Bästa Solkrämerna För Barn (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka solkrämer för barn som är bäst i test enligt vår testpanel!

Mindre barn ska inte utsättas för riktigt stark sol, men i praktiken är det svårt att helt undvika solens strålar. Även om det är skugga så är solens strålar UV-strålar farliga och starka. Detta gäller inte bara på sommaren utan även för de starka strålarna på våren eller i skidbacken. Det mest effektiva sättet att skydda sig mot solen är att täcka sig med kläder. Men alla vill vi kunna besöka stranden, springa runt utomhus i trädgården eller helt enkelt bara njuta av värme utan att behöva oroa oss för att barnen ska bränna sig av solen.

Vilken solskyddskräm för barn är bäst?

När du väljer din solskyddskräm för barn är det viktigt att välja ett solskydd som har hög UV-faktor, minst SPF 30, men gärna SPF 50.

Här nedan har vi jämfört recensioner och erfarenheter av riktigt bra solkrämer för barn som håller barnen säkra från solens strålar. Tänk på att solen är som starkast mellan kl 11-14 under sommaren, försök undvika att vistas i solen under dessa timmar. Är ni på stranden eller vistas utomhus så smörj kontinuerligt in barnen, ett lager på morgonen är inte nog! Använd gärna också UV-kläder på de yngre då deras hud tåler mindre sol än ett äldre barn eller en vuxen.

1. Vinnare och bäst i test blev solkrämen för barn från Nivea Sun, Kids Protect & Play Spray SPF50

Fördelar

 • Bra skydd med hög SPF
 • Resistent mot sand och vatten
 • Enkel att applicera tack vare sprayflaskan
 • Kletar inte
 • Vattenresistent

Nackdelar

 • Något dyr

Specifikationer

Mer om solkrämen för barn från Nivea Sun, Kids Protect & Play Spray SPF50

Nivea Sun Kids Protect & Play Spray SPF50 är en solskyddskräm för barn som har ett högt skydd med SPF50. Detta är en solkräm för barn som omedelbart ger barnets hud ett starkt skydd mot solens strålar, samtidigt som den vårdar och återfuktar barnets ömtåliga hud bra. Den ger en lätt känsla på huden, samt att den inte kladdar. Appliceringen är enkel tack vare sprayflaskan som du smidigt doserar ett jämnt lager med. Snåla inte, använd rikligt med solkräm!

Nivea Suns solskyddskräm för barn Kids Protect & Play Spray SPF50 hamnar ofta högt upp i olika tester då den är från ett välkänt, trovärdigt märke som funnits på marknaden i många år. Det är en bästsäljande solkräm för barn och har så varit under många år. Det finns även forskning och tester som visar att denna solkräm ger ett mycket bra skydd mot skadliga UV-strålar. Den skyddar mot både solens UVA och UVB-strålar samt är doftfri och vattenresistent. Den fungerar även på barn med extra känslig hud och även eksembenägen hud. Med denna solkräm till barn i badrumskåpet eller strandväskan kan du känna dig trygg med att ditt barns hud har de bästa förusättningarna för att skyddas mot solen.

2. På andra plats kommer solkrämen för barn från Malibu Kids Clear Protection SPF50

Fördelar

 • Billig
 • Skyddar mot UVA- och UVB-strålar
 • Sprayflaska underlättar applicering

Nackdelar

 • Måste smörjas på ofta

Specifikationer

Mer om solkrämen för barn från Malibu Kids Clear Protection SPF50

Malibu Kids Clear Protection är en riktigt bra, populär och väldoftande solskyddskräm för barn. Den skyddar både mot UVA- och UVB-strålar och har en en hög solskyddfaktor på 50, ett måste för de mindre barnen.

Denna solkrämen för barn är väldigt prisvärd och kommer i en sprayflaska vilket gör det enkelt att snabbt applicera nya lager på snabba små ben. Den är även vattenresistent vilket är perfekt då den används vid stranden. Trots att solprodukter nämns som “vattenresistenta” så ska du ändå smörja in flera gånger, framförallt efter bad. Använd gärna både solhatt och en långärmad UV-dräkt när barnen är riktigt små! Man kan aldrig vara nog skyddad mot solens skadliga strålar.

