Bästa Täckbyxorna/Termobyxorna För Barn (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka täckbyxor och termobyxor för barn som är bäst i test enligt vår testpanel!

I vårt bäst i test av termobyxor har vi valt ut vinterns bästa täckbyxorna för barn. Med en kvalitativ termobyxa kan du känna dig trygg med att vinterns klädsel kommer hålla ditt barn både torr och varm.

Just täckbyxorna är en byxa som benämns med olika namn, täckbyxor kallas i folkmun även för termobyxor, skidbyxor, överdragsbyxor eller vinterbyxor. Vad de alla har gemensamt är att denna typ av byxor kan användas av ditt barn under de kyligare månaderna. En termobyxa är perfekt som komplement till overallen. Du kan använda den separat med en vinterjacka om overallen exempelvis hänger på förskolan eller är blöt. En termobyxa kommer säkerställa att ditt barn kan njuta av snön oavsett väderlek och temperatur. En termobyxa passar också det lite större barnet som känns lite stor för att använda overall.

Vi hoppas du och ditt barn kommer hitta en ny favorit som håller ditt barn varm och go hela vintern! Många byxor är utrustade med reflexer, hängslen, fothällor, samt förstärkta tyger vid områden som ofta utsätts för mycket slitage, exempelvis grenen och knän. En bra termobyxa bör även ha en hög vattenpelare. Vi har jämfört termobyxor för barn i olika prisklasser för att se hur stor skillnad priset egentligen gör!

1. Vinnare och bäst i test blev Polarn o. Pyret Vadderade vinterbyxor/Vinterbyxor med hängslen

Fördelar

 • Extra slitstarkt tyg i grenen/ rumpan och på knäna
 • Fleecefoder i rumpan för extra värme
 • Det går att reglera midjan med knapphålsresår (Perfekt för barn som har problem med att alla byxor glappar i midjan)
 • Slitstarka och rejäla termobyxor som kan ärvas av flera barn, “3 barn i varje plagg” är företagets filosofi!

Nackdelar

 • Färgutbudet är väldigt begränsat tills vart och marinblå.

Specifikationer

Mer om Polarn o. Pyret termobyxor med hängslen

Polarn o Pyret termobyxor med hängslen är den ultimata vinterklädseln för aktiva barn. Dessa byxor imponerar med sin otroliga kvalitet och smarta design, och vi kan inte låta bli att ge dem en välförtjänt förstaplats som testvinnande termobyxor.

Först och främst är materialet av högsta kvalitet, och det är tydligt att dessa byxor är tillverkade både med hänsyn till miljön men också för att hålla. De är tillverkade med ett kraftigt och slitstarkt material som kommer att stå emot alla tuffa utomhusaktiviteter. Trots sin slitstyrka har de också utmärkt andningsförmåga, vilket är viktigt för att hålla barnet bekvämt och torrt under lek utomhus.

En av de mest uppskattade funktionerna är det fleecefodrade sätet/rumpan, som ger extra värme och komfort när barnet sitter ned i kylan. Dessutom är det praktiska snölåset en räddning, som effektivt hindrar snön från att ta sig in i byxorna och håller barnet varmt och torrt.

Byxorna är mycket justerbara och flexibla. Midjan har hällor och är elastisk, och den kan även regleras på insidan med knapphålsresår för en perfekt passform. De reglerbara bensluten med kardborreband och kil ger en bättre vidd till byxorna och ökad rörelsefrihet. Dessutom är de utbytbara elastiska fothällorna för storlekar upp till 134praktiska för att hålla byxbenen på plats för de minsta barnen.

Det är också glädjande att se att dessa byxor är tillverkade med miljön i åtanke. Fodret har färgats med den miljövänliga tekniken Dope Dye, som sparar vatten, minskar kemikalieanvändningen och minskar koldioxidutsläppen.

Sammanfattningsvis, Polarn o Pyret Termobyxor med hängslen är ett utmärkt val för att hålla ditt barn varmt, torrt och bekvämt under vinterns utomhusäventyr. Företagets höga kvalitet, smarta design och miljövänliga tillverkning gör dem till ett prisvärt och hållbart val. Tänk på att dessa byxor kan säljas preloved eller ärvas till syskon eller bekanta. Polarn o Pyret har en filosofi, “3 barn i varje plagg”.

2. På en andraplats kommer Didrikson Idre täckbyxor

Fördelar

 • Effektiv isolering av värme
 • Bra detaljer som fothällor i silikon
 • Värmande vaddering
 • Vind och vattentäta
 • ”Extend size”-funktion, förlänger enkelt benlängden med en storlek

Nackdelar

 • Inget nämnvärt

Specifikationer

Mer om Didrikson Idre täckbyxor

Det som är bra att tänka på när du köper täckbyxor är att materialet på byxorna andas. Byxorna har miljövänlig framtagning av fodret och det vattenavvisande materialet är PFC-fritt.

