Bästa Självvattnande Krukorna För Dina Växter (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka självvattnande krukor som är bäst i test enligt vår testpanel!

Vem älskar inte gröna växter och blommor? Problemet är för många att de behöver vatten, vilket lätt faller i glömska. Lösningen är här, den självvattnande krukan! Med en självvattnande kruka löser sig många problem som annars kan vara anledning till att växter inte överlever.

Att få grannar eller andra bekanta att passa dina växter när du ska på semester är ibland lättare sagt än gjort. Kanske vill du inte heller att någon ska tillgång till ditt hem när du är bortrest. Med en självvattnande kruka kan du beroende på storlek vara borta i 10-12 veckor utan att dina fina blommor tar skada eller torkar ut.

Det finns olika konstruktioner och lösningar för hur själva bevattningen sker i en självvattnande kruka, men en sak har de alla gemensamt; Det är enkelt, kräver minimal ansträngning och nästintill ingen tid! Det enda du behöver komma ihåg är att fylla i vatten för att aktivera funktionen av självbevattning i din kruka. Detta gör du sedan kontinuerligt, dock väldigt sällan jämfört med hur ofta vanlig typ av bevattning behöver sker på en växt eller blomma.

Sammanfattningsvis skulle vi på Testjakt vilja påstå att självvattnande krukor är lösningen för dig som älskar växter och blommor men saknar gröna fingrar, tid och engagemang för att ta hand om dom. Ett riktigt så kallat “life hack” som inte bara är smart och tidsbesparande utan också den perfekta presenten till den som har allt.

Marknadens tre bästa självvattnande krukor

Vi har testat och jämfört de tre bästa självvattnande krukorna så att du ska ha de bästa förutsättningarna för fina gröna växter både inomhus och utomhus.

1. Vinnare och bäst i test blev den självvattnande krukan från Northern Oasis

Fördelar

 • Finns i tre olika storlekar
 • Snygg design
 • Kan användas både inomhus och utomhus

Nackdelar

 • Dyrare än en vanlig kruka

Specifikationer

Mer om självvattnande krukan från Northern Oasis

Vinnare i vårt bäst i test av självvattnande krukor blev krukan från Northern, Oasis. Denna fantastiskt snygga kruka finns dessutom att få i tre olika storlekar vilket skapar möjligheter för snygga blomsterarrangemang och lummiga gröna effekter. Placera flera krukor tillsammans för en stilren grön oas på din uteplats. I en självvattnande kruka kan du plantera både träd, örter och blommor, kombinera efter smak och stil.

Under vintern bör krukan förvaras inomhus men under vår, höst och sommar kan den användas antingen utomhus eller inomhus. Den självvattnande krukan från Northern är designad av Ann Kristin Einarsen som valt att glasera enbart botten av krukan och lämna toppen rå i terracotta. Detta skapar fin effekt och snygga kontraster. Krukan finns i flera olika nyanser på bottendelen som vit, grön och svart. Ovandelen går att få i två olika toner, varav den ena varianten i klassisk terracotta och den andra i en mörkare brun ton.

Bevattningen sker från underdelen av krukan med en vattenkanna. Självbevattningen sker genom att den oglaserade ovandelen suger åt sig av vattnet från den glaserade underdelen. Detta gör att krukan håller jorden till dina växter fuktig i flera veckor. Oasis från Northern är det perfekta exemplet på funktionalitet i snygg förpackning och är därmed bästa självvattnande krukan just nu.

2. På en andraplats placerade sig den självvattnande krukan från Wet Pot Systems

Fördelar

 • Finns i fyra olika storlekar
 • Stilren och enkel design
 • Noll chans för övervattning eller uttorkning
 • Familjeföretag

Nackdelar

 • Finns endast en modell

Specifikationer

Mer om självvattnande krukan från Wet Pot Systems

Vi föll pladask för den självvattnande krukan från skånska Wet Pot Systems. Ett familjeföretag som tagit fram den ultimata krukan för det trendiga hemmet. En simpel men ack så stilren modell i munblåst glas och lergods. Denna fantastiska kruka ser till så du slipper oroa dig över att dina blommor, örtor eller andra gröna växter ska drabbas av uttorkning, eller för den delen minst lika förördande; övervattning!

