Bästa Schampona För Ditt Hår (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka schampo som är bäst i test enligt vår testpanel!

Schampo är en produkt som är till för att främst rengöra ditt hår från fett och smuts. Men ett bra schampo kan idag göra så mycket mer! Det kan göra skillnad för hur ditt hår mår efter färgbehandlingar och andra kemiska behandlingar och även se till att det behåller sin naturliga styrka, glans och livfullhet.

Idag finns flera schampo med verksamma ingredienser som skyddar mot solens UV-strålar, fria radikaler och även fungerar som ett värmeskydd vid användning av stylingverktyg. Det finns mängder av olika typer av schampon som är anpassade efter din hårtyp. Fuktgivande, volymgivande, skadade/kemiskt behandlade hår, färgbehandlade hår osv.

Ett bra schampo bör användas 1-3 gånger i veckan eller vid behov. Du masserar upp ett lödder och sköljer, den första schamponeringen tvättar bort stylingprodukter och smuts. Andra gången du schamponerar så rengör du hårbotten och håret på djupet. Därefter följer en omgång av ditt balsam. Om du inte upplever att ditt hår blir riktigt rent eller om du får fett hår eller hårbotten snabbt kan det alltså bero på att du inte rengjort det på djupet.

Vinnare i vårt test blev schampot från svenskproducerade och veganska Maria Nila. Detta är ett av de absolut största och bästa märkena när det kommer till hårvård idag. Föga förvånande kniper Maria Nila förstaplatsen i vår jämförelse av de bästa schampoma på marknaden!

1. Vinnare och bäst i test blev schampot från Maria Nila True Soft

Fördelar

 • Håller håret rent länge
 • Vegansk och produceras i Sverige
 • Sulfat och parabenfritt

Nackdelar

 • Priset

Specifikationer

Mer om schampot från Maria Nila True Soft

Det var inte särskilt svårt alls att välja en vinnare i vårt test av de bästa schampona. Användarrecensionerna ljuger inte! Detta schampot är fantastiskt rätt igenom. Har du ett torrt hår som behöver vård och extra fukt? Får du lätt frissigt hår när det är blött utomhus? Då kan det vara så att du skulle kunna göra ditt hår en enorm tjänst om du bytade till Maria Nilas True soft schampo. Som vi nämnde tidigare passar True soft-serien dig med torrt hår då den är packad med arganolja, antioxidanter och fettsyror. Dessa ingredienser gör att fukt och glans bevaras i ditt hår och gör även håret mindre statiskt.

Schampot innehåller Maria Nilas “Colour Guard Complex” som skyddar ditt hår mot solens UV-strålar och fria radikaler i luften. Doften är diskret men underbar, en blandning av jasmin, liljor och ros. Det kostar en slant men som dom säger, “håret är kronan du aldrig tar av dig”. Schampot finns i både 350 ml och som pumpflaska på 1000 ml.

2. På andra plats kommer schampot från Joico K-pak Reconstructing Shampoo

Fördelar

 • Räddaren för kemiskt behandlat hår
 • Ger glans
 • Håret känns rent och fräscht länge

Nackdelar

 • Funkar bättre tillsammans med balsam från samma serie

Specifikationer

Mer om schampot från Joico K-pak Reconstructing Shampoo

Joicos k-pak reconstructing schampo är magi för ett torrt och skadat hår. Har du länge använt blekning, gjort slingor eller andra typer av kemiska behandlingar? Då börjar det förmodligen sätta sin spår i ditt hår. Att anpassa sitt val av schampo efter sin hårtyp är det allra viktigaste när man väljer att införskaffa något nytt. Detta schampo från Joico passar sig som vi tidigare nämnt har skadat hår, kanske till följd av kemiska behandlingar, värmeverktyg, permanenter eller andra slitsamma och skadliga processer.

