Bästa Skalbyxorna För Barn i Alla Väder (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka skalbyxor som är bäst i test enligt vår testpanel!

Skalbyxor är ett utmärkt alternativ för barn som behöver vara varma och torra under utomhusaktiviteter i regn, blåst och slaskigt väder. Skalbyxor är gjorda av tåliga och vattentäta material, vilket gör dem perfekta för lek utomhus, framförallt på våren och hösten. Skalbyxor är ett måste på förskolan, dagis och under de tidiga skolåren där lager på lager-klädsel utgör basen.

Skalbyxor finns i olika storlekar och färger så att du lätt kan hitta ett par som passar ditt tycke och smak, samt ditt barns storlek. Många modeller av skalbyxor har justerbara hängslen, elastiska midjor och resår vid bensluten för en ännu bättre passform. En annan fördel med skalbyxor är att de är mycket slitstarka, tåler att utsättas för stora vattenmängder och ofta sedan kan ärvas vidare till yngre syskon.

Om du letar efter ett praktiskt och funktionellt alternativ som kommer användas flitigt under nästan hela året rekommenderar vi att du kikar igenom vår jämförelse av skalbyxor!

1. Vinnare och bäst i test blev skalbyxorna från Polarn o. Pyret PO.P WEATHER PRO®
STORMY

Fördelar

 • Finns från storlek 74- 152 cl
 • Helt vattentäta
 • Tejpade sömmar
 • Lång dradkedja mitt fram gör det enkelt att klä på och av barnet. Även för barn som önskar göra det själv!

Nackdelar

 • Högre prisbild

Specifikationer

Mer om Polarn o. Pyret PO.P WEATHER PRO® STORMY skalbyxa

Polarn och pyrets skalbyxor är en högkvalitativ skalbyxa som passar perfekt för utomhusaktiviteter i riktigt tuffa väderförhållanden. Med dess slitstarka material och vattentäta egenskaper på minst 12 000 mm i vattenpelare är skalbyxorna helt vattentäta. De har god andningsförmåga och är ett idealiskt val för föräldrar som vill hålla sina barn varma, torra och bekväma under utomhuslek. Sömmarna på skalbyxorna är heltejpade för att stänga blåst ute och skalbyxorna har förböjda knän och ärmar för ultimat rörelsefrihet och passform. De har även hängslen och är höga i ryggen för att sitta både bekvämt och för att skydda mot kalla vindar och väta som lätt kryper upp längs ryggen. Den bästa skalbyxan för dig som söker en icke fodrad skalbyxa!

Polarn och pyrets skalplagg är kända för att vara av toppkvalitet och användare skriver lovord om dess fantastiska hållbarhet och slitstyrka. Det är snudd på omöjligt att hitta negativa kommentarer om skalbyxor från polarn och pyret. Vi på Testjakt har själva erfarenhet av deras skalplagg och instämmer i lovorden. Deras filosofi “3 barn i varje plagg” skvallrar om deras höga kvalitet, vilket rättfärdigar det något högre priset. Andrahandsvärdet är dessutom bra då dess goda rykte gör dom eftertraktade även pre-loved.

2. På en andraplats kommer skalbyxorna från Didriksons Idur 2

Fördelar

 • Fantastiska färger i regnbågens alla färger
 • Formade knän och reflexdetaljer
 • Går att spänna in benvidden nedanför knäna med hjälp av kardborre
 • Extended size-sprätta upp sömmar för att förlänga plaggets längd och kunna använda det längre

Nackdelar

 • Inga hängslen

Specifikationer

Mer om Didriksons Idur 2

Didriksons Idur skalbyxor är en vind och vattentät skalbyxa med tejpade sömmar som kommer i mängder av knalliga och härliga färger! Just färgutbudet är en av anledningarna till att Idur är populära då det är vanligare att skalbyxor kommer i neutrala toner som svart och mörkblått.

