Bästa Setting Spray För Hållbar Makeup (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka setting spray’s som är bäst i test enligt vår testpanel!

En setting spray är ett måste för dig som vill skapa en hållbar makeup som sitter på plats hela dagen! Slipp linjer, kakighet, glansig t-zon och låt istället din makeup sitta som berget hela dagen. Dessutom blendar en setting spray samman dina makeup-produkter och ger ett sömlöst och naturligt resultat. Låter det som hokus pokus? Kan det verkligen fungera? JA, är det enkla svaret. En setting spray är magi för ditt smink och ett måste i varje sminknecessär!

En setting spray kan användas både innan du applicerar din makeup, som mellansteg och även som avslutning för att fixera. Fixing spray, primer spray och setting spray är olika namn som ofta används men som i de flesta fall refererar till samma typ av produkt.

När du väljer setting spray bör du i första hand kika efter om produkten avser att ge glow och en hint av glitter, eller om den mattar ner och gör att din makeup och hy inte upplevs glansig. Här bör du utgå dels från vad du har för hudtyp, men även vad du upplever att din makeup behöver och vilka “problem” du vanligen har.

I vår jämförelse har vi valt ut de bästa produkterna ur segmentet setting sprays. Vi har valt att jämföra fem olika bästsäljande produkter och jämfört recensioner, vilka som presterar bäst i tester och vilka som rekommenderas av professionella makeupartister. Vi har dessutom själva erfarenhet av flera av produkterna i testet.

1. Vinnare och bäst i test setting spray från MAC Cosmetics Prep + Prime Fix +

Fördelar

 • Fungerar som primer spray och setting spray
 • Ger din makeup en betydligt bättre hållbarhet
 • Du slipper köpa primer då detta är en 2 i 1 produkt
 • Har ingen avtagbar kork utan en smidig skruvfunktion

Nackdelar

 • Du behöver köpa en ny produkt efter nån månad om du använder den dagligen

Specifikationer

Mer om MAC Cosmetics Prep + Prime Fix +

Prep + Prime Fix+ Original från MAC Cosmetics är en ansiktsspray och primer som både återfuktar huden och fixerar din makeup. Det är en populär produkt bland professionella makeupartister och den har vunnit många utmärkelser, den sess ofta som testvinnare i jämförelser mellan olika setting sprayer. Mac setting spray är full av vitaminer och mineraler och innehåller naturliga ingredienser såsom gurka, grönt te och kamomill som håller huden fräsch och återfuktad.

Prep + Prime Fix+ Original har flera användningsområden och kan användas innan du applicerar makeup för att återfukta huden. Den kan också användas för att fräscha upp makeupen och återfukta huden eller enbart som avslutning när du är färdig med din makeup. Sistnämnda är den “klassiska” användingen för en setting spray. Den kommer då att hjälpa rouge, foundation, puder och andra typer av formula att blanda sig samman bättre och mer naturligt. Detta gör att du slipper kanter och din makeup får ett sömlöst resultat.. Produkten är dermatologiskt och oftalmologiskt testad, dvs testad även av ögonläkare. Den passar bra för olika hudtyper och fixerar din makeup i upp till 12 timmar. Kombinera den gärna med Mac’s löspuder för en fantastisk hållbarhet!

Sammanfattningsvis är Prep + Prime Fix+ Original en mångsidig ansiktsspray och primer som hjälper till att fräscha upp och återfukta din hud samtidigt som den fixerar din makeup för ett hållbart resultat. Vi skulle starkt vilja rekommendera denna produkt då både vi på Testjakt och användare via recensioner hävdar att den ger fantastiska resultat och ger en betydligt bättre hållbarhet och finish på din makeup.

2. På andra plats kommer setting spray från Urban Decay All Nighter

Fördelar

 • Sminket smälter samman och du slipper kanter,skarpa linjer och fläckig make
 • Din makeup sitter som berget
 • Perfekt mist som ger en jämn dusch över ansiktet
 • Minimerar dina touch-ups under dagen
 • Sminket sitter på plats HELA dagen!

Nackdelar

 • Lite högt pris
 • Fanns användare som tyckte att deras redan acne-benägna hud blev sämre

Specifikationer

Mer om Urban Decay All Nighter

Urban Decay All Nighter Makeup Setting Spray är en produkt som hjälper till att fixera din makeup och hålla den på plats i upp till 16 timmar, utan att den flyter ut eller lägger sig i fina linjer.

En av de viktigaste ingredienserna i All Nighter är Temperature Control Technology, som hjälper till att hålla din makeup på plats även under såväl varma som fuktiga förhållanden. En annan fördel med All Nighter Makeup Setting Spray är att formulan är 100% vegansk och utan ingredienser eller biprodukter av animaliskt ursprung, en cruelty-free produkt.

