Bästa Solkrämerna För Din Hud (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka solkrämer som är bäst i test enligt vår testpanel!

Sommaren och våren är underbara årstider där vi äntligen kan njuta av varmare temperaturer och längre dagar. Detta innebär också att solen börjar titta fram allt oftare och det är viktigt att vi skyddar vår hud från dess skadliga strålar. Att använda solkräm är ett enkelt och effektivt sätt att skydda oss från solens farliga UV-strålar och det är viktigt att vi alla införskaffar en solkräm av hög kvalitet innan msn ger sig ut i solen.

Har du planer på att åka utomlands är det än viktigare att du har med dig riktigt hög solskyddfaktor av bra kvalitet! Slösa gärna och smörj in dig rikligt för bästa skydd. När det gäller medelhavsområdet, så har detta område en högre nivå av UV-strålning på grund av sin geografiska position, även om det ligger utanför ekvatorn.

Andra platser man ska vara extra noga att smörja in sig med solkräm är på skidsemestern, när man vistas i bergsregioner eller högt belägna områden. I dessa områden är solens strålar mer intensiva och kan orsaka skador på huden om den inte skyddas ordentligt.

1. Vinnare och bäst i test blev solkrämen från EVY Technology Solskyddsmousse SPF 30

Fördelar

 • Mousse som snabbt sjunker in och inte kladdar
 • Väldigt vattenresistent
 • Perfekt för dig som är känslig i huden och lätt får acne eller eksem
 • Produkten finns även som solskydd till ansiktet

Nackdelar

 • Går åt en del mousse till helkropp

Specifikationer

Mer om EVY Technology Solskyddsmousse spf 30

EVY Sunscreen Mousse SPF 30 är en fantastisk solskyddsprodukt som imponerar på många sätt. För det första är den lätta mousse-formulan lätt att applicera och sprids lätt över huden, vilket gör att man kan täcka stora områden snabbt och effektivt. Dessutom är det lätt att se var man har applicerat produkten, vilket minskar risken för missade områden och ojämn täckning.

En av de bästa sakerna med denna solskyddsprodukt är dess långvariga effektivitet. EVY Sunscreen Mousse SPF 30 är vatten- och svettresistent i upp till sex timmar, vilket innebär att man kan fortsätta att njuta av utomhusaktiviteter utan att behöva oroa sig för att solskyddet ska tvättas bort eller torka bort. Detta gör den särskilt lämplig för sportaktiviteter eller för en dag på stranden.

En annan positiv egenskap med EVY Sunscreen Mousse SPF 30 är att den är speciellt utvecklad för personer med känslig hud. Produkten är fri från parfym, parabener och andra potentiellt irriterande ämnen, vilket gör den mild och skonsam för huden. Den absorberas snabbt av huden och lämnar inga klibbiga eller feta rester, vilket är ett stort plus.

Det enda negativa med EVY Sunscreen Mousse SPF 30 är att den kan vara svår att få tag på, särskilt speciellt på våren och sommaren när den är som mest populär. Men om du har möjlighet att få tag på den så är det en solskyddsprodukt som verkligen imponerar på alla sätt och som är väl värd att prova.

Sammanfattningsvis kan vi genom användarrecensioner, tester och egna erfarenheter varmt rekommendera EVY Sunscreen Mousse SPF 30 till alla som söker en effektiv, långvarig och skonsam solskyddsprodukt. Med dess lätta mousse-formula, långvariga effektivitet och skonsamma ingredienser är detta ett utmärkt val för alla som vill skydda sin hud från solens skadliga strålar.

2. På andra plats kommer solkrämen för ansiktet från La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+

Fördelar

 • Högt skydd mot UVA och UVB-skydd
 • Passar den känsliga huden i ansiktet
 • Ultralätt konsisten – Perfekt för dig som lätt blir oljig i ansiktet
 • Bästa solkräm för fet hy
 • Passar utmärkt som solkräm för ansiktet
 • Parfymfri och hypoallergen

Nackdelar

 • Mindre flaska på 50 ml

Specifikationer

Mer om solskydd för ansiktet från La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+

La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+ är en fantastisk solskyddsprodukt som flertalet användare och tester verkligen kan rekommendera. Det är en lätt och silkeslen kräm som absorberas snabbt av huden utan att lämna någon klibbig eller fet känsla. Detta gör att den lämpar sig väl som en daglig solskyddsprodukt, primärt för ansiktet. La Roche Posay Anthelios solkräm passar oavsett om man har torr eller fet hud.

