Bästa Rödpunktsiktet [Topp 3 2021]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det kan vara svårt att välja rätt kikarsikte till sitt vapen. Det är så många termer och begrepp som kan vara svåra att förstå. I den här artikeln kommer vi att lista topp 3 bästa rödpunktsiktet på marknaden och gå igenom vad som är viktigt att tänka på innan du bestämmer dig för vilket rödpunktsikte du ska köpa. Vi kommer även gå igenom en del begrepp kortfattat.

Kort om de tre vinnande rödpunksiktena

Aimpoint-MicroS-1-6 MOA

-"Gjort för att vara så lätt som det bara går"
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Aimpoint Micro H-2-med weaverfäste

-"Den är även helt vattentät och klarar alla väder"
Läs hela recensionen >

Aimpoint Acro C-1 3,5 Moa

-"Den är väloptimerad för pistoler eftersom att du kan sätta på den direkt på handeldsvapen"
Läs hela recensionen >

Fördelar

Nackdelar

Aimpoint Micro S-1 6 MOA är vinnaren i vårt rödpunktsikte test och är framtaget specifikt för hagelbössor. Med ett stadigt grepp och en tydlig målriktning kan du ta din jakt till en helt ny nivå. Siktet är gjort för att vara så lätt som det bara går och med dess låga placering blir din positionering stadigare och mer lätthanterlig. Du kan om du vill placera rödpunktsiktet längs med hagelspången beroende på vilket du tycker passar dig och situationen bäst.

Det går även att sätta fast siktet på andra typer av spångar men då måste du inhandla adapterplattor som går att köpa till. När det kommer till MOA har siktet 6 MOA vilket gör det lättare att hitta måltavla eller byte vid snabba rörelser. Omfånget ger en bra träffsäkerhet och ljuset går att justera om så önskas vid riktigt ljusa dagar. Det inneslutna sikteshuset ger bästa möjliga skydd mot yttre påverkan och klarar av både väta och extrem kyla.

Aimpoint Micro S 1 6 MOA är ett mycket bra sikte som vi är mycket nöjda med. Det är lätthanterligt tack vare sin kompakta storlek, justerbara placering och låga vikt. Synfältet är helt obegränsat i alla lägen för att du lättare ska få syn på bytet. Priset är lite dyrt men det är verkligen ett bra rödpunktsikte och något vi kan rekommendera till alla våra läsare.

Fördelar

Nackdelar

På andra plats kommer Aimpoint Micro H-2 med weaverfäste och är väldigt populärt bland jägare och tävlingsskyttar. Den har fått höga betyg på alla tester och recensioner på nätet. Aimpoint Micro H-2 kostar ganska mycket men det är de värt om du har råd, ett bättre rödpunktsikte är svårt att hitta. Alla Micro-sikten från Aimpoints är lätta och passar till de flesta vapen. Den nya versionen Aimpoint Micro H-2 är en förbättrad version av sin föregångare H-1.

Micro H-2 är mer robust och har bättre optisk prestanda med en skarpare röd punkt. Siktet är väldigt litet och väger endast 93 gram, 136 gram med fästen. Den är även helt vattentät och klarar alla väder och gör att du inte ser sämre om det regnar eller snöar. Vi kan verkligen rekommendera detta rödpunktsikte till er som har råd, siktet har allt man kan önska sig. Du kommer inte bli besviken om du väljer Micro H-2!

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats men först i sin prisklass hittar vi Aimpoint Acro C-1 3,5 Moa. Detta sikte passar utmärkt till pistoler men den fungerar även till andra vapensystem. Den är väloptimerad för pistoler eftersom att du kan sätta på den direkt på handeldsvapen. Den har en lång batteritid på 1.5 år och 3.5 MOA. Om du jagar eller tävlar med pistol kommer de här siktet att göra väldigt mycket nytta. Du får mycket för pengarna om du väljer siktet Acro C-1.

Det kommer krävas en adapterplatta för att du ska kunna kontera den på din pistol, när du gjort det kommer det gå hur lätt och smidigt som helst att montera den på ditt vapen. Med sitt slutna optiska system är den mycket tålig mot olika väder och helt vattentät. Pålitlighet och hållfastheten är väldigt hög. Vi gillar också att synfältet i siktet aldrig begränsas. Vi kan varmt rekommendera detta sikte, speciellt om du använder en pistol.

Bästa rödpunktsiktet – Köpguide

Vid köp av ett rödpunktsikte finns det många parametrar att ta in. Har alla linser i siktet blivit antireflexbehandlat? Vad har siktet för skymningsvärde? Synfält/tubeffekt eller vad har den för utgångspupill? För att få svar på några av dessa frågor är det alltid bäst att kontakta någon kunnig i butik som kan hjälpa dig att lista ut exakt vilket sikte som kommer passa dig allra bäst.

Vi kommer även att gå igenom MOA lite längre ned i artikeln och vikten av det när du väljer rödpunksikte. MOA är den enskilt viktigaste faktorn vid val av sikte tillsammans med antireflexbehandlingen på linserna i siktet. Ska du göra ett val utan hjälp bör du först läsa på ordentligt om MOA och på så sätt kan du göra ett kvalificerat val innan du bestämmer dig för vilket sikte du ska köpa.