Sammanfattningsvis är Urban Decay All Nighter Makeup Setting Spray en ikonisk produkt inom segmentet och en produkt som samtliga makeup-intresserade bör testa någon gång! Den har en ikon-status som är välförtjänt, detta är verkligen en setting spray som håller vad den lovar, och det ett grymt bra resultat och en helt galen hållbarhet! Användare vittnar om att de sovit med sin makeup och trots detta vaknat med fantastisk makeup.

Du kan lugnt möta dagen oavsett utmaningar i form av svett, regn, blåst och torr luft, makeupen håller sig perfekt! Det är svårt att hitta missnöjda användare, de flesta hävdar att detta är en ENDA settingspray som levererar resultat som är 100% pålitligt. Enda nackdelen är det höga priset som blir till en del pengar om du använder den kontinuerligt. Samtidigt är både vi och personer som testat produkten överens om att det är värt att lägga ner extra pengar på något som fixerar din makeup.

3. På tredjeplats kommer setting spray från NYX PROFESSIONAL MAKEUP Make Up Setting Spray Matte

Fördelar

 • Perfekt för dig som vill ha en matt look eller snabbt blir oljig
 • Bra pris
 • Mindre flaska vilket gör den enkel att ta med i handväskan
 • NYX har olika setting sprays, denna är för ett matt resultat men det finns även dewy setting spray

Nackdelar

 • Inte för dig som vill ha glow

Specifikationer

Mer om NYX PROFESSIONAL MAKEUP Make Up Setting Spray Matte

Budgetvinnaren av setting sprayer på marknaden är från NYX PROFESSIONAL. Denna setting spray ger ett matt resultat och håller din makeup oljefri och glansfri under hela dagen eller natten. Produkten finns även i ett annat utförande som kallas “dewy”, denna variant funkar bättre för dig som vill ha glow och vill återfukta huden under dagen.

En setting spray bör appliceras med jämna spray cirka 15 centimeter från ansiktet. Applicera över hela ansiktet när du blundar. NYX PROFESSIONAL MAKEUP Make Up Setting Spray Matte håller verkligen din makeup på plats betydligt bättre jämfört med när du inte använder en setting spray. Många användare upplever att det låga priset sett till dess goda resultat gör denna setting spray till en vinnare och stor favorit hos många.

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer setting spray från HICKAP Preppy Prime Setting Spray Matte Finish

Fördelar

 • Innehåller 100% vegansk grön kaviar som utvinns från alger
 • Primer och setting spray i ett
 • Bra pris
 • Minskar synlighet av porer

Nackdelar

 • Innehåller alkohol och parfym
 • Är du torr bör du komplettera med ytterligare primer

Specifikationer

Mer om HICKAP Preppy Prime Setting Spray Matte Finish

Setting spray från HICKAP är en vegansk setting spray och primer, en 2 i 1 produkt som är lämplig för alla hudtyper och dermatologiskt testad. Den ger en matt finish och minskar synligheten av porer, samtidigt som den återfuktar huden och hjälper till att fixera makeupen. Flertalet användare uppger att de upplever den som något uttorkande. Allra bäst resultat får du med normal till oljig hy!

Sprayen är utformad för att hålla makeupen på plats under alla väderförhållanden och förhindra att huden blir glansig eller sminket flyter ut. En av de unika ingredienserna i sprayen är 100% vegansk grön kaviar som utvinns från alger. Denna kaviar är rik på A och C-vitamin, vilket ger den både skyddande, lugnande och antioxidativa egenskaper. Den innehåller även glykofilm, ett ämne som fungerar som ett föroreningsskydd. Detta hjälper till att skydda huden från skadliga föroreningar och UV-ljus genom att fungera som en barriär mellan huden och yttre miljöfaktorer.

Sammanfattningsvis skulle vi rekommendera denna produkt då priset är överkomligt och majoriteten av användare har enbart positiva recensioner. Nackdelarna är att den passar sämre för dig med torr hud då den inte känns återfuktande och då den även innehåller alkohol vilket torkar ut huden något. Dessutom säljer den snabbt slut när den kommer in på lager!

