Bästa Stolsryggsäckarna För Jakt (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka stolsryggsäckar som är bäst i test enligt vår testpanel!

Hunden brukar omnämnas som människans bästa vän. Tillsammans med geväret får den nog ses som likställd för en jägare. Men i skog och mark finns det plats för många vänner, som till exempel en rejäl och stabil stolsryggsäck! Förutom att vara rejäl och stabil bör den bästa stolsryggsäcken även vara bekväm och behändig att bära med sig. Efter många timmars promenad i skog och snårig mark kan benen kännas trötta. Kanske vill du ta en fikapaus, grilla runt en eld, eller varför inte en god kopp kaffe? Att ha möjligheten att sitta på en stol är guld värt efter många timmars promenad. Vi på Testjakt älskar smidiga lösningar och genomtänkta designer. Inte undra på att vi älskar just stolsryggsäckar! Den kombinerar allt du behöver för en lyckad jakt, eller varför inte för dagsvandringen? Ska du jaga och sitta på pass i flera timmar kommer stolsryggsäcken vara din bästa vän!

Vi har tittat närmare på stolsryggsäckar och valt ut de tre bästa på marknaden just nu. Detta har vi gjort genom användarrecensioner, tester och information om respektive ryggsäcks specifika egenskaper. Vi hoppas att detta ska underlätta för dig att kunna välja rätt ryggsäck med stol för att passa dina behov och önskemål.

1. Vinnare och bäst i test stolsryggsäcken från Fauna Älgen EVO

Fördelar

 • Smart bärsystem
 • God komfort
 • Gott om förvaringsmöjligheter

Nackdelar

 • Inget ryggstöd

Specifikationer

Mer om stolsryggsäcken från Fauna Älgen EVO

På första plats i vårt stolsryggsäck test kommer ryggsäcken Älgen Evo från Fauna. Denna ryggsäck påminner väldigt mycket om ryggsäcken på andraplats, Björnen EVO. Den saknar dock ryggstödet som kommer till Björnen, men är även betydligt billigare. Det är en av anledningarna till varför denna ryggsäck tog första platsen i vårt test. Det finns en del skillnader gentemot Björnen, Älgen Evo klarar 35 liter packning mot Björnens 40 liter, men du får en väldigt lätt ryggsäck som endast väger 2 000 gram. Värdefullt om du ska jakt, fiske eller promenera långt i skog och mark.

Om du är ute efter en stolsryggsäck för jakt är Älgen Evo ett utmärkt val. Det är väldigt individuellt om du känner att du klarar dig utan ett ryggstöd. Utöver ryggstödet är Älgen och Björnen mer eller mindre exakt likadana, och tillverkade i samma tåliga material. De kommer med samma bärkonstruktion i aluminium och med ett avtagbart höftbälte för bättre stabilitet. Sitthöjden är något lägre än på Björnen Evo och mäter 47 centimeter över marken. Jämfört med Björnen Evo där du sitter lite högre på 51 centimeter.

Hur viktig är vikten på ryggsäcken för dig? Fauna Älgen är en gedigen ryggsäck av bra kvalitet. Spelar ryggstöd inte någon avgörande roll för dig är Älgen Evo jaktryggsäck perfekt för dig. Det finns en mängd fickor både på utsidan och insidan vilket ger väldigt goda förvaringsmöjligheter för allt du kan tänka dig behöva. Vi ger Älgen Evo flera tummar upp och det är den absolut bästa stolsryggsäcken i vårt test. Vi kan rekommendera till alla våra läsare som behöver en ryggsäck som håller länge och inte gör dig besviken.

2. På andra plats i testet kommer stolsryggsäcken från Fauna Björnen EVO

Fördelar

 • Ryggstöd
 • Ergonomisk och komfortabel
 • Packvänlig

Nackdelar

 • Något dyr

Specifikationer

Mer om stolsryggsäcken från Fauna Björnen EVO

På andra plats i vårt stolryggsäck test, men i princip lika bra som vinnaren, har vi Fauna Björnen EVO. Det absolut bästa med denna ryggsäck är ryggstödet som medföljer stolen. Det gör det mer bekvämt att sitta på pass, eller när du är ute och fiskar. Du kan avlasta ryggen efter en lång vandring med tung utrustning. Med sitt förbättrade bärsystem och höftbälte sitter den här ryggsäcken perfekt på de personer. Eftersom bärkonstruktionen är gjord i aluminium är vikten endast 3 200 gram.

