Sport & Fritid

Bästa Enmanstält [Test 2022]

Att bege sig ut på vandring i skog och natur är för många ett sätt att slappna av och ladda batterierna. Något som går hand i hand med vandring är camping. Skulle du vilja campa själv så finns det tält som är tillverkade för endast en person att använda, nämligen så kallade enmanstält.

Ett enmanstält är helt enkelt ett tält för en person. Dessa tält lämpar sig för de flesta typer av camping. Många av tälten är designade för att klara av åtminstone tre av årets fyra säsonger, vilket gör att du kan campa när du vill. Ofta väger tälten väldigt lite och har slittåligt material.

Hur vet du vilket enmanstält som passar dig bäst och hur mycket är du villig att spendera? I den här artikeln kommer du att få svar på dessa frågor. Det finns tält i olika prisklasser och med olika kvalitet. Det som är gemensamt för enmanstälten är att de är tillräckligt stora för en person och eventuell packning.

Fem enmanstält

I den här artikeln kommer de fem bästa enmanstälten att listas. Vinnaren i det här bäst i testet är Vela I Extreme från tälttillverkaren Exped. Det är ett tält som erbjuder det mesta som kan erbjudas av ett enmanstält. På en andra plats kommer Hubba NX från tälttillverkaren MSR. Det här tältet kommer på en andra plats då det är en toppsäljare när det gäller enmanstält.

Utöver de två första enmanstälten som nämndes här ovan finns det tre till som är med i listan. Dessa är Terra Novas Zephyros Compact I, Hillebergs Enan och Jack Wolfskin Exolight I. Zephyros Compact I kommer på tredje plats men rankas som bästa premium produkt. Tältet är dyrt, men det kommer med många kvaliteter. Ett exempel är den låga vikten på 1 200 gram.

 1. Vela I Extreme – bäst i test
 2. MSR Hubba NX – toppsäljare
 3. Terra Nova Zephyros Compact I – bästa budget
 4. Hilleberg Enan
 5. Jack Wolfskin Exolight I

1. Vela I Extreme – Bäst i test

exped-vela-i-extreme

Från Exped kommer ett enmanstält som heter Vela I Extreme. Tältet är väldigt stadigt trots sin låga vikt. Exped har valt att tillverka tältets väggar i materialen nylon och silikon och till tältets golv har man valt använda sig av materialet polyuretan. Tältets utformning gör det möjligt för dig att förvara dina saker inne i tältet.

Vela I Extreme från Exped är ett enmanstält som är tillverkat för att klara av årets alla fyra säsonger. Tältet är utformat med en stor entré och du har möjlighet att öppna absiden om du vill njuta av utsikten vid fint väder. Vela I Extreme är ett tält för en person med bra kvalitet, mycket utrymme och har en låg vikt.

Perfekta enmanstältet

Vela I Extreme enmanstält är designat med användaren i åtanke och det är inte svårt att förstå varför tältet blivit bäst i test. Tältet är tillverkat för att klara av årets alla säsonger, vilket gör att du kan använda tältet när du vill. Skulle du vilja ha en matta i tältet så passar en matta från Exped i det här tältet och det kan ge dig bättre komfort.

För att kunna njuta av naturen kan du öppna tältets absid när det är fint väder. Yttertältsväven är gjord av nylon, vilket även golvväven i tältet är gjort av. Beläggning på yttertältsväven är av materialet silikon och beläggningen på golvväven är av materialet polyuretan. Vela I Extreme är ett tält som har det mesta och det är inte svårt att förstå varför det är bäst i test.

Fördelar

 • Ett tält för alla fyra säsongerna.
 • Stort innerutrymme.

Nackdelar

 • Tältet är ganska dyrt.
 • Det väger ganska mycket.

Vikt: 2 000 gram. Yttermått: 375 x 195 x 105 centimeter. Innertältsmått: 245 x 112 x 95 centimeter. Packmått: cirka 44 x 12 centimeter.

2. MSR Hubba NX – toppsäljare

MSR Hubba NX

Hubba NX från MSR är ett tält som är en toppsäljare. Tältet har en låg vikt vilket gör det lätt att bära med sig under vandringar. Att Hubba NX är ett av de bästa enmanstält på marknaden är inte svårt att förstå. Tältet har plats för både dig och för förvaring. Dessutom är tältet inte extremt dyrt.

Enmanstältet Hubba NX från MSR har i enmanstält test visat sig vara väldigt populära. Det här är ett tält som passar perfekt för en person och dennes packning. Tältet är väldigt lätt och blir mycket litet när det packas ihop vilket gör att det är enkelt att bära med sig när det inte används.