Det enda du behöver göra är att placera din växt i lergodskrukan, sänka ner den i glasdelen, fyll med vatten och resten sköter plantan själv. När vattnet i glaskrukan börjar sina är det dags att fylla på. En stor fördel med denna självbevattnande kruka är att det är supertydligt och enkelt att se när det är dags att fylla på med vatten tack vare glaskrukan.

En solklart pallplats i vårt test går till den självvattnande krukan från Wet Pot Systems. Ibland behöver design inte vara krångligare än såhär, i det enkla bor det vackra!

3. En tredjeplats gick till den självvattnande krukan från Eva Solo Herb Organiser

Fördelar

 • Designad för örter och kryddor
 • Vann designpriset Red Dot Award 2019
 • Rymmer 0,5 liter vatten

Nackdelar

 • Något dyr
 • Klarar endast några dagar

Specifikationer

Mer om självvattnande krukan från Eva Solo Herb Organiser

För dig som är passionerad i din matlagning och föredrar färska örter är den självvattnande krukan, Herb Organiser från Eva Solo det perfekta valet. I denna praktiska kruka får det med enkelhet plats tre stycken normalstora örter eller kryddor, då är placerade i sina egna plastkrukor. Krukan rymmer 05, liter vatten och växterna får sitt vatten genom en kapillärduk som suger vatten från behållaren i botten och transporterar det till växten.

På kortsidorna av denna självvattnande kruka finns det handtag för att krukan enkelt ska kunna flyttas. Färgerna som finns att välja mellan är enkla men passar de flesta av oss, svart eller vit. Denna självvattnande kruka är helt enkelt utekökets ultimata kompanjon. Eller varför inte den där gröna touchen i ditt nya kök?

Slipp tänka på bevattning under flera dagar med hjälp av denna stilrena och enkla design. Faktum är att just designen av denna kruka vann Eva Solo år 2019 “Red Dot Award” med. Inget märkligt alls då den passar in överallt, från köket, uteköket till fönsterkarmen. Tidlös, enkel och funktionell.

Det enda vi upplevde negativt med denna kruka var att hålen till handtagen ibland gjorde att man kunde hälla lite vatten utanför krukan. Priset är något högt, men det är trots allt en kruka som underlättar mycket och bidrar till fantastiska kryddor och örter med minimal ansträngning.

Köpguide till självvattnande krukor

En självvattnande kruka är en lite dyrare investering än en vanlig hederlig blomsterkruka. Dock kan du ha stor nytta av en kruka som kan vattna sig själv. Om du ofta upplever det svårt att komma ihåg att vattna dina blommor eller växter kan det innebära att dina växter dör. Det kostar en hel del pengar att köpa nya växter hela tiden så om man tänker i det långa loppet kan en självvattnande kruka faktiskt vara väl värd sitt pris.

När du funderar över vilken variant på kruka du ska införskaffa beror det på vilken växt du har för avsikt att använda den självbevattnande krukan till. En större växt med stort behov av vatten kräver en rejäl kruka som rymmer mycket vatten.

Även om din blomma inte är jättestor och kräver mycket vatten kan det vara skönt att ha en kruka som klarar av att självvattna sig i flera veckor. Du får på så vis en stor frihet att åka på semester, bo i sommarstugan eller bara ta en spontan tur till bekanta i några dagar. Det kan också vara skönt att slippa be grannar, vänner eller familjemedlemmar att vattna blommorna. Risken är att det överdoseras eller vattnas för lite när någon annan håller i vattenkannan.

