Bästa Vindfleecejackor/Fleecejackor Till Barn (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken vindfleece/fleecejacka som är bäst i test enligt vår testpanel!

Fleecejackor för barn är ett populärt val när man som förälder letar efter ett mjukt och värmande mellanlager/ytterplagg. De flesta fleecejackor är tillverkade av syntetisk fleece och finns i olika tjocklekar och stilar, lurvfleece, teddyfleece, vindfleece, microfleece mfl.

Vår testvinnare i denna jämförelse av populära fleecejackor blev vindfleecen från Polarn o. Pyret. Denna lovprisade och snudd på kultförklarade vindfleece är tillverkade av återvunnen polyester, framtagen från PET-flaskor. Ett klokt miljömedvetet val med fantastiska egenskaper som håller ditt barn både varm och torr! Kika närmare på information om Polarn o. Pyrets vinfleece i vår recension nedanför.

Fleecejackor är som sagt idealiska för såväl milda temperaturer som kyligare dagar. Fleecejackan kan användas som ett värmande lager under skaljackan, vinterjackan eller overallen för de kallare dagarna. Fleecen har också andra uppskattade egenskaper som att den är lätt att tvätta och torkar snabbt. Fleecejackor och vindfleecejackor för barn finns i mängder av olika färger och mönster, så det finns något för alla smaker och stilar.

Skillnaden mellan en vanlig fleecejacka och en vindfleecejacka för barn är att sistnämnda är både vind-och vattenavvisande, en praktisk egenskap som gör ditt barns fleeceplagg än mer användbart. Vill du inte införskaffa just en vindfleece fungerar en klassisk fleecetröja tillsammans med en skaljacka eller annat skalplagg som är vindtätt och har en vattenresistens i form av uttalad vattenpelare.

1. Vinnare och bäst i test blev vindfleecejackan från Polarn o. Pyret

Fördelar

 • Fantastisk kvalitet!
 • Vindtät och vattenpelare
 • Perfekt under Polarn o Pyrets skaljacka, knäpps fast med knappar
 • Tillverkad av polyester från återvunna PET-flaskor

Nackdelar

 • Lite högt pris (dock ett högt andrahandsvärde)

Specifikationer

Mer om Polarn och Pyret vindfleece

Polarn och Pyrets vindfleece är snudd på ikonisk för många småbarnsföräldrar, denna modell har använts av många barn genom åren och har så pass hög kvalitet att den kan ärvas vidare från barn till barn. Polarn och pyrets filosofi: “Tre barn i varje plagg” hintar om den höga kvalitet och de höga krav de ställer på sina ytterplagg.

Användarrecensioner, småbarnsföräldrar och tester är överrens, vindfleecejackan från Polarn o Pyret har alla egenskaper för att koras som testvinnare och den ultimata fleecen för ditt barn. Vindfleecen är perfekt som mellanlager under skaljackan men kan även med fördel användas på våren och hösten som enbart jacka.

Vindfleecejackan från Polarn o Pyret är tillverkad i återvunnen polyester från PET-flaskor och fleecjackan har god andningsförmåga samt en vattenpelare på 3000 mm. Dessa egenskaper i kombination med vindslå, ribbade muddar och en YKK-dragkedja gör att ditt barn håller sig både varmt och torrt.

Den unika knapplösningen som Polarn o Pyret erbjuder gör det enkelt att knäppa ihop vindfleecen med märkets egna skaljackor. Denna funktion ger en enklare av- och påklädning för både dig och ditt barn. Storleksmässigt sträcker sig vindfleecen från strl 80 till 152, ett brett uppskattat storleksspann. Numera finns även vindfleecen tillgänglig i vuxenstorlek för den som önskar matcha med sitt barn.

2. På andraplats kommer Lindberg Vindel vindfleecejacka

Fördelar

 • Vattenpelare 5000 mm
 • Vindtät
 • Flera olika färger
 • Reflexdetaljer

Nackdelar

 • Mestadels i dova färger, samtliga enfärgade

Specifikationer

Mer om Lindberg Vindel vindfleecejacka

På en andraplats i vår jämförelse av de bästa vindfleecejackorna och fleecejackorna för barn kommer Lindberg med modellen “Vindel”. Denna vindfleece är det perfekta komplementet till förskolans skalkläder. Med en vindfleece som andralager eller tredjelager kan du känna dig trygg med att ditt barn alltid är torr och varm. På sommarkvällarna eller varmare vår och höstdagar kan vindfleecen användas som en jacka.