En av de bästa egenskaperna hos La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+ är dess höga SPF-nivå på 50+. Detta betyder att den ger ett mycket högt skydd mot både UVA- och UVB-strålar, vilket minskar risken för hudskador och hudcancer. Dessutom är den vattenresistent, vilket gör den till ett utmärkt val för en dag på stranden eller vid poolen.

En annan positiv egenskap med denna bästa solkräm för ansikte är dess mjuka och skonsamma formula. Den innehåller inga parabener, dofter eller andra potentiellt irriterande ämnen som kan irritera eller torka ut huden. Istället innehåller den en hög koncentration av antioxidantkomplexet Senna Alata som skyddar huden mot fria radikaler och föroreningar, vilket är en viktig egenskap för en solskyddsprodukt.

Det enda negativa med La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+ är att den kan vara något dyrare än andra solskyddsprodukter på marknaden, sett framförallt till flaskans storlek och mängden solkräm. Vi rekommenderar den dock helt klart som vinnare av bästa solkräm ansikte, slipper finnar av solkräm!

3. På tredjeplats kommer solkrämen från NIVEA SUN Protect & Moisture Protect & Moisture Sun Spray SPF 30

Fördelar

 • Högt solskydd med SPF30
 • Bästa billiga solkräm
 • Sprayflaska gör appliceringen superenkel

Nackdelar

 • Ingen lyxig känsla

Specifikationer

Mer om NIVEA SUN Protect & Moisture Protect & Moisture Sun Spray SPF 30

Solskyddsfaktor Nivea är en fantastisk solskyddsprodukt som tack vare flertalet användarrecensioner och tester kan rekommendera till alla som söker en hög skyddsnivå och samtidigt vill återfukta huden under soliga dagar. Den kommer i en praktisk sprayflaska som gör appliceringen enkel och snabb.

Det största fördelen med NIVEA SUN Protect & Moisture Sun Spray SPF 30 är att den innehåller en fuktgivande formula. Detta innebär att den inte bara skyddar huden mot solens skadliga strålar utan också återfuktar huden samtidigt. Detta är särskilt viktigt eftersom huden lätt kan bli torr och uttorkad under soliga dagar.

En annan positiv egenskap med denna solskyddsprodukt är dess höga SPF-nivå på 30. Detta betyder att den ger ett högt skydd mot både UVA- och UVB-strålar, vilket minskar risken för hudskador och hudcancer. Dessutom är den vattenresistent i upp till 4 timmar, vilket gör den till ett utmärkt val för en dag på stranden eller vid poolen.

Sammanfattningsvis är NIVEA SUN Protect & Moisture Sun Spray SPF 30 en utmärkt solskyddsprodukt som ger hög skyddsnivå mot solens skadliga strålar och samtidigt återfuktar huden. Dess praktiska sprayflaska, härliga doft och höga vattenresistens gör den till ett utmärkt val för en dag på stranden eller vid poolen.

4. På fjärdeplats kommer solkrämen från Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Body 30 SPF

Fördelar

 • Superlyxig känsla
 • Sun Ageing Care Complex
 • Vitt teextrakt
 • Magisk slöja lägger sig över huden

Nackdelar

 • Lyxvariant som kostar därefter

Specifikationer

Mer om Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Body 30 SPF

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Body SPF 30 är en fantastisk solskyddsprodukt som starkt rekommenderas av användare. Den ger ett högt skydd mot solens skadliga strålar och är perfekt för dig som vill ha ett lyxigt skyddande solskydd med en silkeslen konsistens.

En av de mest imponerande egenskaperna med denna solskyddsprodukt är dess Silky Bronze-teknologi. Denna teknologi gör att produkten ger en perfekt, jämn bränna samtidigt som den skyddar huden mot solens skadliga strålar. Detta är särskilt viktigt eftersom solskador kan leda till tidigt åldrande och ökad risk för hudcancer.

