Bästa Trädgårdspumparna För Din Tomt (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka trädgårdspumpar som är bäst i test enligt vår testpanel!

En vattenpump i trädgården är en effektiv och för många oumbärlig hjälp när det gäller att transportera vatten från en plats till en annan. Det kan handla om regntunnor, en egen brunn på din tomt eller en cistern. Med hjälp av en trädgårdspump kan din trädgård, träd, rabatter och grönsaksland bevattnas effektivt med befintligt brunns- eller regnvatten. Eller varför inte till att tömma poolen? Smart återbruk! Är du husägare slipper du alltså använda dyrt kranvatten, samtidigt gör du en insats för miljön. Det finns alltså många anledningar att titta närmare på trädgårdspumpar! Vinnaren i vårt test blev trädgårdspumpen/bevattningspumpen från Metabo P 4000. I vårt test nedan har vi samlat recensioner och information om de bästa bevattningspumparna på marknaden. Vi hoppas att detta ska hjälpa dig att göra det bästa valet för dig och dina behov!

1. Vinnare och bäst i test är trädgårdspumpen Metabo P 4000

Fördelar

  • Underhållsfri motor
  • Tystgående

Nackdelar

  • Ej för permanent drift

Specifikationer

Mer om trädgårdspumpen Metabo P 4000

Vår vinnare Metabo P 4000 bevattningspump används för pumpning av rent vatten såsom brunns- och regnvatten. Det är en trädgårdspump som är lämplig för konstbevattning i trädgårdar, som cirkulationspump, för tömning av pooler, vattentunnor eller trädgårdsdammar. Kondensatormotorn i pumpen är underhållsfri och är även utrustad med ett överbelastningsskydd som förhindrar överhettning av motorn. Pumpen är inte avsedd att användas för permanent drift men är utrustad med ett glidringstätsystem som tillåter långa drifttider. Det går alltså alldeles utmärkt att köra den över natten för att exempelvis vattna en gräsmatta eller dylikt.

En stor fördel är att pumpen är relativt tyst. Gummifötterna i kombination med att pumpen är i stort sett vibrationsfri gör att den kan gå i trädgården under natten, eller när familjen är hemma under dagtid, utan att någon blir störd. Pumpen har ett bekvämt handtag som gör den lätt att flytta på. Vinnaren i vårt test av bevattningspumpar har tre års garantitid. I köpet ingår gängtätningstejp som underlättar inkoppling av annan utrustning till pumpen. Notera att pumpen är avsedd att använda i torrt väder och den bör inte utsättas för regn eller förvaras i våta och fuktiga utrymmen.

Metabo P 4000 har kapacitet att klara av att förse upp till tre vattenspridare åt gången med vatten. Pumpen har många finesser som gör den lättanvänd och flexibel. Bland annat har den en separat påfyllningsöppning som gör pumpen enkel att starta upp så du snabbt kan komma igång med bevattning. Pumpen har också ett frostskydd i form av en vattenutloppsskruv. Effekten ligger på 1 100 W och maxkapaciteten för är 4 000 l/h.

2. På andra plats trädgårdspumpen från Metabo P 9000 G

Fördelar

  • Med garanti
  • Hög kapacitet

Nackdelar

  • Låter en del

Specifikationer

Mer om trädgårdspumpen från Metabo P 9000 G

Tycker du vår testvinnare var en riktig höjdare men behöver en som har högre kapacitet än så? Då ska du definitivt titta närmare på Metabo P 9000 G! Det här är en trädgårdspump från samma märke som i grunden är konstruerad på liknande sätt. Skillnaden är att den klarar av att distribuera vatten för hela sex stycken vattenspridare. Effekten på 1 900 W och maxkapaciteten på 9 000 l/h gör den perfekt för dig som har stora ytor att bevattna eller som snabbt och enkelt vill kunna tömma poolen inför exempelvis en rengöring.

P 9000 G är inte avsedd för permanent drift och lämpar sig heller inte som tryckförstärkare. Maxtrycket är 5.1 bar och ansluts pumpen till en redan trycksatt ledning är det viktigt att komplettera med en tryckbegränsare. Pumpningskapaciteten är dock hög och klarar en matningshöjd på 51 meter, vilket innebär att du kan hämta upp vatten från riktigt djupa brunnar vid behov. Vattenpumpen är utrustad med ett ergonomiskt handtag som gör den möjlig att transportera trots sina 25 kilo.

