Bästa Värmefiltarna För Dig Som Är Frusen (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka värmefiltar som är bäst i test enligt vår testpanel!

Spenderar du också kyligt väder huttrande i soffan? Att frysa är inget trevligt alls. Men det positiva är att det finns en lösning på hur du ska kunna få kvällarna varma och gosiga igen! Lösningen för dig är en elektrisk värmefilt!

Vill du veta allt och lite till om värmefiltar så har du kommit helt rätt. Vi kommer att lista marknadens populäraste filtar med inbyggd värme. Detta för att du ska kunna hitta den bästa värmefilten för dig. En värmefilt som är elektrisk är praktisk då den håller en konstant temperatur och har ett överhettningsskydd. Det ingår ofta en fjärrkontroll där du enkelt kan justera värmen så den passar dig för stunden. En värmefilt är inte bara mysig och behaglig för den frusna utan den kan också hjälpa dig att lindra värkande leder, spända muskler eller reumatisk värk. Ta en titt på vårt test där vi plockat ut tre riktigt bra filtar för att du ska kunna maximera myset under vinterhalvåret. En värmefilt är dessutom ofta en väldigt uppskattad present. Vinnaren i vårt test blev värmefilten från OBH Nordica-Cosy Hug. Här nedan kommer du kunna läsa mer om varför.

1. Vinnare och bäst i test blev värmefilten från Rubicson

Fördelar

 • Maskintvättbar
 • Nio temperaturinställningar
 • Finns i två färger: vit och grå
 • Bra pris

Nackdelar

 • Inget nämnvärt

Specifikationer

Mer om värmefilten från Rubicson

I vårt test av värmefiltar har vi försökt plocka ut de bästa filtarna på marknaden just nu. På en hedersvärd förstaplats så kommer märket Rubicsons elektriska värmefilt. Vill du ha en stor och relativt billig värmefilt kan Rubicson var något för dig. Värmefilten är 130 x 160 cm och finns i färgerna vitt och grått. Värmefiltens yta är i mjuk fleece, och den har en avtagbar sladd som är två meter lång. Tack vare den avtagbara sladden och filtens design så kan den maskintvättas i 40 grader. Denna värmefilt kostar strax över femhundra kronor.

Rubicsons värmefilt har liksom många värmefiltar en digital display där du kan ställa in vilken temperatur som du önskar på filten. Temperaturen går från läge 1 till läge 9 på displayen. Värmefilten har dessutom en timer som du kan välja att ställa in på mellan en till nio timmar. Du kan med andra ord njuta av värme i hela nio timmar innan den automatiska avstängningen aktiveras. Värmefiltens effekt är 120 W och dess slapp stoppas direkt in i ditt vägguttag.

För att värna om din säkerhet när du använder värmefilten så använder sig Rubicons elektriska filt av ett dubbelt säkerhetssystem. Filten har en temperatursäkring som kontrollerar värmen, om något fel skulle uppstå i filten eller dess sladd, eller om temperaturen blir för hög kommer säkringen att lösa ut. Om filten skulle överhettas stängs den automatiskt av, om inget fel uppstått, kommer du kunna starta den igen efter att filten kylts ned till normal temperatur igen. På detta sätt så kan brand och personskador, så som brännskador förebyggas. Letar du efter den bästa värmefilten, dessutom till ett bra pris? Då kan vi varmt rekommendera denna värmefilt från Kjell & Companys eget märke Rubicson.

2. På en andraplats kommer värmefilten från Nedis

Fördelar

 • Stor storlek 160×140 cm
 • Perfekt för dig som vill värma sängen på vintern
 • Bra mot mensvärk eller andra magsmärtor
 • Med två fjärrkontroller

Nackdelar

 • Tar en stund innan den blir varm
 • Två strömadaptrar krävs

Specifikationer

Mer om Nedis Elektrisk Filt 

Värmefilten från Nedis är utmärkt för två personer med sina generösa mått på 160 x 140 cm. Värmefilten är tillverkad av syntetisk ull och polyester, vilket gör filten till en otroligt mjuk och välkommen gäst under dina lakan.

Det imponerande och som särskiljer denna värmefilt är att filten är anpassad för par, med separata styrenheter för individuell temperaturjustering. Tre värmeinställningar med tydlig indikator belyser varje val. En smart lösning är att den löstagbara styrenheten möjliggör enkla tvättar, vilket gör underhåll enkelt. Sammantaget är värmefilten för två personer den ultimata kombinationen av komfort och funktionalitet, dessutom betydligt billigare än att höja temperaturen i huset under de kalla månaderna!

