Bästa Kolsyremaskinerna För Bubbelvatten (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka kolsyremaskiner som är bäst i test enligt vår testpanel!

Kolsyremaskiner är ett samlingsnamn för produkter som i många munnar benämns under namnet Sodastreams/sodastreamers. En kolsyremaskin är alltså en maskin som funkar genom att den låter en kolsyrepatron blåsa i koldioxid i en fylld vattenflaska för att skapa kolsyra i vattnet. Detta ger en fräsch, bubblig och härlig konsistens på vattnet, ofta kallat bubbelvatten. Ditt bubbelvatten kan du sedan smaksätta med frukt, smakkoncentrat, saft eller något annat spännande. Bara fantasin sätter gränser!

Redan på 1980-talet fanns det varianter på kolsyremaskiner, och under sekelskiftet fick de en utbredd popularitet. De blev då marknadsförda som miljövänligare och smidigare alternativ till bubbelvatten från matbutikerna. Då som idag är bubbelvatten från butikerna producerade i engångsflaskor. Idag använder du en kolsyremaskin av samma anledning, men den är inte alls lika stor, ful och klumpig som de var på den tiden. Idag är kolsyremaskiner både användbara och snygga detaljer till ditt kök.

Vi på Testjakt har valt Aarke Carbonator Pro som vinnare i vårt test av kolsyremaskiner. En lyxig detalj till ditt kök, lika genomtänkt funktionsmässigt som utseendemässigt. Att den dessutom kommer med en glasflaska som går att diska i maskin gör den till ett solklart val att investera i!

1. Vinnare och bäst i vårt test blev kolsyremaskinen från Aarke Carbonator Pro

Fördelar

 • Gör kolsyrat vatten med enbart en hand
 • Glasflaska som går att diska i maskin
 • Superenkel process
 • Lyxig och ståtlig design som kommer bli kökets blickfång

Nackdelar

 • Dyr, närmare 3000kr

Specifikationer

Mer om kolsyremaskinen från Aarke Carbonator Pro

Vinnare och bäst i test av kolsyremaskiner enligt oss på Testjakt är briljanta Aarke Carbonator Pro. Denna otroligt lyxiga kolsyremaskin lämnar inget åt slumpen, varken designmässigt eller funktionsmässigt. Du hanterar enkelt denna maskin med enbart en hand, glöm skruvande och lirkande. Du placerar Aarke’s glasflaska och drar enkelt ner locket, trycker på kolsyreknappen till önskad mängd kolsyra och därefter trycker du enkelt upp locket, färdigt! Det blir inte smidigare (eller snyggare) än såhär att kolsyra vatten!

Det finns även en annan stor fördel som gör att vi väljer just Aarke Carbonator Pro till testvinnare. Ur ett rent hygieniskt och hälsomässigt perspektiv föredrar vi en glasflaska alla dagar i veckan. Att använda plastflaskor är både sämre för miljön, hälsan och ävenrent hygieniskt då dessa är svårare att få rena och kan förstöras i en diskmaskin. Att Aarke Carbonator Pro har just en flaska i glas gör den trevligare att placera på bordet, men möjligheten att effektivt kan rengöra den i diskmaskinen!

Rent designmässigt älskar vi Aarke Carbonator Pro, observera dock att det är en rejäl pjäs som kräver sitt utrymme i köket. Men för dig som vill ha den bästa kolsyremaskinen är det Carbonator Pro som är det rätta valet! Dess enkelhet, enhands-hantering, innovativa design, samt glasflaska gör att den överglänser alla konkurrenter. Priset är tyvärr saftigt, smakar det så kostar det. Samtidigt så får allt vägas till användning, om du använder din kolsyremaskin dagligen så är det en produkt som kan vara värd att lägga de där extra pengarna på, rent funktionsmässigt blir du inte besviken, det kan vi lova!

2. På andraplats kommer kolsyremaskinen från Aarke Carbonator 3

Fördelar

 • Snygg design
 • Enkel och trygg användning
 • Unikt säkerhetssystem

Nackdelar

 • Ingår inte en medföljande kolsyrepatron
 • Relativt högt pris

Specifikationer

Mer om kolsyremaskinen från Aarke Carbonator 3

Om du vill ha en kolsyremaskin som är riktigt stilren och snygg så är Aarke Carbonator 3 ett perfekt val. Detta är en exklusiv maskin i flera olika utförande som rostfritt stål, svart, koppar med flera! Denna bubbelmaskin kommer att se fantastisk ut i många år på din köksbänk. Den är såpass snygg att den blir en inredningsdetalj. Den är rejäl och stadig till skillnad från många andra varianter på marknaden.

Aarke Carbonator II har en avancerad design från insidan och hela vägen till utsidan, och därför är den ofta med i bäst-i-test och placerar sig ofta högt. Även fast den är så pass kompakt och tunn så rymmer denna kolsyremaskin ett unikt säkerhetssystem och är även trådlös. Aktiveringsspaken gör dessutom användningen enkel och smidig.

