Bästa Sminksvamparna/Beauty Blenders (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka sminksvampar, även kallade beauty blenders som är bäst i test enligt vår testpanel!

En sminksvamp är något som nästan alla kvinnor som uppskattar en snygg makeup äger. En sminksvamp kan även kallas för beauty blender eller makup-sponge. En sminksvamp används primärt när du applicerar en flytande foundation, BB-cream, CC-cream eller concealer. Du kan även använda din sminksvamp när du applicerar krämprodukter som rouge eller bronzer.

Idag är det populärt att framhäva ansiktets konturer och förminska eller framhäva delar av ansiktets benstruktur, detta kallas att jobba med ljusa och mörka skuggor i med hjälp av tekniken contouring. Vid contouring använder man sig ofta av en sminksvamp för att “blenda” samman olika produkter så att dessa fint går in i huden. Det rekommenderade viset att använda en sminksvamp eller beauty blender är att du sköljer den under vatten och sedan vrider ur den. Sminksvampen ska alltså användas fuktig när du applicerar din sminkprodukt av valfri sort.

Vilken sminksvamp är bäst?

Det finns flera sminksvampar/beauty blenders på marknaden idag som är riktigt bra och ger en jämn och fin makeupbas. Vi har valt att fokusera på kvalitativa blenders för att du ska få möjlighet att jobba fram en så snygg grundmakeup som möjligt. Basen är trots allt det viktigaste när du applicerar din sminkrutin, blir inte basen bra så kommer det vara svårt att få resterande delar av din makeup snyggt applicerad. Det hjälper inte att du har en bra och dyr foundation om du inte har rätt verktyg att applicera den med. Kika på vår bäst i test-recension för att finna fem riktigt bra sminksvampar som kommer hjälpa dig få en snygg och jämn makeup.

1. Vinnare och bäst i test blev sminksvampen från Beautyblender Original Sponge

Fördelar

 • Inga ränder eller fläckar i din makeup
 • Spetsig topp för precis applicering
 • Förpackningen kan användas till din svamp när den ska torka efter rengöring och daglig användning

Nackdelar

 • Dyrast i vårt test

Specifikationer

Mer om sminksvampen från Beautyblender Original Sponge

Sminksvamparnas sminksvamp, originalet Beautyblender Sponge är föga förvånande vår bäst i test-vinnare. Denna lovprisade och hyllade makupsvamp har funnits länge på marknaden och just denna variant är originalet.

Med hjälp av Beautyblender sponge applicerar du din foundation, concealer krämrouge, bronzer, ögonskugga eller annan typ av makeup med ett fläckfritt resultat. Dessutom sparar du vid användning av beautyblendern mycket produkt då den inte suger upp överflöd av flytande foudation, vilket kan bli både frustrerande och kostsamt. Att välja att applicera med fingrar eller pensel har en tendens att lämna din makeupbas ojämn, randig och i vissa fall även fläckig.

Börja med att fukta din beautyblender under vatten, vrid sedan ur den rejält och använd den fuktig. Vid applicering av din bas eller annan önskvärd produkt så är det dutt-teknik du använder. Dutta alltså in produkten i ansiktet, längs käklingen och en bit på halsen. Stryk eller dra inte svampen längs huden! Fördelen med just denna typ av applikator-svamp är att du kan bygga på din täckningsgrad efter eget önskemål. Börja med en mindre mängd och jobba sedan efter hand in mer produkt för en högre täckning.

2. På andra plats kommer sminksvampen från Real Techniques Miracle Complexion Sponge

Fördelar

 • Vinklade sidor för lättare applicering
 • Prisvärd svamp av god kvalitet
 • Ger ett airbrushed-resultat

Nackdelar

 • Håller inte lika länge som vår testvinnare

Specifikationer

Mer om sminksvampen från Real Techniques Miracle Complexion Sponge

För dig som söker en bra sminksvamp till ett bra pris är Real Technigues miracle complexion sponge ett alldeles utmärkt val! Den unika formen på denna beauty blender är det som tilltalar de flesta användare och ger idel goda recensioner.