3. På tredjeplats kommer värmefilten från Beurer HD100 

Fördelar

 • Extra stor filt
 • Textilierna är ÖKO-Tex 100 godkända
 • Funkar för två personer

Nackdelar

 • Prismässigt dyrast i testet

Specifikationer

Mer om värmefilten från Beurer HD100 

På tredje plats i vårt test av dom bästa värmefiltarna hamnar Beurer HD100. Detta är en värmefilt i storlek XXL, närmare bestämt 150 x 200 cm. Detta gör att även långa personer täcks utav filten, eller varför inte två personer på samma gång. Testets största värmefilt är dock också den dyraste i testet – priset ligger på strax under 1 500 kronor. Värmefilten finns i en färg, mörkbrun, och textilierna som använts för att tillverka denna filt uppfyller kraven för ÖKO-Tex Standard 100. Detta är alltså en värmefilt med ekologiskt fleecetyg.

Denna värmefilt är helt elektrisk, ej batteridriven, och har 150 Watt effekt. Sladden är omkring två meter lång och den har en avtagbar strömbrytare som underlättar förvaring. Att strömbrytaren är avtagbar möjliggör också maskintvätt. Filten tvättas på 30 grader skontvätt, men ska ej torktumlas. Använd fintvättmedel och inget sköljmedel. Se till att filten är helt torr innan användning. Tillverkaren Beurer rekommenderar att filten tvättas max fem gånger under dess levnadscykel, då detta kan påverka funktionen negativt. Mindre fläckar kan tvättas bort med en fuktad trasa eller svamp.

När det gäller funktionalitet och utseende får HD100 goda betyg. Filten kommer i en stilren design och den bruna färgen passar in i de flesta hem och stilar. Beurer HD100- värmefilt kan ställas in på totalt sex olika temperaturer. Tack vare de många värmeslingorna blir hela filten varm. Beurer HD100 har automatisk avstängning för att skydda dig och ditt hem. Filten stängs av efter 180 minuter och måste därefter stängas av, och sedan på igen, för att återaktiveras. Filten är automatiskt avstängd om strömbrytarens lampa blinkar.

Köpguide – Tänk på detta för att hitta den bästa värmefilten

För att välja den bästa värmefilten för just dig behöver du bestämma hur stor filt du behöver, och om du är ute efter en enkel och billig filt eller en mer avancerad sådan. De större och mer avancerade filtarna är förstås dyrare, medan de billigare oftast bara har ett par temperaturinställningar och automatisk avstängning. Det är också viktigt att se över om värmefilten har överhettningsskydd så att du inte riskerar att få brännskador när du använder filten under en längre tid.

De flesta elektriska värmefiltar på marknaden kan tvättas, vissa kan dock bara tvättas för hand. Ett fåtal kan inte tvättas överhuvudtaget. Småfläckar kan tvättas bort med en trasa eller svamp som är lätt fuktad. Om det är viktigt för dig att kunna tvätta din filt i tvättmaskinen så bör du kontrollera detta i bruksanvisningen innan köp. Hittar du ingen bruksanvisning på hemsidan kan du kolla om tillverkaren har en sådan på sin hemsida, eller om de kan mejla den till dig.

Användarvänlighet

Det ska vara enkelt att förstå och använda en elektrisk värmefilt. Reglagen ska vara okomplicerade och det ska inte gå att göra misstag – exempelvis höja effekten istället för att sänka eller stänga av. Har värmefilten en digital display bör inställningarna inte gömmas i komplicerade flerstegsmenyer utan enkelt kommas åt med ett fåtal knapptryckningar. Finns text så bör denna finnas på alla språk, så att du som användare kan välja det språk du är mest kunnig inom.

Med enkla inställningar kan du snabbt få den värme som du behöver, och eftersom du lättare kan hantera inställningarna minskar risken för felanvändning och skador. Värmefiltar ska aldrig användas utav personer som inte förstår hur de ska användas, och exempelvis barn eller personer med vissa tillstånd eller sjukdomar bör inte lämnas ensamma att använda en elektrisk värmefilt. Om inställningarna är enkla att ställa in kan dock även de flesta barn, och andra, hantera en värmefilt.