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Body SPF 30 har en lätt, silkeslen konsistens som gör den enkel att applicera. Den absorberas snabbt in i huden utan att lämna några kladdiga rester. Dessutom ger den en behaglig känsla på huden, nästan som en magisk slöja och den håller huden fantastiskt återfuktad. Sensai solkräm finns med såväl SPF 30 som SPF 50 och skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

En av de få negativa egenskaperna med Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Body SPF 30 är dess höga pris. Men där får man som konsument avväga om priset är värt det, eftersom produkten ger en hög skyddsnivå, lyxig känsla och återfuktar huden samtidigt.

5. På femteplats kommer solkrämen från Eucerin Sun Spray Transparent SPF30 200 ml

Fördelar

 • Oljefri
 • Transperant
 • Vattenresistent
 • Enkel applicering med sprayflaska

Nackdelar

 • Milt parfymerad

Specifikationer

Mer om Eucerin Sun Spray Transparent SPF30 200 ml

Eucerin Sun Spray Transparent SPF30 är en fantastisk solskyddsprodukt som starkts rekommenderas i tester och recensioner. Den transparenta solsprayen ger ett högt skydd mot både UVA- och UVB-strålar och är idealisk för alla hudtyper. Produkten är lätt att applicera och absorberas snabbt in i huden utan att lämna några kladdiga rester.

En av de mest imponerande egenskaperna med denna solskyddsprodukt är dess transparenta formula. Detta gör att produkten inte lämnar några vita ränder på huden, något som är otroligt uppskattat!

En annan positiv egenskap med Eucerin Sun Spray Transparent SPF30 är dess vattenresistenta egenskaper. Produkten är vattenresistent i upp till 80 minuter, vilket gör den perfekt för en dag på stranden eller vid poolen. Dessutom är den fri från parabener, starka dofter (milt parfymerad) och färgämnen, vilket gör den till ett säkert val för personer med känslig hud.

Sammanfattningsvis är Eucerin solkräm en utmärkt solskyddsprodukt som ger hög skyddsnivå mot solens skadliga strålar och samtidigt ger en lättanvänd, transparent formula som ger ett naturligt utseende. En prisvärd solkräm som passar alla i familjen!

Köpguide – Hur hög solskyddsfaktor ska man ha?

Det finns inget enkelt svar på den här frågan eftersom valet av solskyddsfaktor beror på flera faktorer, inklusive din hudtyp, exponeringstiden i solen, din geografiska plats och solens intensitet.

För att skydda din hud från solens skadliga strålar bör du alltid använda ett solkrämer och solskydd med minst SPF 30. Detta ger ett skydd mot ca 97% av UVB-strålarna som är strålarna som ger dig din solbränna. För personer med ljus hy och personer som vistas i stark sol är SPF 50+ ett säkert val.

Det är också viktigt att välja en solskyddsfaktor som passar din hudtyp. Personer med ljus hy och personer som bränner sig lätt bör använda högre solskyddsfaktorer för att minimera risken för solbränna och hudskador. Personer med mörkare hy eller de som har redan fått en grundläggande solbränna kan använda lägre SPF, men bör fortfarande alltid använda solskyddsfaktor.

Tänk också på att solkrämen ska appliceras generöst och jämnt på huden minst 20-30 minuter före exponering för solen och sedan appliceras igen varannan timme eller efter bad eller träning där man svettas.

Andra typer av solskydd

Tänk på att solskydd inte är den enda åtgärden du kan vidta för att skydda din hud från solens skadliga strålar. Använd skyddande kläder, en solhatt och undvik att vistas utomhus under de mest intensiva soltimmar.

För de yngre barnen finns det så kallade UV-plagg i form av UV-dräkt, UV-tröja eller UV-keps som du bör använda på de allra yngsta. Detta blir ett komplement till solskyddsfaktorn och skyddar barnets väldigt känsliga hy på axlar, ansikte och armar.