3. På en tredjeplats kommer kolsyremaskinen från SodaStream Terra

Fördelar

 • Enkel användning
 • Billigt pris

Nackdelar

 • Inga extra funktioner
 • Material i plast

Specifikationer

Mer om kolsyremaskinen från SodaStream Terra

Om du vill ha ett enkelt och framför allt billigt alternativ på en kolsyremaskin bör du vända dig till SodaStream Terra. Med den kolsyremaskin får du samma goda kolsyrade vatten eller smaksatta dryck som du får med andra maskiner, men för ett mycket billigare pris. Dessutom har denna maskin samma enkla och användarvänliga munstycke som SodaStream Terra.

Denna kolsyremaskin är ett självklart val på vårt, och många andras, bäst-i-test då den är billig. Dock har den ändå fördelar i designen som gör den unik och snygg i alla möjliga kök, oavsett inredningsstil eller storlek. För att inte tala om att hela familjen kan använda SodaStream Terra utan problem. Mycket bubbel för pengarna med andra ord!

Hur du hittar den bästa kolsyremaskinen

Efter vår bäst-i-test är du kanske nyfiken på vilken som kommer att passa dig bäst. Det är inte så lätt att veta vilka egenskaper som är viktigast eller ens vilken typ av dryck du vill skapa. Men ett tips är att tillsätta fruktjuice eller saft.

Vilken kolsyremaskin som är bäst varierar från person till person. Kanske har du en begränsad budget, en specifik smak i designs, eller ett behov av en enkel användning. Eller också kanske du är ute efter en liten maskin som får plats i särskilda skåp.

Hitta bäst i test kolsyremaskiner hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test kolsyremaskiner hos oss på Testjakt.se!

Bra priser

För att du ska ha råd att köpa en kolsyremaskin måste priset vara rimligt. Om du letar efter en premium produkt från ett särskilt märke är du säkerligen beredd att betala mer. Men om du vill ha första bästa produkt bör priset vara lägre.

Om du vill ha särskilda funktioner eller fördelar hos kolsyremaskinen kan du också behöva betala mer. Kvalité går trots allt ofta hand i hand med priset. Dock kan du alltid hålla utkik efter reor eller rabattkoder så att du slipper välja det sämre alternativet.

Snygg och nätt design

En kolsyremaskin kommer med stor sannolikhet stå framme i ditt kök, och därför bör designen vara snygg och lämplig. Det gäller inte bara färg eller material, utan även vad den har för form och storlek.

Om du exempelvis ska ställa undan din kolsyremaskin ibland, om du vill ha det extra undanplockat eller liknande, så måste maskinen ha en mindre klumpig design. Den får även gärna vara lätt och liten, och inte för hög.

Enkel användning

Om du har barn eller andra ovana kolsyremaskin-användare i hushållet är det också bra om maskinen är enkel att använda. Det gäller både specialfunktioner som kan göra din kolsyrade dryck bättre och de vanliga basfunktionerna.

Det bästa är om kolsyremaskinen har ett munstycke för den tillhörande flaskan som är lättanvänt. Det är där det ofta går fel. Men också spakar, knappar och andra funktioner bör vara tillgängliga för såväl hårdhänta som försiktiga personer

När passar det att använda en kolsyremaskin?

En situation som absolut kräver en kolsyremaskin är på sommaren när du vill ha så läskande drycker som möjligt. Då kan bubbligt vatten med citron, hallon eller mynta vara otroligt gott. Eller också kan du blanda i lite flädersaft eller svartvinbärsdryck.

Ett annat tillfälle då en kolsyremaskin är användbar är om du ofta dricker bubbelvatten eller läsk. Genom att slopa de vanliga alternativen som finns att köpa på affären sparar du både pengar, energi och kalorier. För att inte tala om din miljöpåverkan.

Vanliga frågor och svar om kolsyremaskiner

Hur mycket kostar en kolsyremaskin? Finns det en viss prisgrupp som är vanligast eller varierar priserna så mycket att det är svårt att säga?

Det beror helt på, men de kan variera från ett par hundralappar till många tusen. Beroende på funktioner, märke och popularitet så varierar priset.

Vad är den viktigaste egenskapen i en kolsyremaskin? Finns det någon funktion eller liknande som alltid bör finnas med men som ändå inte är självklar?

Det viktigaste i en kolsyremaskin är att den på ett säkert sätt kan låta kolsyrepatronen blåsa in koldioxid i en flaska med vatten. Men utan den funktionen får inte maskinen kallas för kolsyremaskin.

Hur länge ska en kolsyremaskin hålla? Klarar den bara korta perioder eller kommer den att hålla i många år även om den blir använd nästan varje dag?

En kolsyremaskin kan skapa mellan 40 och 60 liter vatten med en kolsyrepatron. Dock är den enkel att byta ut och maskinen i sig klarar sig mycket längre. I många fall överlever dem i tiotals år.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/10/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test