Bästa Vinkelsliparna För Proffs och Hobby (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken vinkelslip som är bäst i test enligt vår testpanel!

Om du ska köpa vinkelslip men känner dig vilse i alla olika rekommendationer och varumärken så har du hittat rätt. Här har vi gjort ett test av de bästa vinkelsliparna för både dig som hobbyfixare men även proffs. Vi har gjort jobbet åt dig! Du slipper göra felköp, vara missnöjd eller hantera krångliga returer. Vi har testat tre olika vinkelslipar och här kommer du få all viktig information du behöver för att kunna välja rätt maskin för just dina behov.

Här kan du läsa mer om de bästa vinkelsliparna som finns på den svenska marknaden just nu. Vi råder dig också att läsa vår guide för att välja rätt modell för dina behov!

Marknadens tre bästa vinkelslipar för hobby-användare och proffs

Vi har testat och jämfört de tre bästa vinkelsliparna så att du ska ha de bästa förutsättningarna både som hemmafixare och proffshanterverkare. Allt för ett lyckat och säkert projekt!

1. Vinnare och bäst i test blev vinkelslipen Bosch GWS 18-125 V-LI

Fördelar

 • Ergonomisk form
 • Utan sladd
 • Mångsidig
 • Bra jämnvikt i maskinen

Nackdelar

 • Hög ljudnivå
 • Kan behövas mer än ett batteri

Specifikationer

Mer om vinkelslipen Bosch GWS 18-125 V-LI

Det här är en liten vinkelslip bäst i test som kommer åt i trånga utrymmen. Slipen är utan sladd men har kraften du behöver i form av en 4-polig högeffektmotor. Den ger dig hela 10 000 v/min att jobba med. Den låga vikten på 2,3 kg kommer väl till pass när du till exempel behöver slipa och kapa i en svårare ställning.

Bosch har utrustat denna modell med mycket viktiga funktioner som skydd mot överhettning, skydd mot överladdning av batteri och ett skydd mot överbelastning av motor som kan förlänga livslängden. Det här är ett mycket bra val för dig som vill ha den bästa vinkelslipen. Den har även den grymma funktionen “Bosch Hyper Charge”, snabbladdning av batttertiet. Hela 75% batterikapacitet efter endast halva laddtiden. Det går även bra att ladda batteriet när som, cellerna i batteriet tar ingen skada även om det inte är urladdat. För att få ut det mest och bästa av maskinen kan två batterier vara att rekommendera om du planerar att använda den frekvent.

2. Tvåa blev MILWAUKEE M18 FSAG125X-0

Fördelar

 • Antivibrationshandtag
 • Enkel användning
 • Bra balans och ergonomi

Nackdelar

 • Smalt handtag

Specifikationer

Mer om MILWAUKEE M18 FSAG125X-0

När du vill ha en vinkelslip som är batteridriven och samtidigt kraftfull och precis kan en Milwaukee bli det allra bästa valet. Den kolborstfria motorn ger dig ett starkt verktyg med lång hållbarhet. Säkerheten är mycket god. Motorbromsen RAPIDSTOP kommer att se till att bladet står still på under 2 sekunder när det behövs.

Milwaukee M18 är ett rondellverktyg som du kan göra mycket med. Vikten på 2,7 kg, vilket inkluderar batteriets vikt, gör slipen lätt att hantera. Du orkar tack vare vikten jobba med den en längre tid och du sliper slitningar i handen då handtaget är utrustat med antivibrationsfunktion.

Modellen har överbelastningsskydd, den ger dig mjukstart och är enkelt at hantera med en stor strömbrytare. Varvtalet kan nå 8500 v/minut och du kan få till ett kap-djup på 33 mm. Maskinen kommer utan batteri och laddare så det måste du köpa till. Den funkar att använda tillsammans med samtliga av Milwaukees M18-batterier.

