Sport & Fritid

Bästa Tremanstält [Test 2022]

Oavsett om du är en person som tycker om att vandra och campa eller en person som bara vill prova på campinglivet så är det viktigt att ha den rätta utrustning. I den här artikeln kommer fem olika tremanstält att recenseras, vilket kan hjälpa dig på traven i ditt val av tält att campa i.

Som namnet tremanstält avslöjar så är det ett tält som är designat för att rymma upp till tre personer. Tält kommer från många olika tillverkare, i många olika storlekar, modeller och tyngder, vilket kan leda till att det blir svårt för dig att bestämma vilket tält som är det mest optimala för dig och dina behov.

Ett tremanstält är till för dig och två andra personer att kunna sova i under natten, vare sig ni är ute på till exempel en vandring eller om ni bara har valt att ge er ut i skogen för en avkopplande stund. Det kan därför vara bra att veta vilka typer av tält som finns att välja mellan beroende på dina behov.

Fem bästa tremanstält

Vinnaren i det här testet är ett tält från tillverkaren Urberg och som heter 3-person Tunnel Tent G5. Det här tältet är stort, billigt och lätt monterat. På en andra plats kommer tältet Vapor 3P från tillverkaren Marmor. Det här tältet har i det här testet blivit utnämnt till bästa budgetvalet. Det är ett billigt och bra tält för upp till tre personer.

Utöver dessa två tält har även mest prisvärda tältet, bästa premium tältet och bästa lättviktstältet valts ut. Det mest prisvärda tältet kommer från tillverkaren MSR och heter Elixir 3. Från tillverkaren Hilleberg kommer både bästa premium tältet och bästa lättviktstältet. Det bästa premium tältet har i det här testet blivit modellen Keron 3 GT och det bästa lättviktstältet har blivit modellen Nallo 3.

 1. Urberg 3-person Tunnel Tent G5 – Bäst i test
 2. Marmor Vapor 3P – Bästa budgetvalet
 3. MSR Elixir 3 – Mest prisvärda
 4. Hilleberg Keron 3 GT – Bästa premium
 5. Hilleberg Nallo 3 – Bästa lättviktstältet

1. Urberg 3-person Tunnel Tent G5 – Bäst i test

Urberg 3-person Tunnel Tent G5

Från tälttillverkaren Urberg kommer ett tremanstält som heter 3-person Tunnel Tent G5 och det är ett tunneltält, som namnet avslöjar. Tältet är enkelt att sätta upp eftersom tältpinnarna är färgkodade så att du enkelt vet vilka tältpinnar som hör ihop. När du campat färdigt är det lika enkelt att montera ned.

Det här är ett tält som är rymligt, vattentåligt, enkelt att montera upp och ner och är relativt billigt. Tremanstältet från Urberg är ett tält som tål tre av de fyra säsongerna som året har. Det är lätt att förstå varför detta tremanstält har blivit bäst i test.

Det perfekta tremanstältet

Urbergs tremanstält 3-person Tunnel Tent G5 är ett stort och rymligt tält. Det här är ett riktigt prisvärt tält. Tältet är stort, har plats för tre personer och det finns även plats för förvaring. Skulle du vilja dela upp tältets vikt så går det att ta bort yttertältet från resten av tältet, vilket gör att om ni är flera så kan ni hjälpas åt.

Tremanstälet 3-person Tunnel Tent G5 från Urberg är tillverkat i materialen polyester och polyuretan. Tältet tål relativt mycket fukt och regn om man jämför det med andra tält i samma prisklass. Detta tremanstält är mycket enkelt att montera upp och att plocka ner då tältstängerna är färgkodade. Ett mycket prisvärt och funktionellt tremanstält.

Fördelar

 • Billigt.
 • Stabilt.
 • Rymligt.

Nackdelar

 • Väger ganska mycket.
 • Finns tält som tål mer regn.

Vikt: 3 442 gram. Yttermått: 415 x 200 x 110 centimeter. Innertältsmått: 220 x 175 x 98 centimeter. Packmått: 53 x 23 centimeter. Vattenpelare golv: 10 000 milliliter. Vattenpelare ytterduk: 3 000 millimeter. Material: polyester och polyuretan.

2. Marmor Vapor 3P – Bästa budgetvalet

Marmor Vapor 3P

Från tälttillverkaren Marmor kommer tremanstältet som heter Vapor 3P. Tältet är utformat för att kunna ge största möjliga sovutrymme. Det här tältet kommer med två ingångar och dessutom två stycken absider. Tältet är ganska lätt och väger endast 3 020 gram. Det här är det bästa budget tremanstält.

För dig som vill ut och campa men inte vill spendera en förmögenhet på ett tält så är det här tältet för dig. Trots att tältet är billigt får du ett tält som fungerar mer än väl. Det här tältet är designat för att klara av hårt väder. Därför har det blivit bästa budget tältet i detta tremanstält test.