Säkerhet och automatik

Eftersom elektriska värmefiltar sätts direkt in i vägguttaget är värmefilten ingen leksak, och skulle kunna orsaka både brand och svåra brännskador. Alla värmefiltar som är elektriska ska ha inbyggda säkerhetssystem som stänger av värmefilten, och ha godkänd säkerhetsstämpel från EU. De flesta elfiltar har dessutom automatisk avstängning som gör att filten stängs av efter en förutbestämd tid. På vissa filtar kan du själv välja efter hur lång tid filten ska stängas av, andra har 90 minuter som standard.

Att fel uppstår i en elektrisk värmefilt är inte allt för ovanligt, eftersom det är många sladdar som kan böjas eller gå av. Det är därför väldigt viktigt att din värmefilt har ett säkerhetssystem, samt automatisk avstängning. Förlängd användningstid kan göra så att du inte känner värmeökningen och då kan brännskador uppstå på huden. Eftersom värmefiltarna är en elektrisk produkt, och många fel kan uppstå, måste säkerheten komma i första hand vid användning. Läs därför noga produktens bruksanvisning.

Textilier och övriga material

Värmefiltar innehåller elektriska komponenter, plast och textil. Som kund kan du inte påverka de elektriska komponenterna och plasten som används är ofta nödvändig både för att skapa hållbara sladdar och värmeslingor, men också för att du ska kunna tvätta din värmefilt. Du kan däremot välja bland de olika textilier som värmefiltarna finns tillgängliga i. Ett antal värmefiltar är tillverkade i ekologisk textil. Att välja en värmefilt med en tilltalande färg kan dessutom göra att den passar bättre in i din inredningsstil.

Självklart är valet utav material viktigt både för hållbarheten, men också för din komfort. Om rätt material väljs kan värmefilten hålla länge trots regelbunden användning, och den kan dessutom tvättas i tvättmaskin om den blir smutsig. Fleecetyg är en populär textil i värmefiltar då fleecen upplevs som varmt och mysigt. Det finns dock filtar även i andra textilier, så att du kan hitta en kvalitet som du trivs med. Vill du göra ett miljömedvetet val – välj filtar med eko-tyg.

Hitta bäst i test värmefiltar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test värmefiltar hos oss på Testjakt.se!

Sladdens längd

En egenskap som är lätt att glömma när det gäller värmefiltar är filtens sladdlängd. De olika märkena har ofta olika långa sladdar, och eftersom dessa värmefiltar ej kan drivas på batteri måste filten alltid ha en sladd som är tillräckligt lång. De flesta värmefiltar har en sladd på omkring två meter, men det finns även de som har längre längd på sladdarna. Huruvida du kan koppla din värmefilt till en förlängningsdosa eller inte bör framgå utav bruksanvisningen.

Rätt sladdlängd är viktigt när det kommer till värmefiltar. En för kort sladd kan göra att du antingen drar i sladden för att få den att räcka, vilket skadar värmefilten i längden, eller så når den helt enkelt inte till din soffa eller säng. En för lång sladd orsakar dock onödigt trassel varför det är bra att kontrollera hur lång sladd som just du behöver till din värmefilt. Vissa värmefiltar ska ej kopplas in i förläningsdosor då säkerhetssystemet inte fungerar optimalt.

Vanliga frågor om värmefiltar

Hur många inställningar bör en värmefilt ha?

Välj det som du själv önskar. De flesta filtar har ungefär samma lägsta och högsta temperatur. Detta eftersom filtarna inte får bli så varma att de orsakar hudskador. Vill du kunna välja många temperaturnivåer mellan lägsta-högsta nivån är förstås en mer avancerad filt att föredra.

Påverkar filtens storlek dess värme?

Detta problem finns främst på äldre värmefiltar. Numera har även stora värmefiltar värmeslingor fastsydda över i princip hela filtens yta. Detta gör att värmen distribueras jämnt över ytan och du slipper kalla hörn som inte värms upp. Välj därför en filtstorlek som passar dig.

Ska jag välja en dyr eller billig värmedyna?

Utgå från din egna budget och de funktioner som du vill att filten ska ha. Vill du ha en väldigt stor filt, eller en filt med ekologiskt tyg blir priset högre. I övrigt fungerar även de billigare filtarna bra, och även de har garantitid samt säkerhetssystem inbyggda.

Kan jag stänga av automatisk avstängning?

Alla värmefiltar ska ha en automatisk avstängnings-funktion. Detta eftersom längre tids användning kan leda till brännskador, och eftersom filten ej ska användas när du sover. Det är alltså bra att den stängs av om du har somnat eller använt den länge. Därför kan du inte stänga av denna funktion.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 28/08/2023 •  14 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test