Lagom med vatten

Att växten själv avgör hur mycket vatten den vill dricka genom självbevattningen gör att de flesta växter trivs bättre i en självbevattnande kruka än i en vanlig kruka. Det finns alltid en risk att man övervattnar sina plantor, örtor, blommor eller gröna växter när man själv ska avgöra mängden vatten.

Olika årstider kan också kräva olika mängder vatten vilket inte alltid är lätt att uppmärksamma förrän det är för sent och växten redan torkat eller vissnat. Med en självvattnande kruka håller dina växter en mer jämn fuktighet jämfört med manuell bevattning.

Storlek

Storleken på krukan avgör ofta hur stor bevattningsbehållaren eller bevattningskrukan är. Ju större kruka desto längre tid kan växten klara sig utan att du behöver vattna den. Det finns inget standardsvar på hur länge en växt klarar sig i en självbevattnande kruka. Som vi tidigare nämnt i vår artikel handlar det dels om hur stor mängd vatten krukan klarar men även vad det är för typ av växt som placeras i den.

Inomhus eller utomhus

Många av dagens självbevattnande krukor går att använda både utomhus och inomhus. Det gör att du kan ha en fin uteplats även under de varmaste sommarmånaderna trots att du inte är hemma varje dag och vattnar. Det är också lätt att man under semestern glömmer av att vattna då och då, vilket inte är så konstigt när man semester.

För varje specifik kruka finns det ofta rekommendationer för om denna går att placera inne, ute eller går att använda till både och. De flesta ytterkrukor mår dock bäst av att förvaras inomhus under de kallaste månaderna av snö. Så alltså även de självbevattnande krukorna. Har du ett uterum eller förråd kan dina självbevattnande krukor exempelvis förvaras där när de inte används.

Hitta bäst i test självvattnande krukor hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test självvattnande krukor hos oss på Testjakt.se!

Prisnivå

En självbevattnande är som vi tog upp tidigare något dyrare prismässigt än en vanlig kruka. Priserna varierar beroende på design och märke, precis som alla krukor gör. Kring 250 kronor och uppåt får man räkna med att betala för en självbevattnande kruka i modell mindre. Ett snittpris för en “normalstor” självvattnande kruka är kring 500-1000kr vilket är en del pengar.

Man bör betänka alla fördelar som kommer med denna fiffiga uppfinning, vilket gör att det helt klart känns värt att lägga en del pengar på en kruka som vattnar sig själv. Dessutom är det ju den perfekta gåvan till personen som har precis allt.

Självvattnande kruka – Sammanfattning

Vi på Testjakt hoppas att du som konsument känner att du fått en klarare bild av hur självvattnande krukor fungerar och fått tips på vad som kan vara värt att tänka på när man ska köpa en sådan.

Det finns även självvattnande blomlådor för dig som bor i lägenhet eller har en balkong på andra våningen i ditt hus. En självvattnande kruka till växter ska inte blandas ihop med bevattningssnören som är något annat. Ett bevattningssnöre ett snöre som du placerar ner i jorden på din kruka och sedan placerar du en mugg med vatten brevid som snöret kan suga vatten av. Detta är lite mer komplicerat än en självvattnande kruka då du dels måste gräva ner/trycka ner snöret minst 4 cm i jorden, blötlägga snörena över natten innan användning och sedan placera ut flaskor brevid alla växter du vill ska vattnas av sig själv. Det kräver en del jobb och rent utseendemässigt är det inte så kul att ha flaskor eller muggar stående bredvid alla krukor. De självvattnande krukorna har den stora fördelen att det inte syns utifrån att den sköta sin bevattning själv.

Vi rekommenderar verkligen självvattnande krukor till alla som älskar växter och blommor. Det är en otroligt smidig uppfinning och gör det enklare även för dig som inte begåvats med gröna fingrar att ha fina, välmående växter i ditt hem och trädgård.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/05/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test