Didriksons skalbyxor har en elastisk midja, reflexdetaljer, vattenpelare på 6000 mm och en andningsförmåga på 4000g/m²/24h. En stor fördel med just skalbyxorna från Didrikson är att det finns möjlighet att spänna in benvidden med hjälp av en kardborrelösningen på baksidan av byxan. Detta gör att byxan blir smalare i benen vilket kan underlätta när ditt barn ska springa eller gå. Didrikson har också “Extended-size” lösningar på flera av sina plagg, detta innebär i praktiken att du enkelt sprättar upp sömmen i bensluten för att förlänga byxans benlängd och därmed livslängd.

Didriksons Idur är skalbyxan för dig som vill synas, ha god kvalitet och samtidigt flera smarta lösningar som att kunna justera benvidden och förlänga benlängden.

3. På en tredjeplats kommer skalbyxorna från Nordbjørn Daftö

Fördelar

 • Riktigt BRA PRIS!
 • Skalbyxorna har hängslen och tyget går högt upp på ryggen
 • Förstärkta vid knä och rumpa där slitage oftast sker
 • Flera olika färger

Nackdelar

 • Finns enbart i olika toner av rosa, mörkblått och svart

Specifikationer

Mer om Nordbjørn Daftö

Vår budgetvinnare i jämförelsen av de bästa skalbyxorna blir modellen Daftö från Nordbjørn. Detta är en solklar vinnare då det är ett otroligt konkurrenskraftigt pris och dessutom en hög kvalitet och funktionalitet. Vattenpelare är hög, 10 000 mm vilket gör den vattentät. De tejpade sömmar stänger vind och kyla ute, reflexdetaljer, fothällor och att byxan har en hög täckning över ryggen samt hängslen gör den till ett riktigt bra val. En annan stor fördel är att man valt att förstärka tyget över rumpa och knä, delar på plagget som oftast utsätts för mest påfrestning, mycket positivt!

För dig som önskar en billig skalbyxa av god kvalitet är detta helt rätt val. Färgmässigt är det klassiska färger som finns att välja mellan, varierande toner av rosa samt mörkblått och svart. Färgutbudet skulle eventuellt kunna vara mer varierat, om man ska se till någon nackdel. Eftersom ett färgval inte påverkar skalbyxans funktionalitet och att användare som recenserat produkten är mycket nöjda väljer vi att rekommendera denna modell från Nordbjørn.

4. På en fjärdeplats kommer skalbyxorna från Reima Kaura

Fördelar

 • Fri från flurokarboner
 • Hög andningsförmåga gör att ditt barn slipper svettas
 • Vattenpelare på 8000 mm
 • Justering av midjemått med hjälp av resår och knappar på insidan av midjeresåren

Nackdelar

 • Går ej upp över ryggen

Specifikationer

Mer om skalbyxorna från Reima Kaura Skalbyxor

Skalbyxorna från Reima Kaura är en modell som passar barnen både på förskolan, dagis, utedagis, förskoleklass etc. Denna modell tillverkas från storlek 80-140 cl. Vilket innebär större delen av skoltiden då en skalbyxa är nödvändig, från cirka 9 månader-9 år. Även om ditt barn enbart går få timmar på förskola eller mest spenderar tid hemma med dig så är ett par skalbyxor en god investering. Med Reima Kaura skalbyxor kan ditt barn undersöka vattenpölar och blöta sandlådor utan att bli varken kall eller våt.

Reima skalbyxor har flera väsentliga egenskaper som gör dom populära. För att näman några av de mest väsentliga; en hög vattenpelare, tejpade sömmar, fothällor och möjligheten att justera midjans storlek med knappar på insidan av byxan.

5. På en femteplats kommer skalbyxorna från Wheat Robin

Fördelar

 • Hög vattenpelare på 10 000 mm
 • Hängslen och täckande över ryggen
 • Fina harmoniska och dova toner

Nackdelar

 • Önskar fler färger
 • Lite högt pris

Specifikationer

Mer om Wheat Robin

Skalbyxorna från Wheat är perfekta för dig som vill ha den bästa kvaliteten och en hög vattenpelare och ett högt värde för hur byxan andas, 8000g/m²/24h. Dessa funktionella egenskaper i kombination med dova och härliga toner i färgutbudet gör Wheat Robin till ett riktigt bra val för att säkra upp ditt barns utevistelser under våren och hösten.

