Jämför Mobilabonnemang i Sverige (Bäst och Billigast i Test 2024)

Det är väldigt viktigt att du, i din jakt på de bästa mobilabonnemanget, jämför olika mobilabonnemang så det vet vilket som passar dig bäst!

Vi listar mobilabonnemang som passar följande grupper:

Att välja första bästa kanske kan spara lite tid, men att hitta ett abonnemang som du trivs med kommer löna sig i slutändan.

Lista över svenska mobiloperatörer med abonnemang 2024

Chilimobil mobilabonnemang och operatör för student, pensionär, privat och företag.

Chilimobil Abonnemang

Hallon mobilabonnemang och operatör för student, pensionär, privat och företag.

Hallon Abonnemang

Halebop mobilabonnemang och operatör för student, pensionär, privat och företag.

Halebop Abonnemang

Vimla! mobilabonnemang och operatör för student, pensionär, privat och företag.

Vimla! Abonnemang

Tre mobilabonnemang och operatör för student, pensionär, privat och företag.

Tre Abonnemang

Fibio mobilabonnemang och operatör för student, pensionär, privat och företag.

Fibio Abonnemang

Comviq mobilabonnemang och operatör för student, pensionär, privat och företag.

Comviq Abonnemang

Fello mobilabonnemang och operatör för student, pensionär, privat och företag.

Fello Abonnemang

MyBeat mobilabonnemang och operatör för student, pensionär, privat och företag.

MyBeat Abonnemang

Tele2 mobilabonnemang och operatör för student, pensionär, privat och företag.

Tele2 Abonnemang

Telenor mobilabonnemang och operatör för student, pensionär, privat och företag.

Telenor Abonnemang

Telia mobilabonnemang och operatör för student, pensionär, privat och företag.

Telia Abonnemang

Vi jämför och listar bästa erbjudanden på mobilabonnemang

Vi jämför inte bara mobilabonnemangen, utan jämför även de olika erbjudanden som kan komma att erbjudas av mobiloperatörer för att få just dig att välja deras abonnemang.

Vi tycker det är viktigt att erbjudanden är transparenta och verkligen visar vad du får, istället för att vifta med låga kostnader och hög prestanda som kanske inte alltid når upp till vad som lovats.

Hitta det bästa mobilabonnemanget

När du ska välja mobilabonnemang finns det många saker att tänka på innan du gör ditt slutgiltiga val. Det finns en mängd aspekter att kontrollera för att du ska kunna välja det abonnemang som är bäst för just dig.

Många mobiloperatörer konkurrerar om kunderna och det är klokt att inte välja första bästa operatör.

Innan du börjar jämföra eller läsa på om de olika operatörerna bör du ha klart för dig vad du vill ha ut av ditt mobilabonnemang. Alla personer är olika och använder olika surfmängd och hur du bor spelar också roll för vilket abonnemang som passar dig.

Du bör tänka igenom:

Vi hjälper dig genom att recensera alla tillgängliga mobiloperatörer och sedan ställa dem mot varandra.

Alla operatörer har sina egna fördelar och det viktigaste är att du hittar en som uppfyller just dina krav. Sedan ska priset helst vara fördelaktigt också, även om det inte alltid är viktigast att hitta det billigaste mobilabonnemanget.

Bäst och billigast mobilabonnemang med mobiltelefon

De tre bästa mobilabonnemangen med mobiltelefon

De tre bästa abonnemangen som dessutom erbjuder mobiltelefon är:

Bäst och billigast mobilabonnemang för student och ungdom

De tre bästa mobilabonnemangen för studenter och ungdomar

För ungdomar och studenter är ofta ekonomin i centrum, samt fokus på att ha bra täckning överallt.

Dessa är de bästa mobilabonnemangen för ungdomar och studenter:

Bäst och billigast mobilabonnemang för seniorer och pensionärer

De tre bästa mobilabonnemangen för seniorer och pensionärer

Pensionärer och deras familjemedlemmar uppskattar att kunna vara i kontakt med sina nära och kära, här är de bästa mobilabonnemangen för äldre:

Vad gör ett mobilabonnemang till det bästa alternativet?

Det finns många faktorer som avgör om ett abonnemang eller en operatör är bra eller inte. Det viktigaste är förstås att hitta ett abonnemang som passar dig och som har täckning där just du bor. I tätbebyggda områden brukar täckningen inte vara några problem men det kan vara avgörande om du bor på landet.