3. På tredjeplats kommer solkrämen för barn från Australian Gold SPF 50 Kids Sensitive Protection

Fördelar

 • Rik på antioxidanter
 • Innehåller Aloe Vera
 • Klibbfri
 • Tåler vatten och svett

Nackdelar

 • Ej sprayflaska vilket många användare föredrar
 • Dyr

Specifikationer

Mer om solkrämen för barn från Australian Gold SPF 50 Kids Sensitive Protection

Australian Gold SPF50 Kids Sensitive Protection är en solskyddskräm för barn som skyddar väldigt bra mot UVA- och UVB-strålar. Den innehåller ingredienser som aloe vera, tea tree-olja samt dom australienska plommonen kakadu.

Denna solskyddskräm för barn från Australian Gold är ett populärt solskydd då den bland annat är rik på antioxidanter, vilket är ovanligt i just solkrämer. Den har ett lite högre pris än många andra solkrämer för barn, men detta vägs upp av dess vårdande egenskaper. För dig som föredrar en klassisk dosering och inte vill använda sprayflaska är detta ett utmärkt val.

4. På fjärdeplats kommer solkrämen för barn från EVY Suncreen Mousse Spf 50 For children 150 ml

Fördelar

 • Solkräm i mousse-form ger superenkel och rolig applicering som snabbt går in i huden!
 • Skonsam och hypoallergen, motverkar eksem från solen
 • Fri från alkohol, parfym, nanopartiklar och konserveringsmedel

Nackdelar

 • Lite högre pris

Specifikationer

Mer om solkrämen för barn från EVY Suncreen Mousse Spf 50 For children 150 ml

Den bästa solkrämen för barn tycker många föräldrar att EVY Sunscreen Mousse är! Vi är benägna att hålla med på Testjakt. Detta är solkrämen för dig som vill ha koll på ingredienserna och smörja ditt barns hud med det bästa. Många solkrämer innehåller tyvärr både alkolhol och parfym vilket inte just denna solkräms-mousse gör.

EVY sunscreen mouse SPF 50 för barn har en formula som är hypoallergen och fungerar för barn som är från 6 månader och uppåt. Den skyddar barnens känsliga hud mot både UVA och UVB -strålar och är formulan är vattenfast. Efter bad vittnar flera användare att de upplever den klara sig mycket bra. Dock är det alltid viktigt att efter bad åter applicera ett lager av solkräm på barnens hud. Använd hellre för mycket av produkten än för lite! Bland produkterna har vi länkat till två olika varianter, dels den kräm som går att använda till både vuxna och barn, men även solkrämen som är primärt till barn. Skillnaden på barn- och vuxenskyddet är bara den att i vuxenskyddet finns det C vitamin, silke och kollagen.

5. På femteplats kommer solkrämen för barn från La Roche-Posay Anthelios Kids Spray SPF50+

Fördelar

 • Innehåller ingen parfym
 • Högt skydd med SPF50
 • Vattenresistent, svettresistent och sandresitent
 • Sprayflaskan ger enkel och jämn applicering

Nackdelar

 • Högst pris i vår jämförelse

Specifikationer

Mer om solkrämen för barn från La Roche-Posay Anthelios Kids Spray SPF50+

För dig som har barn med känslig hud och önskar såväl hudvårdande solkräm för barn som ett säkert och högt skydd mot skadliga UV-strålar är La Roche-Posay solkräm det perfekta valet. Denna solkräm är populär bland småbarnsföräldrar då den har en praktisk sprayflaska som gör applicering av solkräm på ditt barn smidig, snabb och jämn. Alla har vi stått där på stranden med barn som bara vill springa iväg o börja leka, men solkrämen måste på!

