Bästa Solskydd För Håret/UV-Skydd (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka solskydd för håret/UV-skydd för håret som är bäst i test enligt vår testpanel!

Solskydd och UV-skydd för håret är viktiga faktorer när det kommer till att skydda vårt hår mot skadliga strålar från solen. Med rätt skydd kan vi minska risken för skador som exempelvis blekning, uttorkning, sprött och skört hår, och i värsta fall även håravfall. I denna text kommer vi att titta närmare på vad solskydd och UV-skydd egentligen är, hur de fungerar och vilka typer som finns på marknaden.

Solskydd för håret fungerar helt enkelt på samma sätt som solskydd för huden, det skyddar mot skadliga UV-strålar som kan skada hårstråna och försvaga hårets kvalitet. När håret utsätts för solen kan det bli torrt, sprött och skört. Det kan även tappa färg eller bli blekt. Solens UV-strålar kan även skada hårbotten och orsaka irritation, rodnad och klåda.

Att skydda sitt hår från solens strålar borde vara lika självklart som att skydda huden! En sjal, en keps eller någon annan form av huvudbonad är alltid bra att bära när solen är som starkast men vill du vara helt säkert på att ditt hår inte skadas är det en solskydd för håret du ska införskaffa!

1. Vinnare och bäst i test blev Suntique I’m Hair Sun & Treatment

Fördelar

 • Skyddar både ditt hår och din hårbotten
 • Fri från sulfater
 • Enkel dosering med spray
 •  90% naturliga ingredienser
 • Vårdande

Nackdelar

 • Behövs återappliceras om du badar och blöter håret

Specifikationer

Mer om Suntique I’m Hair Sun & Treatment

Suntique I’m Hair Sun är en fantastisk produkt som inte bara skyddar håret från solskador, utan också ger näring åt hårsäckarna. Denna unika formula är fri från sulfater och innehåller vårdande ingredienser som arganolja, arginin och E-vitamin som alla hjälper till att bevara hårfärgen och förbättra hårets kvalité och mående. Många lägger mycket pengar hos frisören men vistas sedan i stark sol flera månader om året, något som kan orsaka stora skador på håret.

Med en bra produkt kan du ge ditt hår det skydd det behöver. Suntique I’m Hair Sun-behandling ger ett osynligt UV-skydd som förhindrar skador och håravfall, samtidigt som den ger näring åt din hårbotten. Den fräscha konsistensen gör det enkelt att applicera, och formeln irriterar inte din hårbotten, med ett pH-värde på 5,5.

Nyckelingredienserna i denna produkt är arganolja, arginin och E-vitamin. Arganolja är rik på närande fettsyror, och hjälper till att lugna och återfukta din hud. Den innehåller även stora mängder E-vitamin, vilket är en viktig antioxidant i huden. Arginin är en semi-essentiell aminosyra och antioxidant som är viktigt för att bygga kollagen och keratin i hud och hår. Tillsammans hjälper dessa ingredienser till att skydda vår hårbotten och vårt hår från solskador.

Suntique I’m Hair Sun-behandling består faktiskt av mer än 90% naturliga ingredienser, och innehåller amerikanska FDA-godkända säkerhetstestade UV-filter. Det ger ingen färg till håret och förhindrar missfärgningar från UV-strålar.

2. På andra plats kommer Evy Technology UV / Heat Hair Mousse

Fördelar

 • Parfymfri
 • Tynger inte ner håret
 • Skyddar håret mot grader upp till 210 C
 • UV-skydd och värmeskydd i ett

Nackdelar

 • Skapar även volym (Vilket kan inte är önskvärt för alla)

Specifikationer

Mer om Evy Technology UV / Heat Hair Mousse

EVY technology har tagit fram en briljant produkt, närmare bestämt en multifunktionell hårmousse. Denna mousse har vårdande egenskaper och långvarigt UV- och värmeskydd i upp till 210 grader. Produkten är perfekt för alla hårtyper både före och efter solexponeringen.

Den här moussen är verkligen en räddare i nöden för hår som lätt blir torrt och blekt i solen. Den skyddar håret mot uttorkning och blekning i solen, och ger även skydd mot HEV/blått ljus. Formulan är lätt och mjukgörande, så den reder ut håret utan att tynga ner det. Dessutom ger den en fin spänst och glans samtidigt som den stärker håret och förebygger kluvna hårtoppar.

Moussen innehåller stärkande B3/5/6, E- och C-vitaminer samt naturliga oljor, vilket gör att håret behåller sin naturliga fuktbalans och struktur samtidigt som moussen ger stadga och volym. Dessutom är moussen dermatologiskt testad, passar alla hårtyper, är parfymfri och fri från konserveringsmedel.