Det perfekta budgetvalet

Marmors tremanstält Vapor 3P är designat för att klara av det skandinaviska klimatet. Tältet är dessutom utformat för att maximera både sovytan och förvaringsytan. Det är även högt i tak vilket gör att det är lätt att sitta upp. Tältet har två ingångar och även två stycken absider. När vädret tillåter är det möjligt att rulla upp absiderna och du får därmed en fin panoramavy.

Tältet är utformat att klara av tre av årets fyra säsonger och det är alltså de snöfria säsongerna som tältet är utformat att klara av. I tältet finns en ficka där en pannlampa kan förvaras vilket gör att du får ett mysigt ljus inuti i tältet. Allt du behöver för att sätta upp tältet är färgkodat vilket gör att det går snabbt att montera.

Fördelar

 • Rymligt.
 • Billigt.

Nackdelar

 • Tål i
 • nte mycket fukt och regn.
 • Har ingen beläggning på yttertält eller golv.

Vikt: 3 020 gram. Yttermått: 229 x 318 x 117 centimeter. Innertältsmått: 229 x 168 x 117 centimeter. Packmått: 55,9 x 20,3 centimeter. Vattenpelare golv: 5 000 milliliter. Vattenpelare ytterduk: 3 000 millimeter. Material: polyester.

3. MSR Elixir 3 – Mest prisvärda

MSR Elixir 3

Från tälttillverkaren MSR kommer ett tremanstält som har fått namnet Elixir 3. Det här är ett tält som rymmer upp till tre personer. Tältet är designat med dragkedjor som är självlysande och färgkodade chips och bågar, vilket gör att det är lätt att montera upp och även att montera ned.

Detta tremanstält är bäst i test i kategorin med prisvärda. Trots sin låga vikt på endast 2 660 gram är det här ett tält som erbjuder det mesta du kan önska dig av ett tält. Tältet har två stycken ingångar och även två stycken absider, vilket ger gott om sovutrymme och förvaringsutrymme.

Mest prisvärda tremanstältet

Elixir 3 från tälttillverkaren MSR är ett stort och rymligt tremanstält. Tältet är designat för att rymma upp till tre personer och erbjuder en hög takhöjd vilket gör det lätt att sitta upp utan problem i tältet. Elixir 3 har två rymliga ingångar och två stora absider. Tältet är mycket enkelt att sätta upp då chipsen och bågarna är färgkodade. Dessutom är dragkedjan självlysande.

Tältet är designat för att klara tre säsonger per år, vilket innebär att det inte är lämpligt för användning under vintern. Tältet är lätt och litet när det är ihop packat vilket underlättar när det ska transporteras. Till ventilationspanelerna har man valt att använda sig av materialet mesh. Tältet har mycket utrymme för förvaring.

Fördelar

 • Stort sovutrymme.
 • Mycket plats för förvaring.

Nackdelar

 • Klarar bara tre av fyra säsonger.
 • Finns tält som är mer regn tåliga.

Vikt: 2 660 gram. Yttermått: 324 x 213 x 104 centimeter. Innertältsmått: 213 x 172 x 104 centimeter. Packmått: 51 x 20 centimeter. Vattenpelare golv: 3 000 milliliter. Vattenpelare ytterduk: 1 500 millimeter. Material: nylon, polyester, polyamid och polyuretan.

4. Hilleberg Keron 3 GT – Bästa premium

Hilleberg Keron 3 GT

Det här är ett tremanstält från tillverkaren Hilleberg. Keron 3 GT är ett tält som har allt en campare kan önska sig. Tältet väger inte särskilt mycket, men det ger ändå det ultimata utrymmet, stabilitet och regn tålighet. Keron 3 GT har två ingångar som öppnas vertikalt vilket maximerar utrymmet.

Hillebergs tremanstält Keron 3 GT snålar inte på någonting. Man har valt att designa tältet för att få ut största utrymme men utan att snåla stabiliteten eller regn tåligheten. Det är lätt att förstå varför Keron 3 GT från Hillberg ofta blir utsedd till bästa premium tältet i tester.

Det ultimata tremanstältet

Keron 3 GT är ett tremanstält som kommer från tillverkaren Hilleberg. Tältet är designat för att klara av upp till tre personer och har dessutom mycket utrymme för förvaring. Keron 3 GT har två ingångar och två absider. Tältets design gör att du får bra komfort, mycket utrymme och dessutom ett tält som tål intensivt väder, så som regn och blåst. Tältet är tillverkat i nylon och polyamid.

Alla tältets öppningar går att stänga för om det blir dåligt eller kallt väder. Det gäller även ventilationen. Det finns ingenting som det här tältet saknar, så länge du inte är ute efter ett ännu större tält. Med det här tältet får du stor komfort, mycket utrymme och ett robust tält som klarar av det mesta.

Fördelar

 • Extremt robust.
 • Rymligt.

Nackdelar

 • Dyrt.
 • Re
 • lativt tungt.

Vikt: 4 200 gram. Yttermått: 430 x 160 x 105 centimeter. Innertältsmått: 220 x 160 x 105 centimeter. Vattenpelare golv: 20 000 milliliter. Vattenpelare ytterduk: 5 500 millimeter. Material: nylon, polyamid, silikon och polyuretan.