3. På tredjeplats kom vinkelslipen Bosch GWS 7-125

Fördelar

 • Lätt vikt
 • Liten och smidig
 • Oerhört prisvärd vinkelslip
 • Hög säkerhet

Nackdelar

 • Batteri ingår inte i priset
 • Inte passande för grova arbeten

Specifikationer

Mer om vinkelslipen Bosch GWS 7-125

Det går alldeles utmärkt att få en bra slipmaskin för en mindre budget. Bosch GWS 7-125 är ett säkert val. Här får du en låg vikt på 1,9 kg utan sladden. Handtaget är utformat med fokus på ergonomi vilket i kombination med sin lätta vikt gör det lättare att kapa och slipa under en längre stund med denna modell. Den har också särskilt framtagna luftintag vilket gör att maskinen inte riskerar att överhettas i första taget. Det ger den också en längre livslängd. Bra för både plånboken och miljön!

Det vridbara sprängskyddet ökar säkerheten och det finns också en smart säkerhetsbrytare så att maskinen inte går igång på ett våldsamt och farligt sätt. Utöver detta har denna modell en återstartsspärr. Om strömmen bryts och sedan slår på igen på igen kommer maskinen alltså inte att starta automatiskt. Detta är något som vi uppskattar, säkerheten är oerhört viktig!

Köpguide för när du ska köpa en vinkelslip från vår bäst i test recension

När du ska köpa vinkelslip är det A och O att betänka vad du kommer att behöva den till. En sådan sak som att storleken på slipen kan vara avgörande! Väljer du en för stor maskin kan det vara mer eller mindre omöjligt att komma åt i vissa utrymme. Detta är något du inte vill missa när du väljer rätt vinkelslip. Du bör även fundera över hur pass hård belastning den kommer vara under. Ska du använda den sporadiskt till enklare arbeten på hemmaplan? Eller ska du kapa grövre grövre plåt? Allt detta är saker du bör betänka innan du gör ditt val. Läs vår viktiga information till dig nedan.

Bäst i test vinkelslipar hittar du hos oss på Testjakt.se
Bäst i test vinkelslipar hittar du här på Testjakt.se!

Två viktiga saker att tänka på är:

Vad ska du använda slipmaskinen till?

Tänk igenom vilka material du kan tänkas vilja kapa. Metaller och stenmaterial kräver större styrka än projekt i trä. Var också medveten om att när en vinkelslip är batteridriven kan du ta den med och jobba på platser där det inte finns eluttag. Kanske behöver du då komplettera ditt inköp med ett extra batteri? Alternativt välja en vinkelslip med snabbare laddningsfunktioner.

Hur ofta ska du använda vinkelslipen?

Var också medveten om hur ofta du kommer att behöva din vinkelslip. Jobbar du som hanterverkare kanske du har högre krav än hemmafixaren. Om du väljer en sladdlös variant ska du verkligen ta en titt på batteritiden men också på hållbarhet. Om du använder slipen ofta är det viktigt att den är gjord för att hålla längre och inte slita på motor eller på din hand med vibrationer.

Stor eller liten vinkelslip

De större modellerna är gjorda för att klara av tuffare material. De kan har mer kraft och högre varvtal än mindre modeller. Detta gör det lättare att kapa och slipa tunga material som sten och metall.

En liten vinkelslip kan vara ett bra val när du jobbar mer med slipuppdrag och lite lättare kaparbeten. En mindre maskin kan vara enklare att använda. Den är inte så tung, vilket sliter mindre på kroppen och dessutom kommer den åt där större modeller inte gör.

Se över tillbehören

När du ska kapa med din vinkelslip behöver du rätt tillbehör för detta. Det kan till exempel behövas diamantblad för arbeten i sten. Det kan vara en fördel att välja ett märke med många smarta tillbehör. Då kan du se till att skapa den uppsättning skivor och slipblad som du kommer att få användning av för dina slip- och kap-uppdrag.

