Bästa Springcyklarna/Balanscyklarna För Barn (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera och jämföra vilken springcykel/balanscykel som är bäst i test enligt vår testpanel!

Springcyklar och balanscyklar är två av de mest populära alternativen för små barn som såsmåningom ska lära sig att cykla. Dessa cyklar är designade för att hjälpa barnen att utveckla sin balans och koordination samtidigt som de har roligt och får utöva fysisk aktivitet. I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med springscyklar och balanscyklar och varför de är ett utmärkt val för små barn.

Först och främst är det viktigt att förstå vad som skiljer en springscykel från en vanlig cykel. En springscykel har inga pedaler eller bromsar och används genom att barnet skjuter sig framåt med sina fötter och sedan lyfter dem för att glida framåt på cykeln. Detta gör att barnet kan fokusera på att utveckla sin balans och koordination utan att behöva oroa sig för att trampa eller bromsa.

När kan man börja med springcykel?

Man kan börja använda en springscykel vanligtvis när barnet är runt 18 månader till 2 år gammalt. Det är viktigt att barnet är tillräckligt stort för att kunna nå golvet med fötterna och att det har tillräcklig styrka för att skjuta sig framåt med fötterna.

Det är också viktigt att välja rätt storlek på springscykeln så att den passar barnets storlek och kroppstyp. En för stor eller för liten cykel kan göra det svårt för barnet att hantera och balansera på cykeln, vilket kan minska deras självförtroende och hindra deras utveckling. De minsta modellerna på springcyklar har vanligtvis däck som är 10 tum, lite större modeller har däck som ligger på 12 tum.

1. Vinnare och bäst i test blev springscykeln från Nordic Hoj

Fördelar

 • Fina motiv av Babblarna, Pippi Långstrump, Bamse
 • Garanti 5 år
 • 10 tum hjul passar de yngre barnen
 • Både sadeln och styret går att justera

Nackdelar

 • Behöver enkel montering

Specifikationer

Mer om Nordic Hoj springcykel

Den otroligt populära springcykeln från Nordic Hoj kommer i flera olika utförande för att matcha barnens önskemål. Springcykeln finns att få i populära motiv och designer inspirerade av Bamse, Babblarna och Pippi Långstrump. Motiven är avgörande för succé säger många användare som är oerhört nöjda med denna prisvärda springcykel! En utmärkt present!

Däcken är 10 tum och åldern för använding från tillverkaren är rekommenderad till 2 år. Vi har testat springcyklar på 10 tum till ett barn på 19 månader och rent fysiskt handlar det mer om att barnet behöver vara stabil nog för att känna sig trygg på cykeln. I början kan det bara vara en liten promenad med cykeln mellan benen, vilket när barnet känner sig trygg utvecklas till att hen eventuellt sätter sig på sadeln och börjar skjuta ifrån med benen.

De olika motiven på springcyklarna från Nordic Hoj är målade med resistent akryllack. Hjulen är kullagrade och tillverkade av slitstark EVA-plast. Just plasthjulen är smidiga och gör cykeln väldigt tystgående samt tålig, detta då risk för punktering för obefintlig. En otroligt prisvärd springcykel som är bäst i test!

2. På en andraplats kommer springscykeln från STOY

Fördelar

 • Snygg retro-design
 • Fina färger och stort utbud
 • Går att köpa till cykelkorg
 • Punkteringsfria däck med kullager
 • Finns både i 10 tum och 12 tum storlek

Nackdelar

 • Lite högre prisbild

Specifikationer

Mer om springcykel STOY

Springcykeln från STOY är omåttligt populär, dels är den av hög kvalitet med sin stålram och punkteringsfria plastjul. Men den är enligt oss också den absolut snyggaste springcykeln på marknaden! Retro-designen med de ljusa däcken i kombination med det stora utbudet av fina färger som denna springcykel finns att få gör den svårslagen för dig som uppskattar hög funktion och härlig estetik.

Sprincykeln finns att få med såväl däck på 10 tum, alternativt 12 tum för det lite längre och större barnet. Den rekommenderade åldern är 2 år till 4 år, men här är det också högst individuellt. Bara du och ditt barn kan avgöra när det är dags att börja testa en balanscykel. För ditt barns säkerhet är det viktigt att bära hjälm och passande skydd.

