Bästa GPS-klockorna/Smartklockorna För Barn (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka smartklockor/ GPS-klockor för barn som är bäst i test enligt vår testpanel!

Med en GPS-klocka för barn får du en god översikt över var ditt barn befinner sig, vilket också bidrar till att ditt barn kan känna sig tryggare när han eller hon är ute på egen hand. Den ger också ditt barn möjlighet att hålla koll på tiden, samt ha telefonkontakt med dig via klockan. Genom att använda en barnklocka med GPS kan du känna dig trygg när ditt barn är ute och cyklar, leker, är påväg till eller från skolan eller åker sparkcykel på egen hand.

Vi på Testjakt samlar in uppgifter om produkter och har undersökt flera olika test av smartklockor för barn så att du kan få information som kan underlätta vid ett köp. På så sätt blir det enkelt att hitta en smartwatch för barn som passar just er familj.

Längre ned i artikeln får du ta del av vår köpguide rörande GPS-klockor för barn. Där tar vi upp de aspekter som är viktiga att tänka på innan du bestämmer dig för en produkt.

Vi går också igenom de bästa produkterna på marknaden just nu, samt vilka för- och nackdelar de har och tack vare våra gedigna efterforskningar får du all information du behöver för att både du och ditt barn ska bli nöjd med köpet av mobilklocka. Genom att få översikt över vad klockorna har att erbjuda blir det enklare att navigera och hitta rätt modell för barnen.

1. Vinnare och bäst i test blev GPS-klockan för barn från Xplora X6 Play

Fördelar

 • Går att byta remmar och rammar
 • Se var ditt barn befinner sig via GPS-positionering
 • Ställ in notifikationer för att se i din telefon när barnet anländer till kompisen eller skolan
 • Går att lägga in 50 kontakter som barnet kan ringa
 • Skicka textmeddelande till klockan

Nackdelar

 • Saknar voiceover-funktion vilket gör att barn med synskador inte kan använda klockan

Specifikationer

Mer om GPS-klockan från Xplora X6

Xplora X6 Play är en perfekt klocka för barn eftersom den inte har något internet och därmed inte tillgång till sociala medier eller liknande. Klockan fungerar som en mobiltelefon och ditt barn kan både ringa och ta emot samtal med den. Lättnaden som förälder att veta var ditt barn befinner sig och få en notis när barnet anländer till skolan är värd alla pengar i världen för många av oss.

Du kan se ditt barns position via Google Maps och den är väldigt exakt. Den här klockan är användarvänlig och enkel för barnet att förstå. Den har flera funktioner som påminnelser, möjlighet att ta bilder samt spela in film. I denna nya uppdaterade version har både batteritid, processor och skärmupplösning fått en rejäl uppdatering. Både armbandet och skalet kring urtavlan kan bytas ut efter eget smak och tycke, välj mellan mängder av kombinationer!

När barnet befinner sig i skolan kan klockan ställas in på skolläge, och fungerar då precis som en vanlig klocka. På så sätt stör den inte ditt barns skolgång och de behöver inte heller ta av den på lektionstid. Den enda nackdelen vi på Testjakt finner med Xplora X6 är att det finns ett förinstallerat SIM-kort i klockan och detta måste aktivas och användas för att kunna använda klockan. Du kan alltså inte välja någon annan operatör. Kostnad per månad ligger på ca 100-120kronor och det är ingen bindningstid vilket är en fördel.

2. På en andraplats kommer GPS-klockan för barn från Cmee Play GPS-klocka

Fördelar

 • Egna bakgrundsbilder
 • Lättanvänd
 • Går att byta armband och skal till olika färger
 • Lång batteritid på upp till tre dagar
 • Funkar med alla operatörer

Nackdelar

 • Går inte att byta ringsignal

Specifikationer

Mer om GPS-klockan från Cmee Play GPS-klocka

Denna klocka är en trygghet för barn som börjat vara ute och leka själva. Du som förälder kan ringa barnet både med telefonsamtal och videosamtal, dessutom är dess GPS-funktion mycket exakt med en noggrannhet på ett par meter.

Klockan kan också användas vid regn och vattenlekar tack vare sin IP67-klassning, dock ska den undvikas vid bad och simning. Klockan har också en inbyggd ficklampa samt att urtavlan är analog, ditt barn kan dessutom byta skal och armband till olika färger för att få ett varierat utseende på klockan.