Vid kontinuerlig användning så börjar håret byggas upp igen och få en ny chans att börja växa och må bra. Med hjälp av keratin och guavafrukt repareras det skadade håret och efter bara några veckors användning märks stor skillnad. Glansen kommer tillbaka, håret känns mjukt och lent och elasticiteten ökar. Joico är märke som inte är lika känt i folkmun som vår vinnare. De två märkena ligger nära i pris men ändå är det fler som väljer Maria Nila. Vi på Testjakt vill verkligen pinga för Joico som märke, kvalitativa produkter och fantastiska resultat! För att få ut ultimata resultat när man har ett kemiskt behandlat och skadat hår så rekommenderas hela serien, alltså även balsam från Joicos “reconstructing”.

3. På tredjeplats kommer schampot från Ida Warg Colour Protecting Shampoo

Fördelar

 • För dig med färgat hår
 • Värmeskydd
 • Fritt från parabaner och sulfater

Nackdelar

 • En del upplever att håret tyngs ner

Specifikationer

Mer om schampot från Ida Warg Colour Protecting Shampoo

Colour protecting schampo från Ida Warg är vårt enda färgbevarande schampo i vårt bäst i test. Välj detta om du har ett färgbehandlat hår och vill behålla och skydda din nya färg. Färgen håller sig fräsch och glansig längre och schampot innehåller även avokadoolja som har en mjukgörande effekt.

Du kan vinka adjö till ditt värmeskydd inför stylingen med locktång, plattång, värmeborste eller annan typ av värmeverktyg. Ida Wargs colour protecting schampo är utvecklat med ett inbyggt värmeskydd i produkten. Fantastiskt säger vi!

Att schampo är fritt från parabener och sulfater inser fler och fler konsumenter är viktigt idag. Parabener och sulfater har visat sig kunna ha flera negativa inverkningar på kroppen, en av de vanligaste är hormonella rubbningar/störningar, men studier har även visat att parabener kan vara allergi- och cancerframkallande. Därför tycker vi att det är positivt att samtliga av Ida Wargs hårprodukter är fria från just parabener och sulfater (faktiskt även silikoner). Det är även veganskt och cruelty-free.

4. På en fjärdeplats i vårt test kommer schampot från Olaplex Bond Maintenance Shampoo No.4

Fördelar

 • Funkar som en dunderkur mot torra hår
 • Otroligt dryg

Nackdelar

 • Kostar en rejäl slant

Specifikationer

Mer om schampot från Olaplex Bond Maintenance Shampoo No.4

Självklart ville vi ha med Olaplex fantastiska schampo i vårt test. Olaplex revolutionerande inom hårbranschen med sin unika sammansättning och egna molekyl. Molekylen sammanlänkar svavelbindningar i håret. Vilket gör att håret lättare kan hantera dagliga påfrestningar utan att ta skada. För håret utsätts ju trots allt för en hel del slitage, allt vi gör med håret i form av användning av värmeverktyg, kamma/borsta, håruppsättningar, vissa stylingprodukter med mera.

Tillsammans med Olaplex kompletta serie av hårvård så kan du förvänta dig att gå från ett torrt och livslöst hår till ett härligt välmående svall. Håret känns efter kontinuerlig användning både fylligare, mer glansigt och starkare. Schampot är dessutom oerhört drygt! Endast en väldigt liten mängd behövs för att tvätta håret rent. Dessutom innehåller det varken parabener eller sulfater, samt är vegansk. Det kostar en slant att köpa hela serien, men behöver ditt hår repareras så är detta en god investering.

5. På en femteplats kommer schampot från Ingredien- Soft Shampoo

Fördelar

 • Räddaren för dig med torrt hår
 • Doftar underbart
 • Håret hålls rent länge
 • Går att få både med och utan parfym

Nackdelar

 • Skulle möjligen vara att du aldrig kommer vilja byta schampo

Specifikationer

Mer om schampot från Ingredien – Soft Shampoo

I vårt jämförelse kommer även ett schampo från det danska företaget Ingredien, ett märke för professionella frisörer men också för den kräsna konsumenten. Ingredien har helt fantastiska produkter och är både Svanenmärkta, dvs bra både för dig och miljön. Ingrediens produkter är även certifierade av GRØN SALON, en benämning som innebär att produkterna inte innehåller ämnen som är miljöskadliga, hormonstörande eller allergiframkallande.

