Bästa Tunneltälten För Äventyr (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka tunneltält som är bäst i test enligt vår testpanel!

Det är väldigt svårt att hitta ett tält som passar dig och samtidigt passar för alla slags turer och väder. Alla tält har olika egenskaper och lämpar sig bäst för en viss typ av aktiviteter. Läs igenom vår recension av de tre bästa tunneltältet för att få lite bättre koll och mer information om vilket tält som skulle passa för just dig och dina behov.

Marknadens tre bästa tunneltält

Vi har testat och jämfört de tre bästa tunneltälten som skyddar maximalt mot vind och väder.

1. Vinnare och bäst i test blev Trollhetta Tunnel från Bergans

Denna vara finns tvärr inte i lager hos våra partners för tillfället.

Fördelar

  • Låg vikt
  • Snabb uppsättning
  • Stora ventilationsöppningar

Nackdelar

  • Rymmer max två personer

Specifikationer

Mer om Trollhetta Tunnel från Bergans

Trollhetta Tunnel 2 Tent från Bergans är vår vinnare och bäst i test tunneltält. Passar att användas från tidig vår till sen höst. Mycket rymligt tält för två personer med en stor absid där du kan förvara packningen över natten eller varför inte användas som kök när det dåliga vädret inte tillåter er att vara utomhus. Tältet från Bergans är enkelt att montera och det går snabb att få upp tältet på plats.

Yttertältet kommer i Silikon/Polyuretan och är mycket slitstarkt och vattentåligt med en vattenpelare på 3000 mm. Golvet i tältet kommer i Polyuretan och har en vattenpelare på 7000 mm. Det betyder att du inte behöver vara orolig över vädret, de här tältet klarar av de flesta oväder. Tältet passar perfekt för dig som vill vandra, speciellt på fjället. Med sin låga totalvikt på endast 2620 gram är det inte konstigt att tältet från Bergans är bäst i test tunneltält.

Det kommer även med två stora ventilationsöppningar i varsin ända för bra luftcirkulation, vilket är bra att ha när det är varmt ute eller om det är fuktigt i tältet på morgonen. Gillar du tält med låg vikt och bra motståndskraft mot väta som är enkelt och går snabbt att sätta upp är Trollhetta Tunnel 2 Tent från Bergans ett mycket bra val.

2. Tvåa blev Nammatj 2 GT från Hilleberg

Fördelar

  • Hög vattenpelare
  • Stor absid
  • Kvalité

Nackdelar

  • Dyrare än övriga i testet

Specifikationer

Mer om Nammatj 2 GT från Hilleberg

Nammatj 2 GT från Hilleberg kommer på andra plats och är tunneltältens Ferrari. Det kostar mer än de flesta andra tunneltält men med priset kommer en väldigt hög vattenpelare på 5500 mm på ytterduk och hiskliga 20.000 på golvet. Det gör att det här tältet klarar av i stort sätt alla oväder och regnmängder och passar utmärkt till dig som använder tältet året om och behöver ett kraftfullt tält som fungerar i alla väder.

Yttertältet är gjord i nylon och har en silikonbeläggning för extra skydd mot väta. Golvet är gjort i Polyuretan och är mycket slitstarkt. Nammatj 2 är gjord så att det ska gå fort att sätta upp och ta ner tältet och har en relativt låg vikt på 3700 gram och rymmer två personer. Tältet har nästan lodrätta väggar vilket gör att du kan sitta rakt upp nästan överallt. Är du en professionell äventyrare? Då är Nammatj 2 tältet för dig!

3. Skaring 2 från Sydvang kom på en tredjeplats

Fördelar

  • Ventilation med myggnät
  • Enkel montering
  • Mycket för pengarna

Nackdelar

  • Vattenpelare något lägre

Specifikationer

Mer om Skaring 2 från Sydvang

Skaring 2 från Sydvang är vårt budgettält och har ett alldeles fantastiskt lågt pris. Passar dig som inte tältar hela tiden och inte vill spendera en förmögenhet på ett tält. Låt dig inte luras av priset, tältet från Sydvang är av mycket god kvalité och klarar en hel del regn med sina 3000 mm på yttertält och 5000 mm på golvet. Kommer även med ventilationsöppningar i båda ändarna som är försedda med myggnät.

Tältstänger och kanaler är färgkodade vilket hjälper dig att montera tältet på nolltid. Skaring 2 från Sydvang är ett lätt tält och väger endast 3280 gram och rymmer totalt två personer. Yttertältet och golvet är gjort av polyester och är mycket slitstarkt. Använd alltid ett underlag i tältet för att skydda mot förslitning, det hjälper även mot vattentrycket som kommer från golvet. Vi kan starkt rekommendera Skaring 2 till alla där ute som gillar att campa här och där.

Hur du ska tänka när du köper ett tunneltält – Köpguide

De flesta tält är designade att passa för specifika ändamål och aktiviteter. Tunneltält klarar till exempel av stark vind om du placerar tältet korrekt mot vindens riktning med absiden mot vinden och ska vara enkla att montera med en låg vikt och gott om utrymme i både absiden och sovkammaren. En regel är att ju högre vattenpelare ett tält har desto mer slitstarkt är det.

