Verktyg

Bästa Spärrskaft [Topp 5 2021] » För hobby och proffs

Vare sig du ska meka med bilen eller bygga ut hemma är spärrskaftet ett oumbärlig verktyg. I vårt test av marknadens bästa spärrskaft undersöker vi vilka varianter som håller högst kvalitet.

I vårt stora och omfattande spärrskaft bäst i test reder vi också ut om du ska satsa på ett enklare, manuellt verktyg eller välja det mer avancerade, eldrivna spärrskaftet.

5 bästa spärrskaft för hobby och proffs just nu

1. Bästa spärrskaftet: Ingersoll Rand R3150EU-K1

Först ut i vårt spärrskaft test är Ingersoll Rand R3150EU-K1. Det är ett batteridrivet verktyg som är exceptionellt kraftfullt. Trots att den har ett bekvämt och ergonomiskt handtag är den liten och smidig och lätt att komma åt med i trånga utrymmen.

Det finns många fördelar med ett batteridriven spärrskaft. Du slipper en lång sladd som du ska hantera samtidigt som du jobbar med verktyget. Du är heller inte beroende av ett närliggande elnät om du exempelvis arbetar utomhus med spärrskaftet.

Fördelar

 • Kommer åt överallt
 • Utan otymplig sladd

Nackdelar

 • Måste laddas
 • Väger 1.66 kg

2. Milwaukee Spärrskaft

Milwaukees spärrskaft lämpar sig speciellt bra för underhåll och reparationer av motorfordon. Rotationshastigheten ligger på 200 varv/min. Verktyget är batteridrivet och utvecklat med så kallad FUEL-teknologi, vilket är en grön bränslecellsteknik som många tror kommer bli branschledande inom en snar framtid.

Milwaukee spärrskaft har ett gjutet motorhus, vilket gör verktyget mycket hållbart och det här klarar utan problem stötar och påfrestningar utan att gå sönder. Den är också utrustad med ett avancerat överbelastningsskydd som garanterar att maskinen håller även under hård belastning.

Fördelar

 • För professionell användning
 • Med grön teknologi

Nackdelar

 • Endast för fordonsmekanik

3. Bahco Spärrskaft

Bahco Spärrskaft är ett batteridrivet verktyg med flera intressanta extrafunktioner som gör verktyget extra användbart. Den är utrustad med en LED-lampa som gör det lättare att se det du jobbar med ordentligt. Spärrskaftet har också en så kallad progressiv avtryckare.

Det innebär att varvantalet anpassas efter hur hårt du trycker på knappen, vilket bland annat är perfekt för precisionsarbeten av olika slag. I köpet ingår både laddare och batteri. Det gör maskinen från Bahco till ett köpvärt spärrskaft att investera i.

Fördelar

 • Med LED-lampa
 • Batteri ingår

Nackdelar

 • Relativt lågt varvantal

4. Spärrskaft Ingersoll Rand R3150

Spärrskaftet från Ingersoll är tillverkat av komposit vilket gör det extra hållbart. I kombination med att det har ett högt varvantal och ett förstärkt huvud, blir det här ett spärrskaft som klarar av verkligt tuffa och utmanande arbeten av olika slag.

Ingersoll spärrskaft har en strömbrytare med variabel. Det gör att du kan få en exakt hastighetskontroll och du kan även mjukstarta den vid behov. En gummidämpning gör vidare att vibrationerna minskar och användaren kan jobba längre utan att bli trött i armarna.

Fördelar

 • Gummidämpning minskar vibrationer
 • Strömbrytare för precisionsarbete

Nackdelar

 • Batteri ingår ej

5. Spärrskaft Ingersoll Rand W5330

Här har vi köpguidens andra Ingersoll spärrskaft och modellen är ett av varumärkets mest avancerade skruvverktyg. Maskinen har ett varvantal på 1 900 varv/minut och klarar riktigt krävande arbeten. Den är tillverkad i komposit samt aluminium och är både lättviktig och kraftfull.

Strömbrytaren kan du manövrera i ett handgrepp under arbetets gång, vilket underlättar användningen. Dessutom har även den här modellen variabel brytare som säkerställer att detaljerade precisionsarbeten kan göras. Det förstärkta höljet gör att Ingersoll spärrskaft dessutom effektivt står emot smuts och kemikalier.

Fördelar

 • Mycket tåligt verktyg
 • Högt varvantal

Nackdelar

 • Batteri/laddare ingår ej

Köpguide – att tänka på vid inköp av ett spärrskaft

Alla spärrskaft har i grunden en och samma funktion: de kan dra loss eller låsa muttrar utan att du behöver ställa om handgreppet. Att skruva mutter är ett jobb som kan vara otroligt tungt och spärrskaftet underlättar betydligt.

Det finns en uppsjö alternativ när det gäller både kapacitet och utformning. Ibland finns det en mängd tillbehör så som hylsor, adaptrar och förläningar. De allra enklaste modellerna är manuella och så finns det eldrivna varianter.

Manuell eller eldriven – vilken ska jag välja?

I testet har vi fokuserat på batteridrivna spärrskruvar, vilket beror på att det helt enkelt är de smidigaste modellerna som du har mest nytta av. Med dem kan både hemmafixare och yrkesproffs utföra en rad olika arbeten.

Det batteridrivna spärrskaftet har heller ingen sladd som du behöver hantera. Användaren kommer enkelt åt överallt utan att vara tvungen att hålla undan sladden så att den inte är i vägen. Dagens batteridrivna spärrskaft är dessutom väldigt kraftfulla.

Anpassad efter dina behov

Som inledningsvis nämndes kan spärrskaft ha en del extra funktioner och här måste köparen fundera över exakt vad den ska användas till. En bilmekaniker har exempelvis nytta av att ha en med LED-lampa.

Snabbutlösaren är praktisk om du vill kunna lossa hylsan med ett knapptryck. Funktionen är bra att använda på trånga ställen där hela maskinen kan fasta med hylsan och bli svår att få loss.

Rengöring och underhåll

Ju smutsigare förhållanden du arbetar i, desto lättare att rengöra bör spärrskaftet vara. För hobbyhantverkaren som fixar smågrejer hemma eller renoverar, är inte påfrestningarna så stora och enklare varianter kan därmed fungera utmärkt.

Men för dig som arbetar där spärrskaftet kan bli täckt med olja och svår smuts, exempelvis vid maskintekniskt underhåll, är det praktiskt om den är gjuten i ett enda stycke för lättare rengöring.

Ett bra spärrskaft underlättar många typer av arbeten

Ett spärrskaft är viktigt att ha i verktygsutrustningen. Väljer du ett av hög kvalitet i härdat stål har du dessutom en maskin många år framöver. Det är verkligen ett hjälpmedel som kan spara in många timmars arbete!

Du förhindrar också förslitningar i handlederna och slipper jobba länge i obekväma ställningar med ett verktyg som det här. Har du frågor och funderingar kring ett inköp av spärrskaft? Kommentera då här nedan så hjälper vi dig!