Bästa Hårvax För Män och Kvinnor (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka hårvax som är bäst i test enligt vår testpanel!


Majoriteten av män har ett hårvax i badrumsskåpet, dock finns idag mängder av riktigt bra hårvax på marknaden som kan höja ribban på din hårstyling! Läs vår jämförelse av de bästa hårvaxen och släpp taget om pomadan eller hårgelén som hängt med i årtal av ren vana!

Ett hårvax är en stylingprodukt för hår som används för att ge stadga, struktur och formbarhet till frisyren. Hårvax har en halvfast till fast konsistens. Det är enkelt att arbeta in i håret med fingrarna, men tillräckligt tjockt för att ge grepp och formbarhet. Konsistensen möjliggör att håret kan formas och stylas på önskat vis och till önskad frisyr, både för män och kvinnor!

Hårvax ger en medel till stark stadga beroende på produkten. Det gör det möjligt att hålla frisyren på plats och motstå vind, fukt och rörelse.

Hårvax appliceras på torrt eller fuktigt hår genom att gnugga det mellan händerna för att mjukna det innan det fördelas i håret. Vax ger vanligtvis en god kontroll över håret och kan användas för att skapa olika frisyrer, från texturerad och rufsig till väldefinierad och strukturerad. Som kvinna är det perfekt att använda till kortare frisyrer, till den strama hårknuten eller för att skapa textur. För män passar det utmärkt till det kortare håret som behöver definition, textur och stil.

1. Vinnare och bäst i test blev hårvaxet från d:fi Distruct

Fördelar

 • Perfekt för alla korta frisyrer på både män och kvinnor
 • Håller håret på plats och ger bra stadga
 • God doft
 • Enkel att arbeta in i håret för perfekt resultat
 • Medium stadga, matt finish

Nackdelar

 • Går ej att enbart borta ur, håret måste tvättas

Specifikationer

Mer om hårvaxet från d:fi Distruct

D:fi Distruct är det kultförklarade vaxet med medium stadga och en perfekt matt finish. Dfi hårvax är verkligen en mångsidig produkt för styling, oavsett stram hårknut, textur eller en kortare frisyr. Det krävs enbart en imponerande liten mängd av produkten för att få till den önskade looken. Att kunna använda den både i fuktigt och torrt hår är också stort plus, eftersom det ger flexibilitet i din stylingrutin.

Stadgan är medium vilket innebär att den håller frisyren på plats utan att göra håret stelt eller överstylat. Doften är behaglig och förhållandevis diskret vilket uppskattas av användare och är tydlig som en klar fördel i recensioner.

Sammanfattningsvis är detta cremevax en pålitlig partner för din dagliga hårstyling. Dess förmåga att fungera på både fuktigt och torrt hår, tillsammans med medium stadga och matt finish, gör den till ett bra val för dem som vill ha en lovprisad och effektiv hårvaxprodukt. Dfi hårvax är en riktig gamechanger och är en bästsäljande produkt sedan flertalet år.

2. På andra plats kommer hårvaxet från Kevin Murphy Night Rider Matte Texture Paste

Fördelar

 • Matt finish och bra stadga
 • Lyxvariant
 • Manlig doft
 • Fri från parabener
 • Håller frisyren på plats hela dagen

Nackdelar

 • En del användare tycker det är svårt att tvätta bort från händerna

Specifikationer

Mer om hårvaxet från Kevin Murphy Night Rider Matte Texture Paste

Kevin Murphy Night Rider Matte Texture Paste är verkligen en stjärna när det kommer till stylingprodukter för håret. Den är imponerande lätt att använda och ger ett matt och perfekt stylat resultat. Texturen är krämig och enkel att applicera, och den ger håret en snygg matt finish som varar hela dagen.

Det som verkligen utmärker sig är att produkten ger en flexibel stadga samtidigt som den låter håret röra sig naturligt. Ingen klibbig känsla här! Dessutom doftar den otroligt gott, vilket är en trevlig bonus. Doften är manlig och möjligen passar detta vax inte dig som kvinna beroende på dina doftpreferenser.