MOA

Moa (Minutes of Angle) eller vinkelminuter på svenska räknar ut storleken på den röda cirkeln i siktet beroende på vilket avstånd du befinner dig på. Lägre MOA gör att cirkeln blir mindre och täcker mindre yta på bytet. Om du jagar rörliga mål rekommenderas en högre MOA eftersom den röda pricken är större och täcker mer av bytet blir det lättare att avfyra ett skott med hög precision.

1 MOA motsvarar cirka tre centimeter medan 4 MOA motsvarar cirka 10 centimeter. Det är ett ganska komplicerat ämne och vi förstår om det kan kännas svårt att välja, vi skulle därför rekommendera att du tar kontakt med personal i butik för att få hjälp att välja de bästa rödpunktsiktet för ditt ändamål. Du kan även kontakta kundtjänst på sidan du väljer att titta efter ett sikte.

Välj rätt fäste

Det finns en mängd olika fästen på marknaden från en rad olika tillverkare. Ett vanligt problem hos många jägare idag är att de använder sig utav fel fäste. Det finns en rad fästanordningar som är framtagna för att passa de flesta vapen och modeller och det är något vi rekommenderar dig att använda om du är osäker. På så sätt slipper du även köpa flera olika rödpunktsikten.

Det kommer att spara dig väldigt mycket pengar att välja rätt fäste från början eftersom rödpunktsikten är ganska dyra och det blir även enklare att byta mellan olika vapen och sikten som använder samma anordning, beroende på vad du ska göra. Vi rekommenderar även här att du pratar med någon i butiken för att få fram vilket fäste som passar dig, dina behov och dina vapen bäst.

Dagsljus eller skymning?

Det absolut första du måste fråga dig själv är om du oftast ska jaga i dagsljus eller vid skymning. Ska du jaga i skymning eller mörker kommer du att behöva ett sikte med väldigt hög ljustransmission, vilket är den totala mängden ljus som siktet släpper igenom till ögat. De absolut bästa rödpunktsikten på marknaden släpper igenom i snitt 90 – 95 % men de finns de som bara släpper igenom runt 60 %.

En annan viktig sak när du ska jaga i dagsljus är hur bra antireflexbehandlade linserna är. Hos ett sikte med hög kvalitet är alla linser antireflexbehandlade, vissa av dem flera gånger. Det finns även billigare rödpunktsikten där endast en eller ett fåtal linser har behandlats. Eftersom varje lins stjäl ljus är det viktigt att de är av bra kvalitet och har behandlats annars blir ljusförlusten i siktet väldigt märkbart.

Kvalitet och prisklass

Det finns som sagt en mängd olika tillverkare och sikten på marknaden. Att köpa ett billigare sikte betyder inte alltid att du får ett sämre rödpunksikte, det beror helt på vad som passar till det vapen som ska användas och vad det ska användas till. Det viktigaste är kvaliteten på siktet, klarar det till exempel alla väder? Är den vattentät? Är alla linser antireflexbehandlade eller endast ett par?

Allt som oftast får du vad du betalar för och de absolut dyraste rödpunktsiktena på marknaden är av väldigt hög och god kvalitet. Om du jagar eller övar tävlingsskytte ofta kan vi rekommendera ett dyrare rödpunktsikte som Aimpoint Micro S-1 6 MOA eller Aimpoint Micro H-2. Det finns absolut inget dåligt att säga om dessa två. Du kommer inte att bli besviken på prestandan om du väljer en av dessa.

Bästa rödpunktsiktet - Vanliga frågor och svar

Den största skillnaden mellan dessa två är att med ett lasersikte projiceras en ljusstråle på målet medan med ett rödpunktsikte ser du en liten röd punkt inne i siktet som hjälper dig att sikta men inget projiceras på målet.

MOA är ett engelskt uttryck och står för (Minutes of angle), på svenska heter det vinkelminuter. 1 MOA är cirka 3 centimeter på 100 meters avstånd. En regel är att en 2 MOA täcker 5 centimeter på 100 meter.

Alla vapentillverkare använder sig utav olika fästen beroende på vapen och modell. En del passar specifikt till ett vapen eller vapenplattform. En del tillverkare har ordnat vapenplattformar där fästet passar alla vapen och modeller vilket är uppskattat bland användare.

Ett rödpunktsikte passar dig utmärkt om du är en jägare eller tävlingsskytt. Med hjälp av rödpunktsiktet kommer du att bli en bättre och mer träffsäker skytt även när det kommer till rörliga mål. De finns inget negativt med ett rödpunktsikte!

Bästa rödpunktsiktet – Sammanfattning

Det finns en mängd olika rödpunktsikten och fästen från olika tillverkare med olika MOA. Vi har tidigare gått igenom betydelsen av MOA och du kan med hjälp av det välja ut rätt sikte för ditt ändamål. Om du har några frågor eller funderingar ber vi dig lämna en kommentar i fältet nedanför, vi kommer att besvara dem så fort vi bara kan. Lycka till och god jakt!

Lämna en kommentar