Bästa Vandringstälten För Äventyr (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka vandringstält som är bäst i test enligt vår testpanel!

Att vara ute i naturen är något som har blivit mer populärt de senaste åren. Är du en friluftsmänniska kan det krävas att du behöver ett tält där du kan slå läger och vila dig och alternativt sova över natten för att fortsätta nästa dag. Ett vandringstält är ett lättare tält som inte väger lika mycket som andra tält. Det är anpassat för friluftsmänniskor som vill ha lätt packning med sig.

Dessa vandringar kan vara långa och det finns oftast inte hotell eller stugor i närheten. Då kan du behöva ett tält att sova i. Vandringstält är så kallade lättviktstält. De är designade för vandring och väger därför inte mycket. När du är ute och vandrar vill du undvika att ha tung och onödig packning med dig. Detta tält är lätt att montera upp och ner och kan placeras var som helst på vandringen.

Dessa vandringstält är lätta att förfara i en ryggsäck eller väska. Tälten finns tillverkade i olika storlekar och kan rymma allt från 2 personer till 4-5 personer. Det innebär att om du har en familj på fem personer så skulle hela familjen kunna få plats i ett tält som är anpassade till den storleken.

Fem bra vandringstält för naturmänniskan

Hilleberg Nallo 3 GT hamnar i topp för vandringstält som rymmer två till tre personer. Det som är positivt för detta tält är att det har stor rymlighet. Detta gör att tältet upplev större än det är. Hilleberg är ett 4 säsongs tält vilket innebär att du kan ha det året runt. Det finns också i flera olika färger så att du kan välja din personliga favorit.

På topp för vandringstält som rymmer fyra personer är också en Hilleberg modell. Nämligen Hilleberg Keron 4. Detta tält är rymligt och robust och är framförallt anpassat för jakt och liknande. Även detta tält är anpassat för de fyra årstiderna vilket gör att du kan använda det när som helst under året. Tältet kan användas till mycket mer än bara vandring och jakt. Du kan till exempel använda det när du är ute på cykelsemester.

1. Vinnare och bäst i test blev Hilleberg Nallo 3 GT

Fördelar

 • Stor volym
 • Flera färger att välja mellan

Nackdelar

 • Endast 1 ingång till tältet
 • Kan vara svår att packa ihop

Specifikationer

Mer om Hilleberg Nallo 3 GT

Detta vandringstält blev bäst i test på grund av dess många fördelar. Det är ett tält som går att använda året om och känns rymligt på insidan. Tältet kommer med starka stänger som get tältet stabilitet när det står i på marken. Det gör att tälten inte blåser omkull ifall det skulle blåsa

Detta vandringstält har också en vattenpelare med duk som skyddar tältet mot att få in vatten. Tältet är därför vattentätt och denna modell kan rekommenderas till alla. Det kan vara allt från den vana äventyraren till nybörjaren som kanske inte har koll på vilka tält som är bra.

Tältet passar alla väder och alla människor

Detta vandringstält har fått höga betyg i många olika tester som finns online. Det beror till största del på grund av de positiva saker som nämns ovan. Många vill ju ha ett tält som uppfyller många krav och det gör detta tält. Den vana camparen/vandraren kanske vet vad de gör och vad de ska leta efter. Men det gör inte nybörjaren på samma sätt.

Som nybörjare vill du ha det bästa och du vill oftast att det ska vara så lätt som möjligt när du ska slå upp ditt tält. Detta tält uppfyller alla krav som en nybörjare kan vilja ha när de ska ut på sitt första vandringsäventyr. Du kommer känna dig ordentligt skyddad i ditt tält.

2. Tvåa blev Urberg 3-Person Tent G5

Fördelar

 • Stort och rymligt tält
 • Finns plats för förvaring

Nackdelar

 • Kan inte användas på vintern
 • Rymmer endast 3 personer

Specifikationer

Mer om Urberg 3-Person Tent G5

Denna modell är inte bästa vandringstält men inte långt i från. Den hamnar på andra plats i listan och är precis som Hilleberg anpassad för 3 personer. Tältet är inte dyrt i jämförelse med Hilleberg och den har ungefär samma egenskaper. Anledningen till att detta tält hamnar på andra plats kan vara för att det inte går att användas året om.

Vandringstält test har kommit fram till att detta tält hamnar på andra plats just för de anledningar som nämns ovan. Att tältet inte kan användas på vintern, när många kanske åker till alperna eller fjället på skidsemester drar ner lite på placeringen. Då det däremot går att använda under vår, sommar och höst är ett plus.