Tack vare klockans geofence-funktion kan du ställa in vilket område ditt barn får röra sig i och sedan få en varning om de inte håller sig inom området. Dessutom finns en hjälpsam SOS-funktion samt ett speciellt störningsfritt läge för då barnet är i skolan. Du kan också välja att ställa in vilka nummer som kan ringa till klockan. Sms går dock att skicka till klockan från alla nummer. Du kan välja att köpa ett sim-kort från vilken mobiloperatör som du själv önskar. Något vi på Testjakt tycker är positivt med just Cmee Play. Det skapar möjligheter för familjen att ha samma abonnemang och operatör till hela familjen. Vilket också oftast blir billigast. Klockan klarar av 2G, 3G och 4G-nätet vilket skapar förutsättningar för så bra mottagning som möjligt. Det går även att ändra bakgrund på klockan till olika bilder på tex familjemedlemmar eller idoler.

3. På en tredjeplats kommer GPS-klockan från Xplora XGO3 

Fördelar

 • Enorm trygghet för dig som förälder med “säkerhetszoner”
 • Perfekt för barnets som börjar bli mer självständig
 • Stegräknare, stoppur och kalkylator
 • Kan ringa och ta emot meddelande i klockan

Nackdelar

 • Krävs en aktivering av simkortet vilket ger en månadskostnad på ca 100 kronor
 • Saknar voiceover-funktion vilket gör att barn med synskador inte kan använda klockan

Specifikationer

Mer om GPS-klockan från Xplora XGO3 

Xplora XGO3 kommer med uppdaterade funktioner som längre batteritid, utökad lagringskapacitet och en förbättrad vattentäthet (IP68) jämfört med tidigare modeller. En av de mest imponerande funktionerna hos Xplora XGO3 är dess inbyggda GPS, som låter dig spåra din barns position i realtid. Dessutom kan du rita upp “trygga zoner” på kartan och automatiskt få en notifiering när ditt barn anländer eller lämnar en specifik plats, oerhört värdefullt för föräldrar idag!

Förutom GPS-funktionen har Xplora XGO3 också en inbyggd kamera som gör det möjligt för ditt barn att ta bilder och skicka dem till dig. Dessutom kan du kommunicera med ditt barn enkelt via samtal eller chattmeddelanden, vilket gör det till ett praktiskt och användbart verktyg för att hålla kontakten med din familj.

En annan imponerande funktion är det smarta skolläget, som kan hjälpa ditt barn att fokusera på sina studier utan distraktioner från notiser och meddelanden. Nödsamtal kan fortfarande tas emot i det här läget, vilket gör att du kan vara säker på att ditt barn alltid är tillgängligt vid en eventuell nödsituation.

Sammanfattningsvis är Xplora XGO3 en pålitlig och säker smartklocka för barn som är speciellt utformad för att möta behoven hos föräldrar som vill ha en smart lösning för att hålla kontakten med sina barn. Med dess imponerande funktioner som GPS-spårning, kamera, trygga zoner och smart skolläge är Xplora XGO3 en investering som kommer att ge både trygghet och komfort för hela familjen.

Köpguide – allt du bör tänka på innan ditt köp

Många föräldrar vill förstås att deras barn ska lära sig att utforska på egen hand, men önskar ändå ha koll på vad de gör. Det är garanterat en av anledningarna till att klockor med GPS för barn blivit så populärt de senaste åren.

Det är viktigt att barnen följer de regler du bestämt, men med en GPS-klocka kan du åtminstone vara trygg i att veta var de befinner sig. Är barnet för ungt för att bära med sig en telefon kan du dessutom ringa till ditt barn via klockan.

När det kommer till att köpa en telefonklocka till ditt barn, bör du tänka över behoven i just din familj. Det är bara du som vet vilka funktioner ni kommer att ha nytta av, och vilka funktioner ni behöver brukar till stor del även bero på barnets ålder.

Vi kommer här nedan gå igenom de allra viktigaste faktorerna att tänka på när du funderar över att köpa en GPS-klocka. Men först ska vi börja med att förklara vad en GPS-klocka är.

Vad är en GPS-klocka?

Precis som du hör på namnet är det här en klocka med inbyggd GPS-funktion, vilken hjälper dig att se var ditt barn befinner sig via en app du laddar ner till din telefon. Klockorna är framtagna för att du som förälder ska känna dig trygg även när barnen är ute på egen hand.

Du kan med de flesta klockorna inte bara se var ditt barn befinner sig, utan många av dem ger dig även möjlighet att ringa eller skicka sms till ditt barn när du önskar. Barnen brukar också kunna ringa till personer vars nummer har lagts in i klockan.