Den unika formen förenklar applicering på mindre områden där du önskar en mer precis mängd produkt och täckning. Även contouring och shading förenklas tack vare precisionsspetsen och den platta sidan av applikatorn. Andra fördelar är att din makeup appliceras jämnt och fläckfritt med en känsla av en air-brushed finish. Då svampen inte suger upp överflödig produkt sparar du både pengar och produkt som endast skulle fastnat i andra typer av applikatorer, som i exempelvis en makeup-pensel.

3. På tredjeplats kommer sminksvampen från IsaDora Makeup Blender Sponge

Fördelar

 • Bra budgetval
 • Ger en jämn applicering
 • Bra form som underlättar precisions-applicering

Nackdelar

 • Kan behöva bytas ut oftare än en dyrare variant

Specifikationer

Mer om sminksvampen från IsaDora Makeup Blender Sponge

Denna sminksvamp, även kallad “Blender Sponge” från IsaDora Makeup är den ultimata applikatorn för dig som vill ha ett jämnt resultat vid applicering av din makeup. Den spetsiga formen på tippen i kombination med den platta sidan gör att du kan jobba mer precist vid applicera på svåråtkomliga områden. Vid mer exakt applicering i exempelvis ögonvrån eller nära ögonbrynen kan du ha problem med en grövre rundad beutyblender som saknar spetisg form eller platt sida.

Före användning bör sminksvampen fuktas för att inte suga upp produkten och även kunna lämna ett jämnt resultat. Tips är att använda en ansiktsspray eller primer att spraya på din sminksvamp före användning. Denna blandar sig då med din foundation och ger ett mer återfuktat och hållbart resultat.

Just denna blender från IsaDora är av god kvalitet, ger ett bra resultat och har ett bra pris. Resultatmässigt upplever vi att denna svamp har en tendens att krackelera efter nån månad. Det är dock inget som stör nämnvärt, det innebär helt enkelt bara att du kan komma att behöva byta ut den något oftare än en dyrare beauty blender.

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer sminksvampen från ICONIC LONDON Seamless Sponge Nude

Fördelar

 • Nudefärgad
 • Ger ett fint resultat
 • Funkar utmärkt till alla dina krämiga eller flytande makeup-produkter
 • Håller länge

Nackdelar

 • Endast en nyans på svampen att välja på

Specifikationer

Mer om sminksvampen från ICONIC LONDON Seamless Sponge Nude

Beauty blendern från Iconic London är en sponge för flytande och kräm-makeup av riktigt hög kvalitet. Flera användare vittnar om att detta är en av de allra bästa applikatorerna på marknaden för ett perfekt och jämnt resultat. Resultatet blir otroligt fint och huden ser slätare ut. Vill du höja ribban på din makeup-rutin rekommenderar vi att du applicerar en primer innan du börjar arbeta in din foundation eller concealer.

Före användning ska makeup-svampen hållas under rinnande vatten i några sekunder, därefter så kramas överflödigt vatten ur och lämnar svampen fuktig och redo för applicering av dina produkter. Just Iconic London’s sponge anses väldigt hållbar, den krackelerar inte och har en längre livslängd än flera av de billigare varianterna på marknaden.

Flera recensioner menar också att de föredrar den klassiska nude-färgen på svampen, det blir lättare att se dels var produkten ligger på svampen men också om svampen är ren nog. Var alltid noga med att rengöra sminksvampar då dessa annars kan orsaka finnar eller utslag i ansiktet.

5. På en femteplats kommer sminksvampen från LH cosmetics The Sponge

Fördelar

 • Designad av Linda Hallberg
 • Bra form för att komma åt överallt
 • Fungerar med både flytande och puderformula
 • Snygg förpackning

Nackdelar

 • Inte så stor vilket gör att man behöver byta grepp ofta

Specifikationer

Mer om sminksvampen från LH cosmetics The Sponge

Linda Hallberg, en känd makeupartist och svensk influencer har med sitt sminkmärke LH cosmetics tagit fram den ultimata makeup-spongen. Detta är en sminksvamp som du kan använda i hela ditt ansikte och till alla typer av formula, inte enbart flytande concealer eller foundation.

Vid applicering kan du välja att använda sminksvampen torr eller fuktad beroende på hur hög täckningsgrad du önskar från respektive produkt.

