Bästa Routern Med Mesh-Stöd (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilken router med stöd för mesh som är bäst i test enligt vår testpanel!

Router med mesh-stöd är det självklara valet för en fastighet med flera våningar, annorlunda planlösningar eller bara större ytor. Tidigare var det svårt att få bra signal i hela huset, inte längre. I vårt bäst i test av router med mesh-stöd lyfter vi fram den bästa lösningen för ditt hem. Ett meshsystem skapar inte bara en förstärkning av signalen utan man kan definiera varje mesh-puck som små egna routers som ger dig ett pålitligt system.

Vi har testat och jämfört de tre bästa i olika prisklasser. Detta för att du ska ha de bästa förutsättningarna för en okomplicerad, snabb räckvidd hemma, oavsett rum! Läs mer i vårt bäst i test av routers med mesh-stöd där vi utsåg Asus Zenwifi AX XT8 till vinnare!

1. Vinnare och bäst i test blev mesh-routern Asus Zenwifi AX XT8

Fördelar

 • Bra räckvidd
 • Grym Prestanda
 • Snygg design

Nackdelar

 • Gränssnittet

Specifikationer

Mer om mesh-routern Asus ZenWifi AX XT8

I vårt test blev Asus Zenwifi AX XT8 vinnare. En snygg router med mesh-stöd, wifi 6 system och tri-band. Det är en mycket prisvärd modell som ger både bra räckvidd och hastighet. Tack vare dubbla 5 Ghz-band kan det ena användas som backhaul-band. En perfekt lösning för det enskilda hemmet eller den mindre verksamheten.

Den stödjer säkra anslutningar i form av  WPA, WPA2, WPA2-Enterprise samt WPA3-kryptering och kan dessutom dela ut upp till tre separata gästnätverk om så önskas. Med ett 512 MB arbetsminne sker allt i hög fart. 

Asus Zenwifi AX XT8 är byggd i aluminium och har bra ventilation som gör att hårdvaran ständigt kyls ner trots sin effekt och prestanda. Det är stort fokus på säkerhet och routern är försedd med AiProtection Pro vilket bidrar till kontinuerliga säkerhetsuppdateringar för att stänga ute obehöriga.

På andra plats och “Bästa värde för pengarna” kommer mesh-routern TP-link Deco M4 Mesh-system AC1200

Fördelar

 • Installation via app
 • Endast tre enheter
 • Högpresterande

Nackdelar

 • Endast för hemmabruk

Specifikationer

Mer om mesh-routern TP-LINK Deco M4 Mesh-system AC1200

Silvermedaljen och kategorin “Bästa värde för pengarna” går till TP-link Deco M4 Mesh-system AC1200. Det är ett enkelt system som fungerar bra för hemmabruk. Endast tre enheter ger ett stabilt nätverk i hela huset och gör den lämplig för det enskilda hushållet. Installationen går snabbt och genomförs med hjälp av en app som fungerar med både Android och iOS.

De tre enheterna täcker en yta upp till upp till 370 m² vilket motsvarar en större lägenhet eller villa. Finns det behov av att täcka en större yta går det att komplettera enheterna med upp till sju enheter till. Effekten blir inte sämre för att den kompletteras med fler enheter utan hastigheten och kvaliteten förblir densamma. 

Appen är lätt att komma igång med och använda då den är på svenska. Kryptering med WPA2 gör det till ett säkert att använda. Det finns funktioner som föräldrakontroll, ge gäster egen åtkomst och prioritera enheter.

På tredjeplats kommer mesh-routern TP-link Deco M9 Plus Mesh-system AC2200

Fördelar

 • Bra räckvidd
 • Hemautomation
 • Prisbelönt system

Nackdelar

 • Går ej att hänga på väggen

Specifikationer

Mer om mesh-routern TP-link Deco M9 Plus Mesh-system AC2200

Tredjeplatsen i vårt bäst i test går till TP-link Deco M9 Plus Mesh-system AC2200 som kommer i tre-pack. De är formade som små smidiga puckar som dessvärre inte går att hänga upp på väggen. I grundutförandet kommer den med tre enheter. Det finns dock möjlighet att bygga ut med upp till tio enheter vid behov. Även om router ligger i närheten av samma prissegment som vår testvinnare kan du ändå spara in upp emot ett tusen kronor. Läs vårt test noga för att matcha rätt router med mesh-stöd för just dina behov!

Aktivera föräldrakontroll, sköt all hantering smidigt via en app och få full kontroll över allt som händer i hemmet. Det går snabbt att ladda ner appen till mobiltelefonen och sedan följa de instruktioner som syns på skärmen.