En toppsäljare

Hubba NX från MSR är ett tält som är väl designat och väl utformat. Tältet har en symmetrisk utformning vilket lämnar utrymme för både förvaring och matlagning. Man har valt att ha stora partier av nät inuti i tältet vilket gör att det är välventilerat. Det är möjligt att rulla upp tältets öppning en bit för att få ännu bättre ventilation. Du kan rulla upp öppningen även om det regnar.

Det är mycket enkelt att både montera upp och ner tältet. Tältet är mycket lätt och väger endast 1 290 gram och det är dessutom litet när det är ihop packat, vilket gör det lätt att bära med sig. Hubba NX från MSR är designat för att klara av tre av årets fyra säsonger.

Fördelar

 • Välventilerat.
 • Tältet är väger väldigt lite.

Nackdelar

 • Klarar bara tre av årets säsonger.
 • Är ganska stort när det är ihop packat.

Vikt: 1 290 gram. Yttermått: 216 x 152 centimeter. Innertältsmått: 216 x 76 x 91 centimeter. Packmått: 46 x 15 centimeter.

3. Terra Nova Zephyros Compact I – bästa budget

Terra Nova Zephyros Compact I

Zephyros Compact I är ett enmanstält som kommer från tälttillverkaren Terra Nova. Tältet är designat för att klara av tre av årets vädersäsonger. Yttertältsväven, innetältsväven och golvväven är alla tillverkade av materialet polyester. Tältet är enkelt att montera och när det är dags att packa ihop blir tältet mycket litet.

Terra Novas Zephyros Compact I enmanstält är bäst i test när det gäller budget tält. Tältet har ett stort utrymme inuti i tältet och är tillverkat med tåligt material. Det är ett tält som passar för alla, speciellt för dig som inte vill lägga ut massor med pengar.

Bästa budget enmanstältet

Zephyros Compact I är ett tält från tälttillverkaren Terra Nova. Tältet är utformat för att passa en person. Terra Novas Zephyros Compact I har en låg vikt på bara 1 570 gram trots att det är tillverkat av robust material för att klara av tre säsonger per år. Det är mycket enkelt att montera ihop och isär tältet. När du inte använder tältet är det lätt att bära med sig.

Tältet Zephyros Compact I från Terra Nova är tåligt enmanstält som kommer till ett förmånligt pris. Det här tältet passar såväl dig som nybörjare som dig som är en van campare. Tältet kostar inte speciellt mycket men är ändå väldigt tåligt, vilket gör det här till det perfekta tältet att börja med.

Fördelar

 • Billigt
 • Enkelt att montera

Nackdelar

 • Klarar bara tre av årets säsonger.
 • Tältet är inte uppblåsbart.

Vikt: 1 570 gram. Yttermått: 220 x 146 centimeter. Innertältsmått: 220 x 64 x 92 centimeter. Packmått: cirka 30 x 18 centimeter.

4. Hilleberg Enan

Hilleberg Enan

Från tälttillverkaren Hilleberg kommer tältet Enan. Det här är tältet för dig som söker ett enmanstält av yttersta kvalitet. Tältet har en låg vikt på endast 1 200 gram och ihopvikt tar tältet väldigt liten plats. Yttertältsväven och golvväven är tillverkad av nylon och innertältsväven är tillverkad av nylon/polyamid.

Zephyros Compact I från Terra Nova är en premium produkt när det gäller enmanstält. Tältet är tillverkat av slittåliga och robusta material, men har en total vikt på endast 1 200 gram. Det är lätt att bära med sig och när det är monterat ger det dig komfort och utrymme.

Bästa premium

Hillebergs enmanstält Enan rankas som bästa premium produkt. Det finns många anledningar till att det rankas som premium och två av dessa är att tältet väger extremt lite vilket gör det lätt att bära med sig när det inte används och det andra är att det är rätt dyrt jämfört med de andra enmanstälten. Du ska dock inte avskräckas av priset då du får ett enmanstält väl värt priset.

Tältet Hilleberg är designat i nylon och polyamid. Som beläggning har Hilleberg valt att använda sig av silikon och polyuretan. Det här tältet är väldigt lätt och dessutom väldigt bekvämt att använda. Man har valt att använda sig av en ventilation som är inbyggd i tältets väv. Vid blåsigt eller kallt väder kan luckor lätt rullas ner över nätet.

Fördelar

 • Väger endast 1 200 gram.
 • Väldigt tåligt och robust.

Nackdelar

 • Dyrt.
 • Klarar bara tre säsonger.