Efter att ha blivit en bästsäljare har många kunder fastnat för just Kevin Murphy Night Rider och den förekommer ofta på fina placeringar i olika tester. Ett hett tips är att applicera en liten mängd i håret och låta det “sätta sig” en minut eller två innan du går in med ytterligare lite, lite produkt och jobbar in i håret. På så vis får du en bättre hållbarhet och minimerar risken att överdosera.

3. På tredjeplats kommer hårvaxet från Nõberu of Sweden Matte Pomade Tobacco Vanilla

Fördelar

 • Magisk doft
 • Matt finish, likt en clay
 • Mängder av nöjda män använder denna matta pomade
 • Krävs liten mängd produkt för perfekt resultat

Nackdelar

 • Lite högre pris

Specifikationer

Mer om hårvaxet från Nõberu of Sweden Matte Pomade Tobacco Vanilla

Nõberu of Sweden Matte Pomade är en stylingprodukt som ger håret en matt och naturlig look samtidigt som den ger en stadig hållbarhet under hela dagen. Denna pomada är speciellt framtagen för att forma och styla håret utan att ge en glansig känsla.

För bästa resultat, applicera produkten genom att fördela en liten mängd mellan handflatorna och arbeta sedan in den i antingen torrt eller handdukstorkt hår. På så sätt skapas den önskade frisyren snabbt och enkelt. Nõberu of Sweden Matte Pomade ger dig möjligheten att skapa den perfekta stilen utan att kompromissa med stadga eller doft. Doften är för övrigt lovprisad och benämns som underbar av de flesta användare. Produkten finns även som en shine pomade för dig som önskar en glansig finish på din frisyr!

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer American Crew Heavy Hold Pomade

Fördelar

 • Ger perfekt glans till stylade frisyrer
 • Riktigt bra stadga
 • Funkar för wet-look
 • Lätt att forma håret

Nackdelar

 • Kan lätt överdoseras

Specifikationer

Mer om American Crew Heavy Hold Pomade

American Crew’s vattenbaserade pomada levererar verkligen på löftena om extrem stadga och enastående glans. Med en perfekt finish passar den perfekt för även de mest krävande frisyrerna.

Stadgan är verkligen hög och håller frisyren på plats hela dagen. Glansen är maximal och ger håret en imponerande lyster. Det bästa är att det inte finns några synliga produktrester kvar i håret om du jobbar in produkten, vilket ger en naturligt stylad och glansig look. Enkel rengöring är också ett stort plus, pomadan tvättas enkelt ur med vatten.

Bara applicera i torrt hår och styla som du önskar. Det är lätt att forma och justera frisyren även efter appliceringen.Sammanfattningsvis är den här vattenbaserade pomadan definitivt värd att överväga om du letar efter något som ger en stark stadga och glans. Den passar perfekt för alla typer av frisyrer och kommer sannolikt att bli en favorit för de som vill ha både prestanda, lagom glans och god doft.

5. På en femteplats kommer hårvaxet från Hairlust Mineral Clay Wax

Fördelar

 • Ger en matt och torr finish
 • Enkel att arbeta in i håret
 • Lervax/ clay vax
 • Ger både volym och textur
 • Naturligare och mer rörligt resultat
 • Parfymfritt, ekologisk och vegansk

Nackdelar

 • Ger inte superhög stadga

Specifikationer

Mer om hårvaxet från Hairlust Mineral Clay Wax

Lervaxet från Hairlust är det perfekta valet för dig som vill ha en torr och matt finish med en naturlig känsla i håret. Denna mineral clay ger stadga men också naturlig rörelse i håret, samtidigt bygger det struktur och volym. Hairlust Mineral Clay Wax tillför också fukt och har mjukgörande fördelar samtidigt som det är det första mineralhårvaxet som certifierats av Cosmos Ecocert Organic!

Att hårvaxet är parfymfritt är en stor fördel för dig som är känslig för dofter eller enbart vill hålla din hårstyling doftneutral. Produkten produceras i Skandinavien och förpackningen är tillverkad av återvunna material. Den är dessutom både vegansk och ekologisk! En riktigt bra produkt för dig som söker ett bra clay vax och föredrar en stylad frisyr med lätt rörelse!

