Bästa Toastjärnen För Ditt Kök (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka toastjärn som är bäst i test enligt vår testpanel!

Ett toastjärn, eller en smörgåsgrill, är en hushållsapparat för köket som har som syfte att värma smörgåsar, såkallade “toasts”. Toastjärnet har likt ett våffeljärn en undersida och ett nedfällbart lock, i mellan vilka du lägger en färdig smörgås. Du ska alltså inte rosta brödet som i en brödrost, utan du ska tillaga en så kallad toast.

En toast är en grillad smörgås med två brödskivor och pålägg som exempelvis ost och skinka. En sådan kan du göra i en stekpanna, men med ett toastjärn går det både snabbare och enklare. Toastjärnet blir nämligen varmt på bara någon minut och det grillar din smörgås jämnt både underifrån och ovanifrån. Du kan även grilla andra, mindre traditionella livsmedel och rätter på ditt toastjärn.

Om du vill hitta det bästa toastjärnet för dig och dina familjemedlemmar finns det många aspekter att ha i åtanke. Det kan handla om allt ifrån storleken på toastjärnet, till dess effektivitet, speciella funktioner, eller utseende. Om du planerar att ha toastjärnet framme vill du kanske att det ser snyggt ut, såsom Krups Grcic Smörgåsgrill. Men om du värderar en bra mångsidighet på järnet högre kan du istället välja ett toastjärn som exempelvis Tefal Snack Collection. Kika på vårt bäst i test av smörgårsjärn för att hitta din favorit.

1. Vinnare och bäst i vårt test blev toastjärnet från Tefal Snack Collection SW852

Fördelar

 • Mångfacetterad
 • Enkel användning
 • 1 år garanti

Nackdelar

 • Går inte att fälla upp helt i 180 grader
 • Högt pris

Specifikationer

Mer om toastjärnet från Tefal Snack Collection SW852

Anledningen till att smörgåsjärnet från Tefals Snack Collection SW 852 blev bäst i test är för att det är så pass mångsidigt! Med detta toastjärn kan du nämligen byta ut plåtarna i järnet för att skapa en rad olika maträtter och liknande. Hela 12 stycken olika plåtar finns som tillbehör att köpa till. Du kan exempelvis sätta i plåtar till minimunkar, våfflor, piroger, paninis och självklart även toast.

Många utser detta toastjärn till bäst i test tack vare mångsidigheten, men även på grund av hur enkelt det är att rengöra. Eftersom att plåtarna är avtagbara kan du enkelt plocka av dem och även diska dem i maskinen. Det gör processen otroligt enkel. Detta järnet för varma mackor har allt och vi kan starkt rekommendera det till dig som konsument.

2. På andra plats i testet kommer toastjärnet från Krups Grcic FDK 4

Fördelar

 • Snygg design
 • Stark effekt
 • Rymlig

Nackdelar

 • Går inte att öppna i 180 grader
 • Ingen signallampa som indikerar när toasten är klar

Specifikationer

Mer om toastjärnet från Krups Grcic FDK 4

Priset för det snyggaste toastjärnet i vårt bäst i test går till Krups Grcic. Det har en unik och trendig design som Konstantin Grcic skapat, men det är samtidigt stilrent och helsvart. Därför passar det i alla kök, oavsett stil, storlek eller färgskala.

Förutom utseendet har även Krups Grcic smörgåsgrill fördelar som gör att den ofta benämns i olika tester. För det första har det en effektivitet som gör järnet snabbt blir varmt och att din toast blir klar snabbare. För det andra har toastjärnet extra stora utrymmen för smörgåsarna, plattorna är hela 120 mm x 120 mm.

3. På tredjeplats kommer toastjärnet från C3 Ciabatta

Fördelar

 • Billigt pris
 • Snygg design
 • 1 års garanti

Nackdelar

 • Går inte att fälla upp i 180 grader
 • Liten storlek

Specifikationer

Mer om toastjärnet från C3 Ciabatta

C3 Smörgåsgrill Ciabatta är ett toastjärn som hos de flesta återförsäljare har ett lägre pris än de övriga toastjärnen. Dock är den inte sämre för det, utan den har exempelvis fördelen att den inte är uppdelad i ”smörgås-fack” utan istället har en lång grillplåt. På så sätt kan du välja om du vill lägga två smörgåsar bredvid varandra eller om du vill göra en enda lång sådan.

Varför vi och många andra bäst i test-artiklar valt att inkludera detta toastjärn är för att det håller en sådan hög kvalité samtidigt som priset är lågt. Förutom det är den även riktigt snygg och stilren i designen, för att inte tala om hur otroligt enkel den är att använda.

