Bästa Viltkameror För Jakt (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka viltkameror som är bäst i test enligt vår testpanel!

En åtelkamera används av jägare som vill få koll på vart i skogen djuren rör sig mest. Här på Testjakt har vi försökt samla de allra bästa alternativen för dig som letar efter en kamera för ditt vilt. För att komma fram till våra kandidater har vi gått igenom recensioner, produktspecifikationer och användares åsikter. Vi har även samtalat med erfarna jägare som testat flera av produkterna vi tipsar om. Starka värderingar ligger i deras erfarenheter och tips. Med all denna fakta har vi lyckats sammanställa fyra stycken riktigt bra kameror för din åtel.

Med olika prisklasser och finesser hoppas vi att du kommer hitta en viltkamera som passar dina behov och terrängen du jagar i. Det finns flera olika sorters viltkameror att välja mellan, en del har en smidig “live stream”, andra en MMS funktion. När du investerar i en åtelkamera är det viktigt att göra en del efterforskningar för att inte missa några väsentliga funktioner du kan komma att önska längre fram.

En viltkamera är en slags övervakningskamera du använder för att övervaka vilda djur i naturen. Precis som all annan videoövervakning måste du upplysa allmänheten om att du placerat ut en kamera. Så med andra ord måste du som investerar i en åtelkamera även köpa och placera ut en tydlig skylt där detta framgår. När dataskyddsförordningen (GDPR), och därmed också kamerabevakningslagen, ändrades 2018 ändrades kraven och man behöver inte längre som privatperson ha tillstånd för kameraövervakning.

Du som vill hitta den bästa åtelkameran bör inte söka på “övervakningskamera utomhus bäst i test”. Utan sök istället efter “viltkamera” eller “åtelkamera” för att få fram korrekta resultat. Vinnaren i vårt test blev viltkameran från Boly Guard MG984G MMS. Denna anser vi vara den absolut bästa viltkameran på marknaden just nu. Förutom att den tar bilder med hjälp av en rörelsedetektor kan du även spela upp olika lockläten med hjälp av din mobila enhet.

1. Vinnare och bäst i test blev viltkameran från Boly Guard MG984G MMS

Fördelar

 • Snabb o tydlig bildåtergivning
 • Kan spela lockläten
 • Kan fotografera

Nackdelar

 • Väldigt känslig rörelsedetektor
 • Modellen är något stor

Specifikationer

Mer om viltkameran från Boly Guard MG984G MMS

Boly Guard MG984G MMS tar bilder och spelar även in videos om du så önskar. Det här är en viltkamera av hög kvalitet som du kan lita på i alla väder! Det är dock smart att stänga av den vid blåsväder då rörelsedetektorn har en väldigt lång räckvidd och reagerar även om ett träd rör sig i blåsten. Den långa räckvidden fungerar alldeles utmärkt då du kan fånga fler djur på bild.

Den här viltkameran vinner utmärkelser och bäst i test mycket tack vare att den går att använda med både mobilabonnemang och surfabonnemang. Det går även att koppla flera olika mobiler och flera olika mejladresser till denna viltkamera vilket gör den väldigt flexibel för exempelvis ett jaktlag eller flera personer som jagar på samma mark. Om det är flera i jaktlaget som vill få MMS och videos om vad som pågår i skogen är det här kameran du behöver!

Förutom jakt kan den här åtelkameran även användas som en helt vanlig övervakningskamera. Du som vill veta vad som händer vid sommarstugan när du inte är där kan investera i Boly Guard M984G MMS. Den osynliga IR-belysningen uppfattas varken av människor eller vilt.

2. På andra plats i testet kommer viltkameran från UOVision LiveStream 4G

Fördelar

 • Livestream funktion
 • Snabb rörelsesensor
 • Hög bildkvalitet

Nackdelar

 • Kan uppfattas som svår att använda
 • Minneskort ingår ej

Specifikationer

Mer om viltkameran från UOVision LiveStream 4G

Den här viltkameran erbjuder livestream vilket innebär att du kan se vad som händer i realtid. Oavsett om kameran är aktiverad av rörelse, eller inte, är det fullt möjligt att koppla upp dig mot kameran. När jaktsäsongen börjar närma sig är det här en väldigt bra funktion som utmärker sig som en av de viktigaste egenskaperna man som jägare eftersöker hos en viltkamera. Kameran har flera olika smarta funktioner som du kan få mycket nytta av om du är intresserad.

