gå skorna.

Bäst i test lära gå skorna för barn på Testjakt.se
Bäst i test lära gå skorna för barn på Testjakt.se

Lära gå skor i rätt material

Precis som det finns en rad olika modeller finns det även lära gå skor i varierande material. Små barn har känsliga fötter som behöver skor i bra material de kan bära under längre perioder.

Läder är ett bra material på lära gå skor. Det ger både bra stabilitet samt ventilerar bra så barnets fötter inte blir för varma under dagen. Dessutom formar sig läder väldigt bra efter fötterna vilket gör skorna bekväma.

Viktigt att tänka på här är att skorna inte ska vara för hårda. Barnet kommer antagligen både krypa och gå vilket gör att skorna behöver vara flexibla. Skorna bör gå att böja rejält för att de ska vara nog flexibla för barnet.

Storlek

Att hitta rätt storlek på lära gå skorna är viktigt för att barnet ska känna att skon är bekväm. Barns fötter växer vilket gör att du hela tiden måste hålla koll på att storleken fortfarande fungerar för barnet.

För att hitta rätt storlek på ett enkelt sätt kan du mäta barnets fot och jämföra med storleksguiderna på hemsidan. Tänk på att storlekarna kan variera mellan olika varumärken så se alltid till att kolla upp storleksguiderna ordentligt.

När du köper lära gå skor bör skorna vara 1-1,5 centimeter större än barnets fot. Anledningen till det här är att barnet ska känna att skon är bekväm och att foten går att röra i skon.

När planerar du att använda lära gå skor på barnet?

Innan du börjar leta efter lära gå skor bör du fundera ut vart skorna kommer att användas. Olika modeller passar nämligen bra att använda i olika sammanhang.

Är det vinter bör du köpa en sko som håller värmen på ett bra sätt om barnet ska använda skorna utomhus. Är det istället en varm sommar är sandaler ett bättre val då barnets fötter behöver hållas svala.

Dessutom finns det inneskor som kan vara bra att införskaffa ifall barnet ska använda de inomhus på exempelvis förskolan. Ska barnet på någon festligare tillställning kan det vara roligt att köpa lära gå skor i en finare modell som passar tillställningen.

Vanliga frågor om lära gå skor

Vad är lära gå skor och när ska de användas?

Lära gå skor är ett hjälpmedel till barn som tar sina första steg. Skorna är designade för att kunna ge barnet stöd och stabilitet både inomhus och utomhus. De flesta lära gå skorna är en sula som ger de extra bra fäste på blöta eller hala underlag så barnet kan känna sig trygg och säker under sina första steg.

Vilka är fördelarna med att använda lära gå skor?

En stor fördel med att använda lära gå skor är att de är designade för att hjälpa barnet under de första stegen. De har ofta en stötdämpande sula som ger barnets fot bra avlastning under dagen. Dessutom är de tillverkade för att ge både stabilitet och extra bra fäste på utmanande ytor.

Hur hittar jag rätt storlek på lära gå skor?

För att hitta rätt storlek på lära gå skorna till ditt barn kan du mäta barnets fot och sedan jämföra med den storleksguiden som finns på hemsidan. Handlar du däremot i butik är det smidigaste att testa skorna på barnet. För att lära gå skorna ska vara så bekväma som möjligt bör de vara cirka 1-1,5 centimeter större än barnets fot.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/05/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test