Klockorna är ofta lätta att använda eftersom de riktar sig till barn i varierande åldrar. Den här typen av klockor för barn är dessutom designade för att tåla barns lekar och i de flesta fall också lättare regn.

När du letar efter en telefon klocka till barn, bör du utgå från vilka funktioner ditt barn behöver. Några är alarm, kamera, sömnmonitor och videosamtal, vilka ditt barn kan behöva vid en viss ålder.

Hitta bäst i test GPS-klockor för barn hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test GPS-klockor för barn hos oss på Testjakt.se!

Behöver ett barn en GPS-klocka?

Det är bara du som förälder som kan avgöra om ditt barn behöver en GPS-klocka, däremot är det ett utmärkt sätt att öka tryggheten för både dig och ditt barn när de är ute. Du får vanligtvis inte bara koll på var barnet befinner sig, utan det kan även ringa upp ett antal nummer vid behov.

Klockorna är utvecklade med barn i åtanke vilket innebär att de tål alla vilda upptåg barn kan tänkas ha för sig. Dessutom är de väldigt användarvänliga med tydliga menyer, för det mesta också på svenska.

Viktigt att tänka på innan du väljer GPS klocka för barn

Du har alltså möjlighet att välja en klocka där ditt barn kan ringa och/eller ta emot samtal. Vanligtvis kan du lägga in ett fåtal viktiga nummer som de kan ringa upp med några enkla knapptryck. Vad man mer än detta önskar för typ av funktioner till barnets smartwatch är såklart väldigt individuellt. Under våra “specifikationer” ser du en överblick på samtliga funktioner för de modeller som vunnit i vårt test.

Samtalsmöjligheter

Du bör tänka igenom vilka samtalsmöjligheter du vill ska finnas i klockan ditt barn bär. De flesta smartklockorna till barn behöver också ett sim-kort så att du kan ringa dem.

Samtalsfunktionen bidrar till att batteriet tar slut fortare, men det beror på hur många samtal som görs. Några klockor ger också möjlighet till videosamtal, då kan du se ditt barn och han eller hon kan även se dig samtidigt som ni pratar.

4G eller annat nät

En smartklocka för barn kan ha 4G, 3G eller till och med 2G på en del äldre modeller. Alla tre fungerar utmärkt för själva GPS-funktionen, om det är vad klockan enbart kommer användas för. Ska du använda klockan till samtal och övriga funktioner så är 4G istället det bästa valet för en klocka med flera funktioner. När klockan använder 4G innebär det att den även klarar att hantera övriga mobilnät, så skulle ditt barn hamna på en plats där exempelvis 3G-nätet är dåligt kan 2G eller 4G ta över. Detta skapar alltså de bästa förutsättningarna för att ha en så bra mottagning som möjligt på flest platser.

GPS-appen

Du kan inte se ditt barns position bara genom att denne bär klockan med ett sim-kort i, du måste även ha en app i din smartphone för att använda den funktionen. Det är viktigt att du kontrollerar appen innan du väljer att köpa en viss klocka.

Kolla hur smidig appen är att navigera i samt att den uppdateras regelbundet. Om appen inte blir regelbundet uppdaterad eller om den kraschar titt som tätt, kommer det vara svårt att använda GPS-klockan för det den är tänkt för.

De seriösa företagen är ofta noggrannare med att uppdatera apparna, eftersom de vet att det är en viktig aspekt för de föräldrar som köper klockorna. Därför har vi noga valt ut dessa tre klockor i vårt test.

Eftersom många barn föredrar att ha en liten klocka på handleden framför en stor mobil i fickan är en smartwatch utmärkt när de vill ut och utforska världen.

Vattentålighet

Det är svårt att hitta en GPS-klocka som är helt vattentät. Däremot brukar de allra flesta klockorna vara mer eller mindre vattentåliga. Många klockor klarar vattenstänk som de flesta andra elektroniska prylar, men vissa tillverkare har aktivt försökt skapa en vattenresistent produkt. Kolla efter en IP67-klassning om du är ute efter en klocka som tål lite mer. De klarar både av regn och lätt vattenlek.

IP67 innebär att produkten kan sänkas ner i vatten på 1 meters djup, men det är ingenting som rekommenderas. Du ska alltså inte utsätta klockan för vatten med flit, vilket är något du bör tala om för ditt barn om klockan ska hålla länge.