P 9000 G kan via slang anslutas till regnvattentunnor, brunnar och liknande där bruksvatten finns. På så sätt slipper du koppla på kranvatten för bevattning och vattenförsörjning för olika ändamål. Eftersom maskinen är kraftfullare än vår bäst i test-vinnare ligger den också på högre ljudnivåer. Men med en ljudeffektsnivå på 85.4 dB och ljudtrycksnivå på 73 dB är det ändå så pass lågt att du utan problem kan köra den när du är hemma eller utan att behöva oroa dig för att störa andra i grannskapet.

3. På tredjeplats kommer trädgårdspumpen Gardena 4700/2 Inox Auto

Fördelar

  • Portabel
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Endast för vattentunna

Specifikationer

Mer om trädgårdspumpen Gardena 4700/2 Inox Auto

Vårt budgetalternativ Gardena 4700/2 Inox Auto är perfekt för dig som vill ha en smidig trädgårdspump som gör att du kan använda vattnet i din trädgårdstunna till bevattning. För dig som vill ta tillvara regnvatten är det här en perfekt och robust vattenpump som utvecklats med användarvänlighet och funktionalitet i åtanke. Pumpen har en kapacitet på 4 700 l/h vid ett normalt tryck på 2,3 bar. Pumpen är lätt att använda utan onödiga tekniska finesser som kan göra hanteringen komplicerad för den som inte är tekniskt lagd.

Gardena 4700/2 Inox Auto är mycket lätt att hantera tack vare det patenterade teleskopröret i aluminium som enkelt och smidigt kan justeras till exakt rätt höjd för din vattentunna. Tack vare pumpen kan du smidigt leda vattnet ut ur tunnan utan att behöva bekymra dig om spill eller klämda vattenslangar. Om vattenflödet ska justeras eller stängas av görs det via den medföljande reglageventilen. Pumpen är mycket lätt att flytta tack vare ett ergonomiskt handtag på sidan och den kan även lyftas i teleskopröret.

Gardena 4700/2 Inox Auto har en automatisk avstängningsfunktion som slår på när vattnet i behållaren är slut. Du behöver alltså aldrig oroa dig för torrkörning som kan skada pumpen. den har ett inbyggt filter som förhindrar att anslutna bevattningsanordningar utsätts för smuts som kan ställa till skada invändigt. Filtret är lätt att plocka ut för regelbunden rengöring. Den är också utrustad med en automatisk manometerbrytare som reglerar det aktuella vattenbehovet. Det innebär alltså att det går att använda använda pumpen i kombination med en bevattningsdator för den som föredrar det.

Så väljer du en trädgårdspump – Köpguide

För någon som är intresserad av att köpa en trädgårdspump men inte har särskilt stor kunskap i ämnet kan det kännas överväldigande med all teknisk information att sätta sig in i. Det finns en mängd olika modeller, märken och funktioner och det kan vara svårt att veta vad du ska titta efter. Därför har vi sammanställt en ingående köpguide som kommer att ge dig all information du behöver för att du ska kunna köpa en bra trädgårdspump.

Det som i första hand är viktigt är att titta på är det tre så kallade t:na, det vill säga transporteffekt, transportmängd och transporthöjd. Det gäller alltså att sätta sig in i hur mycket kapacitet en pump har att skjuta ut vatten med, från vilket djup pumpen behöver kunna hämta vatten ur samt hur mycket vatten som kan pumpa ut i timmen. Andra egenskaper som är bra att titta efter kan du även läsa om här nedan.

Hitta bäst i test trädgårdspumpar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test trädgårdspumpar hos oss på Testjakt.se!

Flera användningsområden

En bra trädgårdspump ska naturligtvis uppfylla dina behov och det gäller att kontrollera att de tekniska specifikationerna täcker kraven för arbetet pumpen ska utföra. Om du är villaägare, har kolonilott eller stora grönsaksland kan det var så att dina behov expanderar med tiden och det kan vara idé att ha i åtanke att användningsområdet kan utökas. Att investera i en pump som klarar mer än vad du har behov av just för tillfället kan alltså vara bra.

På så vis slipper du därmed investera i en helt ny trädgårdspump om nya behov uppstår i framtiden. För den som primärt vill ha pumpen för pooltömning kan det alltså vara bra att se till att det går att koppla på exempelvis vattenspridare om det någon gång skulle behövas. En bra trädgårdspump ska också helst kunna hantera vattenhämtning från flera olika källor. Är det en djup brunn som vattnet ska hämtas ur är det viktigt att kontrollera pumpens kapacitet.