Rent estetiskt och designmässigt är STOY springcykel den mest populära modellen av springcyklar. Dessa ses ofta på såväl instagram, pinterest, som andra sociala medier där fina bilder läggs upp. Så för den medvetna föräldern får du i denna modell både hög kvalitet, men också härlig design. En annan fördel är att det finns en cykelkorg att köpa till separat för den som önskar att piffa till sitt barns första cykel. Perfekt för barnet att lägga små skatter som hittas längs vägen på cykelturen.

3. På en tredjeplats kommer springscykeln från Kinderkraft

Fördelar

 • Tillverkad av trä
 • Med ringklocka och greppvänliga handtag
 • Gummihjul

Nackdelar

 • Enklare montering krävs vid leverans

Specifikationer

Mer om Kinderkraft Springcykel

Denna springcykel från Kinderkraft är för dig som letar en lätt springcykel tillverkad i trä. De greppvänliga handtagen och ringklockan är något som många användare belyser som stora fördelar med just denna modell. Den kräver en mycket enkel montering vid leverans men detta är enkelt ordnat och på youtube finns enkel instruktionsvideo för den som känner sig osäker. Däcken är gjorda i punkteringsfritt gummi och är tystgående, många väljer att börja sin cyklist- karriär inomhus där risken att slå sig ordentligt är mindre.

Just leksaker i trä är något som de sista åren gjort en stor återkomst och denna modell är inget undantag. Även denna springcykel har en justerbar höjd på sadeln, vilket gör att ditt barn kan börja testa sin balans redan strax innan 24 månader. Lämna aldrig ditt barn utan uppsikt vid användande och använd alltid passande skydd och hjälm!

4. På en fjärdeplats kommer springscykeln från STIGA Runracer

Fördelar

 • Tystgående hjul
 • Rejäla handtag med bra grepp
 • Konstruktionen och handtagen tåler tuffa tag, vilket det brukar bli med små barn
 • 10 tums hjul

Nackdelar

 • Lite högre prisbild

Specifikationer

Mer om springcykel STIGA Runracer

STIGA runracer är en populär springcykel som de allra minsta kan börja använda redan kring 2 års ålder. Däcken är 10 tum vilket är den minsta varianten. Denna modell tåler lite tuffare tag då stålramen och de robusta handtagen är konstruerade för att klara att båda tappas och slängas på marken av de små användarna. Däcken är tystgående och punkteringsfria vilket gör att många börjar med att testa sin nya springcykel inomhus. När barnet börjar känna sig mer och mer trygg kan man börja så sakta utomhus.

STIGA Sports springcyklar är förknippade med god kvalitet och hög hållbarhet, så även denna modell. Det enda negativa vi kan se är att färgutbudet är begränsat till grått/silver och svart samt att de snabbt säljer slut.

5. På en femteplats kommer springscykeln från Pinepeak

Fördelar

 • 12 tum
 • Rekommenderas från 3 år, men vi har testat på 2-åring
 • Styret och sadel går att justera

Nackdelar

 • Teal är dyrare än övriga färger

Specifikationer

Mer om springcykel Pinepeak

Springcykeln från Pinepeak är bästa budget springcykel i vår jämförelse. Prismässigt får du väldigt mycket cykel för pengarna! Denna modell känns rejäl och finns i tre olika färger. Springscykeln från Pinepeak har även den justerbar höjd på sadeln och styret, vilket gör att ditt barn kan börja använda den i tidig ålder.

Modellen kommer i tre olika färger, rosa, teal och blå och kommer garanterat vara en uppskattad förstacykel som ditt barn kan öva upp sin balans på.

Köpguide – Vad du bör tänka på när du köper en springcykel

När du ska köpa en springcykel eller balanscykel är det framförallt storleken på däcken du ska kika på. Ju yngre barn desto mindre däck bör den tilltänkta sprincykeln ha. Det är viktigt att välja en springcykel som är i rätt storlek för ditt barn. Om cykeln är för stor eller för liten kan det påverka hur lätt eller svårt det blir för ditt barn att använda den.