Mellan kl 11-15 är solens strålar som starkast och även om du smörjer ditt barn med SPF 50 är det lämpligt att ha såväl solhatt som en täckande UV-dräkt eller t-shirt. La Roche-Posay solkräm för barn innehåller ingen parfym vilket gör att den passar bra för barnens känsliga hud. Formulan är dessutom vattenresistent, svettresistent och sandresistent. Det innebär dock inte att du solskyddsfaktorn enbart kan appliceras en gång, efter varje bad eller med jämna mellanrum bör du applicera ett nytt lager solskyddsfaktor för att ditt barn ska vara skyddat mot de farliga UV-strålarna.

Priset på La Roche-Posay Anthelios Kids Spray SPF50+ är högt i vårt test men flera användare och tester vittnar om en väldigt kvalitativ solkräm som du som förälder kan lita på. Väl investerade pengar!

Köpguide – Välj rätt solskyddskräm för barn

Det finns många olika solskyddskrämer till barn att välja på, allt ifrån billiga till dyra, doft-och parfymfria till riktiga godisbomber. Det viktigaste är dock såklart att solskyddet är tillräckligt för att ditt barn inte ska bränna sig i solen.

Därför är det bra att läsa på och skapa en egen uppfattning om alla produkter. De fem produkter vi valt ut till vårt test är alla riktigt bra skydd mot solen för barn med ett solfaktorskydd på 50. Vi har säkerställt att samtliga produkter håller hög kvalitet genom användarrecensioner, produktinnehåll, jämförelser och tester.

Skydda mot solen

Det viktigaste är såklart att solskyddet skyddar mot solen, välj därför ett skydd med hög SPF till ditt barn, minst SPF 30, men gärna SPF50. Kom ihåg att barns hud är känsligare än vuxnas. Du ligger ribban för ditt barns framtida hud. Ta det ansvaret på allvar och köp bra produkter. En hud som utsätts för stark sol kontinuerligt och bränner sig i unga år har större risk att utveckla hudförändringar som vuxen enligt strålsäkerhetsmyndigheten.

Det är inte nog att enbart använda solkräm barn, rekommendationerna är att solskyddsfaktor i form av kräm för barn enbart är ett komplement. Barn bör bära skyddande kläder i form av t-shirt, UV-tröja eller andra täckande kläder, samt solhatt och solglasögon för barn. Kan man så bör man undvika att låta barnen vistas i direkt sol under en längre tid mellan klockan 11-15 då solens strålar är som starkast och mest farliga.

Hitta bäst i test solkrämer för barn hos Testjakt.se!
Hitta bäst i test solkrämer för barn hos Testjakt.se!

Kladdfri och lätt att applicera

Det är viktigt att det är lätt att applicera solskyddet, en sprayflaska eller en tub som öppnas snabbt och enkelt är att föredra. Barn har ofta dåligt tålamod och vill inte stå stilla allt för länge. Ett bra tips är att smörja barnen INNAN ni kommer till stranden. Redan hemma alltså, då får du möjlighet att göra det mer noggrant utan distraherande händelser. Tänk på att solskyddet måste underhållas genom att fortsätta smörja på barnets kropp ungefär varannan timme. Det är också bra om solskyddet är kladdfritt, och sjunker in snabbt i huden så att man inte drar sig för att smörja in barnet.

EVY Technology har blivit vårt premiumval och är den enda solkräm för barn i vårt test som är en mousse. En solkräm för barn i mousse-form efterliknar ett skumm vilket många barn tycker är roligt och gör att de kan tänka sig stå still några extra sekunder.

När behöver man använda en solskyddskräm för barn?

Under vår och sommarhalvåret är en solkräm för barn en av de allra viktigaste produkterna att ha hemma. Barns hud är tunnare och har inte lika mycket pigment som vuxnas hud har. Barn blir därför lättare brända av solen. Dessutom ökar risken att i vuxen ålder utveckla hudcancer om barn ofta bränner sig i solen i unga år. Har barnen ljusare pigment, fräknar är det än viktigare att smörja ofta, täcka med kläder och undvika solen när den är som starkast. En sak många glömmer är att solen är starkare utomlands, så samma sak gäller här. Smörj, smörj och smörj. Använd alltid SPF 30 eller högre på barn.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 15/03/2024 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test