Tältet ger hög kvalité för lägre pris

Om du vill ha ett bra tält till lägre pris ska du välja detta tält. Tältets yttre duk bidrar till det bästa skyddet mot regnet. Materialet kan även stå emot kraftiga vindar, som kan uppstå ute i naturen. Detta tälts livslängd kan med fördel förlängas på grund av detta material. Att det inte går i sönder så lätt gör att du kan ha tältet och använda det i flera år framöver.

Denna modell har en extra del där du kan förvara din packning och dina skor. Du slipper därmed att ta med det in i tältet och riskerna att få mindre plats där du ska sova. Tältet har möjlighet till ytterligare förvaring, ventilation och myggnät för att hålla insekterna borta. Vill dina barn ha den bästa sovmöjligheten, rekommenderar vi en sovsäck.

3. Mutha Hubba NX blev trea och bästa budget

Fördelar

 • Låg vikt
 • Bra packmöjligheter
 • Skyddar mot väder och vind

Nackdelar

 • Går endast att använda under 3 säsonger
 • Rymmer inte fler än 2 personer

Specifikationer

Mer om Mutha Hubba NX

På tredje plats hamnar detta vandringstält som är för 2 personer. Detta tält är precis som förra tältet ett tre årstids tält. Du kan använda detta under vår sommar och höst men inte under vintern. Även detta tält har låg vikt och det har en symmetrisk form vilket de andra inte har.

På vandringstält bäst i test lista hamnade denna modell på tredje plats. Det kan ha att göra med att det endast finns plats för två personer och att det endast kan användas under 3 årstider. Tältet som hamnade på plats två hade plats för tre personer och var lite större.

Perfekt storlek för ett par

Detta tält är dock perfekt för ett par som vill ge sig ut på vandringslederna för första gången. Det är lätt att bära och lätt att montera både upp och ner. Du kan känna dig säker på att du är skyddad mot vädrets makter i detta tält. Regnet kommer inte att ta sig in eftersom det är ordentligt skyddat. Vinden kan inte heller ta sig in så risken för att frysa är låg.

Tältets modell har ett innergolv som har en yta på 2,7 kvm och taket har en höjd på 100 cm vilket gör att det känns rymligt. Tältet har förvarings möjligheter och väger lite. Vikten gör att tältet lämpar sig för längre vandringar där du måste bära med dig det.

4. Modell MSR Elixir 4

Fördelar

 • Billig och prisvärd
 • Fyra sovplatser
 • Enkelt att montera och nedmontera

Nackdelar

 • Lite tyngre än andra tält
 • Nämner inte vilka årstider det kan användas

Specifikationer

Mer om Modell MSR Elixir 4

Detta vandringstält ser ut som en större version av hubba hubba tältet på plats nummer 3. Utseendet och färgen är den samma men detta tält har plats till fyra personer i stället för två. Detta tält passar bättre till familjen eller kompisgänget. Det kan till och med passa ett par som vill ha lite mer plats.

Detta vandringstält har två ingångar vilket är positivt eftersom du enkelt kan gå in och ut. Tältet kommer med goda ventilationspaneler som bidrar till god luftventilering i tältet. Dessa tält har en stor och rymlig yta invändigt, vilket gör att du får plats med mycket. Packningen går också att få in utan problem.

Perfekt för kompisgänget eller stora familjen.

Om den stora familjen eller kompisgänget vill ge sig ut på vandringsäventyr är detta tältet ett bra alternativ. Det är prisvärt och du får mycket för pengarna. Du behöver inte vara campingexpert för att kunna använda detta tält. Ventileringssystemet som medföljer gör att tältet får god luftcirkulation och inte känns innestängt och varmt. Detta är mycket viktigt ifall du ska använda det på vårens och sommarens varma dagar och nätter.

Möjligheten till att få plats med packningen inne i tälten gör att du inte behöver förvara det utanför. Du slipper därför oroa dig för eventuella djur som kan komma åt din packning. Tältet finns i flera olika färger och det gör att du kan välja att ha tältet i din favoritfärg.

5. Bergans Wiglo Lt 4p Tent

Fördelar

 • Plats till flera personer
 • 3 ingångar

Nackdelar

 • Priset. Det är väldigt dyrt
 • Tältet är tyngre än andra modeller

Specifikationer

Mer om Bergans Wiglo Lt 4p Tent

Detta vandringstält är gjord av det norska företaget med samma namn. De har gjort campingtält sedan 1908 och har med andra ord lång erfarenhet av att tillverka dessa. Tältmodellen är ett fyra personers tält som har plats för den stor familjen. Denna modell är designad för alla fyra årstider. Tältet har även hållbart material.