Om du kommer använda tältet regelbundet i alla möjliga klimat och väder rekommenderar vi att du lägger lite extra pengar på att få ett tält med hög vattenpelare. På så sätt behöver du aldrig vara orolig när ovädret slår till. Om vikten inte spelar någon större roll kan du alltid välja ett större tält för mer utrymme och komfort. Du behöver heller inte byta tält lika ofta.

Bäst i test tunneltält hos Testjakt.se!
Bäst i test tunneltält hos Testjakt.se!

Enkelt att montera och skyddsgolv

Förutom vikten är enkelheten att montera tältet något vi alla sätter ett högt värde på. Om ovädret hinner ikapp er på vandringen är det väldigt skönt att kunna slå upp tältet på några minuter och slippa att bli dyngsura och sedan behöver torka kläderna i flera dagar i ett fuktigt tält. Olika tältmodeller går olika fort att montera och tunneltält är ett av de smidigaste.

En del tält kommer med färgkodade bågar och pinnar för att underlätta vid montering. Ett skyddsgolv eller footprint som det också kallas fyller flera funktioner. Det skyddar från slitage och höjer vattenresistensen i tältet. Den hindrar också markfukt från att tränga igenom golvet. Ska du på längre turer brukar de flesta lämna skyddsgolvet hemma eftersom de lägger till en hel del i den totala vikten.

Hög vattenpelare

Alla tält på nätet har begreppet vattenpelare på ytterduk samt golv i sina produktbeskrivningar. Vattenpelare är de vattentryck som tältet klarar att stå emot och det mäts i mm. Ytterduken på tältet har alltid lägre vattenpelare än golvet eftersom taket lutar och vattnet kan rinna av det medan golvet kan stå i vatten och behöver därför vara mer tåligt att stå emot väta.

Ett tält som har en hög vattenpelare på ytterduk och golv är i regel mer slitstarkt och håller längre. Ett tält på 1000 mm på ytterduk och 3000 mm på golvet klarar av de flesta väder och klarar att hålla borta väta på ett gott sätt. Om du kommer att använda tältet regelbundet och ofta kan vi rekommendera en högre vattenpelare, gärna med 10.000 eller högre på golvet.

Tältstorlek

Tältstorleken spelar självklart roll men det beror givetvis på om du gillar att ha de extra utrymmet. Det vanligaste är tvåpersonstält men om ni är en grupp på till exempel fyra personer kan det vara en ide att välja ett fyrpersonstält istället för två tvåpersonstält. Dels för att ett fyrpersonstält väger mindre än två tvåpersonstält och ni får mer yta både i absid och i sovkammaren.

Ur viktsynpunkt bör du alltid ha ett tält som passar för de personer som är med. Skulle du ha ett trepersonstält för två personer och tvingas vänta ut ett oväder kan det givetvis vara en fördel med mer utrymme. Samma sak gäller om du ska ha tältet i ett camp under en längre tid, då fungerar ett större tält utmärkt för de ändamålet.

Tältvikt

Vikten på tältet har en stor betydelse för de allra flesta. Ett kilo hit eller dit kan göra en stor skillnad om du är ute och vandrar eller klättrar i berg. De flesta tunneltält kommer för två personer och väger runt 3000 gram. Spelar inte vikten någon roll för dig och du vill ha mer utrymme kan du alltid välja ett tält för tre personer.

Väljer du ett tält för tre personer bör du räkna med ytterligare ett kilo i vikt. Om det är värt det kan endast du besvara men varje extra kilo kommer du att känna av ju längre tiden går. De flesta tillverkare använder minsta vikt vilket är vikten för ytter och innertält samt bågar medan högsta vikt är vikten av hela tältet med alla delar som kommer med.

Sammanfattning om tunneltält

Gillar du att spendera tid och övernatta i naturen oavsett tid på året kan vi rekommendera alla tre tält i vårt test. Det finns en mängd tält från en mängd tillverkare på marknaden och vi hoppas att vår artikel kan hjälpa just dig att skaffa de tält som passar dina behov bäst. Lämna gärna en kommentar eller skriv en fråga i fältet, vi svarar så fort vi kan!

Vanliga frågor om tunneltält

Vad är ett tunneltält egentligen?

Ett tunneltält är ett avlångt tält som behöver markpinnar och stormlinor för att hålla uppe tältet. Ett tunneltält är lättare och ger mer utrymme än många andra tält som till exempel ett kupoltält.

Vad för andra slags tält finns det?

Det finns en mängd olika tält och några av dem är kupoltält, familjetält, 3-säsongstält och 4-säsongstält och dessa tält passar givetvis bättre än andra för vissa årstider och klimat. Läs på för att veta vilket som passar dina behov bäst.

Vad är en vattenpelare för något?

En vattenpelare är de mått som används för att beräkna hur mycket vattentryck tältet klarar av. 2000-3000 är standard och klarar bra med regn och räknas mer eller mindre som vattentätt. Allt över 3000 klarar de mesta.

Vilket tält är bäst, tunneltält eller kupoltält?

Tunneltält passar perfekt om du vandrar eller klättrar eftersom det är lätt att montera till en låg vikt, klarar starka vindar om monterat rätt. Ett kupoltält passar bra om det är svår terräng som kräver liten uppslagsyta.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 08/05/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test