Bästa Rödpunktssikten För Ditt Vapen (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka rödpunktssikten som är bäst i test enligt vår testpanel!

Det kan vara svårt att välja sikte till sitt vapen. Vi har tänkt förenkla detta lite för dig. När jaktsäsongen står och knackar på dörren kan det vara avgörande för en lyckad säsong med ett riktigt bra rödpunktssikte till ditt jaktgevär.

Är du i nuläget inte så insatt i rödpunktssikte och dess egenskaper kan det vara många termer och begrepp som kan vara svåra att förstå. För att förenkla det kan man beskriva ett rödpunktssikte som ett sikte du enkelt och snabbt kan agera med! Du kan hålla båda ögonen öppna och på så vis hitta målet med hjälp av rödpunkten. Där du placerar den röda punkten kommer du att träffa. Detta sikte gör att du alltså snabbt hittar målet! Det är egentligen det mest basala du behöver veta. Vilken jägare vill inte snabbt kunna komma till skott?

Just denna kombination av snabbhet och precision gör att det är förstahandsvalet för både nybörjare och erfarna skyttar. Att kunna avfyra skott säkert och tryggt är en av dom viktigaste delarna av jakten. Befinner du dig på en drevjakt så vill du kunna skjuta med båda ögonen öppna, både för din, hundars och eventuella andra jägares säkerhet. Har du enbart ett förstorat kikarsikte är det dags att fundera över att införskaffa ett riktigt bra rödpunktssikte.

Idag används det framförallt inom jakt, men även försvarsmakten använder idag på till exempel automatkarbiner rödpunktssikte. Även en del tävlingar inom pistolskytte använder idag rödpunktssikte.

I den här artikeln kommer vi att lista topp 3 bästa rödpunktsiktena på marknaden och gå igenom vad som är viktigt att tänka på innan du bestämmer dig för vilket sikte du ska köpa.

1. Vinnare och bäst i test rödpunktssiktet Aimpoint Micro S-1

aimpoint micro s-1 rödpunktssikte

Fördelar

 • Mångsidigt
 • Ökad träffsäkerhet
 • Användas på olika vape

Nackdelar

 • Priset

Specifikationer

Mer om rödpunktssiktet från Aimpoint Micro S-1

Aimpoint Micro S-1 vinnaren i vårt test av rödpunktssikten. Detta sikte är framtaget specifikt för hagelbössor. Med ett stadigt grepp och en tydlig målriktning kan du ta din jakt till en helt ny nivå. Siktet är tillverkat och designat för att vara så lätt som det bara går. Med dess låga placering blir din positionering stadigare och mer lätthanterlig. Du kan om du vill placera rödpunktsiktet längs med hagelspången beroende på vilket du tycker passar dig och typen av jakt-situation bäst.

Det går även att sätta fast siktet på andra typer av spångar men då måste du inhandla adapterplattor som går att köpa till. När det kommer till MOA har siktet 6 MOA vilket gör det lättare att hitta måltavla eller byte vid snabba rörelser. Omfånget ger en bra träffsäkerhet och ljuset går att justera om så önskas vid riktigt ljusa dagar. Det inneslutna sikteshuset ger bästa möjliga skydd mot yttre påverkan och klarar av både väta och extrem kyla.

Aimpoint Micro S-1 6 MOA är ett mycket bra sikte som vi är mycket nöjda med. Det är lätthanterligt tack vare sin kompakta storlek, justerbara placering och låga vikt. Synfältet är helt obegränsat i alla lägen för att du lättare ska få syn på bytet. Priset är högt, som med flera av siktena från Aimpoint, men detta är verkligen ett bra rödpunktsikte och i många fall får du vad du betalar för. Vi kan varmt rekommendera detta sikte till alla våra läsare.

2. På andra plats i testet rödpunktssiktet från Aimpoint Micro H-2

aimpoint micro h2

Fördelar

 • Användas på olika vapen
 • Obegränsat synfält
 • Robust

Nackdelar

 • Inget nämnvärt

Specifikationer

Mer om rödpunktssiktet från Aimpoint Micro H-2

På andra plats kommer Aimpoint Micro H-2 2 MOA med weaverfäste. Här har vi ett väldigt populärt rödpunktssikte bland jägare och tävlingsskyttar. Detta sikte har fått höga betyg på alla tester och recensioner som finns att överblicka på nätet. Även av flera jägare vi talat med. Aimpoint Micro H-2 kostar en hel del pengar men det är de värt om du har råd, ett bättre rödpunktsikte är svårt att hitta!