Även om det inte finns någon helt vattentät GPS klocka för barn, finns det ändå många tåliga alternativ att välja mellan i vårt test.

Batteritiden

Som med alla andra elektronikprylar är det alltid bra med en så bra batteritid som möjligt, för att inte behöva ladda produkten hela tiden. Ett batteri med hög kapacitet innebär tyvärr ofta ett högre pris.

Många klockor har ett batteri som håller i en eller ett par dagar, vilket vanligtvis inte är något större problem så länge det finns en rutin för att ladda var eller varannan dag. Batteritiden varierar förstås beroende på hur mycket klockan blir använd, samt till vad.

Priset

Har du en snäv budget när det kommer till elektronikprylar så du bör därför alltid ta en titt på priset innan du bestämmer dig. Du bör även kontrollera vad du får för pengarna, är en klocka dyr ska det förstås finnas funktioner och prestanda som förtjänar priset.

Billiga klockor behöver däremot inte betyda sämre klockor, de kan fortfarande vara väldigt prisvärda och erbjuda många användbara funktioner.

Designen

För ett mindre barn kanske designen på klockan inte spelar så stor roll, men äldre barn vill helst ha någonting som är snyggt på handleden. Välj gärna en klocka som har en design som ditt barn kommer att gilla.

Några GPS-klockor för barn kommer med möjligheten att byta armband eller skal. På så sätt kan ditt barn få ett mer unikt utseende på sin klocka, någonting som brukar uppskattas. Möjligheten att byta bakgrund på klockan är också något som de flesta barn uppskattar!

Ytterligare funktioner du kan hitta i en mobilklocka för barn

De saker vi nämnde ovan är de allra viktigaste när det gäller mobilklockor för barn, däremot är det också bra att ha koll på andra funktioner du bör vara medveten om som finns i en del klockor. Vi kommer gå igenom flera av dessa här nedan för att göra det enklare för dig att välja de funktioner just du behöver.

Fördelen med många funktioner i klockan är att barnen kommer att uppskatta att bära den ofta, vilket innebär att den inte lämnas hemma, varken av misstag eller medvetet. Det gör det tryggt för dig som förälder eftersom du då vet var ditt barn befinner sig.

Geofence

Det här är en funktion som många föräldrar tycker om, eftersom den ger dig möjlighet att sätta upp ett virtuellt staket över områden där ditt barn får röra sig. Du som förälder får en notifikation om barnet skulle ta sig över den gräns du sätter upp.

Geofencing är en funktion som passar både när ni befinner er nära hemmet och när ni är på semester. Det är ett helt enkelt ett utmärkt sätt att se till att barnet inte rör sig för långt bort.

Kamera

Många barn tycker om att fotografera, både sig själv, sina vänner och saker i omgivningen. Har GPS-klockan en inbyggd kamera kommer ditt barn känna sig mer manad att ta med den överallt. På så sätt kan han eller hon ta foto på kojan de byggt eller på någon insekt de hittar.

Visserligen är inte dessa kameror av samma kvalitet som de i en smartphone, men barnen brukar nöja sig med dem. De möjliggör också för videosamtal i vissa klockor.

Det är även säkert att ditt barn har möjlighet att ta bild med klockan om någonting skulle inträffa. De kan också skicka bilder på var de befinner sig, vilket kan kännas betryggande för dig som förälder.

Spel

En smartklocka för barn som har spel är en önskan för många barn, men det är långt ifrån alla klockor som erbjuder det. Det är däremot en funktion som är bra om ditt barn har mycket ensamtid eller om ni åker bil eller kollektivtrafik längre sträckor.

Spelen som klockorna erbjuder är ofta enkla pusselspel eller matematikspel. Om spel låter som en bra funktion för ditt barn, får du läsa på ordentligt om klockan du är intresserad av för att se om den erbjuder sådana.

Stegräknare

Det finns en del klockor för barn som har stegräknare, vilken håller koll på hur många steg barnet går varje dag. För vissa äldre barn är det här en funktion de tycker om, medan det för de mindre barnen kanske inte är så viktigt.

Om du som förälder vill ha koll på hur mycket ditt barn rör sig är det här ett bra sätt att göra det på.

Kalender och alarm

För de äldre barnen kan det vara bra med alarmfunktion och kalender med påminnelser. Då kan klockan hjälpa dem att vakna på morgonen eller påminna om nästa tandläkartid.