Hängslena Didriksons termobyxor kan enkelt justeras vilket är bra, du får då en bekvämare passform för ditt barn och kan justera både upp och ner under säsongen. De slitstarka fothällorna är gjorda i silikon vilket gör att de klarar flera säsonger utan att slitas sönder, vilket tyvärr tyg har en tendens att göra efter en tids användning. Även nedre delen på benen på dessa täckbyxor går att justera med såväl kardborre och snölås.

Att polyesterfibern som används är av förnybar plast samt att byxornas foder har färgats med miljövänligare tekniker är något vi uppskattar. En annan bra egenskap är att dessa täckbyxor har en hög midja med enkel knäppning, vilket gör att barnet kan redan i tidig ålder lära sig att själva få på sina ytterplagg. Något som stärker självkänslan och ökar självständigheten, positivt för barnet.

Termobyxorna från Didriksons finns i storlek 80-140, ett brett spann från cirka 9 månader -10 år. Vi uppskattar det fina och breda färgutbudet som är glatt och lekfullt.

3. På en tredplats kommer termobyxorna från Zig Zag provo

Fördelar

 • Passar perfekt till skidsemestern
 • Vind och vattentät med tejpade sömmar
 • Avtagbara hängslen

Nackdelar

 • Få färger
 • Nättare modell

Specifikationer

Mer om ZigZag termobyxa /skidyxa

En riktig prisvärd modell på skidbyxa för barn kommer från ZigZag. Dessa byxor är komfortabla att och nätta i passformen vilket gör som sköna att ha på sig och lätta att röra sig i. Detta tack vare dess lätta foder och för att de sitter perfekt i midjan.

Zig Zag skidbyxa för barn har tejpade sömmar så de är ordentligt vind och vattentäta. Vattenpelaren är på 10 000 mm vilket är högt för en termobyxa. Hängslena är även dessa designmässigt genomtänkta och är avtagbara, samt går att justera efter behov. Midjan går även den att förändra och spänna in efter behov, även bensluten går att dra åt nedtill, vilket minskar risken för snö och kyla att tränga in.

Funktonsmässigt är en skidbyxa ofta något nättare och lättare i tyget än den klassiska termobyxan, byxan känns inte heller lika bylsig. Färgmässigt finns det mer att önska av dessa skidbyxor, men funktion före färg! Trots en önskan om ett bredare och mer estetisk tilltalande utbud anser vi att ZigZag provo är ett bra val för dig som ska på skidsemester med barn eller bara letare efter en nättare termobyxa till barnen.

4. På en fjärdeplats kommer termobyxorna från Reima Tuokio

Fördelar

 • Hängslen, kors i ryggen
 • Vattentäta med tejpade sömmar
 • Vattenpelare på 8000 mm
 • Snölås
 • Hög andningsförmåga gör byxorna behagliga även vid högintensiva lekar

Nackdelar

 • Midjan känns lite låg

Specifikationer

Mer om Reima termobyxor

Reimas termobyxor, vattentäta “Tuokio” är det ultimata valet för vinterlekar i kyla och snö. Dessa byxor är inte bara snygga och bekväma, de är också konstruerade med funktion och kvalitet i åtanke.

Med ett snölås som effektivt håller snö och slask ute kan du vara säker på att ditt barn kommer att hålla sig torrt och varmt under snöleken. Dessutom sitter termobyxorna uppe bra även på lite smalare kroppare då hängslena går att justera snabbt och enkelt.

Materialet i dessa byxor har imponerande andningsförmåga, vilket innebär att svett och fukt effektivt ventileras ut, med en imponerande andningsförmåga på 5000g/m²/24h. Dessutom har de en hög vattenpelare på 8000 mm, vilket innebär att de är vattentäta och håller barnet torrt även under slaskigare dagar på förskola eller skola.

Reima Tuokio termobyxor är inte bara praktiska och funktionella, de är också slitstarka och med en härlig rörelsefrihet för ditt barn. Dessa byxor är helt enkelt ett mycket bra val för alla små äventyrare som vill njuta av vintern utan att varken frysa eller bli blöta.

5. På en femteplats kommer termobyxorna från Lindberg Colden

Fördelar

 • Fleecfoder vid rumpan för extra värme och komfort
 • Perfekta för skidsemester och förskola
 • Midjan går att justera med kardborre
 • Bra benreflexer
 • Benslutet går att justera

Nackdelar

 • Ganska stora i storlek! Kolla måttabell

Specifikationer

Mer om Lindberg Iceberg täckbyxa

Lindbergs vintersfodrade termobyxa är en verklig räddare i vinterkylan! Med sin smarta design och högkvalitativa material gör den både barn och föräldrar nöjda.

Termobyxorna är konstruerade med omtanke! Fleecefodret på rumpdelen ger extra värme och komfort, medan det slitstarka nylonfodret på övriga delar gör dem hållbara i alla slags vinterväder. Midjan kan enkelt justeras med kardborre, och de avtagbara hängselna gör passformen perfekt. Snölåsen och de synliga benreflexdetaljerna längst ger extra säkerhet och skydd i mörka vinterdagar. Stort plus för just tydliga reflexer, något som tyvärr många märken inte verkar försått.