Surfmängden som erbjuds ska passa dig och det är alltid bra om du kan spara din överblivna surf till tillfällen då du kanske behöver mer surf. Sedan är det en fördel om du inte behöver betala ett för dyrt pris för abonnemanget.

För många kunder är även kundservicen av stor vikt vid valet av mobiloperatör. För att undvika att betala onödiga avgifter bör du undersöka:

Kontrollera täckningskartan

Täckningen är av stor vikt när du ska hitta det bästa mobilabonnemanget. Dom största mobiloperatörerna har sina egna nät som lågprisoperatörerna sedan också använder sig av. Telia är det nät som har mest nöjda kunder, men betänk att valet av täckning och operatör du behöver beror på var i landet du bor.

I södra och mellersta Sverige brukar täckningen vara bra, medan den i vissa delar av norra Sverige är sämre beroende på vilken operatör du väljer. Alla operatörer har en täckningskarta som du kan titta på för att se om de täcker just ditt område.

Du kan sedan jämföra operatörerna som täcker ditt närområde.

Abonnemang med 5G

Om du är intresserad av att kunna surfa i 5G och har en telefon som stöder detta kan du välja en av de större mobiloperatörerna på marknaden. Hos oss hittar du information om vilka operatörer som erbjuder surf med 5G för att du enkelt ska kunna hitta det som passar dig.

Jämför täckningen hos olika operatörer

När du väl har hittat de operatörer som har täckning där du bor kan du börja jämföra de alternativ som finns för att kunna hitta det som passar. Vi hjälper dig att göra jämförelsen enkel för att du på ett smidigt sätt ska kunna hitta det mobilabonnemang som passar dig bäst.

Surfmängden på abonnemanget

Dagens abonnemang erbjuder nästan alltid fria samtal och fria sms vilket gör att surfmängden är det som spelar störst roll vid valet av abonnemang.

Många väljer mer surf än vad de behöver vilket innebär att de betalar mer än de borde, välj gärna ett lägre alternativ och uppgradera sedan vid behov.

Det finns en del mobiloperatörer som erbjuder obegränsad surf vilket kan vara ett bra val för dig som inte använder wifi och som streamar mycket film och musik. Andra har en maxsurf på till exempel 100 GB. Lägsta surfen kan variera från så lite som 0,2 GB till 4 GB.

Priset är av stor vikt

Priset spelar förstås stor roll för vilket abonnemang som är bäst, det är onödigt att betala för mycket.

Vanligtvis kan du hitta likvärdiga abonnemang med olika pris och såvida täckningen fungerar där du befinner dig är det klokt att välja det billigaste alternativet. Marknaden för mobilabonnemang är väldigt konkurrensutsatt.

Om du funderar på att teckna ett rabatterat abonnemang ska du alltid vara noggrann med att kontrollera dess ordinarie pris, då det är vad du kommer betala när rabattperioden gått ut. Det är också bra att välja autogiro för betalningen av ditt abonnemang då det är kostnadsfritt och bättre för miljön kontra exempelvis pappersfaktura.

De tre billigaste mobilabonnemangen

Om man ser till priset vilket är avgörande för många så är följande mobilabonnemang de billigaste alternativen:

De tre billigaste mobilabonnemangen för studenter och ungdomar

För dig som är ung eller student så är det ofta knapert i plånboken.

Dessa tre mobilabonnemang är de bästa och billigaste för den yngre generationen:

De tre billigaste abonnemangen för seniorer och pensionärer

Inkomsten i pensionen är inte alltid lika bra som när man arbetade, därför vill många spara in genom att ha det billigaste mobilabonnemanget när man går i pension.

Här är de billigaste mobilabonnemangen för pensionärer:

Jämför abonnemang för att hitta det bästa för dig

Det smidigaste sättet att hitta ett abonnemang som passar dig är genom att jämföra alla de alternativ som finns tillgängliga. Du ska först och främst tänka igenom vilken surfmängd du är ute efter, hur supporten ska se ut samt givetvis vilken täckning mobiloperatören har. Sedan brukar det återstå en del operatörer att välja mellan.

Hos oss hittar du recensioner av alla tillgängliga mobiloperatörer på marknaden och med vår hjälp är det enkelt att jämföra de abonnemangsalternativ som finns och som passar dig.

Vi jämför olika abonnemang för att hjälpa dig att hitta exakt det du är ute efter och till ett bra pris.

Vi har alltid uppdaterad information om abonnemang

På vår hemsida kan du lita på att alltid hitta uppdaterad information om de olika mobilabonnemangen som erbjuds.