Alla Micro-sikten från Aimpoint är lätta och passar till de flesta vapen. Versionen Aimpoint Micro H-2 är en förbättrad version av sin föregångare H-1.

Micro H-2 är mer robust och har bättre optisk prestanda med en skarpare röd punkt. Siktet är väldigt litet och väger endast 93 gram, 136 gram med fästen. Den är även helt vattentät och klarar alla väder. Detta är perfekt då du är ute i regnigt eller snöigt väder. Vi kan verkligen rekommendera detta rödpunktsikte till er som har råd, siktet har allt man kan önska sig, och lite till. Du kommer inte bli besviken om du väljer Micro H-2!

3. På en tredjeplats kommer rödpunktssiktet från Aimpoint Acro C-1

aimpoint acro c-1

Fördelar

 • Klarar alla väder
 • Utvecklat för pistoler
 • Låg vikt

Nackdelar

 • Inget nämnvärt

Specifikationer

Mer om rödpunktssiktet från Aimpoint Acro C-1

På tredje plats, men först i sin prisklass, hittar vi Aimpoint Acro C-1 3,5 MOA. Detta sikte passar utmärkt till pistoler men den fungerar även till andra vapensystem. Den är väloptimerad för pistoler eftersom att du kan sätta på den direkt på ditt handeldsvapen. Det är faktiskt ett av marknadens minsta sluta rödpunktssikte. Den har en lång batteritid på 1.5 år och 3.5 MOA. Om du jagar eller tävlar med pistol kommer de här siktet att göra väldigt mycket nytta. Du får mycket för pengarna om du väljer siktet Acro C-1.

Det kommer krävas en adapterplatta för att du ska kunna kontera den på din pistol, när du gjort det kommer det gå hur lätt och smidigt som helst att montera den på ditt vapen. Med sitt slutna optiska system är den mycket tålig mot olika väder och helt vattentät (tål att sänkas ner på 5 m djup). Pålitlighet och hållfastheten är väldigt hög. Vi gillar också att synfältet i siktet aldrig begränsas. Vi kan varmt rekommendera detta sikte, speciellt om du använder en pistol.

Bästa rödpunktsiktet – Köpguide

Vid köp av ett rödpunktsikte finns det många parametrar att ta in. Har alla linser i siktet blivit antireflexbehandlat? Vad har siktet för skymningsvärde? Synfält/tubeffekt eller vad har den för utgångspupill? För att få svar på några av dessa frågor är det alltid bäst att kontakta någon kunnig i en specialiserad butik. Dessa personer är experter och kan hjälpa dig att lista ut exakt vilket sikte som kommer passa dig allra bäst.

Vi kommer även att gå igenom MOA lite längre ned i artikeln och vikten av det när du väljer rödpunksikte. MOA är den enskilt viktigaste faktorn vid val av sikte tillsammans med antireflexbehandlingen på linserna i siktet. Ska du göra ett val utan hjälp bör du först läsa på ordentligt om MOA och på så sätt kan du göra ett kvalificerat val innan du bestämmer dig för vilket sikte du ska köpa.

Hitta bäst i test rödpunktssikte hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test rödpunktssikte hos oss på Testjakt.se!

MOA

Moa (Minutes of Angle), eller vinkelminuter på svenska. MOA räknar ut storleken på den röda cirkeln i siktet beroende på vilket avstånd du befinner dig på. Lägre MOA gör att cirkeln blir mindre och täcker mindre yta på bytet. Om du jagar rörliga mål rekommenderas en högre MOA eftersom den röda pricken är större och täcker mer av bytet blir det lättare att avfyra ett skott med hög precision.

1 MOA motsvarar cirka tre centimeter medan 4 MOA motsvarar cirka 10 centimeter. Det är ett ganska komplicerat ämne och vi förstår om det kan kännas svårt att välja, vi skulle därför rekommendera att du tar kontakt med personal i butik för att få hjälp att välja de bästa rödpunktsiktet för ditt ändamål. Du kan även kontakta kundtjänst på sidan du väljer att titta efter ett sikte.