Justerbar höjd

En bra springcykel bör ha en justerbar höjd på sadel och eventuellt även ett justerbart höj och sänkbart styre. Detta underlättar för ditt barn och gör att du kan anpassa springcykeln till ditt barns storlek och förmåga. Fel höjd eller för låg höjd kan göra det betydligt mycket svårare för ditt barn att manövrera och få kontroll över sin nya cykel. Dessutom är det viktigt att ditt barn upplever att hen har kontroll och känner sig trygg med sin nya leksak. Det brukar leda till mer frekvent användning!

Material

Springcyklar kan tillverkas i olika material som plast, trä eller metall. Varje material har sina fördelar och nackdelar. Till exempel är plastcyklar lätta och hållbara, medan träcyklar ger en naturlig och klassisk look. En lätt springcykel är lättare för ditt barn att hantera och styra. Tungare cyklar kan vara svårare att kontrollera och kan trötta ut barnet snabbare.

Däck och storlekar på däck

Stora däck ger bättre stabilitet och bättre hantering av ojämnt underlag, medan mindre däck ger en smidigare åktur och enklare att manövrera. De vanligaste storlekarna är 10 tum springcyklar eller 12 tum springcyklar. För de yngre cyklisterna rekommenderas en mindre modell på 10 tum, för de lite större och längre barnen kan det vara lämpligare med 12 tum.

Majoriteten av marknadens balanscyklar och springscyklar har punkteringsfria däck i någon form av plast eller gummi. Detta är en fördel så ni slipper punktering eller att pumpa däck. Dessutom går det bra att öva på balanscykeln inomhus i början för att förbättra balansen och få möjlighet att bekanta sig med cykeln.

Handbroms

Vissa balanscyklar har handbroms, vilket kan vara en bra funktion för att lära sig bromsa och förbättra säkerheten. Detta val är viktigast att kika efter för de lite större barnen då de har störst sannolikhet att komma upp i lite högre hastigheter.

Pris

Priset kan variera mycket mellan olika springcyklar, vi har i vårt test av springscyklar valt ut modeller i olika prisklasser för att du som konsument ska hitta något som passar dig. Det är viktigt att hitta en cykel som passar dina behov och budget samtidigt som den självklart ska vara av god kvalitet.

Hitta bäst i test springcyklar för barn hos Testjakt!
Hitta bäst i test springcyklar för barn hos Testjakt!

Använd hjälm och skydd

Det viktigaste när ditt barn börjar öva på balansen och bruka sin nya springcykel är att barnet har en bra cykelhjälm som passar huvudets storlek och sitter bra på. Utöver detta kan man även komplettera med eventuella lätta knäskydd, handledsskydd och armskydd. Hur mycket skydd ditt barn bör ha avgör du som förälder, det viktigaste är alltid hjälmen! Även lite tjockare kläder som skalbyxor eller fleecebyxor skyddar mot skrapsår från asfalt och gör att barnet inte känner sig lika rädd om hen skulle trilla med sin cykel. Undvik bara ben, åtminstone till ditt barn hittat en grundbalans och blivit bekant med sin nya cykel.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis bör du välja en springcykel som är lätt, justerbar, av rätt storlek, med lämpliga däck och, om möjligt, handbroms baserat på barnets ålder. Tänk på ditt barns ålder, färdigheter och preferenser när du väljer en cykel.

Många väljer idag att skippa trehjulingen och ge sig direkt på springscykeln istället. Erfarenhet och undersökningar visar att många barn snabbt hittar balansen, och därefter enklare kan gå över till en vanlig cykel. Förr använde alla barn stödhjul, något som mer och mer försvunnit. Om ni väljer att införskaffa en springcykel eller balanscykel i de tidiga åren kommer barnet ha övat upp en bra balans och lättare klara övergången till den klassika “tvåhjulingen”/riktiga cyklen kring 5-6 år. En bra springcykel ger mycket härlig rörelseglädje och är något som vi i testpanelen starkt rekommenderar!

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 26/02/2024 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test