Om en operatör ändrar någonting är vi snabba med att meddela det här på sajten. Vi har stenkoll på allting som sker på marknaden för mobilabonnemang för att alltid kunna hjälpa dig.

Vi har givetvis också koll på vilka erbjudande och rabatter som erbjuds, samt vilka operatörer som erbjuder rabatt till dig som värvar familj eller vänner till dem.

Det finns en hel del pengar att spara genom att utnyttja erbjudande och jämföra olika abonnemang, vilket hjälper dig att inte betala för mycket för ditt abonnemang.

Kontrollera erbjudande

Nästan alla mobiloperatörer har erbjudande till sina kunder, det kan exempelvis vara speciella sommar- eller julkampanjer eller tillfälliga erbjudande.

Vissa operatörer erbjuder billigare abonnemang de första tre månaderna efter tecknandet.

Det är dock av stor vikt att du kontrollerar vad du kommer att få betala efter att rabatten löpt ut för att se om det lönar sig.

Abonnemang med eller utan mobil

Många mobiloperatörer låter dig köpa mobil till abonnemanget vilket kan vara fördelaktigt då du inte behöver betala kontant för telefonen.

Dock brukar det alltid finnas en bindningstid vid köp med mobil vilket är klokt att överväga innan du bestämmer dig.

Vanligtvis kan du se vad totalkostnaden blir och jämföra med kostnaden för ett inköp av mobilen kontant.

Vem kan teckna ett mobilabonnemang?

För att få lov att teckna ett abonnemang hos en mobiloperatör så krävs det att du är myndig dvs. 18 år gammal. Det finns dock de operatörer som tillåter att en minderårig tecknar ett abonnemang i sällskap av målsman.

Detta kan vara en förälder men även personer som använder sig av en såkallas “god man”.

Det man ska tänka på som målsman vid tecknandet av abonnemanget är att det är du som står ansvarig för alla utgifter & användande som uppkommer i samband med abonnemanget.

Finns det olika erbjudanden för studenter, ungdomar och seniorer/pensionärer?

Ja det finns det. Det blir dock vanligare att studentrabatt för mobilabonnemang förekommer. Både barn och pensionärsrabatter är vanligt förekommande. Dessa brukar slås ihop till en och samma grupp för att underlätta såväl för konsumenten, som för operatören själv.

Det som utmärker denna typ av abonnemang är dels ett rabatterat pris jämfört med ett standard-abonnemang och ofta även en högre surfpott.

Som student rekommenderar vi dig att kolla in några av de mindre operatörerna, många av dessa operatörer använder nämligen samma nät som de stora och är ofta dotterbolag till de större operatörerna. Detta ger dig samma prestanda som du fått ifrån t.ex Telia, men till ett rabatterat pris.

Dessa rabatterade priserna du får hos b.la:

Att dessa operatörer kan erbjuda bättre priset beror just på att de är nästintill bara digitala. All försäljning, kundtjänst & reklamationer sker online.

Sedan har man självklart även fysisk personal men de jobbar sällan i direkt kontakt med dig som konsument, detta gör att mer tid läggs på administrativt arbete. Du som kund kan ha svårare att komma i kontakt snabbt med exempelvis en kundtjänst.

Teckna mobilabonnemang online

Att teckna mobilabonnemang online ger en hel del fördelar. Det går mycket snabbare än via telefon, och du riskerar inte att på något sätt gå miste om dolda kostnader eller erbjudanden som är inbakade i ett bra säljarsnack.

Dessutom hjälper vi dig hitta det bästa mobilabonnemanget – vilket en vinklad försäljare knappast gör.

Kundtjänst hos operatören

Vi lever i en digital värld där mer och mer sker online.

Speciellt om du använder dig av någon av dotterbolagen eller budgetalternativen, ska du vara medveten om att alla operatörer inte erbjuder kundsupport via telefon, men samtliga via chatt eller mejl.

Har du dock handlat din mobil eller abonnemang i en fysisk butik är du alltid välkommen in för att felsöka och få hjälp.

Utgå från dina förutsättningar för att hitta det bästa abonnemanget

Det finns en del personer som kan dra fördel av sin ålder när det gäller tecknande av mobilabonnemang. Seniorer brukar få fördelaktigare pris på sina abonnemang, det gäller oftast från en ålder på 55 år.