Det faktum att de har satsat på videofunktionen i utvecklingen av kameran gör den till en klar pallplacering i vårt test. Kameran är baserad på en helt annan processor än andra viltkameror vilket märks på både snabbhet och bild. Är du ute efter en billigare viltkamera kommer vi presentera en plånboksvänligare variant längre ner i vårt test. UOVision LiveStream 4G är en kamera av kvalitet med många smidiga funktioner.

Användarvänligheten i form av enkelhet har inte varit fokus när den här kameran utvecklats. En del kan uppfatta den som svår att lära sig. Du kan utnyttja smidiga funktioner som larmzon, DTS rörelsesensor och smart video när du investerar i den här UOVision LiveStream 4G. Både bild- och videokvalitet är av hög kvalitet.

3. På en tredjeplats kommer viltkameran från Boly Guard 584 MP

Fördelar

 • Ny uppdaterad antenn
 • Helt tyst
 • Superkänslig för rörelse

Nackdelar

 • Reaktionstid på 1,2 sekunder

Specifikationer

Mer om viltkameran från Boly Guard 584 MP

Det här är en uppdaterad version av storsäljaren Scout Guard 880. Den uppdaterade antennen garanterar en bättre funktion även på områden med svag täckning. Denna kompakta viltkamera är av en mindre modell och är väldigt lätt att gömma i ett träd. Camofärgen passar perfekt in i den nordiska naturen och håller den gömd för nyfikna djur. Kameran tål även det nordiska vädret väldigt bra.

I olika viltkamera mms bäst i test tas i princip alltid den här modellen upp som bästa budget. Det rimliga priset och de pålitliga funktionerna gör det här till en väldigt populär kamera. Rörelsesensorn har uppdaterats och är numera mycket effektiv. Sensorn reagerar på både rörelse och värme vilket gör det viktigt att ta hänsyn till djurets storlek i inställningarna. Bilder och videos tas på 15 – 20 meters avstånd utan problem.

Med LCD displayen i färg är det väldigt lätt att hitta och även ställa in de olika funktionerna efter önskemål. Kameran är väldigt lättanvänd och passar bra även för noviser. Det finns en anslutning till strömkälla men det går även bra att använda dig av batterier till viltkameran. Det är dock rekommenderat att använda litiumbatterier och inte alkaliska batterier till kameran.

4. På en fjärdeplats kommer viltkameran från UOVision Compact LTE/4G

Fördelar

 • Mycket kamera till ett rimligt pris
 • Gratis lagring av bilder på LinckEazi-molnet i 10 dagar

Nackdelar

 • Har ingen display
 • Kan behöva en extern antenn

Specifikationer

Mer om viltkameran från UOVision Compact LTE/4G

Det här är en viltkamera av hög kvalitet i ett kompakt och smidigt format, precis som namnet hintar om. Är du är ute efter att investera i en kamera i toppklass? Då är detta förmodligen en av de allra mest prisvärda viltkamerorna för jakt som finns att köpa just nu. Låt dig inte luras av storleken! Denna lilla kamera är superenkel, har massvis med funktioner, är prisvärd och skickar bilder med imponerande bra kvalitet. Du slipper tyngden av en större modell som dessutom kan vara krånglig att montera dolt och stabilt.

UOVision Compact LTE/4G är enkel att installera och den högupplösta bildkvaliteten gör denna viltkamera till en väldigt populär modell. Vi förstår varför! Du behöver ladda ner appen LinckEazi för att kunna få skarpa bilderna skickade till dig snabbt och problemfritt. Du kan välja antingen till din mobil, mejl eller surfplatta. Även om bilderna som tas emot är i ett litet format är bilderna klara och tydliga. Du kan även ladda över bilderna från kameran om du av någon anledning skulle vilja spara dessa i ett större format. Det finns flera smidiga och smarta funktioner gällande inställningarna av viltkamerans fotograferande. Du kan välja att få bilder skickade som hela serier eller urplock ur olika serier. UOVision Compact LTE/4G är mycket viltkamera för en rimlig peng! Vi på Testjakt rekommenderar starkt denna till våra läsare och valde därför att ta med den på en fjärdeplats.