Användare vittnar om att moussen kan användas både före solexponeringen i torrt eller vått hår, men även som ett leave-in-balsam. Den fungerar även utmärkt som skydd vid styling med värmeverktyg, locktång, plattång och fön. Efter tvätt så fördelas produkten jämt i håret och får självtorka eller fönas. Solskyddet från EVY har även en volymgivande effekt vilket uppskattas av många, men och andra sidan kan ses som en nackdel av andra.

Sammanfattningsvis så är denna hårmousse verkligen en “3 in 1”-produkt. Värmeskydd för styling, UV skydd även skydd mot blått ljus/HEV.

3. På tredjeplats kommer Kérastase Soleil Crème UV Sublime Leave-In 150ml

Fördelar

 • UV-filter
 • Skyddar mot yttre påfrestningar
 • Ger håret glans

Nackdelar

 • Lite högre pris

Specifikationer

Mer om Kérastase Soleil Crème UV Sublime Leave-In 150ml

Glid in i sommaren med en välvårdat hår och en strålande glans, och lämna med detsamma! En lång och varm sommar med mycket bad kan tyvärr skada håret rejält. Men med denna UV- leave-in-kräm kan du skydda håret och förbygga skador. Kérastase Soleil Crème UV Sublime Leave-In vårdar ditt hår på djupet och skyddar det mot yttre påfrestningar och UV-strålar från solen.

Applicera en ärtstor klick av produkten i ditt hår för eller efter solexponering, och skölj inte ur. När du stylar ditt hår kommer cremen att ge en lätt och luftig känsla, inget som tynger ner.

Den unika kombinationen av kokosvatten, E-vitamin och UV-filter gör denna creme till en hjälte bland hårvårdsprodukter inför sommaren. Kokosvattnet tränger in på djupet av hårstrået för en djup återfuktning, medan E-vitaminet binder fukten och skyddar håret mot yttre påfrestningar. UV-filtret absorberar UV-strålar och minimerar deras effekt på hårets fiberstruktur.

Användarrecensionerna är positiva och lovorden över denna produkt är många, vi rekommenderar starkt dig som vill skydda ditt hår mot solen att investera i detta solskydd för håret.

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer Davines SU Hair Milk

Fördelar

 • Sprayflaska
 • Skyddar håret mot sol/ UVB
 • Återfuktar och bevarar hårfärgen
 • Reder ut håret enklare

Nackdelar

 • Tråkig förpackning

Specifikationer

Mer om Davines SU Hair Milk

När solen strålar på himlen och du längtar efter stranddagar och lata sommardagar, se till att du har den ultimata skyddet för ditt hår. Denna mjukgörande och skyddande leave-in spray är en räddare i nöden för ditt hår under solexponering. För användare som recenserat denna produkt är just flaskans design det enda negativa, men innehållet väger upp!

Produkten är en verklig allt-i-ett-lösning med flera fördelar för att hålla ditt hår i toppform under sommaren. Den återfuktar ditt hår, bevarar färgen och har ett UVB-filter som skyddar mot solens skadliga strålar. Förutom dessa fantastiska fördelar, gör produkten ditt hår lätt att reda ut, vilket minskar risken för att det ska skadas och ser friskt och glansigt ut.

Att använda produkten är lika enkelt i torrt eller vått hår. Om du applicerar den i vått hår fungerar den som en leave-in conditioner. Den smidiga sprayflaskan gör applicering och dosering enkel och jämn. Davines SU Hair Milk ska inte sköljas ur och bör återappliceras om håret blivit vått eller tvättats.

Ett otroligt populärt solskydd som passar alla hårtyper, en bästa vän för trötta sommarhår. Skydda ditt hår från solens skadliga strålar med denna fantastiska leave-in spray och slipp torrt barr och blekt hårfärg. Med Davines SU Hair Milk förmåga att återfukta, bevara färgen, skydda mot UVB-strålar och göra håret lätt att reda ut, är det verkligen en måste-ha-produkt under sommaren.

5. På en femteplats kommer Hairlust Sun Defense Hair Mist

Fördelar

 • Skyddar mot UV-strålar för både hår och hårbotten
 • Fritt från parabener, silikoner och sulfater
 • Ger håret en riktig rejäl dos med fukt, perfekt för torra sommarhår!
 • Innehåller Phytessence™ French Oak Extract som är ett ett naturligt UV-filter, aloe vera-extrakt, acaibär-extrakt och blåbärsextrakt

Nackdelar

 • Används ej på kroppen

Specifikationer

Mer om Sun Defense Hair Mist från Hairlust

Sun Defense Hair Mist är den perfekta följeslagaren för soliga dagar! Med dess naturliga UV-filter, Phytessence™ French Oak Extract, får du ett pålitligt solskydd för ditt hår. Du kan känna dig lugn att det skyddas från uttorkning och skador orsakade av solens strålar. Just sommaren är en riktigt påfrestande tid för ditt hår, salta bad och sol torkar ut. Många är noga med att smörja kroppen men glömmer helt bort sitt hår.