4. På en fjärdeplats kommer toastjärnet från Champion Paninigrill Pro

Fördelar

 • Stor grillyta
 • Många specialfunktioner
 • Stark effekt
 • Tillagar mer än bara varma mackor

Nackdelar

 • Ingen garanti

Specifikationer

Mer om toastjärnet från Champion Paninigrill Pro

Med Champion Paninigrill Pro toastjärn kan du grilla toast såväl som andra smörgåsar som exempelvis paninis, ciabattas, focaccia, wrap eller liknande. I och med funktionen som låter dig fälla upp locket i 180 grader kan du även grilla annan mat som såsom hamburgare, grönsaker eller kyckling.

Detta toastjärn är långt mycket effektivare än de övriga alternativen, vilket är varför vi vill nämna det i vårt bäst i test. Du kan själv anpassa värmen på temperatur mellan cirka 160°C – 205°C. Att reglera temperaturen är en användbar funktion då det skapar större möjligheter för olika typerna av matlagning i ditt järn. Utöver detta så har toastjärnet dessutom ett integrerat fettdropp-system som håller maskinen ren och fräsch.

Toastjärn – en köpguide

Nu har du kanske en bättre kunskap om vad toastjärn är för något, vilka exempel på alternativ som finns och så vidare. Men vi förstår om du ändå har svårt att välja, eller ens avgöra vilka egenskaper du anser viktigast.

I nedanstående paragrafer vill vi djupdyka i de viktigaste egenskaperna alla toastjärn bör ha för att du som kund ska få känna dig nöjd. Du förtjänar trots allt att få köpa ett järn som passar dig både i användbarhet, effektivitet, design och storlek.

Hitta bäst i test toastjärn hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test toastjärn hos oss på Testjakt.se!

Användarvänlighet

Det finns många apparater på marknaden som har en rad imponerade funktioner, men tyvärr har de tendensen att vara svåranvända. Tanken är ju att alla i hushållet ska kunna göra sig en god toast utan problem, och då är användarvänligheten viktigast.

På ett toastjärn finns det oftast ett handtag med eller utan lås, och det bör även unga barn kunna hantera. Dessutom brukar en indikatorlampa signalera när järnet är varmt, och vissa signalerar igen när toasten bör vara klar. Sådana funktioner bidrar till användarvänligheten.

Effektivitet

Ett toastjärn har syftet att skapa en god och varm rätt utan att skapa för mycket disk eller ta för lång tid. Därför är det viktigt att toastjärnet har en stark effekt så att toasten blir klar snabbt.

Effekten bör ligga på minst 700-800 W för att toasten ska bli grillad snabbare än den hade blivit i stekpannan. Så var varsam i ditt val av toastjärn, så att den inte är för svag och långsam.

Design och storlek

För att du enkelt ska kunna plocka fram och ställa undan toastjärnet bör det ha en bra design och en lagom storlek. Om den är riktigt snygg kan du även låta den stå framme som en inredningsdetalj.

Storleken får dock inte vara för liten då det begränsar hur många toast du kan göra på samma gång. Vissa järn har till och med en större grillyta för att stora brödskivor ska få plats.

När är toastjärn en bra idé?

Ett toastjärn är en användbar apparat i de flesta människors liv och därmed i flera olika situationer. Kanske har du barn som vill ha varma och goda mellanmål efter skolan, eller också kanske du behöver få i dig något snabbt innan du ska träna.

Ett annat tillfälle när toastjärn är ett utmärkt hjälpmedel är när du vill kunna laga en snabb och enkel middag utan disk. Det behöver inte heller bara innefatta toast, utan med många toastjärn kan du även grilla andra livsmedel eller maträtter.

Vanliga frågor om toastjärn

Hur rengör jag ett toastjärn efter användning? Det går ju på el, så hur ska jag diska bort ost-, bröd- och flottrester utan att skada maskinen?

Det räcker ofta bra om du låter toastjärnet svalna och sedan torkar av det med en trasa. Om du vill göra noggranna rengöringar varje gång kan du köpa ett järn med avtagbara plåtar.

Är det viktigt att ett toastjärn har non-stickbeläggning på plåtarna eller fungerar det utan? Räcker det inte om jag lägger lite olja eller smör innan smörgåsen?

De flesta toastjärn på marknaden väljer att ha non-stickbeläggning för att du ska slippa gå igenom ett extra steg i matlagningen, samt för att rengöringen ska bli enklare.

Hur mycket brukar ett toastjärn kosta? Finns det ett vanligt pris som de flesta tillverkare förhåller sig till eller skiljer sig priserna åt mer än man kan tro?

Det är en svår fråga. Du kan få ett toastjärn för ca 150kr idag. Dyrast på marknaden beror på effekt och storlek. Men landar du över 500kr anses det eventuellt vara ett premiumval.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/05/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test