Tillbehör och försäkring

Vid hemleverans är det naturligtvis alltid att föredra att pumpen går att sätta igång direkt utan att tillbehör och extra verktyg behöver inköpas först. Att alla relevanta tillbehör finns med vid inköpet är a och o. Många pumptillverkare tillhandahåller sådant som gängtätningstejp, extra reningsfilter med mera. Naturligtvis ska det också ingå en strömkabel i köpet, men det är alltid bra att kontrollera detta. Ibland kan nätsladden också vara rätt kort och behöva bytas ut mot en längre.

En försäkring från tillverkaren bör ingå vid köp av den här typen av utrustning. Information brukar finnas på företagets hemsida. Det gör det enkelt att byta ut trasiga delar eller få hjälp om pumpen inte fungerar som den ska. Ofta behöver du registrera dig på företagets hemsida för att få ta del av försäkringen fullt ut. Även om du har en hemförsäkring är det viktigt att kontrollera det, eftersom självrisken på den vanligtvis är högre än pumpföretagets försäkring.

Förvaring och underhåll

En bra trädgårdspump ska också gå att förvara på ett smidigt sätt när den inte är i användning. Det är bra om nätsladden kan kopplas ut helt för att kunna rullas ihop och förvaras på ett skyddat sätt. Det är också bra ur kostnadssynpunkt om sladden går sönder. Då är det bara att köpa en ny. Är sladden fastmonterad i pumpen måste du sannolikt byta hela pumpen bara för att sladden gått sönder.

Pumpen ska också ha gummerade fötter av något slag så att den kan stå stadigt på ett plant underlag när den inte är i användning. En trädgårdspump måste vara enkel att byta filter på, helst utan extra verktyg som skruvmejsel eller insexnyckel. Det bästa är om det bara är att öppna en lucka där du enkelt kan byta det smutsiga filtret mot ett nytt. Ett underhållsfritt pumphus av gjutjärn eller aluminium är det allra bästa.

Ergonomi

Även om man som regel inte behöver förflytta eller bära omkring på en trädgårdspump på samma sätt som många andra trädgårdsverktyg, är det ändå viktigt att en vattenpump av det här slaget är utrustad med bekväma handtag. En trädgårdspump väger vanligtvis mellan 15-30 kg så handtagens ergonomi och placering är viktiga. Handtagets konstruktion kan se olika ut – Handtagets konstruktion på en pump kan se olika ut – ibland är det fastgjutet i pumphuset och i vissa fall skruvas det på.

För pumpar utrustade med teleskoprör avsedda för vattentunnor bör röret vara konstruerat så att det är tillräckligt starkt för att även kunna lyftas i röret. Annars blir det allt för bökigt att placera pumpen intill tunnan och placera röret över kanten. Vår budgetvinnare i testet är av en sådan modell och på den kan du exempelvis välja om du vill lyfta pumpen i röret eller i det medföljande handtaget på pumphuset. En perfekt lösning!

Vanliga frågor och svar om trädgårdpumpar

Vad är egentligen en trädgårdspump?

En trädgårdspump är en apparat som är avsedd att transportera vatten från en uppsamlingsbehållare eller brunn och fördela det över ett specifikt område. En trädgårdspump kan också användas för att tömma pooler eller försörja droppsystem med vatten. Trädgårdspumpar är oftast tillverkade av slagtålig plast, gjutjärn och/eller aluminium.

Hur mycket väger en trädgårdspump?

En trädgårdspump kan väga allt mellan 15 kilo och uppåt. De är sällan så stora att de inte alls går att flytta utan är ofta utrustade med handtag så att de kan lyftas upp på en skottkärra eller motsvarande för att kunna förflyttas smidigt

Kan en trädgårdspump användas för att cirkulera vatten i en damm?

En vanlig trädgårdspump är endast avsedd för att pumpa vattnet från en källa till en annan. Ibland går det även att cirkulera rent vatten med den. En pump av den här typen går inte att sänka ner under vatten. Då behöver du en så kallad dränkbar pump.

Vad kostar en bra trädgårdspump?

En trädgårdspump behöver inte vara en stor investering. Det går vanligtvis att hitta riktigt bra trädgårdspumpar för under 2 000 kronor. Behöver du en liten, enkel variant till en vattentunna finns sådana att få tag på för ca 500-1 000 kr. En mycket väl värd investering alltså!

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 24/08/2023 •  14 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test