Bästa Spjälsängarna För Ditt Barn (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken spjälsäng som är bäst i test enligt vår testpanel!

Spjälsängen är det vanligaste valet för föräldrar när det kommer till att välja en sovplats till sitt barn. Vaggor kan inte användas under lika lång tid då de är mindre och av den anledningen satsar de flesta på spjälsängar. Vi har utfört ett spjälsäng test för att göra det enklare för dig att välja en variant som passar just din familj.

Vinnare och vår utsedda spjälsäng bäst i test är Troll Royal tack vare sin snygga design och höj- och sänkbara botten i tre lägen. Den är mycket stabil och har dessutom ett mycket fördelaktigt pris. Alla spjälsängar i vårt test är fristående och inte så kallade bedside cribs som fästs på föräldrasängen. Nedan ska vi noggrant gå igenom topp tre i vårt test om bästa spjälsängen.

Marknadens tre bästa spjälsängarna för dina bebisar

Vi har testat och jämfört de tre bästa spjälsängarna så att dina barn ska ha de bästa förutsättningarna för en skön och lugn sömn.

1. Vinnare och bäst i test blev spjälsängen Troll Royal

Fördelar

 • Bra pris
 • Från nyfödd
 • Tre höjdlägen

Nackdelar

 • Ingen madrass ingår

Specifikationer

Mer om spjälsängen Troll Royal

Troll Royal är en säng som är tillverkad av skandinavisk, massiv björk vilket gör den stabil. Den har en snygg design med spjälor enbart på långsidorna medan huvud- och fotgaveln består av hela trästycken. På huvudgaveln är en krona målad för att visa att ditt barn är en kunglighet. Det här är dock ingen spjälsäng avtagbar sida.

Priset för den här spjälsängen ligger på lite över 2 000 kronor och det är därmed det billigaste alternativet i vår topp tre. Du får mycket för pengarna med dess tre höjdlägen som gör att sängen passar från det att ditt barn är nyfött fram tills det är tre år gammalt.

Bäddmåttet är 60×120 cm vilket är standard för dagens spjälsängar och madrass får du köpa till separat. Till Troll Royal kan du även köpa till en förvaringslåda som passar perfekt under sängen. Det är helt klart en väl värd vinnare och den bästa spjälsängen på marknaden enligt våra tester.

2. Tvåa blev spjälsängen Stokke Sleepi V3

Fördelar

 • Från nyfödd
 • Kan byggas ut
 • Madrass ingår

Nackdelar

 • Dyrare

Specifikationer

Mer om Stokke Sleepi V3 spjälsäng

Stokke Sleepi är en riktigt snygg och högkvalitativ spjälsäng, som även ger dig möjlighet att bygga ut den till att passa ditt barn tills hen är 5 år gammal. Det är med andra ord en investering väl värd sitt höga pris om du har budget till den! Man ska även betänka att den har ett högt andrahandsvärde. Vilket är positivt om du ska sälja den vidare när ditt barn vuxit ur den. Detta är något man bör tänka på när man köper varor av högre kvalitet. Slår man ut priset på antal år den används och även beräknar andrahandsvärdet är dyrt ibland billigare än mellansegmentet.

En stor fördel är att en passande madrass ingår i priset. Den här spjälsängen är oval i formen och är också utrustad med hjul för att du enkelt ska kunna flytta den vid behov, givetvis kan hjulen låsas för att inte sängen ska rulla iväg. Den har fyra olika höjdlägen för att kunna anpassas utifrån ditt barns ålder.

Sängbotten i Stokke Sleepi V3 är perforerad för att luftcirkulationen ska vara bättre. När ditt barn växer och försöker ta sig ur sängen själv kan du ta bort den ena långsidan så att barnet enkelt kan gå i och ur sängen på egen hand. Det här är en riktigt bra premiumsäng som kan användas länge – men då krävs också en del extrainköp vilket innebär att priset blir ännu högre.

3. Sebra Säng Baby Junior spjälsäng kom på en tredjeplats

Fördelar

 • Snygg, klassisk design
 • Kan förlängas

Nackdelar

 • Dyrast av de tre

Specifikationer

Mer om Sebra Säng Baby Junior spjälsäng

Denna spjälsäng från Sebra är riktigt snygg och har en design från 1940-talet av Viggo Einfeldt. Det är en kombinerad spjäl- och växasäng som kan nå hela 155 cm i längd. Sängen finns i en mängd olika färger för att den ska kunna passa i just ditt hem och den är tillverkad av björk.

Du är ett måste att köpa Sebras egen madrass för att den ska passa eftersom sängen inte har standardbäddmått. Sängen är enkel att montera och det är även enkelt att montera bort långsidorna när barnet blir äldre då det inte kräver att sängen monteras isär. På så sätt förvandlas den enkelt till en växasäng.

Nackdelen med den här sängen är förstås dess höga pris, men samtidigt kan den användas under mycket lång tid eftersom det inte bara är en spjälsäng utan även en växasäng. Den har dock bara två höjdlägen vilket kan vara en nackdel för en del. Du lär inte ångra dig om du väljer den här sängen.