Köpguide – Välj rätt typ av hårvax

När du väljer en hårvax är det viktigt att tänka på vilken typ av frisyr du vill skapa och vilken nivå av stadga och finish du föredrar. Det kan också vara värt att överväga din hårtyp och eventuella allergier eller känsligheter mot vissa ingredienser. Prova gärna olika typer av hårvax för att hitta den som passar bäst för dina stylingbehov. Du kanske vill variera din hårstyling och vid speciella tillfällen ha en glansig håryta och till den dagliga stylingen ha en matt finish på ditt hår. Då hårvax finns i både matt finish och glansig finish till rimliga priser kan du ha flera olika hårvax hemma för att kunna variera din frisyr.

Vilket hårvax är bäst?

Det är viktigt att notera att alla dessa produkter i vår jämförelse fungerar olika beroende på din hårtyp, frisyr och önskemål. Det bästa sättet att hitta det optimala hårvaxet för dig är att prova några olika alternativ och se vilket som fungerar bäst med ditt hår och din stil. Olika typer av hår reagerar olika på produkter. Produkterna i vårt test är populära hårvax med goda recensioner, men det är du som i slutändan avgör vilket som blir just din testvinnare.

Hitta bäst i test hårvax hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test hårvax hos oss på Testjakt.se!

Hårvax, pomada eller hårgelé

Hårvax, pomada och hårgelé är alla olika typer av stylingprodukter som används för att forma och styla håret, men de skiljer sig åt när det gäller konsistens, stadga och finish.

Hårvax har en relativt tjock och krämig konsistens. Beroende på typen av hårvax kan stadgan variera från lätt till medelstark. Vissa hårvax ger flexibel stadga, medan andra kan ge mer hållbar stadga. Finishen kan variera beroende på vilken typ av hårvax du väljer, men den kan vara både matt och glansig. Det beror på formuleringen av produkten. Hårvax används för att ge textur, volym och form till olika frisyrer. Det är särskilt användbart för rufsiga och naturliga looks.

Pomada har en glansigare och mer gel-liknande konsistens än hårvax. Pomada ger vanligtvis en medel till hög stadga, vilket gör den bra för att skapa väldefinierade och polerade frisyrer. Finishen är ofta glansig och kan ge en mer polerad look. Pomada är populär för att skapa retro-stilar och strukturerade frisyrer. Den är särskilt användbar när man vill ha en jämn och stilfull look.

Hårgelé har en tjock, gel-liknande konsistens och kan vara genomskinlig eller färgad. Hårgelé ger en hög stadga och är effektivt för att hålla håret på plats under längre perioder. Finishen är oftast glansig och kan göra håret ser vått ut. Hårgelé används för att skapa starka, hållbara frisyrer med en väldefinierad form. Den är vanligtvis användbar för stilar som kräver hög stadga och fixering.

Hur använder jag ett hårvax?

De flesta hårvax appliceras i torrt hår. För bästa resultat tar du en liten mängd hårvax som du gnider mellan dina handflator för att värma upp den. Detta gör vaxet lättare att applicera jämnt.

Om du vill ha mer volym och textur kan du applicera vaxet från rötterna och uppåt genom att dra fingrarna genom håret. Arbeta in vaxet i håret med fingrarna för att skapa textur och volym. Önskar du en mer strukturerad look kan du applicera vaxet på de delar av håret du vill forma eller styla, och använd sedan fingrarna eller en kam för att forma håret till önskad look. Om det behövs, applicera mer hårvax i små mängder för att justera stilen och fylla i eventuella tomma områden. Börja alltså hellre med “för lite” produkt än för mycket, det är enklare att gå in med mer men svårare att lösa när du överdoserat.

För att tvätta ur hårvaxet, använd ett bra schampo och varmvatten. Det kan kräva några extra sköljningar för att helt ta bort allt vax.

Sammanfattningsvis

Kom ihåg att det kan ta lite övning att bli bekväm med att använda hårvax och att skapa den perfekta stilen, så var inte rädd för att testa olika sätt att applicera och forma ditt hår tills du når det resultat du önskar. Vi hoppas att vår jämförelse har gett dig en ny favoritprodukt som kommer höja ribban på din frisyr!

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 08/08/2023 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test