Det som verkligen imponerar är den mångsidighet som dessa byxor erbjuder. De är lika lämpliga för skolgården och förskolan som för skidbacken, vilket gör dem till ett utmärkt val för aktiva barn som älskar att leka utomhus. Dessutom är de tillverkade med omtanke om miljön, eftersom de är fria från fluorkarboner.

Sammantaget är Lindbergs vinterfodrade täckbyxa en pålitlig och funktionell följeslagare för dig som vill ha en smart och nätt termobyxa under vintermånaderna. Vi garanterat att dessa kommer hålla ditt barn varmt och torrt.

Vad du bör tänka på vid köp av täckbyxor

I tester av ytterplagg produkter går vi igenom vattentäthet, andningsförmåga, värmeisolering, slitstyrka, hållbarhet samt hur praktiska de är att ta på och av.

Att plagget är slitstyrkt är viktigt eftersom du kan behålla samma byxor till yngre syskon eller ge bort till bekanta och vänner. Det finns ett stort urval termobyxor second hand då en termobyxa av hög kvalitet med enkelhet bör klara 2-3 vintrar.

Vindtäta

Samtliga termobyxor bör vara vindtäta då det är ett krav som vi anser en bra termobyxa bör uppfylla. De behöver även andas ordentligt för att inte ditt barn ska bli svettig och obekväm under långa stunder av intensiv lek.

Kylan biter gärna tag i en på vintern och tar sig in vid vristen. En otroligt bra detalj som du en bra vadderas termobyxa bör ha är en lösning som förhindrar just detta, resår, mudd, dragsko, fothällor eller liknande.

Många blandar ihop termobyxan eller täckbyxan med skalbyxan. Detta är inte riktigt samma typ av byxa, även om modellerna rent utseendemässigt är snudd på identiska. En skalbyxa har ofta en högre vattenpelare och är ofodrad. Detta gör den praktiskt till vår och tidig höst, en termobyxa passar bättre till kyligare temperaturer och vinter då denna är fodrad.

Hitta bäst i test täckbyxor och termobyxor för barn hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test täckbyxor och termobyxor för barn hos oss på Testjakt.se!

Vattentäta

När du köper täckbyxor brukar märket informera om hur hög vattenpelare plagget har. Vattenpelaren talar om för dig hur mycket vatten ditt plagg klarar av innan det börjar ta in vatten. En termobyxa kräver inte lika hög vattenpelare som exempelvis en regnbyxa eller en skalbyxa. Däremot är det självklart viktigt att plagget är vattentåligt och eventuellt också impregnerat med en BIONIC-finish som är vattenavstötande.

Många modeller har dock vattenpelare angivet, är du osäker så dubbelkolla med det specifika märket du är intresserad av.

Behåller värmen

Är du ute och åker skidor kan du ha högre krav på barnens termobyxor än om byxan enbart ska användas hemma vid lek. Det finns olika material, vaddering och slitstycka på täckbyxor, dina behov får styra valet.

Fothällar, justering vid vristen och ordentligt resår är positiva egenskaper som kommer förhindra att snö kryper in till ditt barns ben eller ner i deras skor.

För att ha en bra och bekväm klädsel på ditt barn under vintermånaderna så rekommemderas att du klär barnet i “lager på lager”. Täckbyxan är det sista lagret, vilket många föredrar att kalla för lager nummer 3.

En lager på lager klädsel på förskolan kan exempelvis bestå av, underställ i ull, en mjukisbyxa/leggings och sedan en termobyxa. Alternativt kan även en fleecebyxa adderas under skalbyxan om detta hellre föredras eller om det är riktigt, riktigt kallt.

Vanliga frågor om täckbyxor för barn

Vilket märke ska jag välja till skidor i fjällen?

Det finns många populära märken men ett tips är att välja ett märke av erkänt hög kvalitet som Lindberg, Polarn. o Pyret eller Didrikssons då de har gott rykte och mängder av nöjda användare.

Vad är mer likt regnbyxor? Tänkte till barnen i höst.

Det mest funktionmässigt likt regnbyxan är skalbyxan. Skalbyxan har ofta en hög vattenpelare och slitstyrka, vilket gör att den passar bra till höst och vår. Skalbyxan är dock till skillnad från termobyxan ej vadderad. Till vintern kan man använda en fodrad regnbyxa om det är väldigt slaskigt och blött och snön har smält.

Vad ligger priserna på täckbyxor på idag? Är det dyrt?

Prismässigt finns det en stor bredd på marknaden. De mer välkända märkena som Polarn o. Pyret samt Didrikssons kostar lite mer än budgetmärken som exempelvis Nordbjørn eller Petite Cherie.
Du kan få en termobyxa från 299kr- 1100kr ungefär, beroende på kvalitet och märke. Tänk på att du alltid kan leta second hand om din budget är lägre.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 25/09/2023 •  14 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test