I vissa fall kan du som förälder lägga in dessa påminnelser via appen, perfekt för att påminna om läggdags, läxor eller när ditt barn ska vara hemma. Det här är dock ingen funktion som finns i alla GPS-klockor för barn.

Telefonboken

Hur många nummer som kan sparas i telefonboken på klockan varierar beroende på vilken modell du väljer. De allra flesta klockorna kan spara max tio nummer, alltså inte flera hundra som i en mobiltelefon.

Tio nummer låter något lågt men samtidigt brukar de yngre barnen bara behöva telefonnummer till föräldrar, syskon och kanske mor- och farföräldrar, men äldre barn vill kanske ha sina vänners telefonnummer också. Då är det viktigt att du kontrollerar hur många som kan sparas i just det alternativ du funderar över, 20 till 30 stycken kan vara bättre för det lite äldre barnet.

Skärmanpassning

Vissa telefonklockor för barn ger möjligheten att anpassa skärmen, de kan till exempel välja mellan olika bakgrunder, såsom egna bilder de tagit med kameran. Vissa modeller låter också ditt barn ändra mellan analog och digital klocka utifrån vad de föredrar.

För de allra minsta barnen är det här en funktion som kanske inte är så viktig, men som är desto roligare för de som är äldre. Att kunna ändra skärmens utseende ger möjligheter för barnen att göra klockan unik utifrån vad de gillar.

Abonnemang

En smartklocka behöver ett SIM-kort för att du ska kunna se var barnet befinner sig, men även för samtal om det är aktuellt. Safekid är ett varumärke som tillverkar smartklockor för barn och som även har SIM-kort med abonnemang anpassade just för deras GPS-klockor.

Med ett abonnemang från Safekid slipper du tänka på uppsägningstider och bindningstider, du betalar bara en fast avgift varje månad och får fria samtal och sms samt 1 GB surf. I appen får du en bra översikt över användningen och de erbjuder dessutom riktigt bra support. Läs mer på deras sida safekid.se. En del av klockorna i testet fungerar med Nano-sim som oftast är kompatibelt med de flesta operatörer.

Slutsatser om smartwatch för barn

En smartwatch för barn är ingen direkt nyhet, men de blir allt vanligare. Det är en trygghet för såväl barn som vuxna eftersom barnen kan leka tryggt med vetskapen att föräldrarna har koll på var de är, vilket också gör att föräldrarna kan känna sig tryggare.

Marknaden är full av alternativ och nu har du kunnat läsa om tre mycket bra sådana. Funktionerna i klockorna varierar och det är din familjs behov som avgör vilka funktioner ni behöver.

De allra minsta barnen behöver inte så många funktioner i sin klocka, det kan räcka med enbart GPS-funktionen så att du vet var barnet befinner sig. Dock erbjuder de flesta GPS-klockor också möjlighet till telefonsamtal, medan de mer avancerade modellerna dessutom låter ditt barn ringa videosamtal.

Innan du köper en GPS-klocka till ditt barn är det viktigt att du tänker igenom just vilka funktioner ditt barn behöver, väg också in saker som barnets ålder och hur mycket de är ute. Om klockan kommer att bli använd flitigt, kan det vara bra att investera i en lite mer avancerad modell.

Alla fyra klockorna vi tagit upp är väldigt omtyckta bland användarna och har fått goda recensioner, vilket är anledningen till att vi valde ut dem för vår artikel. För din trygghet och ditt barns säkerhet rekommenderar vi en GPS-klocka till dig med barn som är ute ofta, dessutom gör klockan det enkelt för dig att nå barnet när det är dags att komma hem.

Vanliga frågor om GPS-och Smartklockor för barn

Måste jag ha ett simkort i klockan?

Ja det krävs ett simkort i alla smartklockor för barn. Olika märken har olika lösningar och erbjuder olika operatörer.

Vid vilken ålder behöver ett barn en GPS-klocka?

Ett barn kan bära en smartklocka från det att de är tre år gamla, då mest om de skulle råka komma bort. Annars är de som mest hjälpsamma när barnen börjar leka ute på egen hand, ensam eller med sina vänner.

Hur lång är batteritiden på en telefonklocka för barn?

Det varierar både från modell till modell men också beroende på hur mycket klockan används. Det vanligaste är 1-3 dagar.

Hur exakt är en GPS-klocka?

Även det här varierar mellan olika modeller, men de brukar ange en position inom tio meter. Det är främst uppdateringsfrekvensen som avgör exaktheten, ju snabbare den är desto mer exakt blir positioneringen.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 08/11/2023 •  23 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test