Bästa Växasängarna För Växande Barn (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken trehjuling som är bäst i test enligt vår testpanel!

Har ditt barn växt ur sin spjälsäng? Då är det dags att välja en ny säng för ditt växande småbarn. En växasäng är ett suveränt alternativ då den kan växa i takt med ditt barn. I denna artikel får du information och tips så att du kan välja den bästa växasängen för ditt barn.

En växasäng ger både dig och ditt barn stor frihet. Du kan anpassa den efter ditt barns längd och du kan dra ut den om du som förälder vill ligga bredvid vid nattningen. Ditt barn har även friheten att kliva ur och i sängen helt själv. Med en säng som är justerbar kan ditt barn känna sig trygg och ombonad i omställningen från spjälsäng till en större säng.

Observera att Testjakt inte testar produkter själva. Testjakt är en smart tjänst som samlar in data, jämför utförda tester som finns publicerade på nätet och sammanställer denna info tillsammans med användarrecensioner vi hittar. På så vis får du en rättvis bild över hur en produkt verkligen är, och inte bara hur den är på pappret.

Marknadens fem bästa växasängarna för ditt barn

Vi har samlat de bästa växasängarna så att du ska veta precis vilken som passar ditt hem och barn allra bäst.

1. Vinnare och bäst i test blev Troll Royal Juniorsäng

Fördelar

 • Vacker och stilfull design
 • Spjälor för att hindra olyckor
 • Målad med giftfri färg

Nackdelar

 • Madrass ingår ej
 • Har en maxlängd på ca 150 cm

Specifikationer

Mer om Troll Royal Juniorsäng

Troll Royal Juniorsäng är först ut i vårt test av växasäng barn. Det är en stilfull och prisvärd växasäng barn som kan bli 152,8 cm lång när du drar ut den. Sänggaveln är hög och har en vackert målad krona i silver som dekoration.

Sängen är tillverkad av björk och MDF och har ett bäddmått på 40 x 140 cm. Växasängen har spjälor vid huvudet för att förhindra olyckor.

I denna bästa växasäng från Troll sover ditt barn som en kunglighet. Den har en klassisk design som passar i de flesta barnrum och en dekorativ krona på huvudgaveln som ger den en kunglig prägel.

Med denna säng kan du känna dig trygg då spjälorna skyddar mot fallolyckor. Dessutom använder Troll alltid svensk giftfri färg och giftfritt lim. Detta är helt klart en av de bästa växasäng på marknaden.

2. Tvåa blev Sebra Baby – och Juniorsäng

Fördelar

 • Mångsidig och anpassningsbar
 • Kan användas under lång tid
 • Elegant lantlig design

Nackdelar

 • Dyrare än många andra sängar
 • Madrasser och tillbehör ingår ej i priset

Specifikationer

Mer om Sebra Baby – och Juniorsäng

Sebra Baby- och Juniorsäng är en växasäng i oval design. Du kan använda den både som babysäng och juniorsäng då den är utdragbar och har avtagbara sidor. Sängbotten kan du höja och sänka.

Måtten för babysängen är 112,5 x70 cm och 155 x 70 cm för juniorsängen. Den är tillverkad i björk och är strutlackad med giftfri färg. En produkt som rekommenderas i detta test växasäng.

Denna mångsidiga växasäng från Sebra kan användas både som babysäng och juniorsäng. Den har en vacker design som lyfter ditt barns rum.

Jämfört med andra växasängar är den lite dyrare men kan även användas av ditt barn under längre tid. Till sängen kan man köpa till både madrass som passar babysängen och juniorsängen. Även fallskydd, sänglåda och spjälsskydd går att köpa till för att komplettera sängen.

3. Jumper Vipack växasäng kom på en tredjeplats

Fördelar

 • Längd på upp till 200 cm
 • Väggar som förhindrar olyckor
 • Smidig förvaringslåda kan köpas till

Nackdelar

 • Madrass och tillbehör ingår ej
 • Ej svensktillverkad

Specifikationer

Mer om Jumper Vipack växasäng

Växasängen Jumper från Vipack kan du justera i tre olika längder och kan bli 200 cm lång. Den är tillverkad i furu och det går att köpa till en smidig låda att placera under sängen för extra förvaring.

Sängen är 90 cm bred och de olika längderna är 140 cm 160 cm och 200 cm. Maxvikten för denna säng är 75 kg. Den har även väggar som förhindrar fallolyckor.

Denna växasäng är perfekt om man har ett lite större barn eller om man vill kunna använda den länge. Den kan bli två meter lång, alltså som en vanlig enkelsäng och kan användas av personer som väger upp till 75 kg.