En snygg hatt eller keps skyddar även ditt hår från att mattas av och bli sprött och torrt. Det rekommenderas även att använda ett solskydd för håret, i spray eller serum. Vi på Testjakt har en separat recension för just solskyddsfaktor till håret.

Dagkräm eller foundation med solskyddsfaktor

Mängden dagkrämer med solskyddsfaktor från SPF20 och uppåt har verkligen slagit igenom på marknaden. Fördelen med dessa ansiktskrämer är att du dels skyddar ditt ansikte året runt på ett enkelt vis. Att skydda ditt ansikte måste ses som prioritet då det är den del på kroppen som året runt utsätts för solens strålar, och även den del där ålderstecken och solskador tidigt kan bli synliga.

Flera olika foundations, såväl flytande som i puderform har också en hög SPF, solskyddsfaktor. Många undrar om det behövs solkräm under smink? Om du har en dagkräm med solskyddsfaktor eller en foundation med solskydd så räcker detta gott och väl för dagligt bruk under höst och vinter. Ska du däremot spendera längre stunder i solen under våren och sommaren bör du definitivt använda ett kompletterande solskydd med minst UPF30 men gärna UPF50.

Solkräm bör appliceras efter din dagkräm men innan din primer eller foundation. Låt dagkrämen torka in ordentligt innan du börjar applicera solkräm.

Hitta bäst i test solkrämer hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test solkrämer hos oss på Testjakt.se!

Blir man brun med solskyddsfaktor 50?

Solkräm med hög solskyddsfaktor är utformad för att minska risken för solbränna och minska exponeringen för skadliga UV-strålar. Solkräm med högt skydd som exempelvis SPF 50 skyddar mot både UVA- och UVB-strålar, vilket kan bidra till att minska risken för hudskador och hudcancer.

Men det är viktigt att komma ihåg att solkräm med hög SPF inte helt blockerar solens strålar och därför kan du fortfarande bli brun medan du använder solskyddsfaktor 50. Eftersom det tar längre tid för huden att bränna sig när solskyddsfaktor används, kan du dock behöva spendera längre tid i solen för att uppnå samma bränna som utan solskydd.

Det är också värt att notera att en solbränna är en indikation på att huden har utsatts för skadliga UV-strålar, som kan orsaka långsiktiga skador på huden. Därför är det viktigt att alltid använda solskyddsfaktor för att skydda huden, även om du vill ha en solbränna.

Hur mycket solkräm ska man använda?

För att få tillräckligt skydd bör man använda en rejäl mängd solkräm, en större mängd än vad de flesta faktiskt använder! En tumregel är att applicera ungefär en till två teskedar solkräm per kroppsdel.

Det är också viktigt att applicera solkrämen noggrant och jämnt över hela hudområdet som ska skyddas. Se till att täcka alla områden som exponeras för solen, inklusive ansiktet, öronen, nacken, armarna och benen.

För att upprätthålla det skydd som solkrämen ger bör man applicera den minst varannan timme eller oftare om man svettas eller badar. En tumregel är helt enkelt att hellre smörja för mycket än för lite! Överdosering har inga negativa effekter på huden!

Kom också ihåg att solkräm inte är det enda sättet att skydda sig mot solens skadliga strålar. Man bör också undvika att vistas i direkt solljus under de mest intensiva soltimmar, använda skyddande kläder/hatt och solglasögon med UV-skydd. Solen är som starkast mellan klockan 11-15.

Sammanfattningsvis

Investera i din hud, snåla inte när det gäller solkrämen, varken på dig själv eller på solkräm för barnen! Solskador är något av det värsta du kan utsätta din hud för. En solbränna där huden blir röd innebär en brännskada i huden, och det kan bli betydligt mycket allvarligare konsekvenser av just solbränna än vad många tror. Hudcancer, sämre elasticitet i huden, orsaka rynkor, fläckar och andra tecken på tidigt åldrande av huden. Solbränna är en försvarsmekanism för kroppen, där kroppen försöker reparera den skadade huden genom att öka blodflödet till det drabbade området och göra huden röd och inflammerad.

Njut av vädret och låt inte solens strålar stoppa dig, men smörj dig ansvarsfullt och tänk långsiktigt!

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 06/10/2023 •  16 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test