Bästa El-Lådcyklarna För Hela Familjen (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken eldriven lådcykel som är bäst i test enligt vår testpanel!

En cargobike/eldriven lådcykel är ett transportmedel som blivit otroligt populärt för framförallt småbarnsfamiljer. Med ökande drivsmedelspriser väljer många att göra sig av med bilen och istället börja använda elcykel som transportmedel. För dig som också vill kunna minska dina kostnader och göra miljön en tjänst kan just en el-lådcykel vara något att kika närmare på.

En eldriven lådcykel består av en cykel med en påbyggd låda med inbyggda bänkar. På dessa bänkar kan du placera och med hjälp av säkerhetsbälte placera barnen. I botten av lådan kan du lägga ryggsäckar, extrakläder och matkassar.

Att äga en bil är förknippat med många kostnader och eventuella problem som att hitta parkeringar, lämna på dyr service och att tanka. Med en lådcykel på el tar du dig fram både billigare och smidigare, även i city. En el lådcykel är det perfekta transportmedlet till skolan, förskolan och sedan vidare till jobbet. Som bonus älskar barnen det!

Marknadens bästa lådcyklar

Vi på Testjakt har kikat på flera olika el lådcyklar och plockat ut några modeller med goda användarrecensioner samt hög prestanda och funktion. Vi hoppas att vår recension och bäst i test-guide ska vägleda dig till en bra köp och ett eldrivet färdmedel som blir välanvänt.

1. På en förstaplats kom GrandSand lådcykel

Fördelar

  • Kraftfullt batteri som går att plocka av och låsa
  • 6-växlar från Shimano
  • Plats för 4 barn med 3 punktsbälte
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Max 25 km räckvidd

Specifikationer

Mer om Eldriven Lådcykel från GrandSand

Denna eldrivna lådcykel från GrandSand är vårt förstahandsval. Dels är det en fantastiskt trevlig lådcykel, men även priset är otroligt fördelaktigt. Batteriet är ett 12,8 Ah litiumbatteri och lådcykel finns att få med antingen brun trälåda eller svart låda. GrandSand cargobike är ett kanonbra val för familjer som behöver ett praktiskt transportmedel, kanske istället för en andra bil?

Cargobiken erbjuder generöst utrymme på sitt lastflak för upp till fyra barn, med säkerhetsbälten för var och en. Glöm inte att barnen även ska bara hjälm! Att du som vuxen också investerar i en bra cykelhjälm är verkligen att rekommendera! En lådcykel som denna kommer upp i hastigehter på ungefär 25 km/ h beroende på väder och vind. Att riskera att trilla utan hjälm känns väldigt onödigt, och farligt!

Dess elektriska motor gör cyklingen lättare och mer bekväm, särskilt i kuperad terräng eller motvind. Du kan enkelt anpassa motorassistentens styrka med sex olika nivåer via den intuitiva kontrollpanelen. Dess kraftfulla litiumbatteri från Panasonic är bärbar och låsbar för enkel laddning inomhus. Ta gärna med batteriet in så minskar du även stöldrisken!

Med sina 6 Shimano växlar och 20-tums framhjul och 26-tums bakhjul är cykeln både smidig och stabil att köra. Displayen håller dig informerad om hastighet och batterinivå, medan de effektiva skiv- och V-bromsarna ger säkra inbromsningar. Med sina robusta egenskaper, rimliga pris samt praktiska funktioner är denna lådcykel ett utmärkt val för både vardagspendling, utflykter samt härliga familjeäventyr.

2. På en andraplats kommer Lådelcykel 12,8 Ah

Fördelar

  • 6-växlad shimano
  • Finns regnskydd att köpa till för använding i alla väderlag
  • Plats för 4 barn eller annan packning
  • Snygg brun låda

Nackdelar

  • Levereras omonterad men kan köpas till montering till en kostnad

Specifikationer

Mer om Lådelcykel Lyfco

En eldriven lådcykel är en miljövänlig och praktisk cykel som är perfekt för familjer. Med plats för fyra mindre barn och deras väskor är den både bekväm och rymlig. Du kan välja att köpa till sittdynor för extra komfort, samt ett regnskydd eller kapell för dåligt väder.

