Bästa Skaljackorna För Dina Barn (Bäst i Test 2023)

I denna artikel kommer vi recensera vilken skaljacka för barn som är bäst i test enligt vår testpanel!

Skalkläder för barn är perfekt att använda under vår och höst när det ofta är regnigt och ruskigt ute. Med hjälp av bra skalkläderkläder med vattenpelare, tejpade sömmar och fin kvalitet kan barnet hålla sig både torrt och varmt, utan att bli obekväm och svettig. Den här typen av kläder passar dessutom bra när det är blåsigt och kallt ute. Vid kyligare väder går det utmärkt att använda med en fleecetröja eller fleecebyxa under. Skalplaggen är det ultimata ytterplagget för lager på lager – klädsel.

En bra skaljacka är tillverkad av ett material som andas, är vattenavvisande och dessutom smutsavvisande. Skalkläder är tillverkade för att leka utomhus i alla slags väderlekar och passar väldigt bra för aktiva barn som älskar naturen.

Mindre barn kan behöva ett par skalbyxor eftersom de gärna sätter sig ner när de leker. Ett par skalbyxor passar bra i alla väder eftersom de håller barnet både torrt och rent. Skalkläder eller skaloveraller kan vara förstärkta på knän och armbågar, på så sätt håller de ofta längre och klarar av tuffare lekar.

Fem bästa skaljackorna för barn

När du ska köpa skalkläder kan det vara svårt att hitta något som passar både plånboken, funktionskraven och önskemål om eventuella färger och mönster. För att hjälpa dig som förälder har vi här tagit fram en hel lista med riktigt bra skalkläder som passar utmärkt till förskolan, fritiden, dagis eller skolan. Kolla in vår vinnare, Lindberg Lingbo om du vill investera i en riktigt kvalitativ och hållbar skaljacka.

Vi har försökt lista skalkläder som ska passa alla plånböcker och som har fina recensioner och nöjda användare. Oavsett om du har en stor familj, ett rörligt barn eller ett mer stillsamt barn finns det skalkläder som passar perfekt för just ditt barn och dess behov. Du som uppskattar fina mönster och härliga färger bör kika närmare på Kuling Stockholm!

1. Vinnare och bäst i test blev skaljackan från Lindberg Lingbo

Fördelar

 • Hållbar
 • Skön passform

Nackdelar

 • Tappar den vattenavvisande effekten i tvätten
 • Endast två färger

Mer om Lindberg Lingbo

Det här är en riktigt hållbar skaljacka som kan användas av flera syskon i familjen. Du kan välja mellan blå och rosa samt flera olika storlekar. Precis som skalkläder bör vara, är den här jackan vatten- och vindtät utan att tappa förmågan att andas.

Designen är riktigt bra, jackan är bekväm att bära en hel dag. De stora fickorna frampå låter barnet bära med sig personliga tillhörigheter eller helt enkelt samla på sig stenar och kottar under leken. Som med de flesta skalkläder är det möjligt att tvätta även den här jackan i maskin.

Hållbarheten, den smarta och snygga designen samt passformen gör att Lindberg Lingbo ofta tas upp som vinnare i olika bäst i test. Skalkläder behöver ha vissa egenskaper för att de ska vara bra och Lindberg Lingbo har alla och mer därtill.

Men det är inte bara testare som hyllar den här modellen från Lindberg utan även föräldrar fullkomligen älskar den här skaljackan. Du kan dessutom köpa till ett par matchande skalbyxor för att fullända outfiten för vilda lekar utomhus i alla slags väderlekar.

2. Tvåa blev skaljacka Kuling Stockholm

Fördelar

 • Underbara färgkombinationer och mönster
 • Hög vattenpelare på 15 000 mm
 • Bra pris
 • Tillverkad i återvunnet material

Nackdelar

 • Lite stel i tyget vilket kan påverka rörelsefriheten för de allra minsta barnen i åldern kring 9 månader-1, 5 år

Mer om Kuling skaljacka Stockholm

Skaljackan från Kuling är en av våra absoluta favoriter av flera olika anledningar! När du vill ha de bästa och snyggaste skalkläderna till ditt barn är det Kuling du ska kika lite extra noga på. Märket har vuxit enormt i popularitet de senaste åren och idag skulle vi vilja påstå att de levererar de estetiskt mest tilltalande skalkläderna på marknaden. De är trendkänsliga och har fina färger och roliga mönster, något som verkligen lyser med sin frånvaro i urvalet hos flera övriga märken.

