Bästa Grässaxarna För Din Trädgård (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken grässax som är bäst i test enligt vår testpanel!

I trädgårdsentusiasters arsenal av verktyg intar grässaxen en närmast ikonisk roll. Denna manuella kantklippare har genom åren blivit en oumbärlig följeslagare vid skapandet av välskötta och spännande trädgårdslandskap. Med förmågan att noggrant klippa gräskanter och forma såväl buskar som växter, erbjuder grässaxen möjlighet att smidigt och säkert sköta trädgårdens skönhetsvård, helt utan några höga störande ljud eller skyddsutrustning.

I följande artikel utforskar vi de olika aspekterna av dessa handhållna trädgårdsredskap, deras användningsområden och fördelar samt ger en överblick över grässaxarna från Gardena och Fiskars som är bäst i test just nu!

1. Vinnare och bäst i test blev batteridriven grässaxen från GARDENA AccuCut

Fördelar

 • Ergonomiskt handtag ligger perfekt i handen
 • Batteridriven grässax
 • Stor strömbrytare på handtaget för att snabbt sätta igång eller stänga av
 • Batteri ingår
 • Skären går att byta ut när de blir slitna

Nackdelar

 • Funkar enbart till gräs och lätta blad på buskar, inget för större grenar eller grövre klippning

Specifikationer

Mer om gardena grässax

Gardena batteridriven grässax är verkligen en kompakt och praktisk lösning för att ge gräskanterna en välskött och trimmad kant. Det ergonomiska handtag gör det enkelt att hantera och manövrera batterisaxen utan ansträngning och på ett säkert vis. Användare uppskattar den stora spärrknappen och strömbrytaren på handtaget som ger extra säkerhet under användning och sitter lättillgängligt.

Med denna grässax blir trimningsprocessen både enkel och säker, och resultatet blir vackert formade gräskanter som höjer utseendet på trädgården. Dessutom tar en grässax minimalt med plats i förrådet och är betydligt enklare och trevligare att plocka fram än den stora högljudda bensindrivna kantklipparen.

2. På en andraplats kommer grässaxen från FISKARS Servo-System GS42

Fördelar

 • Lättviktare
 • Prisvärd och populär modell
 • Justerbar klippvinkel upp till 360°
 • Låsmekanism

Nackdelar

 • Kan trötta ut händerna då den kräver manuell handkraft

Specifikationer

Mer om grässaxen FISKARS Servo-System GS42

Fiskars grässaxar är klassiker och märket är något många av oss förknippar med kvalitet. Med Fiskars grässax kan du smidigt klippa genom gräs utan att någonsin fastna, vilket gör trädgårdsarbetet till en fröjd.

Det är uppenbart att mycket tanke har lagts på användarvänlighet och komfort i designen av dessa grässaxar. Den lätta och ergonomiska konstruktionen gör det enkelt att hantera dem under längre tid utan att händerna tar för mycket stryk. Den justerbara klippvinkeln går att ändra upp till 360°, vilket möjliggör bekväm klippning även i svårtillgängliga områden. Detta är särskilt användbart när du klipper runt hinder eller i hörn av trädgården.

Grässaxens låsmekanismen ger en extra känsla av säkerhet när saxarna inte används och bidrar till att förhindra eventuellt oavsiktligt öppnande eller skada. Dessutom ger den även möjligheten att enkelt förvara saxarna när de inte används.

Slutligen, har Fiskars verkligen satt standarden högt med dessa grässaxar och levererar en produkt som är enkel, effektiv och håller i många år. Om du letar efter en enkel och pålitlig grässax, är Fiskars klassiska grensax definitivt en modell att överväga.

3. På en tredjeplats kommer grässaxen från GARDENA Comfort

Fördelar

 • Grässax med långt skaft för dig som vill jobba i en upprätt ställning
 • Klibbskyddade skärblad
 • Bladen kan vridas i 90°
 • Enkelt att anpassa skaftlängden efter din längd

Nackdelar

 • Tar lite mer plats vid förvaring

Specifikationer

Mer om grässaxen GARDENA Comfort

GARDENA kantsax med skaft är en imponerande lösning för att hålla din gräsmatta vältrimmad och snygg. Denna bästsäljande grästrimmer används enkelt av dig i upprätt position vilket gör att du spar på både rygg och knän. Trädgårdsarbetet blir således både bekvämt och effektivt!

Det långa skaftet i aluminium ger dig den extra räckvidd du behöver för att nå svåråtkomliga områden utan att böja dig eller sträcka dig för långt. De klibbskyddade skärbladen är enastående när det kommer till precision och klippkvalitet. De kan dessutom vridas 90° åt både höger och vänster, vilket ger enastående flexibilitet när du trimmar och formar din gräsmatta.

Det stora lättrullande hjulet gör att du enkelt kan manövrera grässaxen under klippningen. Det är ingen hemlighet att det är det långa skaftet på denna grässax som gör den så otroligt populär bland trädgårdsintresserade. Att slippa ligga och kräla på knäna eller sitta på huk kan trots allt bli påfrestande efter en stund. Med goda recensioner och flera bäst i test placeringar gör denna långskaftade grässax ses som ett riktigt bra val!

Köpguide – Grässaxen, den perfekta hjälpredan i trädgården

Det finns olika typer av grässaxar tillgängliga, var och en med sina egna funktioner och fördelar. För små trädgårdar kan en handhållen grässax vara perfekt, medan större områden kan kräva en elektrisk grässax för effektivitet. Kom ihåg att välja en grässax som passar din trädgårds storlek och dina personliga preferenser. I vår jämförelse har vi tagit med tre populära och omtyckte modeller som kommer från erkända varumärkena Gardena och Fiskars.

Hitta bäst i test grässaxar hos Testjakt.se!
Hitta bäst i test grässaxar hos Testjakt.se!

Trädgården är din kreativa plats

När du har din grässax i handen är det dags att klippa såväl kanster som att form buskar. Att klippa är som att forma en skulptur – det kräver precision och tanke. Börja med att klippa långsamt och jämnt, undvik att göra för stora klipp. Detta ger en jämn yta och skapar en snygg och organisk look. Var inte rädd för att experimentera med olika tekniker och former för att skapa variation och rörelse i din trädgård. Du kan finna mycket inspo på nätet hur du kan klippa buskar och annat med din grässax.

Rengör din grässax

Precis som alla verktyg behöver även grässaxar omvårdnad för att de ska hållas i toppskick. Efter varje användning, torka av saxen för att undvika rostbildning.

Vilken typ av grässax är bäst för små trädgårdar?

För små trädgårdar rekommenderas handhållna grässaxar, eftersom de är lätta att manövrera och perfekta för detaljarbete. Är du känslig i ryggen kan en grässax med ett långt och flexibelt skaft vara lösningen.

Hur ofta bör jag slipa min grässax?

Det beror på hur mycket du använder den. Generellt sett bör du slipa den varje säsong eller vid behov för att behålla skärpan. Självklart beror det också på hur mycket du kommer använda din grässax.

Kan jag använda en elektrisk grässax för känslig klippning?

Ja, vissa elektriska grässaxar har justerbara inställningar som gör dem lämpliga för mer precisionsarbete. Just grässaxen är det ultimata trädgårdsredskapet för områden i din trädgård som du vill finslipa. En klassisk trimmer eller kantklippar är grövre och inget du vill köra närmast dina finaste rabatter. Dessutom är en grässax både lättare och säkrare att använda.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 31/08/2023 •  8 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test