Är man i behov av extra förvaring kan man köpa till en låda att ha under sängen vilket är perfekt för sängkläder eller varför inte leksaker.

4. Växasäng Juniorsäng FLEXA WHITE kom på en fjärdeplats

Fördelar

 • Kan bli 190 cm lång
 • Kan användas länge
 • Skyddsbrädor som hindrar fallolyckor

Nackdelar

 • Madrass och sänglåda ingår ej

Specifikationer

Mer om Växasäng Juniorsäng FLEXA WHITE

Växasängen från Flexa är en enkel och fin växasäng med en bredd på 70 cm och en längd på antingen 140 cm eller 190 cm. De långa skyddsbrädorna håller ditt barn skyddat och säkert från olyckor och har dessutom en rolig design.

Sängen är tillverkad av massiv björk och MDF och är vitlackad. Du kan dessutom komplettera den med en smidig sänglåda för extra förvaring.

Denna växasäng blir 190 cm lång när du drar ut den och ditt barn kan därför använda den under en lång tid. Den har en vit och stilren design med detaljer av runda hål.

Ditt barn sover tryggt och säkert med de skyddande brädorna på sidan av sängen. Är du i behov av förvaring kan du köpa till den smidiga sänglådan som placeras under sängen.

5. Juniorsäng Mini+ vit/ek, Oliver Furniture kom på en femteplats

Fördelar

 • Kan användas som dagbädd/soffa
 • Kan göras om till vånings- eller loftsäng
 • Skyddsbräda ingår

Nackdelar

 • Madrass ingår ej
 • Dyrare än många andra sängar

Specifikationer

Mer om Juniorsäng Mini+ vit/ek, Oliver Furniture

Sängen Wood Mini+ från Oliver Furniture har rundade hörn och skapar en ombonad känsla för ditt barn. Den har en bredd på 75 cm och blir 166 cm lång. Sängen är tillverkad av ek och björk samt MDF som lackats i vit färg.

Det ingår en skyddsbräda för ditt barns säkerhet samt en ryggdel som gör om juniorsängen till en dagbädd eller soffa.

Har du ett litet barnrum är denna växasäng ett bra val och den har en fin rundad design. Den är dessutom mångsidig och går till exempel att använda som dagbädd/soffa.

Du kan även köpa till ett ombyggnadskit för att göra om sägen till en våningssäng eller loftsäng. Skyddsbräda ingår så att ditt barn inte faller ur sängen och den är även säkerhetstestad enligt EU säkerhetsdirektiv.

Vad du bör tänka på när du köper växasäng

En växasäng ska vara funktionell och säker för ditt barn, dessutom är det viktigt att den är fin och passar i barnets rum. Budget behöver du också fundera på, hur mycket pengar du kan lägga på en säng till ditt barn. Troligen vill du ha det bästa för ditt barn så här kommer några saker att tänka på.

Den ska vara funktionell

En säng till ditt barn ska fylla de funktioner som ni behöver. En mångsidig säng som du kan justera till flera olika längder är alltid smidigt. Då kan ditt barn använda den under en längre tid och växer inte ur den så snabbt. Även andra tillbehör såsom förvaring är viktigt.

Bäst i test växasängar hos oss på Testjakt.se!
Bäst i test växasängar hos oss på Testjakt.se!

Den ska vara säker

Ditt barn är det käraste du har och ska självklart sova säkert. Välj därför en säng som har väggar eller skyddsbrädor som hindrar fallolyckor. Se även till att sängen är säkerhetstestad och uppfyller de krav som EU ställer. Färg och material är också viktigt, färgen ska alltid vara giftfri.

Den ska vara fin

Det kanske låter ytligt, men att sängen du väljer är fin är faktiskt viktigt. Inte bara för dig som förälder men ditt barn ska trivas med sängen under en längre tid. Välj därför en säng som du tycker är fin och som ditt barn gillar och trivs i.

Sammanfattningsvis finns det olika växasängar i olika prisklasser och utföranden.

Det kan kännas som en djungel att välja mellan alla olika modeller men det finns absolut en säng där ute som passar dig och ditt barn. Huvudsaken är att det är en säng som ni trivs med och som är säker och funktionell.

En säng är oftast ett ganska stort inköp och därför behöver du tänka igenom köpet i förhand. I denna artikel har du kunnat läsa om några av de bästa växasängarna på marknaden. Förhoppningsvis har du fått tips om vad du ska tänka på när du köper en växasäng och hjälp att hitta en säng som passar ditt barn.

Vanliga frågor om växasängar

Vilken ålder kan barn börja med växasäng?

Växasängar passar barn från två år och uppåt.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 08/05/2023 •  11 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test