I denna artikel kommer vi recensera vilken snöslunga som är bäst i test enligt vår testpanel!
Bäst i test snöslungor
Varje år kommer vintern oavsett vi vill det eller inte. Vissa år blir vi nästan chockerande av mängden snö. Se till att vara redo i år! Bäst i test blev AL-KO Snowline 620 E II som är både prisvärd och har många efterfrågade funktioner. En snöslunga gör att du slipper skotta för hand, samtidigt som du lätt får undan snö från trånga utrymmen och gångar. Hur många vintrar har man inte stått där och skottat, svurit och kämpat? En snöslunga gör det dessutom bra mycket roligare att snöröja. Du skapar även tid till annat du hellre vill spendera göra genom att effektivisera din snöröjning. Som fastighetsägare har man ofta i villaområde en skyldighet, uttalad eller ej, att snöröja framför sin fastighet. Om inte annat för att personer säkert ska kunna passera utan att halka och trilla. Det kommer inte vara några problem för dig när du bestämt dig för vilken snöslunga du behöver! Dina grannar kommer säkerligen titta med avundsjuka blickar när dom står och kämpar och slitar med den klassiska snöskyffeln. Lär dig mer och få bra tips i vårt test av snöslungor. Detta kan bli vinterns bästa investering!
1. Vinnare och bäst i test blev snöslungan från AL-KO Snowline 620 E II
Fördelar
- El-start
- Flyttar snö långt utan problem
- Inga problem med blötsnö
- Klarar stora volymer
Nackdelar
- Kan vara svårt att få tag på reservdelar
- Höjdnivån behöver justeras baserad på grus eller asfalt
Specifikationer
- Belysning: Ja
- Kastlängd upp till: 15 m
- Arbetsbredd: 60 cm
- Arbetshöjd: 510 mm
- Cylindervolym: 212 cm³
- Drivkälla: Bensin 4-takt
- Drivning: Ja
- Effekt: 4.4 kW
- Elstart: Ja
- Garanti: 2 år
- Handtagsvärme: Nej
- Motortillverkare: AL-KO
- Tankvolym: 3 l
- Vikt: 83 kg
- Typ av snöslunga: 2-Steg
- Banddrift: Nej
Mer om snöslungan från AL-KO Snowline 620 E II
Vinnaren i vårt test är AL-KO Snowline 620 E II då det är en prisvärd snöslunga med 62 cm arbetsbredd. Det gör att snöslungan klarar av att röja undan en bredare gång av snö utan att du behöver gå flera vändor. Lättare snö kan den dessutom kasta iväg 15 meter!
Elstart gör det enkelt att starta under alla förhållanden. Snöslungan är självgående och har fem växlar framåt och två bakåt. Praktiska reglage gör den enkel att hantera också med vantar och övriga vinterkläder på. Den kraftfulla motorn är bensindriven.
Inbyggda strålkastare gör att den går att använda också i mörker. Bränsleförbrukningen är låg och snöslungan är försedd med gummihjul med grova mönster. Det grova mönstret ger alltid ett riktigt bra och stabilt grepp på alla typer av underlag. Bra hjuldrift gör det enkelt att alltid styra snöslungan dit du önskar. En snöslunga som vi verkligen kan rekommendera! En sådan investering kan man till exempel dela med sin granne!
2. På andra plats kom snöslungan från Husqvarna ST 224
Fördelar
- Bra värde för pengarna
- Klarar stora mängder snö och även plogkanter/drivor
- Justerbar höjd för olika underlag
Nackdelar
- Kan vara klumpig att svänga med
Specifikationer
- Arbetsbredd: 61 cm
- Cylindervolym: 212 cm³
- Drivning: Ja
- Elstart: Ja
- Garanti: 2 år
- Motor/tillverkare: Husqvarna
- Vikt: 93.4 kg
- Typ av snöslunga: 2-Steg
Mer om snöslungan från Husqvarna ST 224
Husqvarna ST 224 tar sig in på en stabil andraplats. Ett uppvärmt handtag gör att händerna är varma under flera timmar av snöröjning. Det är en snöslunga som med fördel kan användas på grus då den har justerbara släpskor, bestäm själv hur nära marken den ska röja.
Snöslungan är tillverkad för att kunna användas på alla typer av snö och kan kasta snön upp till 10 meter. Den driver bra själv och passar även för att ta bort plogvallar från uppfarten. En snöslunga som är framtagen att användas av villaägare under alla förhållanden.
Drivsystemet har ett friktionshjul som ger smidig och mjuk drivning på framhjulen. Snöslungan blir därför lätt att hantera för alla. Handtaget justeras snabbt till önskat höjd för att flera användare ska kunna röja snö. Snödjup upp till 50 cm är inga problem för den här snöslungan. En del användare har upplevt det svårare att svänga med denna modell. Dock överlag en väldigt prisvärd välfungerande snöslunga som därför tar en pallplats i vårt test av snöslungor.