Den här modellen är dock inte bara snygg utan levererar också en vattenpelare om hela 15 000 mm, och en andningsförmåga på 8000 g/m2/24 h. Det är inte så konstigt att den här modellen från Kuling skalkläder vinner så pass många olika skalkläder test. Designen är skapad för att bjuda in till lekar och rörelseglädje utomhus i alla slags väder. När det regnar och blåser kan du lita på att skaljackan från Kuling håller barnet både torrt och varmt utan problem, mycket tack vare sin höga vattenpelare/vattenresistens.

Det faktum att Kulings skalkläder är tillverkade i ett återvunna material är ett stort plus. Den enda nackdel vi kan se är att de allra minsta barnens rörelsefrihet kan vara bättre i skalkläder som är något mer följsamma. Kuling Stockholm upplevdes lite stel när vi testade denna på Testjakts panels barn. Barnet som testade skaljackan var endast 1 år gammal och hade nyligen börjat gå. Kragen var något hög och stel. På ett äldre barn än 1,5 år som är mer rörlig är detta förmodligen inget som påverkar negativt.

Vad som får oss att älska den här skaljackan är det faktum att den har otroligt många fantastiska färger och mönster att välja mellan. Helt klart enligt oss, (och flera användare) den snyggaste och en av de mest prisvärda skaljackorna på marknaden just nu!

3. Skaljackan från Petite Chérie Rose skaljacka kom på en tredjeplats

Fördelar

 • Snygg och funktionell design
 • Impregnerad med PFC-fria Bionic-Finish Eco

Nackdelar

 • Endast 5000 vattenpelare
 • Knappar i ärmslut istället för resår

Mer om Petite Chérie Rose skaljacka

I takt med att barnet växer måste du hela tiden köpa nya kläder. Vid en viss ålder bör du dessutom gå över från skaloverall till skaljackor. Du som har en lite mindre budget eller helt inte är villig att lägga för mycket på kläder bör läsa vidare om Petite Chérie Rose.

När det kommer till bästa budget är Petite Chérie ett riktigt populärt märke i flera olika skalkläder bäst i test. Förutom ett bra pris erbjuder det här märket riktigt bra kläder för utomhuslekar. Skaljackan är vatten- och vindavvisande samt att den är fodrat med ett tunt lager polyester.

Den avtagbara huvan sitter kvar på barnets huvud oavsett om hen bär mössa eller inte. Det är möjligt att dra åt ärmsluten med hjälp av en behändig knapp och reflexdetaljerna är inarbetade i skaljackans design. I sin helhet är det här en väl utformad skaljacka som klarar av det svenska vädret utan problem.

Vattenpelaren hade kunnat vara lite högre på den här skaljackan men tyvärr är det inte möjligt att få allt man vill ha. Med en vattenpelare om 5000 håller sig barnet torrt även i ösregn så du behöver inte oroa dig.

4. På en fjärdeplats kom skaljackan från Lindberg Explorer

Fördelar

 • Justerbar huva
 • Hög krage

Nackdelar

 • Låg vattenpelare
 • Lite tråkig design

Mer om Lindberg Explorer skaljacka

För barn som tycker om att leka utomhus är det här ett klassiskt val. Lindberg vet verkligen hur skalkläder bör designas för att barn ska trivas i dem. Det tåliga materialet har självklart tejpade sömmar för bästa möjliga vattentäthet och den höga kragen skyddar effektivt mot starka vindar.

Lindberg Explorer tas ofta upp som ett bra val i olika bäst i test du hittar online. De klassiska egenskaperna som tejpade sömmar, hög krage, justerbar huva, kardborreband i ärmslut och dragsko nedtill är något som uppskattas av testare, föräldrar och även barnen som i slutändan är de som använder skalkläder.

Materialet består av polyester, bomull och nylon vilket skapar en riktigt bekväm skaljacka som klarar alla väder utan att barnet i fråga blir för varm. Andningsförmågan är bra och ligger på 5000 vilket är vanligt när det kommer till skalkläder.

Det enda vi kan klaga på är vattenpelaren som ligger på endast 3000. Även om barnet kommer att hålla sig torrt i den här skaljackan skulle det vara önskvärt med en högre vattenpelare som låter barnet vara ute längre i regnoväder.

5. På femteplats kom skaljackan från Nordbjørn Hållö

Fördelar

 • Klassisk och stilren design
 • Bra reflexdetaljer

Nackdelar

 • Får färger att välja mellan
 • Ingen dragsko nedtill

Mer om Nordbjørn Hållö

Den här klassiska designen från Nordbjørn är väldigt populär. Det här är skalkläder som erbjuds i många olika storlekar och dessutom flera snygga färger. Designen har inga onödiga krusiduller utan är rätt och slätt utrustad med allt som en skaljacka behöver.