Fauna Björnen Evo har gott om plats och rymmer hela 40 liter vilket gör den till en av de större ryggsäckarna på marknaden. Den är även gjord i ett slitstarkt material som tål väta mycket bra. Ryggstödet fungerar även som en förlängd arm där du kan bära med dig liggunderlag eller sovsäck. Sitthöjden är 51 centimeter vilket gör att du sitter i en bekväm höjd. Många stolryggsäckar för jakt är betydligt lägre och inte alls lika bekväma. Dynan på stolen är gjort i ett värmereflekterande material vilket gör det här till den bästa stolsryggsäcken för att hålla dig varm. Man kan säga att detta är ryggsäcken för dig som har lite högre krav på din utrustning och din komfort.

3. På en tredjeplats kommer stolsryggsäcken från Chevalier Chair Pack

Fördelar

 • Ringar för fågelsnaror
 • Termosficka
 • Inbyggd visselpipa i ena axelremmen
 • Vattenavvisande

Nackdelar

 • Inget regnskydd

Specifikationer

Mer om stolsryggsäcken från Chevalier

“Chair Pack”, 35 liter från Chevalier är en robust ryggsäck med en inbyggd stol. Den är tillverkad av vattenavvisande, starkt och tyst polyestertyg. Just att tyget inte prasslar är viktigt vid valet av rätt jaktryggsäck. Ryggstödet på stolen har en värmeisolerande funktion och en ingraverad logotyp. Den starka metallramen på stolen är täckt med ett textilöverdrag för att minska ljud från bösskolven. När stolen är ihopfälld kan den användas som en bärram och kan enkelt låsas fast med en kardborreslejf.

Ryggsäcken har dubbla termosfack på utsidan och en lockficka, samt en innerficka med dragkedja i orange. Axel- och höftremmarna är justerbara för att passa en mängd olika kroppsstorlekar och som en extra detalj har den ena axelremmen en inbyggd visselpipa.

Sammanfattningsvis så är Chevaliers stolryggsäck “Chair Pack” en pålitlig jaktryggsäck med en inbyggd stol som är tillverkad av högkvalitativa material. Den har en mängd användbara funktioner som gör den idealisk för såväl friluftsentusiaster, fiskare och jägare.

Hitta den bästa stolsryggsäcken

När du tillbringar mycket tid utomhus som till exempel vid jakt är det av största vikt att du hittar en stolryggsäck för jakt där du sitter bra men som även hjälper till att stödja din rygg på bästa sätt för att slippa ryggont. Materialet den är tillverkad av är också väldigt viktigt så att den klarar av hårda väder och väta. Det finns inget värre än att sakerna i ryggsäcken blir våta.

Först och främst bör du fundera på dina behov. Kommer du att gå långa sträckor, brukar du bära med dig mycket prylar, ska det vara lätt att komma åt saker och vill du kunna sitta ner bekvämt? Om du hittar en ryggsäck som klarar av alla saker du behöver den till och den sitter bra på ryggen kan de vara värt att köpa just den ryggsäcken.

Hitta bäst i test stolsryggsäckar hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test stolsryggsäckar hos oss på Testjakt.se!

Med eller utan ryggstöd?

En del stolryggsäckar kommer med ett inbyggt ryggstöd för absolut bästa komfort. När du är ute på pass i skogen kan det vara extra behagligt att ha ett ryggstöd när du sitter ned under långa stunder. Inte nog med att du kan avlasta ryggen, stödet hjälper även till att göra dig stadigare vid skjutögonblicket. Det fungerar också som en förlängd arm av ryggsäcken vilket är uppskattat.