Denna modell av fleecejacka från svenska märket Lindberg har placerat sig i vår jämförelse dels tack vare sitt fördelaktiga pris och kvalitet. Men också sett till dess egenskaper, vilket innebär en högre vattenpelare på 5000 mm, kontra 3000 mm på vår testvinnande vindfleece från Polarn o. Pyret. Färgmässigt är det mestadels dova toner utan mönster att välja mellan. Detta kan dock kompenseras med en färgglad eller mönstrad skaljacka för den mer excentriska användaren. Sett till användares erfarenheter och recensioner är detta en vindfleece som bockar av både ett bra pris och en hög kvalitet, varpå vi valt att rekommendera Lindberg Vindel vindfleece i vår jämförelse.

3. På tredjeplats kommer vindfleecejackan från Lindberg Muddus

Fördelar

 • Lurvfleece
 • Vindtät och vattenpelare på 5000 mm
 • Stretchiga sidopaneler ger bättre passform och enklare på- och avklädning.
 • Fin som enbart jacka på vår och höst

Nackdelar

 • Inga mönster eller starka färger

Specifikationer

Mer om Lindberg Muddus

I vår sammanställning av de bästa vindfleecejackorna och fleecejackorna för barn, har Lindberg ytterligare en modell, Muddus. Även denna vindfleecejacka fungerar perfekt som ett komplement till skalkläderna på förskolan. Under sommarkvällar eller varmare vår- och höstdagar kan vindfleecen användas som en jacka. Eftersom detta är en såkallad “lurvfleece” så är den lite tjockare och kan därför vara svårare att använda under barnets skaljacka då det kan upplevas bylsigt och svårt för barnet att röra sig. Detta är självklart individuellt och beror också på vilken modell på skaljacka ditt barn använder. En stor fördel är fleecejackans stretchiga sidopanelerna, vilka skapar en bättre rörelsefrihet för ditt barn.

Lindbergs Muddus vindfleece är tillverkad av hög kvalitet och erbjuder även denna en högre vattenpelare på 5000 mm, jämfört med vår testvinnande vindfleece från Polarn o. Pyret, som hade 3000 mm.

Erfarenheter och recensioner från användare har visat att detta är en vindfleecejacka som lever upp till både krav på hög kvalitet och ett rimligt pris. Letar du efter en vindfleece att använda som jacka är detta en utmärkt modell med ett charmigt, mjukt och lurvigt utseende. Sett till både egenskaper och design rekommenderar vi Lindberg Muddus vindfleece i vår sammanställning av de bästa vindfleecejackorna och fleecejackorna för barn. Modellen finns även som vindfleeceoverall, då med lika egenskaper.

4. På en fjärdeplats kommer Didriksons Monte Kids’ Full-Zip

Fördelar

 • Fina färger
 • Microfleecejacka
 • Smalare passform, perfekt under skaljackan
 • Värmande mellanlager

Nackdelar

 • Finns mestadels i storlek 3-6 kg

Specifikationer

Mer om Didriksons Monte Kids’ Full-Zip

Microfleecen från Didriksons, Monte Kids Full-Zip är en värmande fleecejacka som passar utmärkt som ett värmande mellanlager under årets alla säsonger. Under sommarkvällar eller andra kyliga dagar fungerar den utmärkt även som värmande ytterplagg ensam. Fleecejackan finns glada färger såväl som klassiska, svenska märket Didrikson är förknippat med goda recensioner och hög kvalitet. Didrikson designar samtliga plagg i Sverige men tillverkningen sker sedan i Kina.

Didriksons Monte Kids fleecejacka har en något smalare passform och en rak skärning vilket gör den idealisk under ditt barns skaljacka eller overall. Den ger rörelsefrihet och kommer med en dragkedja som går att öppna hela vägen, allt för att förenkla på- och avklädnad för dig och ditt barn. Detta är en bästsäljande modell med ett plånboksvänligt pris för dig som letar efter en kvalitativ fleecetröja åt ditt barns utelek.

5. På en femteplats kommer Petite Chérie Alexis Bubblefleece

Fördelar

 • Billig fleecejacka
 • Fin och populär design
 • Supersöt på kalla kvällar
 • Hellång dragkedja och mjukt tyg

Nackdelar

 • Inga funktionella egenskaper

Specifikationer

Mer om Petite Chérie Alexis Bubblefleece

En supermjuk och bekväm fleecejacka är modellen Alexis från budget-vänliga märket Petite Chérie. Denna modell kallas för “bubbelfleece” och har ett charmigt utseende som är otroligt populärt på fleecetröjor. Fokus ligger vid design och mindre vid eventuella funktionella egenskaper såsom vattenpelare eller vindtäthet.