Grundpaketet täcker upp till 600 m² i hemmet och skapar ett pålitligt trådlöst nätverk genom många enheter att ansluta sig till. Säkerheten är i fokus och anpassad för att hantera WPA2-kryptering.

Så väljer du den bästa routern med mesh-stöd

I ett hem, eller på företaget för den delen, finns idag vanligen ett trådlöst nätverk, ett wifi. Hur bra det trådlösa nätverket fungerar beror på många faktorer. Några kan vara:

Dessa faktorer tillsammans kan göra att nätverket upplevs som både långsamt och opålitligt. Det kanske bara är i vissa rum som det fungerar, anslutningen bryts lätt och det går inte att titta på film i hög upplösning.

Problemet åtgärdas av många med en extender som förlänger de befintliga signalera. Det kan göra att det bara bitvis fungerar bra och att det fortfarande inte finns nätverk i hela huset. Istället finns router med mesh som är ett mycket pålitligt system för att ge en stabil anslutning.

Stabilt nätverk med router med mesh-stöd

En router med mesh-stöd fungerar som små minisatelliter istället för att bara förlänga signalen. Det är flera små routrar som seriekopplas och fortsätter att fungera som egna routrar. Du som användare kommer inte märka av vilken router din enhet är ansluten till. Du kan dessutom utan problem röra dig runt i hela huset och fortsatt få lika stabil uppkoppling i samtliga rum, oavsett om fastigheten har en speciell design eller inte. 

Både för hemmet och verksamheten

Vinnaren i vårt bäst i test Asus Zenwifi AX XT8 är ett bra exempel på en mångsidig router med mesh-system som fungerar lika bra att använda i det egna hemmet som en verksamhet. Detta då det utan problem går att skapa olika gästanvändare som kan logga in med egen användare och lösenord, utan att behöva lämna ut det som övriga i familjen eller på företaget använder.

Det går att prioritera så gästernas nätverk prioriteras lägre än det som används för exempelvis företagets datorer. En tydlig prioriteringsordning säkerställer att det alltid finns nätverkskapacitet nog till det som är av vikt. Allt detta sköts smidigt via en app i telefonen och kan när som helst ändras efter behov.

Bygg din router med mesh-system efter eget behov

Fördelen med många router med mesh-system, samtliga av de som vi tagit upp i vårt bäst i test, är att de är anpassningsbar. I grundutförandet kommer de med ett par enheter som täcker en viss yta. Skulle fastigheten byggas ut eller ni flyttar och plötsligt har behov av att förstärka på ett ännu större område går det att lägga till ett visst antal enheter. 

Hur många enheter det totalt går att seriekoppla med varje router med mesh-system är väldigt individuellt. Du rekommenderas därför alltid att specifikt läsa det närmare om du vet att det sannolikt kommer att ske förändringar och möjligheten måste finnas att anpassa systemet efter nya förutsättningar jämfört med de som ni för tillfället har.

Bäst i test routers med mesh-stöd hittar du hos oss på Testjakt.se
Bäst i test routers med mesh-stöd hittar du hos oss på Testjakt.se

Prisnivå

Priset spelar ofta en stor roll när du ska inhandla en produkt. I flera test som har gjorts hällde de i varm vätska som sedan fick stå i en timme respektive 24 timmar. Skillnaden mellan budget och premium var endast ett par grader efter en timme, efter 24 timmar var resultatet väldigt annorlunda då premiumprodukterna hade varmare vätska med hela 12 grader.

Ska du använda termosen flera gånger under samma dag rekommenderar vi att du väljer en av de bättre modellerna med en bättre isoleringsförmåga. Ska du bara använda termosen i till exempel bilen på väg till och från jobbet räcker det med en budgetvariant. Varför slösa pengar i onödan på dyrare produkter som inte behövs för ändamålet.

Hur stor yta täcker en router med mesh-system?

Alla routrar med mesh-system täcker olika stor yta. Det finns en angiven yta på upp till hur stort område de kan täcka. Sedan beror allt på omgivningarna. Fastigheter som har väldigt tjocka stenväggar och är byggd på ett egendomligt sätt kommer ha mindre yta täckt än en villa med öppen planlösning.

Ett tips är att prova placera ut enheterna på lite olika sätt för att se var och hur de får den största effekten. Räcker det inte till ändå kan det vara så att behovet finns av att komplettera med en eller flera enheter till för önskad effekt.

Funktioner på en router

Varje router med mesh-system är unikt och har olika funktioner och egenskaper. Idag utgår de flesta från styrning via en app i mobiltelefonen. I appen går det att administrera, hantera, prioritera och ändra mycket. Eftersom nätverket är uppkopplat behöver inte mobiltelefonen befinna sig på samma ställe utan det går att hantera också på distans vid behov. Kanske för att begränsa användningen av internet för barnen eller lägga upp några nya gästkonton på företaget. Föräldrakontroll är en funktion som ingår på samtliga modeller i vår bäst i test. Blockera vissa webbsidor och styr på ett säkert sätt vad, när och hur barnen ska kunna använda nätverket.