5. På en femteplats kommer Anastasia Beverly Hills Dewy Set Setting Spray

Fördelar

 • God doft av kokos och vanilj
 • Ger dig en dewy look med härligt glow
 • Du slipper torr och pudrig makeup
 • Passar dig med torr hy perfekt!
 • Kan användas både innan makeup och som sist steg för att “sätta” din makeup
 • Innehåller ingen alkohol

Nackdelar

 • Inte för dig som vill ha ett matt resultat
 • Vissa användare upplever att de ser svettiga ut efter några timmar, detta kan också bero på vad du använder för övrig makeup

Specifikationer

Mer om Anastasia Beverly Hills Dewy Set Setting Spray

Det erkända sminkmärket Anastasia Beverly Hills har en setting spray som placerat sig i vårt test. Deras “Dewy Set Setting Spray” är en produkt som används för att fixera och ge en glowig finish åt din makeup. Denna spray har en härlig doft av kokos och vanilj som passar de flesta. Du kan använda produkten både innan du applicerar din makeup, som en primer (alternativt efter din vanliga primer men före foundation), men också för att fixera din makeup. Sömlöst blandar den samman de olika produkterna som du använder i din makeup-rutin. Den kakiga looken som lätt uppstår vid användning av foundation och löspuder är som bortblåst vid användning av Anastasia dewy setting spray. Istället får sminket och ansiktet en frisk och naturlig lyster.

Detta är en idealisk produkt för personer med torr hud eller för de som vill uppnå en “dewy glow” eller som lätt blir torra vid användning av matte setting spray. Du kan använda denna mjuka spray med eller utan smink för att ge din hud en hälsosam och fräsch look.

Köpguide – Varför ska jag använda en setting spray?

För dig som inte tidigare använt dig av setting spray i din makeup-rutin kan det vara svårt att tro på det magiska resultat och den påverkan en setting spray kan ha på ditt smink. Så fungerar verkligen setting spray? Svaret är ett rungande JA! Det känns högt osannolikt att någon makeupartist i världen skulle gör en makeup som inte avslutas med just en fixerande spray.

Det är inte enbart hållbarheten på din makeup som ökar, resultatet ser också mer naturlig ut då en setting spray blandar samman dina använda produkter och ger dig ett mer “sammansvetsat” och mer naturligt resultat. Det kan låta som påhitt, men du kommer aldrig kunna vara utan denna produkt när du inser vilken enorm skillnad den faktiskt gör. Vill du inga lägga några större summor så testa vår budgetvinnare från NYX Professionals, denna fixing spray finns i både dewy finish och matte finish. Ett tips är att spraya ett lager när du lagt din foundation, avsluta sedan även med ytterligare ett lager när du är helt färdig med din makeup.

När använder man en setting spray?

Du som sminkar dig dagligen kommer vilja använda din setting spray varje gång du sminkar dig. En setting spray används som avslutande produkt när du är helt färdig med din makeup. Du sprayar då en jämn dusch över hela ansiktet. Stäng ögonen och spraya på ett avstånd mellan 15-20 cm ifrån. Låt sedan torka innan du rör ditt ansikte.

Det finns olika typer av setting sprayer, flertalet kan användas även före du applicerar din makeup. Produkten blir då likt en primer, en bas som jämnar ut och återfuktar huden och gör den enklare att applicera övriga makeup på. Vår testvinnare från MAC Cosmetics Prep + Prime Fix +, är tillverkad just för att använda som “prepp” före makeup men även som fixerande spray och som avslut på din makeup. Detta är verkligen en helt otrolig produkt med idel nöjda användare. Då den jobbar med dubbla egenskaper spar du in plats i necessären då du kan skippa primern.

Hitta bäst i test setting spray hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test setting spray hos oss på Testjakt.se!

Setting spray kan ge glow eller ett matt resultat

Har du torr hy och ofta upplever att ditt smink stramar eller inte tas upp av huden kan det bero på att du behöver mer fukt och hudvårdande ingredienser. Om du använder en dewy finish på din setting spray får du en härlig och fräsch känsla med fin lyster samtidigt som du återfuktar huden! Kika gärna närmare på Anastasia Beverly Hills Dewy Set Setting Spray som är alkoholfri, vegansk, cruelty free och fri från parabener. Just alkohol är något som på ett eller annat vis förekommer i de flesta makeupprodukter och även i mindre mängder kan de på en känslig hy vara uttorkande.

Pris

Det finns olika prisklasser på setting sprayer och ibland de produkter vi tagit med i vår jämförelse finns det både budgetvänliga och lite dyrare varianter. Även den billigaste setting spray i vårt test har goda recensioner och nöjda användare. Vi på Testjakt har själva testat 3 stycken av de ovan nämnde sprayerna, Urban Decays All Nighter, MAC Cosmetics Prep + Prime Fix + och NYX PROFESSIONAL MAKEUP Make Up Setting Spray Matte, dvs både testvinnare, budgetvinnaren och bästa premium-produkt. Samtliga tre varianter är OTROLIGT bra och väl värda sitt pris! I slutändan handlar ditt val om din budget och vad du är beredd att betala för en makeup-produkt.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Helena Månsson, auktoriserad hud & skönhetsterapeut , medlem i SHR.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 10/05/2023 •  14 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test