Ergonomi är väldigt viktigt

Även om du inte kommer använda din vinkelslip dagligen är det onödigt att slita på kroppen. Upplever du att din vinkelslip vibrerar för mycket i handtaget vid användning kan det göra ont efter varje sliptillfälle. Det vill du undvika!

Välj en modell som är gjord för att dra ner på vibrationer i handtaget. Dessutom bör handtaget vara ergonomiskt utformat så att det är lätt och bekvämt att hålla i. Användarvänlighet får också betydelse för ergonomi. Att komma åt knappar med en hand kan vara en stor fördel och spara mycket på dina leder.

Säkerhet ska du inte hoppa över!

Undvik att köpa en billig vinkelslip utan att ha kollat bäst i test av vinkelslipar. Du vill inte utsätta dig för livsfara genom att inhandla en modell utan rätt utformade säkerhetsåtgärder. När du ser på vinkelslip test måste du alltid ta reda på hur maskinen är gjord för att skydda dig. Det finns många saker att tänka på här. Den får till exempel inte gå igång för snabbt, gärna ha någon typ säkerhetsbrytare vid på o avstängning. Se även till så att det finns ett överhettningsskydd för att minimera brandrisken.

Vad kommer slipen att klara av?

Fundera lite på hur mycket en vinkelslip kan tänkas klara av. Den bör vara gjord för att inte slitas i förtid för att du jobbar hårt med den. Det kan röra sig om särskilda skydd för motorn så att det inte kommer in smuts och skadar den, vilket i sin tur orsakar att den lägger av.

Tänk på att du antagligen kommer att jobba med din slipmaskin i smutsiga miljöer. Det är något som den måste vara byggd för.

Vanliga frågor om vinkelslipar

Innan du köper din vinkelslip kan det vara klokt att se lite på våra “vanliga frågor” om detta verktyg. Svaren kan hjälpa dig att välja rätt maskin för dina behov!

 1. Vad kostar en vinkelslip?

Du kan hitta en billig vinkelslip för omkring 600 kronor. Men om du vill ha lite högre kvalitet och fler funktioner får du räkna med att betala omkring 1500-2500 kronor. Ibland kan det bli mer. Det kan vara värt att betala lite mer för en slipmaskin du kan använda ofta och länge. Tänk hållbart!

 1. Vad kan du göra med en vinkelslip?

Med en vinkelslip kan du kapa material och slipa dem. Detta gör du genom att byta verktyg i slipen. Det finns olika typer av slip- och kap-verktyg som ska användas för olika material och för olika resultat.

 1. Vilken är den bästa vinkelslipen?

Det finns flera bra vinkelslipar. Om du väljer en modell från märken som Bosch eller Milwaukee kan du luta dig mot lång erfarenhet och kvalitet som inte sviker. Ta en titt på vinkelslip bäst i test och läs noga om egenskaperna för varje maskin för att hitta rätt för dig.

 1. Hur väljer jag skiva till vinkelslip?

När du använder din vinkelslip som kapmaskin väljer du kapskiva i enlighet med det material som du ska kapa i. För de tyngsta materialen och naturgods är det bäst med diamant. Det finns också kapskivor av metall och sten som kan fungera bra för till exempel kapning av trämaterial.

När du använder maskinen som slipmaskin finns det lamellslip med olika kornstorlek som du väljer baserat på hur grovt du ska slipa. Det finns också slipskivor av metall och trä.

 1. Ska jag välja en sladdfri vinkelslip?

Idag kan du hitta riktigt bra vinkelslipar utan sladd och det här kan vara en fördel. Om du vill komma åt överallt oavsett om det finns strömförsörjning eller inte är detta det bästa valet. En vinkelslip med d sladd fungerar fint då du vet med dig att du oftast kapar och slipar på samma plats. En vinkelslip utan sladd ger dig en annan frihet. Även denna fungerar ju att använda i din verkstad, källare eller garage.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 25/08/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test