Dyr eller billig?

Behöver en router med mesh-system vara dyr? Egentligen inte. Ett dyrare system bjuder generellt på bättre räckvidd och bjuda på fler funktioner. Utgångspunkten är egentligen det område som routern kommer att användas på. För en vanlig familj räcker en billigare variant oftast alldeles utmärkt bara den klarar av att täcka önskad yta. Dyrare varianter riktar sig allt mer till professionellt bruk för den som behöver ett stabilt nätverk för många på en riktigt stor yta.

Slutligen sammanfattande ord om router med mesh-system

Det finns inte en router som fungerar för alla behov. Du måste börja med att analysera vad det är du har behov av och utgå ifrån dessa. En router med mesh-system skapar ett stabilt och bra internet över en större yta med många smarta finesser på köpet. Istället för att bara förstärka signalen skapar den egna små satelliter och fortsätter skicka ut signaler som låter er fortsätta surfa och arbeta.

Hur fastigheten är byggd och utformad är avgörande för hur mycket yta den kommer klara av att täcka. Eftersom alla fastigheter är unika kan det ibland krävas att du testar dig fram för att hitta den bästa lösningen. Ibland räcker det med grundutbudet och ibland kan det krävas att de kompletteras med några enheter till.

En router med mesh-system fortsätter skicka ut ett nätverk som är stabilt och har en bra hastighet och du kan styra det hela enkelt via en app i telefonen. Prioritera upp vissa enheter om de har större behov av ett bra nätverk och skapa rätt förutsättningar för ditt hem eller företag!

Vanliga frågor routers med mesh-stöd

Router med mesh eller extender?

En extender förlänger bara signalen, en router med mesh skapar som flera mindre satelliter som fortsätter dela ett stabilt internet. Router med mesh ger bättre, starkare och jämnare täckning av wifi och är mer pålitligt.

Hur är säkerheten?

Säkerheten är alltid viktig och samtliga router med mesh stöd vi rekommenderar i vårt bäst i test håller en bra nivå av säkerhet. Både silvermedaljören TP-link Deco M4 Mesh-system AC1200 och bronsmedaljören TP-link Deco M9 Plus Mesh-system AC2200 fungerar bra för hemmabruk. Vinnaren Asus Zenwifi AX XT8 går också att använda i företag med sin säkerhet.

Hur mycket yta behöver enheten täcka?

Det är en fråga bara du kan svara på. Börja med att utgå från hur stor bostaden är. På stora ytor räcker inte en vanlig router till utan det krävs något mer. Din bostadsyta eller den yta där routern ska användas avgör hur mycket räckvidd som krävs.

Kan jag installera en router med mesh stöd själv?

Begreppet router med mesh stöd kan skrämma bort många, men var inte orolig. Det låter svårare än vad det faktiskt är. Samtliga i vårt bäst i test kommer med tydliga instruktioner och en app som gör det väldigt enkelt.

Vad behöver jag vid installation?

En av de enheter som följer med behöver vara direkt ansluten till nätverkssladden. Förutom det krävs en anslutning till eluttag. De övriga enheterna behöver endast ett eluttag för att kunna skapa ett stabilt nätverk.

Hur många enheter kan koppla upp sig?

Idag styrs mycket via internet och enheter behöver koppla upp sig mot internet för att uppdatera sig, datum och tid. Varje router med mesh system klarar av olika antal enheter på en och samma gång, men för det vanliga hushållet är det sällan ett bekymmer.

Kan jag hänga upp enheten på väggen?

Många enheter är idag utformade för att också kunna vara ett inslag i inredningen, dock kanske det inte är något alla vill ställa fram. Några modeller går att hänga upp på väggen. Läs på varje enskild modell.

Finns appen på svenska?

Styr hushållens wifi via en app i telefonen. Inte alla appar är på svenska, men exempelvis vår silvermedaljör TP-link Deco M4 Mesh-system AC1200 har en mycket enkel app som är på svenska.

Skapa gästinloggning 

Ibland finns det ingen anledning till att dela ut det lösenord som används på nätverket. De router med mesh stöd vi valt ut i vårt bäst i test ger möjlighet att skapa tillfälliga gästanvändare – supersmidigt!

Många olika funktioner

Varje router med mesh system är unikt. Läs alltid igenom de funktioner som finns för att vara säker på att det du söker finns, oavsett om det är en föräldrafunktion eller möjlighet att prioritera vilka enheter som ska få ta med bandbredd.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 10/05/2023 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test