Den eldrivna motorn gör att du slipper svettas i uppförsbackar och motvind, och du kan själv välja hur mycket hjälp du vill ha. Kontrollpanelen ger dig information om hastigheten och batteriets laddningsnivå. Maxhastigheten är 25 km/h enligt svenska direktiv och bestämmelser.

Batteriet är avtagbart och låsbart, och du kan välja att köpa till ett extra batteri för längre räckvidd. Fram och bakljus ingår och drivs med AAA-batterier. Lådcykeln kan även köpas färdigmonterad vilket är valbart.

Köpguide – så väljer du el-lådcykel/cargobike

Det finns många fördelar med att införskaffa en eldriven lastcykel/lådcykel. Många väljer idag att tänka igenom sin påverkan på klimatet. Att köra korta sträckor med stora bilar som drivs med diesel eller bensin är något som vi aktivt försöker minska på. Att använda benen och trampa, med hjälp av lite assistans från ett batteri är inte enbart bra för miljön utan det är också bra för dig som förälder. Mer och mer tid spenderas framför skärmar och stillasittande och arbeten gör att många blir nedstämda och påverkas psykiskt. Rörelse och frisk luft har alltid varit det bästa receptet för att rensa huvudet och få ny energi.

Att välja en el-lådcykel/cargobike är att välja ett hälsosammare alternativ än bil för både dig själv och dina barn men också för miljön.

Hos oss på Testjakt hittar du bäst i test el-lådcyklar!
Hos oss på Testjakt hittar du bäst i test el-lådcyklar!

Säker att använda

Säkerheten är den allra viktigaste faktorn när du väljer transportmedel för dig och dina barn. Många tänker kanske felaktigt att det är farligt att placera barnen i en lådcykel och föredrar att dessa cyklar själva. Ur aspekten säkerhet är just lådcyklar noga utvecklade med just detta i åtanke. Att ha koll på flera barn på olika cyklar som själva byter sida eller glömmer kika över axeln när de ska ta en kurva är betydligt mycket farligare. Med samtliga passagerare i lådan och med korrekt användning av 3-punktsbältena kan du lägga allt fokus på att framföra el-cykeln säkert.

Bra batteri

Välj ett batteri med bra kapacitet baserat på dina önskemål och användningsområden. Bor du centralt och ska använda din carobike framförallt till och från förskolan, för mathandling och till och från arbetet behöver du inte köpa en jättedyr modell med ett batteri som kan ta dig 6 mil. Se över vad du och din familj har för möjligheter för laddning av batteriet. En del modeller, bl.a. vår variant med brun låda går att köpa extrabatteri till. Detta gör att du aldrig behöver stå utan batteri och för dig som vill slippa fundera över laddningar kan du alltid ha ett fulladdat batteri på vänt.

Användarvänlig

Sist men inte minst är användarvänligheten väldigt viktig när det kommer till el lådcyklar. En mjuk sadel, ett styre som är bekvämt och en LCD-skärm som är enkel att avläsa. Billigare modeller av el-lådcyklar har ofta inte skivbroms bak eller hydraulisk skivbroms fram. Där handlar det om hur mycket du vill kompromissa med körkänslan, kontra hur mycket pengar du är villig att investera i din cargobike.

Vid leverans är en del modeller omonterade vilket bör tas i beaktning. Kanske känner du någon som kan hjälpa dig om du vet med dig själv att montering och instruktionsböcker inte är din bästa gren. Det finns även tillval hos en del återförsäljare där du kan välja att betala för att återförsäljaren ska montera ihop din eldrivna lådcykel.

När kan du använda en el-lådcykel

Du kan använda en el-lådcykel när du känner att du vill transportera dig någonstans. Det kan vara till vänner, till utflykten eller bara för en nypa frisk luft. Det är vanligt förekommande på skolor, dagis och förskolor att lådcyklarna avlöser varandra vid hämtning och lämning.

Om du bor en bit ifrån mataffären eller citykärnan kan du använda din el-lådcykel för att åka och handla istället för att välja bilen. Medvetna val spar både på din bensin och på miljön då du minskar dina utsläpp.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 22/04/2024 •  9 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test