Detta fantastiska solskydd för hår är också fullpackat med fuktgivande ingredienser som ekologiskt aloe vera-extrakt, acaibär-extrakt och blåbärsextrakt, vilket gör underverk för alla hårtyper. Frissigt hår blir återfuktat och flygiga hårstrån kontrolleras, så du får en elegant och välvårdad look. Vi på Testjakt tycker verkligen att denna produkt är grym, dessutom med en härlig doft!

Det bästa av allt är att Sun Defense Hair Mist ger skydd mot både UV-strålar för hår såväl som hårbotten. Dessutom är den fri från parabener, silikoner och sulfater – ett hälsosamt val för ditt hår och för miljön.

Kom ihåg att inte använda denna produkt som solskydd för ansikte och kropp, enbart för håret och hårbotten!

Köpguide – Skydda ditt hår från solskador

UV-skydd för håret är en form av solskydd, likt det vi använder på kroppen. Just solskydd för hår är dock speciellt utformat för att skydda vårt älskade hår mot UV-strålar. Denna typ av solskyddsfaktor finns i olika konsistenser och innehåller ofta ingredienser som skyddar håret mot UVB- och UVA-strålar, vilka båda kan orsaka skador på håret.

UVB-strålar är de som bränner huden och även kan göra håret torrt och sprött. UVA-strålar tränger djupare in i hårstråna och kan orsaka skador på kollagen och elastin, vilket kan resultera i att håret tappar sin elasticitet och glans. Inget som känns lockande, eller hur?

Hur fungerar ett solskydd för hår?

Solskydd och UV-skydd för håret fungerar genom att produkten skapar en skyddande barriär mellan håret och solens skadliga strålar. Produkterna kan antingen innehålla ingredienser som reflekterar UV-strålar, absorberar dem eller bryter ner dem.

De flesta solskyddsprodukter för håret innehåller ingredienser som reflekterar solens strålar, såsom titandioxid och zinkoxid. Dessa ingredienser fungerar genom att reflektera solens strålar bort från håret och skydda det mot skador. Dessa ingredienser är ofta svåra att tvätta bort och ger därför en långvarig skyddseffekt.

UV-skyddsprodukter innehåller ofta antioxidanter som skyddar håret från UV-strålar genom att neutralisera skadliga fria radikaler. Dessa produkter kan även innehålla ingredienser som stärker hårstråna och förbättrar hårets kvalitet.

Hitta bäst i test solskydd för håret hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test solskydd för håret hos oss på Testjakt.se!

Vilka typer av solskydd för håret finns det?

Solskyddsspray – Solskyddsspray är en populär typ av solskydd för håret eftersom den är lätt att applicera och spraya jämnt över håret. Dessa produkter kan innehålla antioxidanter och UV-filter som skyddar mot skadliga UV-strålar. De flesta solskyddssprayer är även vattenresistenta, vilket gör dem idealiska för dagar vid poolen eller stranden.

Hårkrämer – Hårkrämer med solskydd är en annan vanlig form av solskydd för håret. Dessa produkter innehåller ofta ingredienser som skyddar håret mot skador från UV-strålar och förhindrar att håret torkar ut. Hårkrämer kan även innehålla närande ingredienser som stärker och mjukgör håret.

Hårserum – Hårserum med UV-skydd är en annan typ av produkt som skyddar håret mot skadliga UV-strålar. Dessa produkter innehåller ofta närande ingredienser som hjälper till att stärka och reparera skadat hår. Hårserum med UV-skydd är också lätta att applicera och ger håret en extra boost av fukt och näring.

Hattar/keps/scarf – Att använda hattar och bandanas är ett annat sätt att skydda håret mot solens skadliga strålar. Hattar, kepsar, en scarf eller en bandana kan hjälpa till att blockera UV-strålar från att nå håret och hårbotten. De är också ett praktiskt alternativ för personer som vill skydda håret utan att använda produkter. Dessutom kan de ge en cool look och göra vistelsen i solen mer behaglig.

Oljor – Oljor som kokosolja och arganolja kan också användas som solskydd för håret. Dessa oljor innehåller naturliga UV-skyddande egenskaper och kan hjälpa till att skydda håret mot skador från solen. De kan även hjälpa till att återfukta och stärka håret.

Sammanfattning om solskyddande produkter för hår

Solskydd och UV-skydd för håret är viktiga för att skydda håret mot skadliga UV-strålar. Dessa produkter fungerar genom att skapa en skyddande barriär mellan håret och solens strålar. Det finns en mängd olika typer av solskyddsprodukter för håret, inklusive solskyddsspray, hårkrämer, hårserum, hattar och andra huvudbonader samt naturliga oljor. Det är viktigt att välja en produkt som passar din hårtyp och dina behov för att uppnå bästa möjliga skydd mot solens skadliga strålar.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 25/07/2023 •  14 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test