Nordbjørn Hållö har tagits upp i en del olika bäst i test av skalkläder med goda vitsord. Men det är inte testarna du ska lyssna på i det här fallet utan föräldrarna som köper de här skalkläderna. Online kan du hitta flera olika omdömen av föräldrar där de prisar den här modellen från Nordbjørn.

Reflexdetaljerna har en klassisk utformning och ser till att barnet syns klart och tydligt i mörkret. Huvan är avtagbar och det är dessutom möjligt att justera den. Med en vattenpelare om hela 10 000 kan du lita på att barnet håller sig torrt även i ösregn.

Skaljackan är tillverkad av 100% polyester med en andningsförmåga om 5000. Det här säkerställer att barnet varken blir fuktigt eller svettigt hur vild leken än blir. Om skalkläderna blir för smutsiga är det möjligt att tvätta dem i maskin på 40 grader.

Köpguide för att hitta rätt skaljacka till dina barn

Vissa egenskaper är viktigare än andra när det kommer till skalkläder. Vilka egenskaper som är viktigast för dig kan bara du veta.

Med hjälp av vår smidiga köpguide kan du hitta rätt skalkläder på första försöket. Läs vidare för att få reda på de egenskaper alla skalkläder bör ha.

Materialet är viktigt

När det kommer till skalkläder är materialet A och O. Det ska vara vattenavvisande, vindavvisande och dessutom andas bra. Vanligtvis räcker det med en vattenpelare om 5000 men ju högre siffra ju bättre.

För att skalkläderna ska vara vindtäta bör sömmarna vara tejpade eller svetsade. Annars finns det risk att kalla vindar letar sig in i sömmarna och kyler ner barnet under uteleken.

En andningsförmåga om minst 5000 är önskvärt för att barnet inte ska bli fuktigt eller svettigt i kläderna. Men precis som med vattenpelare är en högre siffra alltid bättre.

Bäst i test skaljackor för barn på Testjakt!
Bäst i test skaljackor för barn på Testjakt!

Passform för barnskaljackor

Kläder som är bekväma och sitter bra är kläder som används. Det bästa är självklart att låta barnet prova skalkläderna ordentligt innan inköp. Ibland kan det vara värt det att skicka tillbaka vad du beställt och försöka på nytt.

Designen av skalkläder kan vara väldigt viktigt för barnet. Om barnet i fråga har en favoritfärg kan det vara smart att köpa skalkläder i just den färgen.

I övrigt är det bra att se över om skalkläderna har fickor, resår eller kardborre i ärmslut och benslut samt avtagbar huva.

Priset avgör oftast

När du ska investera i skalkläder är det oftast priset som i slutändan avgör vilket set du köper till barnet.

Ett bra tips är att inte kolla på skalkläder som ligger utanför din budget, det är då lätt att falla för något du egentligen inte har råd med.

Du kan med lätthet hitta billiga skalkläder som är bra och dessutom hållbara. Kvalitet och pris går inte alltid hand i hand även om det oftast kan verka så.

När behöver du en skaljacka?

Vanligtvis används skalkläder under vår och höst när det ofta är regnigt och blåsigt. Under utflykter passar det perfekt med en bra skaljacka eftersom den andas så pass bra. En skaljacka kan dessutom användas under sommarens kyliga kvällar.

Barn som går på dagis eller i skolan behöver ofta ett set med skalkläder för att kunna leka utomhus utan att bli varken kalla eller blöta. Som det gamla talesättet säger: Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder.

Skalkläder kan till och med användas under milda vintrar när snön aldrig lägger sig på marken. Med rätt underställ håller sig barnet varmt även när temperaturen går ner.

Vanliga frågor om skaljackor för barn

Går det att tvätta skaljackor i tvättmaskin utan att de förstörs?

Ja, det är fullt möjligt att tvätta de allra flesta skalkläder i tvättmaskin utan att de förstörs så länge du följer tvättråden.

Vilka kläder är bäst att ha under skaljacka och skalbyxor?

I princip är det möjligt att ha vilka kläder som helst under skalkläder. Det bästa är att klä barnet i lager på lager efter väderleken som råder för tillfället.

När ska jag byta från skaloverall till skaljacka och skalbyxor?

Då barnet blivit så pass stort att det ibland inte behövs skalbyxor utan räcker alldeles utmärkt med endast en skaljacka är det bäst att satsa på ett separat set med skalkläder.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 24/03/2023 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test