Vikt: 1 200 gram. Yttermått: 225 x 170 x 98 centimeter. Innertältsmått: 215 x 95 x 93 centimeter. Packmått: 43 x 13 centimeter.

5. Jack Wolfskin Exolight I

Jack Wolfskin Exolight I

Från tälttillverkaren Jack Wolfskin kommer ett enmanstält som heter Exolight I. Det här är ett lätt tält som är anpassat för en person som är enkelt att använda och som tål mycket väder och vind. Tältet kommer med inbyggd öppningar för bra ventilation, myggnät och dessutom ett förvaringsfack i taket.

Exolight I från Jack Wolfskin har en vikt på 1 480 gram och är därför väldigt enkel att bära med sig. När tältet inte är monterat så förvaras det i en påse med en rull-topp. Det här är ett enmanstält tillverkat i materialen nylon och polyamid. Som beläggning har man valt att använda silikon.

Perfekt för hårdare väder

För dig som tycker om att campa i alla olika väder är det här ett tält för dig. Exolight I från Jack Wolfskin är ett enmanstält som är designat för att klara mycket hårt väder. Tältet klarar både hårt regn och vindar med hastigheter på upp till 80 kilometer i timmen. Även vid hårt regn och hård blåst kommer innertältet att hålla dig torr.

Inner- och yttertälten sitter ihop vilket gör att monteringen av enmanstältet Exolight I från Jack Wolfskin går både smidigt och snabbt. I taket på tältet hittar du ett extra förvaringsutrymme. Tältet har en välplanerad ventilation med ventilationsöppningar och myggnät. Om det regnar eller blåser kan du enkelt stänga för öppningarna som har myggnät.

Fördelar

 • Tål kraftigt regn och blåst.
 • Enkel att montera.

Nackdelar

 • Ganska högt pris.
 • Högre vikt än andra enmanstält.

Vikt: 1 480 gram. Yttermått: 230 x 70 x 115 centimeter. Innertältsmått: 215 x 60/60 x 100 centimeter. Packmått: 43 x 12 centimeter.

Köpguide – hur du hittar det bästa enmanstältet för dig

Det är inte alltid lätt att veta vilken produkt man ska välja när det finns ett så stort utbud. Här följer en kort guide om vad du behöver tänka på när du ska välja det bästa enmanstältet för dig.

När det gäller enmanstält finns det tre saker att utgå från när man vill hitta det bästa tältet. Dessa är tältets vikt, vilka säsonger tältet tål och vilket pris tältet har.

Enmanstältet bör vara lätt

Det första du bör tänka på när du ska välja ett enmanstält är vad ska du använda det till och när. Olika användningsområden kommer med olika behov gällande enmanstält.

Om du är en person som tycker om att vandra och därmed byta campingplats ofta så är tältets vikt av stor betydelse. Ju mindre tältet väger desto lättare är det att bära med sig.

Det ska inte vara jobbigt att campa och vandra. Välj därför ett tält som har en ganska låg vikt. Det gör att både vandringen och campingen blir lättare att genomföra.

Enmanstält för rätt säsong

Den andra saken som är viktig för dig att tänka på när det gäller vilken typ av tält som passar dig bäst är när du ska använda tältet.

Många tält kan användas för tre eller fyra av årets säsonger. Ska du campa under de varmare perioderna räcker det med ett tält som tål tre säsonger.

Vill du däremot även campa under de kallaste månaderna på året är det viktigt att välja ett tält som tål alla fyra av årets säsonger.

Enmanstält i rätt prisklass

Den tredje saken som är viktig för dig att tänka på är hur mycket eller lite som du är villig att spendera på ett tält.

Börja med att bestämma en budget du är bekväm med att spendera. Kolla därefter igenom de olika alternativen av tält som passar den valda budgeten.

Se till att kolla på tält som har de kvaliteter som du söker. Det finns tält i alla prisklasser och ibland kanske du får kompromissa lite när det gäller pris eller vilka kvaliteter tältet måste ha.

Användning av enmanstält

Ett enmanstält är ett tält som är utformat att passa för en person. Många enmanstält är mycket lätta och är därför enkla att bära med sig under till exempel en vandring.

Enmanstält finns i olika modeller så som kupoltält eller tunneltält. Tälten kommer i olika storlekar och med olika vikt. Det skiljer sig lite mellan vilket material man har valt att tillverka tältet i.

Många av enmanstälten erbjuder en ganska hög komfort trots att de är väldigt små. I många av tälten finns det också möjlighet att förvara sina saker, antingen i eller utanför innertältet.

FAQ