Sport & Fritid

Bästa jaktkängor [Topp 3 2021] » Jämför test av jaktkängor

En jaktkänga ska ha flera egenskaper för att göra den till en bra känga. Den ska till exempel sitta bekvämt runt foten eftersom du kommer ha dem på dig under en lång tid när du jagar. Den ska också vara stabil och stadig samt klara av väta vilket är ett måste i en jaktkänga enligt oss. I den här artikel kommer vi att gå igenom vårt jaktkängor bäst i test och lista topp tre kängor som finns tillgängliga på marknaden.

I vårt jaktkängor test valde vi till slut Crispi Titan Gore-tex som bästa jaktkängor. Det var inte ett lätt beslut eftersom de andra två kängorna i testet också är mycket bra. Crispi Titan Gore-tex vann tack vare ett bättre pris och sin låga vikt, annars är de andra två precis lika bra. Dock kan de lämpa sig bättre för en specifik typ av jakt.

Kort om de tre vinnande kängorna för jakten

Gore-tex Crispi Titan

-"Stabil och robust känga med låg vikt!"
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Crispi Hunter Gore-tex

-"Otroligt bekväm sko som passar de allra flesta!"
Läs hela recensionen >

Lundhags-Professional II-High-Opti

-"Utvecklad för att klara extrema förhållanden!"
Läs hela recensionen >

Fördelar

Nackdelar

Vinnare och bäst i vårt test för jaktkängor är Crispi Titan Gore-tex. Den har en snygg design och kommer i ett mycket slitstark och tåligt material. Den har ett lager av gore-tex som gör kängan helt vattentät. Det är sannerligen ett måste om du ska gå runt i skogen.

Crispi Titan Gore-tex är utrustad med ett högt skaft som håller dina fötter helt skyddade. Kängan väger endast 750 gram vilket är helt otroligt om du tittar på hur kängan ser ut, du skulle kunna tro att de väger betydligt mer än så. Den relativt låga vikten gör kängorna sköna att ha på sig och gör det lättare för dig när du ska smygjaga.

Den här modellen passar både för kvinnor och män och finns tillgänglig i storlekarna 36-47. Yttermaterialet är gjord i vattenavvisande Nubuk och insidan har ett lager av gore-tex. Det här är en mycket bra känga som förtjänar första platsen i testet. Vi kan starkt rekommendera kängan till alla er jägare där ute.

Fördelar

Nackdelar

På andra plats i vårt test på jaktkängor kommer Crispi Hunter Gore-tex. Den här kängan är även känd som jaktkängornas Rolls Royce. Enligt många användarrecensioner är det här den absolut skönaste jaktkängan du kan få tag på. Även den här kängan är tillverkad i ett vattenavisande material med ett högt skaft för bättre säkerhet och stabilitet.

Den övre delen på kängan är gjort i ett fullnarvigt skinn som är vattentätt och slitstarkt. Invändigt finns det ett lager av gore-tex som gör kängan helt vattentät. Även denna känga passar både den manliga och kvinnliga jägaren och kommer i storlekarna 38-49. Vikten är runt 900 gram beroende på storlek.

Skosulan har ett grovt mönster och en extra förstärkning i häl- och tåparti för bättre fäste. Mellansulan har en bra stötdämpning vilket gör det bekvämare att gå långa sträckor. Även det här är en mycket bra känga som klarar av de flesta väder och en produkt vi verkligen kan rekommendera våra läsare.

Last updated: 2021-10-20 00:52:41

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats i vårt jaktkängor test men först bland premiumprodukterna kommer Lundhags Professional II High Opti. Ett svenskt märke som utmärker sig för att göra just kvalitetsgrejer inom friluftsliv och jakt. Priset på den här kängan är högt och kostar mer än de andra två kängorna i testet. Vill du stödja svensk handel är det här kängan för dig.

Lundhags Professional II High Opti är gjord för hardcore-användare och klarar av extrema förhållanden. Ska du jaga på vintern eller i de norra delarna av landet kommer du att behöva en känga som klarar av sträng kyla. Den kommer med en trelagersdesign och ett högt skaft för att skydda dina fötter och smalben. Den är mycket slittålig och har en bra stabilitet runt foten.

Även den här kängan är utrustad med ett förstärkt tåskydd. Det finns ett avlastande mellanlager i Ariaprene och ett lager med isolering i EVA som gör det bekvämare att gå och skyddar dina fötter från kyla underifrån. Kängan erbjuds i storlekarna 36-48 där 36-41 är mer anpassade för kvinnor. Den har även med ett extra hälgrepp för bättre fäste. Det är en mycket bra känga som lämpar sig perfekt i extrema förhållanden.

Jaktkängor – Köpguide

När du är ute och jagar kommer du behöva gå runt en hel del i olika slags terräng och väder. Har du inte ett par bra kängor kommer det mer vara en pina än ett nöje. Många tror att en vandringskänga är samma sak som en jaktkänga men det är helt fel.