Detta är den perfekta fleecetröjan för dig som vill ha en söt modell i ett mjukt tyg under ditt barns jacka under såväl varmare årstider som kallare. Dessutom kommer den till ett otroligt bra pris! Materialet är 100% polyester och detta gör den både slitstark och snabbtorkande.

Köpguide – Hur väljer jag en fleecejacka till mitt barn

Valmöjligheterna när det kommer till fleecejackor till barn är stort. Det finns mängder av olika modeller och flera av dessa har egenskaper som kan underlätta för ditt barns utevistelser.

Den mest funktionella typen av fleecejackor är vindfleecen. En vindfleece har en vattenpelare och står på så vis bättre emot regn och fukt än en klassisk fleecejacka eller fleecetröja. En vindfleece är vindtät och kommer ibland med tejpade sömmar vilket gör att ditt barn kan hålla sig varm trots ruskigt väder. Det är större sannolikhet att ditt barns vindfleece åker på tillsammans med skalbyxorna vid utevistelse än att en vanlig fleecejacka används, åtminstone vid sämre väderlek.

En vindfleece är en bra investering för dig som letar efter praktiska kläder till förskolan. Skaljackan, vindfleecen och skalbyxan är funktionella plagg som tillsammans med ett par gummistövlar kommer göra utevistelsen varm och torr under majoriteten av årets månader.

Välj en fleecejacka som passar ditt barns behov

När du ska välja fleecejacka är det klokt att fundera över vilka användningsområde denna kommer ha. Ska fleecen enbart användas under barnets vinteroverall så räcker det med en klassisk fleecejacka som exempelvis Didriksons Monte Kids eller vår budgetvariant från Petite Chérie.

Letar du däremot efter en fleecejacka att kombinera med skalkläderna då ditt barn frekvent kommer spendera mycket tid utomhus, exempelvis då hen går på förskola, utedagis, skola eller annan typ av uteverksamhet. Då bör du välja en vindfleece! En vindfleecejacka går att använda under större delen av året och är ett otroligt användbart plagg för både de minsta barnen, men även för barn i förskoleklass eller på lågstadiet.

Hitta de bästa vindfleece/fleecejackorna hos oss på Testjakt.se!
Hitta de bästa vindfleece/fleecejackorna hos oss på Testjakt.se!

Välj en fleecejacka av bra kvalitet

När du ska välja fleece åt ditt barn bör du fundera över dels användningsområde men även hur den tål tvättmaskin. Små barn smutsar lätt ner sig och du vill kunna tvätta fleecen om detta skulle behövas.

En fleecejacka eller vindfleece av bra kvalitet har oftast en bättre och mer rejäl dragkedja, något som annars är ett vanligt problem för fleecejackor av sämre kvalitet.

Hög kvalitet gör att plaggen kan ärvas till ett yngre syskon, släktingar eller säljas på pre-loved sidor. Detta är positivt då det bidrar till en mindre klimatpåverkan. Polarn o. Pyrets “3 barn i varje plagg” är en bra riktlinje för hur ett plagg av bra kvalitet ska kunna användas. I de yngre åldrarna växer barnen snabbt vilket innebär att plaggen ofta är för små efter en eller max två säsonger. Detta gör att plaggets livslängd förkortas om vi inte tar ansvar. Var därför noga med att skänka eller sälja barnens använda plagg, för en mer hållbar konsumtion!

Design och modeller

En fleecejacka eller vindfleecejacka ska inte bara vara värmande för ditt barn, den ska även vara estetiskt tilltalande, mjuk och behaglig att bära. För dig som önskar glada färger och mjuka toner är just fleecejackorna plagget som man kan busa lite mer med. Ett diskretare skalplagg eller en neutral skalbyxa piggas snabbt upp och blir mer personlig om du adderar en fin fleecejacka eller vindfleece. En del barn föredrar mycket färg medans andra inte har så mycket åsikter utan är lyckligt ovetande.

Priser på vindfleecejackor och fleecjackor

Innan du väljer vilken fleecejacka du ska införskaffa så bör du fundera över din budget. Är det så att du har höga krav på kvalitet och funktionella egenskaper kommer vindfleecen kosta lite mer än en klassisk fleecetröja eller fleecejacka.

Har du flera barn är det värt att lägga lite mer pengar på god kvalitet och en fleece med goda recensioner som placerat sig högt i olika tester. Detta fleece-plagg kan ärvas mellan syskonen, vilket gör att plagget i slutändan kan komma att bli billigare än en fleecejacka av sämre kvalitet som inte håller måttet och måste bytas ut efter en säsong.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 10/05/2023 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test