Även studenter brukar erbjudas rabatt på sina mobilabonnemang hos en hel del mobiloperatörer, vilket är tacksamt när man lever på studiebidrag.

Flera mobiloperatörer erbjuder dessutom låga priser till barn och ungdomar. Även om personer under 18 år inte kan teckna mobilabonnemang kan du som förälder teckna åt dem och därmed få ett lägre pris.

Vissa operatörer erbjuder ungdomspris till en mycket högre ålder än bara 18 år, vilket du kan läsa om i våra recensioner.

Konsumentskydd och ångerrätt

Ångerrätten varierar beroende på om du har gjort köpet i fysisk butik, över telefon eller internet.

Gör du inte köpet i en fysisk butik räknas det som distansavtal. Detta inkluderar om du blir uppringd, dörrförsäljning eller om man står utanför en matbutik med en monter.

Enligt lag har du inte ångerrätt automatiskt ifall du köper i fysisk butik, det du dock har rätt till är öppet köp.

Då ska detta ha framgått i avtalet.

Vad är ångerrätt mobilabonnemang

Ångerrätten på distansavtal är som vanligast 14 dagar ifrån det att du ingår avtalet, något som kan förlängas uppåt ett år ifall du inte får information om detta på korrekt sätt.

Information du har rätt till är:

Skulle det bli så att du ångrar dig, se till att få någon form av bevis på din ånger vid händelsen av en konflikt.

Användning av produkt & tjänst inom ångerrätten

Har du använt din ångerrätten kan du fortfarande vara ersättningsskyldig.

Operatören kan komma att begära ersättning för den tiden du har nyttjat tjänsten för datortrafik eller samtal. Extra viktigt att tänka på är att inte använda produkten förrän du bestämt dig. Exempelvis abonnemanget då du har köpt det ihop med en mobiltelefon. Operatören kan komma att anse att värdet har sänkts när den väl har använts.

Du har samma rätt som i butik att undersöka varan genom att titta & känna på varan. Behåll dock skyddsplasten på & installera inga mjukvaror på telefonen för att undvika att bli betalningsskyldig.

Abonnemang jämförda mot varandra

Vilka är bäst mellan Hallon och Telia?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Hallon och Telia så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Hallon.

Vilka är bäst mellan ChiliMobil eller Comviq?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos ChiliMobil och Comviq så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja ChiliMobil.

Vilka är bäst mellan ChiliMobil eller Hallon?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos ChiliMobil och Hallon så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja ChiliMobil.

Vilka är bäst mellan ChiliMobil eller Vimla?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos ChiliMobil och Vimla så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja ChiliMobil.

Vilka är bäst mellan Vimla eller Halebop?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Vimla och Halebop så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Vimla.

Vilka är bäst mellan Hallon eller Comviq?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Hallon och Comviq så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Comviq.

Vilka är bäst mellan Halebop eller Comviq?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Halebop och Comviq så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Halebop.

Vilka är bäst mellan Halebop eller Telia?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Halebop och Teliaså har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Halebop.

Vilka är bäst mellan Halebop eller Hallon?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Halebop och Hallon så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Hallon.

Vilka är bäst mellan Tele2 eller Hallon?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Tele2 och Hallon så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Hallon.

Vilka är bäst mellan Telia eller Hallon?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Telia och Hallon så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Hallon.

Vilka är bäst mellan Hallon eller Tre?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Tre och Hallon så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Tre.

Vilka är bäst mellan Penny eller Fibio?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Fibio och Penny så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Fibio.

Vilka är bäst mellan Penny eller Hallon?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Hallon och Penny så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Hallon.

Vilka är bäst mellan Penny eller Vimla?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Vimla och Penny så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Vimla.

Vilka är bäst mellan Vimla eller Hallon?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Vimla och Hallon så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Vimla.

Vilka är bäst mellan Tele2 eller Comviq?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hosTele2 och Comviq så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Tele2.

Vilka är bäst mellan Telia eller Telenor?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Telia och Telenor så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Telenor.

Vilka är bäst mellan Fello eller Vimla?

Baserat på aktuella erbjudanden just nu hos Vimla och Fello så har vår panel kommit fram till följande slutsats.

Svar: Mellan dessa operatörer så anser vi att du bör välja Vimla.

Vanliga frågor om mobilabonnemang

Kan man pausa ett mobilabonnemang?

Det är upp till var & en av operatörerna, men vanligtvis går det inte att göra förrän efter din bindningstid är slut. Kontakta aktuell operatör för dennes villkor.

