Bästa uppblåsbara liggunderlaget [Topp 3 2021]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är det dags att sova i tält? Då kommer du först behöva att investera i ett uppblåsbart liggunderlag. Vi kommer nog alla ihåg hur det var när vi var yngre och var ute och tältade på hårda och kalla underlag i skogen. Som tur är finns det nu otroligt bra liggunderlag som klarar de mest extrema förhållandena.

I vårt uppblåsbart liggunderlag test kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att du ska kunna göra ett bra val när det är dags att inhandla ett nytt liggunderlag. Aldrig mer ska du behöva känna dig obekväm om nätterna när du är ute på äventyr med ett av våra bäst i test liggunderlag.

Kort om de tre vinnande liggunderlagen

Therm-A-Rest Neoair Uberlight S

-"vilket gör den till ett av de lättaste uppblåsbara liggunderlagen på marknaden"
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Exped SynMat-9-LW

-"r-värde på 6 vilket gör att den klarar av kyliga temperaturer utan några som helst problem"
Läs hela recensionen >

Therm-a-Rest NeoAir XTherm-Max-Large

-"Om priset inte spelar någon roll för dig kan vi varmt rekommendera det här liggunderlaget"
Läs hela recensionen >

Fördelar

Nackdelar

Vinnaren och bästa uppblåsbara liggunderlag är Therm-a-Rest NeoAir UberLite Small 6,4 (119cm). Det här är ett mycket bra uppblåsbart liggunderlag som kan användas under alla fyra säsonger om de inte blir för kallt. Vid extrem kyla bör du använda ett liggunderlag med ett högre r-värde än 2,3 som den här har.

De flesta liggunderlag är stoppade med något, till exempel dun eller något syntetiskt material som håller borta kylan. Med Therm-a-Rest NeoAir UberLite slipper du någon fyllning eftersom de använder sig av ThermCapture-teknologi som reflekterar tillbaka din egen kroppsvärme och skapar små luftfickor som värms upp och behåller värmen.

Tack vare sin ThermCapture-teknologi väger det här liggunderlaget endast 170 gram vilket gör den till ett av de lättaste uppblåsbara liggunderlagen på marknaden. När vi lagt ihop alla för- och nackdelar vinner Therm-a-Rest NeoAir UberLite med knapp marginal över de andra två liggunderlagen i topplistan.

🛒 Bästa priserna vi hittat för Therm-A-Rest Neoair Uberlight S

Last updated: 2021-05-22 14:24:34

Fördelar

Nackdelar

På andra plats i vårt uppblåsbart liggunderlag test men först bland budgetmodellerna kommer Exped SynMat 9 LW (197cm). Expeds är ett känt Schweiziskt företag bland äventyrare. De föredrar att använda deras underlag då de är i hög kvalitet och stoppade med dun vilket givetvis höjer vikten men ger en mycket bättre komfort.

Liggunderlaget från Exped har ett r-värde på 6 vilket gör att den klarar av kyliga temperaturer utan några som helst problem och den klarar även av extremkyla till en viss gräns. Det finns dock liggunderlag med 9 i r-värde som klarar ännu värre väder.

Den här modellen har inbyggd pump och en pumpsäck som hjälper dig att blåsa upp underlaget på runt två minuter. Det här underlaget är ett av de varmaste på marknaden och passar perfekt för dig som gillar äventyr på kalla platser då det isolerar ner till 20 minusgrader.

🛒 Bästa priserna vi hittat för Exped SynMat-9-LW

Last updated: 2021-05-22 14:24:35

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats i vårt uppblåsbart liggunderlag test – men först bland premiumprodukterna – kommer Therm-a-Rest NeoAir XTherm-Max-Large (196cm). Det som gjorde att det här liggunderlaget inte tog hem först platsen är helt enkelt priset. Den är för dyr för många och används mest av erfarna äventyrare, men passar även dig som gillar att vara ute i skog och mark.

Med ett r-värde på 5,7 klarar de här liggunderlaget stark kyla men i riktigt extrem kyla kommer du behöva ett liggunderlag med ett ännu högre r-värde. Therm-a-Rest NeoAir XTherm-Max-Large blev bäst i ett omfattande test som utfördes av Outdoorgearlab.com som testar utrustning du kan använda för firluftsliv.

Den är tillverkad i ett material som gör att du slipper glida omkring på liggunderlaget när du sover vilket är väldigt uppskattat av många. Om priset inte spelar någon roll för dig kan vi varmt rekommendera det här liggunderlaget. Men om priset är för högt och du behöver ett liggunderlag med högt r-värde är tvåan i vårt test ett perfekt val just för dig.

Tyvärr hittade vi inga produkter just nu.

Uppblåsbart liggunderlag – Köpguide

Det finns otroligt många olika liggunderlag där ute som har olika funktion beroende på vad du ska använda det till. Ska den användas inomhus eller utomhus i kallt väder? Det finns allt från cellplast-liggunderlag till betydligt mer avancerade modeller vilket bland annat påverkar priset.

I den här guiden kommer vi gå igenom de viktigaste sakerna du ska tänka på när du ska köpa ett uppblåsbart liggunderlag. Ska du använda liggunderlaget i behagliga temperaturer är det meningslöst att köpa ett dyrt liggunderlag som klarar extrem kyla. Satsa istället på ett underlag med lägre r-värde, då kan du få ett större underlag med samma vikt.