Köpguide för spjälsäng

Spjälsängen är ett av de viktigaste inköpen för blivande föräldrar. Det är där bebisen kommer att spendera mycket tid som nyfödd och det är viktigt att både du och bebisen trivs med den säng du väljer. Det finns en del saker att tänka på när du ska välja en spjälsäng.

Det är viktigt att välja en säng som är enkel att montera och där du smidigt kan välja mellan olika höjdlägen i takt med att din bebis växer. Även dess storlek är viktig för att den ska få plats i sovrummet. Priset är också en viktig aspekt då du kommer att behöva mycket saker till ditt barn.

Bäst i test spjälsängar hos oss på Testjakt.se!
Bäst i test spjälsängar hos oss på Testjakt.se!

Lätt att montera

Det finns inget värre än att köpa en spjälsäng som sedan är nästintill omöjlig att montera. Det ska finnas en manual som är enkel att följa och du ska inte behöva köpa en massa verktyg för att klara av att sätta ihop den. Alla sängar i vårt test är relativt enkla att montera.

Det ska också vara enkelt att höja och sänka botten samt avlägsna långsidorna om det är möjligt. Kolla gärna användarrecensioner om du vill köpa en spjälsäng då andra användare ofta är snabba med att recensera om det är svårt att sätta ihop sängen. Sedan ska sängen förstås vara stabil också.

Olika höjdlägen

En spjälsäng brukar ha minst två olika höjdlägen – ju fler desto bättre. En nyfödd bebis kan ligga högt upp då den inte kan ta sig ur sängen. Dessutom är det bra för din rygg eftersom du inte behöver böja dig långt ner för att plocka upp bebisen när den har vaknat.

När ditt barn blir större måste du sänka botten för att inte riskera att ditt barn klättrar och ramlar ur sängen. Kan barnet ställa sig upp måste du ha sängbotten långt ner. Många spjälsängar låter dig montera bort ena långsidan när barnet är större så att han eller hon enkelt kan ta sig ur sängen på egen hand.

Storlek och funktioner

Storleken på spjälsängen är också viktig – den ska få plats i rummet samtidigt som den ska ha bra bäddmått. Standard är 120×60 cm som bäddyta och väljer du en säng med det måttet kan du enkelt hitta en passande madrass. Om du väljer någon av våra två premiumprodukter måste du köpa speciella madrasser.

Även funktionerna är viktiga, alltså om du ska kunna göra sängen längre för att den ska kunna användas längre. Några spjälsängar har dessutom en nedfällbar långsida för att du enkelt ska kunna ta ut ditt barn utan att skada din rygg. Tänk noga igenom vad du vill ha ut av spjälsängen innan inköpet.

Pris

Även priset är en aspekt som du bör ha i åtanke – det finns spjälsängar som kostar under 1 000 kronor men det finns även de som kostar 7 000 till 8 000 kronor. Den billigaste i vårt test och även vår testvinnare kostar runt 2 000 kronor medan de andra två har ett betydligt högre pris på över 7 000 kronor.

När du väntar barn finns det en massa saker du behöver köpa och vad du kan välja handlar om vilken budget du har. Du kan inte lägga hela din budget på en spjälsäng eftersom det finns en mängd andra saker du behöver. Välj därför en spjälsäng i en prisnivå som passar dig.

Sammanfattning om vårt spjälsäng test

I vårt spjälsäng test har vi tagit fram topp tre av marknadens spjälsängar. Vinnaren är både prisvärd, hållbar och snygg och är ett mycket bra val medan de övriga två har ganska höga pris och kan användas länge. Om du har några frågor om vårt test får du gärna kommentera nedan så svarar vi dig så snart vi kan.

Troll Royal är vår testvinnare tack vare sitt fördelaktiga pris, stilrena design och tre höjdlägen. Det är en mycket bra spjälsäng som passar de flesta budgetar. Nummer två och tre är båda premiummodeller som kan användas upp till ditt barn är närmre tio år. Det gör att pengarna tjänas in i slutändan men de har ändå ett högt inköpspris. Alla tre testvinnare är dock mycket bra alternativ.

Vanliga frågor om spjälsängar

Hur länge använder man en spjälsäng?

Så länge ditt barn sover gott och trivs i spjälsängen finns det ingen anledning att byta bort den. Barnet kan sova i den tills det är två eller tre år.

När ska jag sänka spjälsängen?

Det beror på eftersom det handlar om när barnet är stort och starkt nog att sätta sig upp i spjälsängen eller dra sig upp till stående. Om ditt barn kan få huvudet över kanten måste den sänkas.

Hur många kilo klarar en spjälsäng?

Det beror på vilken variant du väljer men ofta klarar de en vikt på åtminstone 20 kg. Några kan dock klara upp till 100 kg vilket givetvis gör dem mer stabila.

Vilken madrass har man till en spjälsäng?

Om en spjälsäng har ett standardmått på 120×60 cm kan du köpa en madrass med dessa mått men det finns även spjälsängar som har andra mått och som kräver speciella madrasser.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 12/05/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test