Ett litet tips vi plockade upp när vi själva arbetade som säljare är att du omvandlar ditt abonnemang till ett kontantkorts-abonnemang ifall du exempelvis ska ut och resa.

Då behåller du utan problem ditt nummer & kan enkelt ändra tillbaka senare när du vill återaktivera det igen.

Kan jag spara mitt mobilnummer om jag tecknar nytt abonnemang?

Ja, förutsatt där inte är bindningstid kvar på abonnemanget och du skulle byta operatör.

Tecknar du nytt hos samma operatör och istället förlänger så är där inga problem. Vi har en artikel som förklarar hur en nummerflytt fungerar.

Hur fungerar täckningen för de olika operatörerna?

Otroligt varierande. Vi rekommenderar att du innan du byter operatör går in på deras hemsida och kolla täckningskartan, så du hittar mobiloperatören med bäst täckning för dig.

Vad innebär det att oanvänd surf sparas?

Som det låter, den surfen du inte använder tar du med dig in i nästa månad och adderas till den potten du får då.

Det är inte alla operatörerna som använder sig av att surfmängd sparas. Tiderna på hur länge det sparas eller maxtaket på hur mycket man kan spara varierar också.

Behöver man ens tänka på fria samtal och SMS?

Ja det finns undantag från operatör till operatör. Vissa har endast fria samtal & SMS inom den egna operatören eller Sverige.

När du befinner dig inom EU/EES-länder har du andra avtal och speciellt uppmärksam ska man vara med roamingen när du befinner dig på semester.

För dig som reser mycket lönar det sig att kontakta din operatör och se över exakt vad som gäller mellan de olika länderna & framförallt operatörerna.

Hur funkar ett abonnemang med begränsad eller fri surf?

Har du begränsad surf så stängs din surf som oftast helt av när den tar slut eller att du erbjuds köpa till extra.

Extra köpt surf sparas sällan mer än månaden ut och kommer med en saftig prislapp.
Mobilabonnemang med fri surf däremot betalar du som utgångspunkt en högre månadsavgift men du har inget tak du kan uppnå när du surfar i Sverige (ibland finns det begränsningar när du befinner dig inom EU/EES trots att du har fri surf).

Detta är suveränt för dig som arbetar mycket på resande fot eller befinner dig i områden utan Wi-fi. Då kopplar du enkelt upp dig till mobilen som en portabel hotspot & delar med dig.

Kontrollera med jämna mellanrum exakt hur mycket surf du gör av med, för om du inte är uppe vid gränsen kan det vara så att du har möjlighet att sänka dina kostnader genom att gå ner i surfpott.

Vad påverkar surfmängden?

Användaren. Som nämnt i tidigare artiklar beror det helt på dig, ditt användande & de appar du har installerat.

Största bovarna av surf är:

– Streamingtjänster som Spotify, Soundcloud, Netflix eller Youtube
– Sociala Medier, Facebook, Instagram, Snapchat
– Appar, Stegräknare, Hälso-appen, mobilspel.

För att minska surfmängden du använder så kontrollera vad du har för inställningar på platstjänster/positioner i din mobil. Se till att det ställs in på endast vid användning eller helt stängs av.
Stäng även av de appar du använt så att de inte ligger i bakgrunden och tickar, en bra heads-up att det kan gå mycket surf är om batteriet på mobilen fortsätter tömmas även ifall du inte aktivt använder mobilen.

Hur fungerar ett abonnemangs bindningstid?

Idag är det inte längre så vanligt att mobilabonnemang har bindningstider, alltså att du är förpliktigad att ha ett visst abonnemang en förutbestämd tid, och inte har möjlighet att säga upp det innan det bestämda datumet.

Vi jämför och hittar bästa mobilabonnemang

Vår uppgift här på Testjakt är att lista och jämföra abonnemang åt dig som kund för att du på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna hitta det bästa abonnemanget för just dig.

Vi kontrollerar allting de olika operatörerna har att erbjuda när det kommer till sina mobilabonnemang och kampanjer.

Vi ställer de olika operatörerna mot varandra för att du ska hitta det absolut mest fördelaktiga mobilabonnemanget för både dig och dina nära och kära. Vi täcker allt från täckning till surfmängder och pris och givetvis information om vad andra kunder tycker.

Använd oss som din guide i den stora abonnemangsdjungeln.

Denna sida har blivit sammanfattad genom en sammanslagning med Abono.se.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 17/01/2024 •  23 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!