5. Hilleberg Nallo 3 – Bästa lättviktstältet

Hilleberg Nallo 3

Från tälttillverkaren Hilleberg kommer ett tremanstält som fått namnet Nallo 3. Nallo 3 är ett väldigt lätt tält trots att det är så stort. Tältet är designat för att kunna användas året runt, vilket innebär att det även lämpar sig för användningen under vintern. Nallo 3 är ett så kallat tunneltält.

Ett tremanstält som är designat för att klara av årets alla väder gör det lätt att förstå varför tältet utses som vinnare i tester. Tältet har en låg vikt trots att tältet i sig är stort. Nallo 3 är väldigt enkelt att montera upp och även att plocka isär.

För hela året

Nallo 3 har inte bara sin låga vikt som fördel utan även en kombination av styrka och funktion. Därför passar tältet perfekt till fjällvandrare, fiskare, klättrare och fotografer som vill få ut optimalt av sin utrustning utan att bära för tungt. Det är därför många väljer just detta tält eftersom det fungerar hela året och i alla väder. Tältet fungerar perfekt även för dig som vandrar ensam med hund eftersom det då finns gott om plats i tältet.

Nallo 3 tältet finns även i en GT- modell med en igång på varje sida om absiden och hela den främre delen av absiden kan rullas undan åt sidan som då ger ett skyddat utrymme och en härlig utsikt även om det kommer en och annan regnskur. Ett perfekt allroundtält för alla säsonger.

Fördelar

 • Väldigt lätt.
 • Finns i tre snygga färger grön, röd och sand

Nackdelar

 • Dyrt.
 • Finns mer regn tåliga tält.

Vikt: 2 600 gram. Yttermått: 345 x 175 x 120 centimeter. Innertältsmått: 220 x 160 x 105 centimeter. Vattenpelare golv: 15 000 milliliter. Vattenpelare ytterduk: 5 000 millimeter. Material: nylon, polyamid, silikon och polyuretan.

Köpguide – hur du väljer det bästa tremanstältet för dig

Det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på när man köper tält. För att hjälpa dig på vägen när du ska välja ett tält har vi valt att göra en snabbguide.

Det första du behöver tänka på är när ska tältet användas är du en året runt campare eller ska tältet endast användas sommartid. Hur stor tält behöver du ha ? Det är viktiga frågor du behöver ställa dig.

Välj tält efter dina behov

Det är viktigt när du köper ett tält att du funderar på när ska det användas och för hur många personer. Om du ska använda tältet i fjällmiljö behöver du en annan typ av tält än om du tänkte tälta mitt i skogen bara någon natt.

Är du en året runt campare behöver du ett tält av hög kvalitet som står emot olika väder och som kan sättas upp i olika marktyper. Det är också viktigt att tältet står emot regn.

Kvalitet på tältet är också viktigt för att hålla värmen i kyla och för att inte bli för varmt när du tältar sommartid. Det finns också olika typer av innertält för att klara både värme och kyla i till exempel mesh som ett bra alternativ när det är varmt.

Bästa tremanstälten borde vara lätt att montera

En oerhört viktig egenskap hos ett tält är att det är lättmonterat. Du ska lätt kunna både sätta upp ditt tält, men också lätt kunna ta ner det igen och packa ihop det till nästa tur.

Det är viktigt för att du fortsättningsvis ska tycka det är kul att tälta. Det finns flera typer av tältmontering beroende på vilken typ av tält du har 2 second tält enkelt tält som fäller upp sig självt, men detta tält passar bättre till kortare campingturer. Kupoltältet eller tunneltält har färgkodade tältpinnar som gör monteringen lätt detta tält passar till allt och är ofta lätt att bära.

Det är viktigt att du lätt kan både montera upp och ner ditt tält om du till exempel är ute och tältar i fjällen och det blir vädervarningar. Då är det viktigt att enkelt kunna packa ihop sitt tält.

Lätt att vårda tältet

En viktig egenskap är också att det ska vara lättvårdade material i tältet som både förlänger livstiden på tältet och gör det lätt att rengöra tältet.

Det är lätt att ledsna på att tälta om du har ett tält som kräver mycket omsorg. Köp därför ett tält som inte kräver så mycket av bra kvalitet.

Tänk på att även om vattenpelarvärdet är högt i början så minskar det värdet efter hur mycket du använder tältet. Då är det lätt att sätta upp ditt tält och impregnera tältet med impregneringsspray.

När har du användning av ett tremanstält ?

Du har stor användning av ett tremanstält om du eller två kompisar ska ut och vandra eller åka på tältsemester. Dessutom är tremanstält perfekt för den lilla familjen som vill ge sig ut på äventyr.

Det är ett betydligt smidigare sätt att campa på än att dra med sig en stor husvagn. Dessutom behöver du inget körkort utan kan till och med ta en cykelsemester eller vandringssemester.

Fördelarna med att tälta är många. Bokar du in dig på en camping har du med tält betydligt lägre avgift att betala. Dessutom kan du tack vare allemansrätten även tälta i vissa områden i naturen.

FAQ