Köpguide viltkamera

För det första bör du vara medveten om att ingen viltkamera tar lika bra bilder som en vanlig kamera eller din mobiltelefon. Eftersom en viltkamera är framtagen för att vara utomhus i väder och vind och även klara av alla slags temperaturer är bildkvaliteten inte lika bra.

Innan du investerar i en viltkamera bör du ha klart för dig vad du kommer att använda den till. En del modeller är framtagna för att studera djur och deras beteende medans andra är framtagna för att använda i samband jakt.

Hitta bäst i test viltkameror hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test viltkameror hos oss på Testjakt.se!

Avtryckarhastighet

Avtryckarhastigheten, även kallad triggertime, är väldigt viktig att ha i åtanke när du köper en viltkamera. Ju kortare hastighet, ju större chans att du lyckas fånga ett springande djur på bild. Om hastigheten tar mer än en sekund finns det stor risk att djuret hinner springa förbi.

Det finns viltkameror med en så kort triggertime som 0,4 sekunder men även kameror med en hastighet om 1,2 sekunder. Här är det viktigt att ha användningen i åtanke. Ska du studera djuret är ett springande djur kanske inte något du har nytta av att fånga på bild.

MMS-funktion hos en viltkamera

Hur du får bilderna är en väldigt viktig aspekt när du köper en viltkamera. Du som vill få uppdateringar i realtid bör se efter en kamera som kan skicka bilder och även videos direkt till din telefon via MMS eller mejl.

Du som däremot hellre tar ner kameran för att se på bilder och videos har inte mycket nytta av MMS funktionen. Ha dock i åtanke att ju mindre du själv vistas i området där kameran monteras, ju större chans att djuren trivs där.

Batteritid

Oavsett vad du kommer att använda din viltkamera till är batteritiden extremt viktig. Oftast har du inte möjlighet att koppla upp kameran mot en fast strömkälla utan måste förlita dig på batterier. I dessa fall är det viktigt att kameran inte drar för mycket ström.

En viltkamera som använder sig av blixt drar oftast mer ström en viltkamera som använder sig av IR. Återigen är det hur du kommer att använda kameran som avgör hur lång batteritiden bör vara. Ha även i åtanke att batterier går åt snabbare i kalla temperaturer.

När behöver du använda dig av en viltkamera?

Det allra vanligaste användningsområdet för en viltkamera är jakt. En viltkamera mms kan användas vart som helst i skogen för att få reda på var djuren rör sig och vilka djur det handlar om. Att få reda på djurens naturliga rörelsemönster i skogen underlättar något enormt i jakten och kan vara lika viktigt som en bra (jaktradio)(https://testjakt.se/basta-jaktradio-test/).

Det är även möjligt att använda en viltkamera som en övervakningskamera. En viltkamera är oftast bättre kamouflerad än en vanlig övervakningskamera. Tack vare det här kan du med fördel använda en viltkamera vid sommarstugan istället för att förlita dig på en övervakningskamera bäst i test.

Frågor och svar om viltkameror

Vilka viltkameror skickar bilder till telefonen?

Det är en väldigt vanlig funktion som hittas hos de allra flesta modeller. Nuförtiden är det endast ett fåtal modeller som inte erbjuder funktionen.

Går det att använda en viltkamera som övervakningskamera?

Ja, det är fullt möjligt att använda en viltkamera som en vanlig övervakningskamera. Oftast har viltkameror fler och smidigare funktioner än rena övervakningskameror.

Hur många viltkameror behövs?

Rekommendationen är att använda minst en viltkamera för varje 10 tunnland. Om du vet var aktivitet normalt sett äger rum kan det räcka med färre kameror.

Hur fungerar en viltkamera?

En viltkamera tar med hjälp av en rörelsedetektor bilder av djur som passerar. Med en del modeller är det även möjligt att ta videos med ljud om du är ute efter det.

Är en viltkamera laglig att använda?

Ja, men du är skyldig att informera med hjälp av en skylt att det finns en viltkamera i området och vem som äger den.

Hur och var ska en viltkamera placeras?

Du bör alltid placera en viltkamera där vilda djur inte kommer åt den. Rekommendationen är att placera den i en stadig gran och gärna några meter upp.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med personer som innehar hög kompetens inom ämnet när vi jämför produkter på Testjakt.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector, jägare.

 

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/05/2023 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test