Flera fördelar som tejpade sömmar, att skalbyxan är BIONIC-FINISH® ECO -behandlade och dessutom fria från PFC (vilket innebär att skalbyxorna inte är behandlade med högfluorerade ämnen) gör att de hamnar i vår jämförelse av skalbyxor för barn. Modellen har hängslen och är designade för att täcka upp över ryggen där kalla vindar och väta lätt kommer in.

Köpguide – Skalbyxor för barn

Skalbyxor för barn är ett måste för dig som har mindre barn som går på förskola, dagis eller de yngre skolåren. För att kunna deltaga i utevistelsen och den dagliga verksamheten så är det viktigt att ha funktionella plagg som klarar av alla typer av väder.

En skalbyxa skyddar inte bara mot väta, vind och kyla den skyddar även ditt barns kläder och fungerar som ett tredje lager vid kallare väder. Du kan välja att använda skalbyxorna utanpå ditt barns byxor, om vädret är kyligare kan du använda ett underställ under barnets vanliga byxor och sedan en skalbyxa. Finns det möjlighet kan du även använda en fleecebyxa under skalbyxorna för att minimera köldpåverkan. Det finns även fodrade skalbyxor, varav det vanligaste är fleecefodrade skalbyxor. Vi har valt att enbart jämföra skalbyxor utan fleecefoder i denna jämförelse.

Hitta bäst i test skalbyxor hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test skalbyxor hos oss på Testjakt.se!

Storlekar på skalbyxor

När du väljer rätt storlek för ditt barn kommer skalbyxorna sitta bra och inte vara för stora eller för små. Det är också viktigt att tänka på att barn ofta växer snabbt, så du bör hellre köpa skalbyxor som är lite större för att de ska kunna användas under en längre tid och för att ge ditt barn bra rörelsefrihet. Kontrollera vilka typer av (om det erbjuds) funktioner för storleks-reglering som finns när du väljer skalbyxa till ditt barn. Ett yngre barn som precis lärt sig gå kan ha svårt att röra sig i en alltför stor byxa, medans det för äldre barn kan vara mer förlåtande och bekvämare med lite extra tyg.

Vad betyder vattenpelare?

Det är viktigt att skalbyxorna du köper har en högt angiven vattenpelare i millimeter. Denna angivelse ger en indikation på hur högt vattentryck ditt skalplagg klarar av innan det börjar släppa igenom vatten. Ju högre vattenpelare desto större mängder vatten klarar plagget att utsättas för.

Vattenpelaren mäts genom att placera en cylinder fylld med vatten på materialet eller plagget. Trycket ökar gradvis tills det att vatten börjar tränga igenom materialet. Det högsta trycket vid vilket vatten inte tränger igenom materialet anger dess vattenpelare. Så en vattenpelare på 10 000 millimeter innebär att plagget klarat ett tryck på 10 meter vatten utan att släppa igenom vatten.

Är en dyr skalbyxa bättre än en billig skalbyxa?

Ett plaggs egenskaper i kombination med jämförelser och recensioner av personer som använt produkterna bör styra ditt val av skalbyxor. I vår jämförelse har vi valt skalbyxor med goda recensioner och med flest antal nöjda användare. Flera av modellerna är vinnare i olika bäst i test av skalplagg.

När du väljer skalbyxa åt ditt barn bör din budget och skalbyxans vattenpelare, utseende, andingsförmåga och eventuella önskemål om hängslen eller andra funktioner vara avgörande. En billig skalbyxa som är väldigt bra och populär är vår budgetvinnare från Nordbjørn med modellen Daftö. Denna skalbyxa har både en hög vattenpelare på 10 000 mm och extra förstärkningar vid knä och rumpa.

Önskar du en skalbyxa med ett högt andrahandsvärde och ett erkänt kvalitativt varumärke så är vår testvinnare av skalbyxor från Polarn o. Pyret en skalbyxa som vi varmt kan rekommendera av egna erfarenheter.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 10/05/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test