Välj rätt fäste

Det finns en mängd olika fästen på marknaden från en rad olika tillverkare. Ett vanligt problem hos många jägare idag är att de använder sig utav fel fäste. Det finns en rad fästanordningar som är framtagna för att passa de flesta vapen och modeller och det är något vi rekommenderar dig att använda om du är osäker. På så sätt slipper du även köpa flera olika rödpunktsikten.

Det kommer att spara dig väldigt mycket pengar att välja rätt fäste från början eftersom rödpunktsikten är ganska dyra och det blir även enklare att byta mellan olika vapen och sikten som använder samma anordning, beroende på vad du ska göra. Vi rekommenderar även här att du pratar med någon i butiken för att få fram vilket fäste som passar dig, dina behov och dina vapen bäst.

Dagsljus eller skymning?

Det absolut första du måste fråga dig själv är om du oftast ska jaga i dagsljus eller vid skymning. Ska du jaga i skymning eller mörker kommer du att behöva ett sikte med väldigt hög ljustransmission, vilket är den totala mängden ljus som siktet släpper igenom till ögat. De absolut bästa rödpunktsikten på marknaden släpper igenom i snitt 90 – 95 % men de finns de som bara släpper igenom runt 60 %.

En annan viktig sak när du ska jaga i dagsljus är hur bra antireflexbehandlade linserna är. Hos ett sikte med hög kvalitet är alla linser antireflexbehandlade, vissa av dem flera gånger. Det finns även billigare rödpunktsikten där endast en eller ett fåtal linser har behandlats. Eftersom varje lins stjäl ljus är det viktigt att de är av bra kvalitet och har behandlats annars blir ljusförlusten i siktet väldigt märkbart.

Kvalitet och prisklass

Det finns som sagt en mängd olika tillverkare och sikten på marknaden. Att köpa ett billigare sikte betyder inte alltid att du får ett sämre rödpunksikte, det beror helt på vad som passar till det vapen som ska användas och vad det ska användas till. Det viktigaste är kvaliteten på siktet, klarar det till exempel alla väder? Är den vattentät? Är alla linser antireflexbehandlade eller endast ett par?

Allt som oftast får du vad du betalar för och de absolut dyraste rödpunktsiktena på marknaden är av väldigt hög och god kvalitet. Om du jagar eller övar tävlingsskytte ofta kan vi rekommendera ett dyrare rödpunktsikte som Aimpoint Micro S-1 6 MOA eller Aimpoint Micro H-2. Det finns absolut inget dåligt att säga om dessa två. Du kommer inte att bli besviken på prestandan om du väljer en av dessa. Aimpoint är marknadsledande inom rödpunktssikten till jakt och som du kan se i vårt test ovan kommer samtliga sikten från detta märke.

Frågor och svar om rödpunktssikten

Skillnad mellan rödpunktsikte och lasersikte?

Den största skillnaden mellan dessa två är att med ett lasersikte projiceras en ljusstråle på målet medan med ett rödpunktsikte ser du en liten röd punkt inne i siktet som hjälper dig att sikta men inget projiceras på målet.

Vad är MOA för något?

MOA är ett engelskt uttryck och står för (Minutes of angle), på svenska heter det vinkelminuter. 1 MOA är cirka 3 centimeter på 100 meters avstånd. En regel är att en 2 MOA täcker 5 centimeter på 100 meter.

Varför finns det så många olika fästen?

Alla vapentillverkare använder sig utav olika fästen beroende på vapen och modell. En del passar specifikt till ett vapen eller vapenplattform. En del tillverkare har ordnat vapenplattformar där fästet passar alla vapen och modeller vilket är uppskattat bland användare.

Vem behöver ett rödpunktsikte och när?

Ett rödpunktsikte passar dig utmärkt om du är en jägare eller tävlingsskytt. Med hjälp av rödpunktsiktet kommer du att bli en bättre och mer träffsäker skytt även när det kommer till rörliga mål. De finns inget negativt med ett rödpunktsikte!

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med personer som innehar hög kompetens inom ämnet när vi jämför produkter på Testjakt.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector, jägare.

 

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/05/2023 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test