Det enda som är negativt med dessa ryggsäckar är att de oftast väger mer än en stolryggsäck utan ryggstöd. Om inte vikten är så viktig för dig och du hellre sitter mer bekvämt på dina pass kan vi starkt rekommendera en ryggsäck med ryggstöd. Skulle du vilja ta bort ryggstödet någon gång när de inte behövs går det att göra på de allra flesta modeller som finns.

Rymlighet och packmöjligheter

Här skiljer sig ryggsäckarna en hel del ifrån varandra. De billigaste ryggsäckarna som finns hos lågpriskedjor har ett väldigt bra pris men oftast är de tillverkade av sämre material och de har oftast inte alla nödvändigt fickor som du behöver när du är ute och jagar. Först och främst måste du kolla upp vilka saker du behöver ha med dig när du ska ut på ett pass.

Har ryggsäcken många bra fack för alla prylar du behöver ha med dig? De lite dyrare ryggsäckarna har oftast alla nödvändiga fack du kan tänkas behöva med flera nät på utsidan tillsammans med fickor för termos. I locket brukar det även finnas ett stort förvaringsutrymme. Bär du med dig mycket saker kan de vara värt att köpa en stor ryggsäck med extra förvarning med hög komfort.

Passform

När du är ute och vandrar i skogen på väg till ditt pass vill du givetvis ha en bekväm ryggsäck att bära på som sitter bra. Att ryggsäcken du köper är ergonomisk och passar din kroppsform är väldigt viktigt för att undvika att få ont i ryggen. Väskan kommer att väga en hel del när den är fullpackad och därför är det viktigt att först testa en stolryggsäck innan du köper den.

De dyrare varianterna av stolryggsäck kommer med en rörkonstruktion vid ryggdelen för att göra ryggsäcken stabil och mer komfortabel att bära på i vildmarken. Du bör alltid testa en stolryggsäck för jakt i en affär för att se om den passar bra innan du väljer vilken du ska köpa. Du vill inte lägga ut flera tusentals kronor på en ryggsäck som sedan inte alls är bekväm och ger dig ryggproblem.

Hållbarhet

Det är alltid bättre att köpa något med bra kvalitet som håller länge, det sparar du pengar på i längden och du hjälper miljön genom att inte konsumera slit och släng prylar. Köper du en ryggsäck hos en av lågpriskedjorna får du en ryggsäck som liknar en stolryggsäck men oftast är de inte tillverkade av ett bra och vattentåligt material, vilket kan vara otroligt frustrerande om du är ute en regnig dag.

De lite dyrare ryggsäckarna är gjorda i slitstarkt material och klarar en hel del väta. De har även en vattentät botten för att motverka markfukt. I vårt stolryggsäcks test har vi listat tre av de bästa stolryggsäckarna som finns att tillgå på marknaden och vi kan verkligen rekommendera att du väljer en av dessa tre nästa gång det är dags att köpa en ny stolryggsäck. Då kommer du inte att bli besviken.

Frågor och svar om stolsryggsäckar

Är stolryggsäckarna vattentäta eller inte?

Svaret är både ja och nej. Själva ryggsäcken är inte vattentät men botten på säcken är det. De klarar av en del väderlek men regnar det mycket är det lika bra att söka skydd för att slippa en blöt ryggsäck.

Vad är en stolryggsäck egentligen?

Det är precis som det låter, en ryggsäck med en inbyggd stol. Stolen går på en del modeller att ta av medan den i en del modeller är integrerad i ryggsäcken och inte går att ta av.

Hur mycket kostar en stolryggsäck?

Om du ska satsa på en bra stolryggsäck kostar den mellan 1 000 och 3 000 kronor. Dessa ryggsäckar klarar det mesta och är av god kvalitet. Väljer du en ryggsäck som kostar mindre är inte kvaliteten den samma.

Hur mycket väger en stolryggsäck?

Det beror givetvis på storleken men de brukar väga mellan två och 3,5 kilo. Om du prioriterar plats och bekvämlighet före vikt är de större ryggsäckarna att rekommendera, de har mycket plats och de flesta stolar går att koppla loss.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med personer som innehar hög kompetens inom ämnet när vi jämför produkter på Testjakt.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector, jägare.

 

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/05/2023 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test