Storlek

Liggunderlag kommer i många olika storlekar. Det finns uppblåsbara liggunderlag från små barn upp till vuxen storlek. Helst skulle du väl vilja ha ett större underlag än du själv så att du kan röra på dig när du sover utan att ramla av madrassen.

Ett större liggunderlag är bekvämt men det tillkommer även mer vikt och blir svårare att packa ner. Om vikten inte spelar någon roll rekommenderar vi ett större liggunderlag, men de flesta väljer ändå att köpa ett liggunderlag som är av personens storlek eller något mindre.

Tjocklek

Ska du använda liggunderlaget inomhus som en extra säng för gäster spelar inte tjockleken på underlaget någon större roll, men ju tjockare den är desto mer bekvämt kommer du att ligga. Ska du däremot använda liggunderlaget utomhus och kanske i kalla miljöer bör du ha ett ganska tjockt underlag.

Ett tjockare liggunderlag skyddar från kylan och från tjälen i marken och är oftast mer stryktålig än ett underlag som är anpassat för inomhusanvändning. Oftast har de tjockare liggunderlagen ett högt k- och r-värde vilket skyddar dig under de riktigt kalla nätterna.

R-värde

R-värdet på ett liggunderlag talar om för dig hur god isoleringsförmåga det har. Ju högre värde desto bättre isoleringsförmåga har den. Ett värde på runt tre brukar räcka för de flesta miljöer men ska du tälta när det är väldigt kallt är ett högre r-värde rekommenderat.

Samma sak gäller här – ska du bara använda liggunderlaget inomhus behöver de inte ha ett högt r-värde då det höjer vikten på liggunderlaget. Ska du tälta utomhus mellan höst och vår kommer du behöva ett högre r-värde som klarar av kylan du kommer utsätta dig för.

Pris

Priset på en vara har stor betydelse för väldigt många människor som gärna hittar ett fynd till ett lågt pris. När det kommer till ett uppblåsbart liggunderlag tycker vi inte att du ska försöka spara in pengar och köpa en billig modell. En bra modell i god kvalitet kommer hålla längre och är en god investering.

Ska du använda liggunderlaget utomhus är det väldigt viktigt att du köper ett som är av god kvalitet. Det är väldigt obehagligt att sova på ett liggunderlag och känna kylan sippra igenom. Vi har listat tre olika priskategorier i vårt test som passar alla.

Uppblåsbart liggunderlag - Vanliga frågor och svar

Ju tjockare det är ju högre blir komforten när du ligger på underlaget, men ett tjockare material kommer med mer vikt, högre pris och större storlek.

Det kan kosta allt från ett par hundra kronor och då får du ett enkelt underlag till över 3 000 kronor och då får du bra kvalitet som håller värmen och är tillverkad i ett tåligt material.

Det ska gärna vara minst lika långt som du själv men ett par centimeter kortare är inga problem. Det beror lite på hur du föredrar att sova. Är underlaget lite kortare kan du alltid lägga något annat under fötterna.

R-värdet är värdet på isoleringsförmågan ett liggunderlag har. Ju högre värde ett liggunderlag har desto bättre isoleringsförmåga har det. Ska du tälta i minusgrader är det bra om ditt liggunderlag har ett högt r-värde.

Uppblåsbart liggunderlag – Sammanfattning

Om du är en friluftsmänniska som gillar att vara ute i skog och mark är ett uppblåsbart liggunderlag din bästa vän. Kom ihåg att vid kallt väder behöver du ett liggunderlag med ett högt r-värde, vilket betyder att det har en större isoleringsförmåga. Har du några frågor eller funderingar kan du lämna ett meddelande i fältet nedan så återkommer vi när vi kan.

Testjakts lista över de bästa uppblåsbara liggunderlagen

  1. Bäst i test – Therm-a-Rest NeoAir UberLite Small 6,4 (119cm)
  2. Bästa budget – Exped SynMat 9 LW (197cm)
  3. Bästa premium – Therm-a-Rest NeoAir XTherm Max Large 6,3 (196cm)

Vinnaren Therm-a-Rest NeoAir UberLite Small 6,4 (119cm) blev vår vinnare till slut tack vare sin goda kvalitet och lätta vikt. Det är ett liggunderlag som passar perfekt att använda under vår och sommar vid lagom temperaturer. Budget och premium klarar betydligt mer kyla och passar dig som ska tälta utomhus på vintern vare sig det är på fjället eller i skogen.

Referenser

När vi skrivit artikeln har vi gått igenom en mängd liggunderlag som finns tillgängliga på marknaden från en rad olika tillverkare. Vi har också använt oss av (Outdoorgearlabs) (https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/sleeping-pad/sea-to-summit-comfort-plus-insulated) omfattande test som gjorde för ett par år sedan. Vi har också använt oss av tillverkarna (Expeds) (http://www.exped.com/sweden/en) och (Therm-a-Rests) (https://www.thermarest.com/ie) hemsidor, där vi fått fram de tekniska specifikationerna.

Lämna en kommentar