Detta vandringstält hamnar långt ner på listan trotts alla fördelar som de har. En av anledningarna till detta är på grund av priset. Denna modell är betydligt dyrare än andra modeller med samma egenskaper. Kunden som väljer att spendera priset kommer ändå få mycket bra saker för sina pengar.

Perfekt för familjen och alla årstider

Trots att modellen har ett högt pris kommer köparen få mycket för pengarna. Du kommer bland annat att få ett stort tält med gott om plats för fyra personer. Fickor för förvaring kommer också att finnas. Tältet kan också använda året runt och det gör att du kan använda det när som helt under året. Myggnät som skyddar mot insekter ingår när du köper tältet.

Det som är negativt med denna modell är främst priset och vikten. Tältet väger 6 kg. Det gör att det kommer bli tungt att bära med sig långa sträckor. Väljer du detta tält bör du planera din vandring noggrant innan du köper det. När du åker på semester och vandringar har du ofta mer packning med också.

Vandringstält – hur du väljer ditt tält

Det du ska börja med när du ska välja ditt tält är att ställa ett antal frågor till dig själv. Till exempel vilket pris är du villigt att betala för tältet? Vilka egenskaper är du ute efter? Ska tältet ha plats för två eller flera personer?

Något annat som du bör fråga dig själv är hur tungt du vill att tältet ska vara? Vill du bära runt tältet långa sträckor om det exempelvis väger nära 6 kg?

Bäst i test vandringstält hos oss på Testjakt!
Bäst i test vandringstält hos oss på Testjakt!

Tältet bör vara lätt att montera upp och ner

Att tältet ska vara lätt att montera känns som ett krav de flesta kunder skulle kunna ha. Oavsett om du är expert eller nybörjare vill du snabbt och enkelt kunna montera det utan problem.

Kvalitén på tältet är också viktigt. Om du ska campa ute i naturen måste du ha ett tält som klarar av detta utan att några problem kommer att uppstå.

Att ha ett tält som är vind och vattentätt gör att du inte behöver oroa dig för att få vatten in i tältet. Tältet kommer inte gå i sönder om det blåser där du har satt upp det.

Varför det är viktigt med extra utrymme

Att ha extra utrymme är viktigt om du till exempel har mycket packning med dig. Du vill inte behöva lämna kvar något i bilen eller försvara det utanför tältet.

Extra plats för ytterkläder och skor är också ett stort plus. Detta är för att du inte vill ta in smutsiga skor och blöta kläder i sov delen av tältet.

Även om du kanske inte använder utrymmet till förvaring är det viktigt med plats. Om du och din familj är ute och vandrar, kan ni behöva plats att sova allihop på. Ingen vill ju trängas på litet utrymme.

Myggnät och ventilation är också viktigt

Väljer du ett tält utan ventilation, kan du behöva lufta på annat sätt. Detta gör du enkelt genom att öppna dörren till själva tältet.

Att få in luft är bra men det kan vara massa annat som kommer in också. Det är därför bra att ha ett myggnät nära till hands. Det gör att du kan vädra och slippa oroa dig för insekter.

Myggnätet kan också hålla andra djur borta från att försöka ta sig in i tältet. Det gör att du kan sova gott på natten.

När använder du ditt vandringstält?

Ett vandringstält använder du oftast varje gång som du tar dig ut på vandringslederna och behöver pausa. Du kan enkelt övernatta i detta tält och fortsätta vandringen nästa dag.

Alla modeller är anpassade efter när och hur du ska använda dem. Ska du campa under vintern vill du ha en modell som klarar av detta och som håller dig varm under natten.

Om du däremot ska campa och vandra under våren och sommaren så vill du kanske ha en modell som har ventilation och möjlighet till att lufta tältet och kyla ner det utan problem.

Vanliga frågor om vandringstält

Vad är skillnaden på vandringstält och campingtält? Finns det några direkta skillnader eller endast likheter?

Den stora skillnaden är att ett vandringstält är mycket lättare i vikten och det gör att det passar bättre till långa vandringar. I ett campingtält prioriteras istället komfort.

Tälten som presenterad ovan är för 3-4 personer, men finns det tält med plats till fler?

Det finns några få modeller som har mer plats än till 4 personer. Även om de är ovanliga. Anledningen till detta är att de skulle bli för tunga och klumpiga.

Är vandringstälten dyrare än andra tält på marknaden och får du mycket kvalité för ett bra pris?

Vandringstältens pris bestäms efter dess kvalité och hur användbara de är. De är generellt inte dyrare än andra tält. De används också oftare än vanligare tält.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 06/11/2023 •  16 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test