Vi kunde helt enkelt inte låta bli att ta med schampot från detta fantastiska märke! Ingrediens schampo vid namn “Soft Shampoo” passar dig med ett torrt hår men används med fördel även på lockiga hår som ofta behöver rejält med fukt för att inte bli risiga. Om du använder värmeverktyg ofta för att styla ditt hår, kommer det med tiden att bli torrt och förlora fukt. Risken om du inte börjar vårda håret och tillföra fukt och vård är att du kommer få klippa av väldigt mycket på längderna.

Ingredien shampoo innehåller flera bra ingredienser för både håret och hårbotten. En av dessa ingredienser är jojobaolja, som återfuktar både håret och hårbotten samtidigt som den mjukar upp hårstråna. Resultatet blir ett mjukt och mer hanterbart hår, vilket blir tydligare efter varje tvätt. Tillsammans med Ingredien soft conditioner har vi på Testjakt själva testat just Ingrediens produkter och resultatet var imponerande! Vi älskar att det går att välja mellan parfymerat eller parfymfritt på samma produkt!

Köpguide – Välj rätt schampo

Med ett bra schampo som har rätt egenskaper för ditt hår kan du reparera och återge glans till ditt skadade hår, även om du trodde att det var bortom räddning.

Om du har ett specifikt behov i form av färgbevarande eller återfuktande utöver att enbart rengöra håret, då är det viktigt att tänka på några saker innan du väljer ditt schampo. Vi har försökt samla de fem bästa schampona på marknaden. Passande för både torrt, normalt och färgbehandlat hår.

Användningsområde

Vad behöver du schampot till? Ska du exempelvis reparera ett torrt och skadat hår, då kan det vara bra att hitta ett både näringsrikt och återfuktande schampo.

Har håret börjat tappa glans och volym? Då bör du välja ett schampo som har egenskapen att återge volym och glans till livlöst hår. Matcha schampo med din hårtyp för bästa resultat! Är du osäker på vad ditt hår behöver så fråga din frisör vid nästa besök. Ett blonderat/ blekt hår behöver ofta fukt och reparerande schampo. Alla typer av blonderingar är tuffare typer av färgbehandlingar än att gå mörkare.

Hitta bäst i test schampo hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test schampo hos oss på Testjakt.se!

Kvalitet

När det kommer till att köpa schampo så är kvalitet väldigt viktigt, då vi ofta behöver schampot mer än till bara rengöring. Ett schampo av dålig kvalitet kan göra kvaliteten på ditt hår betydligt sämre. Riskerna med att inte vårda håret är att håret fortsätter att knäckas, kluvna toppar blir fler och tillslut får en rejäl bit klippas av och resterande är torrt och risigt. Inget att sträva efter! Med bra produkter behöver man aldrig hamna där. Ett kvalitativ schampo behöver du inte heller använda lika ofta för att hålla håret rent. Det räcker att tvätta håret 1-3 gånger per vecka.

När behöver du använda ett schampo?

Du bör använda ett schampoo 1-3 gånger per vecka eller vid behov. Tränar du ofta eller utför andra typer av aktiviteter eller yrken där du blir svettig eller smutsig kan det såklart behövas oftare än så. Att använda ett bra schampo gör att du kan rengöra håret och hårbotten på djupet. Ju oftare du tvättar håret desto mer ökar också din talgproduktion. Det blir helt enkelt en ond cirkel som innebär att ditt hår blir fett fortare. För hårets bästa så försök vänja det vid att åtminstone inte bli tvättat varje dag.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 08/06/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test