Självklart är även denna applikator fri från latex och vegansk, dvs. cruelty free. Användare uppskattar framförallt den spetsiga toppen på sminksvampen, vilket gör det enklare att applicera concealer, krämskuggor eller highlighters. När sminksvampen inte används ska den rengöras efter användning och sedan torka stående ovanpå sin förpackning, utan locket på. När din sponge sedan är torr kan du placera den med locket på i sin förpackning, detta för att undvika att smuts och bakterier fastnar.

Köpguide – Välj rätt makeup-svamp

För att hitta rätt makeup-svamp kan du börja med att läsa igenom olika tester på nätet för att skapa dig en bild av vilka sminksvampar som är populära och har goda recensioner. Vi på Testjakt har gjort jobbet åt dig och presenterar resultat i vårt test ovan. Självklart har vi även i detta fall testat majoriteten av svamparna och därför lättare kunnat göra ett urval.

När du väljer sminksvamp är det viktigt att du väljer en produkt av god kvalitet och som ger dig ett resultat du blir nöjd med. En bra sminksvamp ska fördela en lagom mängd produkt på ett jämnt vis, detta utan att lämna varken ränder eller fläckar. Det är viktigt att den sponge du väljer kommer vara enkel att hantera och hålla i handen. Du kommer förmodligen kontinuerligt att använda din nya applikator och för dig som dagligen använder makeup är det en av de viktigaste produkterna i din neccesär.

Välj rätt form på din sminksvamp

För att få en så bra applikator till din makeup som möjligt gäller det att fundera över vilka produkter i din necessär som du vill applicera med hjälp av en sminksvamp. Är det så att du enbart vill använda den till din foundation så passar de flesta rundande sminksvampar bra till just detta ändamål. Vill du däremot göra lite mindre precisions- duttande kring exempelvis ögonbryn eller ögon kan det vara lämpligt att välja en applikator som är rak på en av sidorna och gärna spetsig på en sida.

Hitta bäst i test sminksvampar eller beauty blenders hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test sminksvampar eller beauty blenders hos oss på Testjakt.se!

Priset kan skilja rejält

Det finns sminksvampar som är väldigt billiga, betydligt billigare än vårt budget-val i detta test. Tänk dock på att om du väljer en makeup svamp som är av dålig kvalitet kommer du få ett resultat som är sämre. En billig applikator är oftast svårare att blenda in/dutta in din produkt med vilket kan göra att du får ränder eller fläckar.

Det hjälper inte att du har en dyr och bra foundation om din applikator är av dålig kvalitet. En bra applikator suger dessutom inte åt sig av produkten på samma vis som en billigare, vilket gör att du sparar på din foundation.

Varför ska jag använda en sminksvamp

Den primära anledningen till att använda en sminksvamp vid applicering av bl.a. din makeupbas är att du får ett fantastisk resultat. Du kan också helt själv avgöra hur hög täckningsgrad du önskar genom att applicera mer eller mindre av din produkt. Genom att aktivt jobba in produkten i huden får du en jämnare hudton och ett bättre resultat om du jämför med att applicera enbart med fingrarna.

Att applicera med fingrarna kan göra att de bakterier du eventuellt har på händerna hamnar i ansiktet. Dessutom är det svårt att få produkten att sjunka in på ett bra och jämnt vis när du använder händerna. Detta då du behöver stryka på produkten istället för att dutta in produkten. Som vi nämnde tidigare gällande applicering med hjälp av fingrar sker liknande strykande rörelse när du applicerar med hjälp av en borste eller pensel. Vill du ha ett naturligt och jämnt resultat är det alltså en sminksvamp du ska använda!

Sammanfattning – Kärt barn har många namn

För att sammanfatta vår test av de bästa sminksvamparna på marknaden kan vi börja med att konstatera att denna älskade sminkapplikator har många olika namn. En sminksvamp kan alltså även kallas för beauty blender, vilket ju är namnet på en specifik produkt, och även vår testvinnare!

En sminksvamp kan även kallas vid andra välkända namn så som blender, sponge, blender-sponge och makeup-sponge. Hur marknaden än väljer att benämna denna populära produkt syftar namnen oftast på samma typ av applikator. Det finns dock andra sorter av sponges som är plattare och mindre för andra typer av applicering.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 11/05/2023 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test