3. På tredjeplats kommer snöslungan från Stiga ST 700E
Fördelar
- Klarar snödjup upp till 20 cm
- Kompakt med fällbart handtag
- Starka LED-strålkastare
Nackdelar
- Klarar inte massiva mängder snö
Specifikationer
- Slungtyp: Enstegs
- Elstart: Ja
- Driftkälla: Batteri
- Version: Med batteri och laddare
- Batterikapacitet: 4 Ah
- Spänning: 48 V
- Höjd: 60 cm
- Längd: 53 cm
- Självgående: Nej
- Vikt: 16 kg
- Bredd: 50 cm
- Arbetsbredd: 50 cm
Mer om snöslungan från Stiga ST 700E
Här har vi en riktigt prisvärd snöslunga. Den klarar av snödjup ända upp till 20 cm. Snön kan den kasta upp till 6 meter bort. Du kan snöröja snabbt och enkelt uppfarter, gångstigar, terasser, trappor och dörröppningar. Det finns även en justerbar vev som du kan styra utkaströrets riktning med. Detta är kanon då du inte behöver riskera att skicka snö på en olämplig plats som till exempel grannens trädgård. Det justerbara utkaströret gör även att du kan jobba nära huset utan att riskera att kasta snö i meningslösa riktningar.
Snöslungan Stiga ST 700E drivs av två stycken av Stigas E-power batterier. Det innebär att den har ett intuitivt batterisystemet som synkroniserar batterierna, och på så sätt balanserar din användning och övervakar batterikapaciteten. Allt för att få till maximal arbetstid på din snöslunga! Du kan välja att använda ett eller två 48 V batterier. Den smarta tekniken optimerar användningen.
Detta är en smart, kompakt och smidig snöslunga. Den har enhandsgrepp och är lätt att manövrera. Dess starka LED-strålkastare gör att du enkeltoch problemfritt kan snöröja i vinterns mörker. En välförtjänt pallplats i vår test till denna snöslunga från Stiga.
Köpguide – Så väljer du rätt snöslunga för dig
Snöslungan hjälper villaägaren att göra snöröjningen både lättare och roligare. Är det dåligt med plats att göra av snön på tomten finns det snöslungor som orkar blåsa iväg snön ordentligt. Du slipper skotta för hand och tomten kommer se välvårdad ut och bilens parkeringsplats blir snabbt fri från snö.

Bästa snöslungan på grus
Många uppfarter och villatomter har grusgångar. Köp en snöslunga som fungerar bra till grus för att undvika att all grus försvinner vid användning av en snöslunga. Andraplatsen i vårt snöslunga test gick till Husqvarna ST 224, en modell där användaren själv kan ställa in höjden på slungan för att minimera skador på grusgångar.
Bästa snöslungan vid kast av snö långt
Vinnaren i detta snöslunga test är AL-KO Snowline 620 E II. Modellen är prisvärd men kastar samtidigt iväg snön upp till 15 meter. På en trång tomt kan det vara en avgörande faktor för om snöslunga kommer att fungera eller inte. Står det mellan att skotta tung snö för hand och använda en snöslunga är valet enkelt för de flesta.
Snöslunga som driver själv
En snöslunga som inte driver själv blir snabbt väldigt tung att använda. I vårt snöslunga test har vi därför utgått från modeller som själv driver för att göra användningen så enkel som möjligt för dig. De flesta modeller driver idag på framhjulen, men kolla alltid en extra gång för att vara säker innan ett köp. Kolla också däcken på snöslungan så de har ett grovt mönster.
Bensin eller el?
Idag går det att göra aktiva val om snöslungan ska drivas på bensin eller el. Allt fler elverktyg och maskiner kommer ut på marknaden, ett bättre val för miljön. Funktionen kan variera något, som hur långt snöslungan klarar av att kasta snön. Läs därför fakta innan ett köp av en snöslunga för att ha all samlad information. Fördelen med en eldriven snöslunga är att ljudnivån är lägre än en bensindriven motor.
Vanliga frågor och svar
Du behöver själv mäta och göra en uppskattning utifrån din egen uppfart. Hur många gånger vill du behöva gå fram och tillbaka?
Alla har olika förhållanden hemma på sin egen tomt. Återigen behöver du själv avgöra om det räcker med att snöslungan kastar en meter eller om det finns behov av 15 meter.
Det måste inte vara inbyggd belysning, men det underlättar helt klart. Alternativet är att försöka använda egen pannlampa och liknande, sällan lika bra effekt som belysning på snöslungan. Man ska även betänka att den ofta används när det är mörkt så antalet ljusa timmar är få dessa månader.
Ja. Lätt pudersnö är lättare att kasta iväg och tung blötsnö tyngre, precis som när du skottar för hand.
Alla snöslungor har olika funktioner. Välj en där du själv kan reglera höjd för att snöslungan ska göra så lite skada som möjligt.

Vi recenserar och jämför tusentals produkter åt dig.