En jaktkänga är specifikt gjord för jakt och är oftast vattentät med ett bra grepp under sulan. De bör även ha ett högt skaft som ger stabilitet till din fot. Den måste även sitta bra på foten eftersom du har dem på dig under en lång tid. Kom ihåg att du behöver gå in en jaktkänga innan passformen blir perfekt.

Passform och stabilitet

En jaktkänga behöver ha en riktigt bra passform på foten eftersom du kommer ha dem på dig under en lång tid när du är ute och jagar. Den ska sitta stabilt runt din fot. Din fot ska absolut inte glida omkring i kängan för då är de lätt att du får skavsår vilket är fruktansvärt om du ska vara ute länge.

När du jagar är du ute i skog och mark under en lång tid och då är det viktigt att ha en känga som är stabil och hjälper till att stödja foten. Du ska inte behöva titta ner på dina fötter hela tiden när du smyger omkring i skogen vilket du slipper om du ha ett par stabila kängor med bra grepp.

Högt skaft

De finns kängor som är låga och så finns det kängor som är väldigt höga och slutar någonstans mellan smalben och knä. Ett högt skaft på kängan gör foten mer stabil och det är i princip helt omöjligt att till exempel vricka foten om du skulle kliva snett i skogen.

En känga med högt skaft gör inte bara foten mer stabil, den håller även bort väta och skyddar dig mot att kliva på vassa föremål i skogen. Är du ute och vandrar mycket under jakten kommer du att märka vilken skillnad ett par kängor med högt skaft kan göra för dig.

Vattentät

Många jaktkängor är tillverkade i Gore-tex vilket gör att skon är helt vattentät och inte släpper in någon väta i kängorna. Är du ute långa stunder när du jagar är det ett måste att dina kängor är vattentäta. Det är riktigt otrevligt att gå runt med blöta fötter för att du har dåliga kängor.

Som jägare är du ute under långa pass i alla väder. Om det regnar när du är i skogen vet du om att du blir väldigt blöt om du inte har rätt material på dig. Det hjälper även till att hålla dina fötter varmare vilket alltid är uppskattat – speciellt om det är lite kallt ute.

Prisnivå

Jaktkängor kommer i alla olika prisklasser, det finns allt från budget till premiumprodukter och de kostar någonstans från 2 000 kronor upp till 5 000 kronor för de allra bästa. En del känner nog direkt att det är väldigt mycket pengar för ett par kängor men de finns en anledning till att de är så dyra. De är speciellt framtagna för jakt och klarar av allt vad det innebär – som väta och kyla samt att de är stryktåliga och bekväma.

Priset har stor betydelse för många och en del av oss försöker spara in pengar där det går. Att spara in pengar på en jaktkänga är ganska dumt eftersom de är så otroligt bra att ha vid jakt. Vi rekommenderar istället att du faktiskt lägger några kronor extra på att få ett par riktigt bra skor. De är hållbara och du kommer ha användning för dem i en lång tid framöver.

Frågor och svar om kängor för jakt

De är mycket stryktåliga och perfekta att använda i skogen. De klarar av väta, skyddar dig från att bli skadad och klarar av både kyla och värme mycket bra.

Det beror lite på vad du ska använda den till. Ska du vandra långt med packning kan det vara bra att ha en känga med högt skaft som hjälper till att stabilisera foten bättre.

Vill du ha ett par riktigt bra jaktkängor kommer du få betala någonstans mellan 2 000 och 5 000 kronor. Det är mycket pengar men när du väl använt ett par jaktkängor när du jagar kommer du aldrig byta tillbaka.

Det är klart du kan men en jaktkänga är gjord specifikt för jakt med allt vad det innebär. En vandringkänga är inte lika stryktålig och kommer oftast med ett lågt skaft. Den klarar inte heller av väta på samma sätt.

Jaktkängor – Sammanfattning

Jag tror att vi alla kan vara överens om att en jaktkänga är ett måste när du är ute och jagar. Precis som med all annan utrustning du använder vid jakt är det av största vikt att du även har ett par bra kängor som klarar av dina behov. Lämna gärna en kommentar nedan så återkommer vi med svar så fort vi kan.

Testjakts lista över de bästa jaktkängorna

  1. Bäst i test – Crispi Titan Gore-tex
  2. Nummer två – Crispi Hunter Gore-tex
  3. Bästa premium – Lundhags Professional II High Opti

Alla tre modeller i vårt test är väldigt bra och det skiljer sig inte så mycket mellan dem. Båda modellerna från Crispi är lätta och smidiga att röra dig i medan modellen från Lundhags kan kännas lite klumpigare och väger lite mer. Kängan från Lundhags är gjord för att klara av extrema väder och är bäst lämpad på vintern när det är kallt.

Referenser

Vi har läst igenom en hel mängd med användarrecensioner för att hjälpa oss att komma fram till vår topplista. Vi har även testat ut många kängor själva och har ett bra hum om vad som behövs i en jaktkänga efter många års erfarenhet av jakt. Vi har även använt oss av tillverkarna (Lundhags) (https://www.lundhags.com/se) och (Crispis) (https://www.crispius.com/) hemsidor för de rätta specifikationerna på kängorna.

Leave a Comment