Bästa Rotationslasers För Hantverkare (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka rotationslaser för hantverkare som är bäst i test enligt vår testpanel!

Att äga en rotationslaser är en stor fördel för dig som vill kunna jämna ut en yta så att den blir helt plan. Extra viktig är rotationslasern för dig som jobbar med större byggprojekt, eller på större byggarbetsplatser.

En rotationslasers huvuduppgift är vanligen att göra mätningar för att kunna skapa plana och jämna ytor utomhus, men du kan även använda den inomhus för att få vertikala linjer vid exempelvis upphängning av tavlor, konsoller, hyllplan eller vid uppsättning av kakel, fogning eller rör. Inom samtliga användningsområden finns det en önskan om att vertikala linjer ska mötas eller plana ytor skapas. En rotationslaser används således vanligen även vid gjutning av betong, vid grävningar eller vid murning.

När man talar om rotationslasers finns det två olika typer, fallaser eller planlaser. En fallaser eller en 2-fallslaser har flera antal funktioner och kan göra dina mätningar mer avancerade då du kan ställa in valbart fall i X och Y-led manuellt.

Vinnaren efter jämförelser mellan olika rotationslasers i vårt bäst i test blev TOPCON RL-200 2S. Även Bosch rotationslaser och Leica rotationslaser placerade sig bra när vi genomsökt användarrecensioner, tester och andra jämförelser. Vi på Testjakt har genomsökt nätet för att hitta modellerna med bäst recensioner och flest nöjda hantverkare och andra användare.

1. Vinnare och bäst i test blev rotationslasern från TOPCON RL-200 2S

Fördelar

 • Rejäl och tålig tvåfallslaser
 • Klarar lutningar upp till 25%
 • Lång räckvidd, 1100 meter
 • Ingår fjärrkontroll
 • Toppmodell, den bästa rotationslasern!

Nackdelar

 • Dyrt inköp
 • Kräver förkunskaper för korrekt användning

Specifikationer

Mer om rotationslasern från TOPCON RL-200 2S

Vinnare och bäst i test av rotationslasers blev TOPCON RL-200 2S. Denna outstanding rotationslaser från kvalitetsmärke TOPCON är överlägsen vinnare i vår jämförelse av de bästa rotationslaserna på marknaden.

Modellen är en 2-fallslaser med möjlighet att manuellt justera lutningar i både X och Y-led, från -5% upp till +25% i Y-led. I köpet ingår en fullfunktions fjärrkontroll som gör att du enkelt på avstånd man manövrera samtliga funktioner på din rotationslaser.

En annan fördel med TOPCON RL-200 2S är dess robusta konstruktion som är vattentät och även tåler tuffa arbetsmiljöer. Sammanfattningsvis är TOPCON RL-200 2S en högkvalitativ och pålitlig rotationslaser som kommer att vara till stor hjälp för alla som behöver utföra precisionsmätningar.

2. På andra plats kommer rotationslasern från BOSCH GRL 400 H

Fördelar

 • Lång räckvidd upp till 400 meter
 • Bra batteritid på 80 timmar
 • Enkel användning även för personer med mindre erfarenhet
 • Robust konstruktion på modellen

Nackdelar

 • Tar tid att lära sig om du saknar erfarenhet
 • Kan vara överflödig för mindre byggprojekt

Specifikationer

Mer om rotationslasern från BOSCH GRL 400 H

BOSCH GRL 400 H är en högkvalitativ rotationslaser som är idealisk för användning vid byggarbetsplatser, inomhusprojekt och landskapsarkitektur. Lasern har en räckvidd på upp till 400 meter, vilket gör den till ett utmärkt val för större projekt.

En av de mest imponerande funktionerna hos BOSCH GRL 400 H är dess självnivelleringsfunktion, som garanterar korrekt nivellering även på ojämna ytor. Dessutom har lasern ett 360-graders rotationsområde, vilket ger en bred täckning av arbetsområdet.

BOSCH GRL 400 H är också enkel att använda, med en intuitiv kontrollpanel och en tydlig display. Dess robusta design garanterar också hållbarhet och tillförlitlighet i användningen.

Sammanfattningsvis är BOSCH GRL 400 H en högkvalitativ rotationslaser med utmärkt räckvidd och självnivelleringsfunktion som gör den idealisk för större projekt och användning inomhus och utomhus.

3. På tredjeplats kommer rotationslasern från LEICA Rugby 640

Fördelar

 • 800 meters räckvidd med mottagare
 • Batteritid på upp till 60 timmar
 • Hög noggrannhet på upp till ±1,5 mm på 30 meters avstånd

Nackdelar

 • Ingen fjärrkontroll, manuell justering

Specifikationer

Mer om rotationslasern från LEICA Rugby 640

LEICA Rugby 640 är en högkvalitativ och robust rotationslaser som är idealisk för användning i byggprojekt, markarbeten och andra industriella tillämpningar. Lasern är enkel att använda och har en imponerande noggrannhet på upp till ±1,5 mm på 30 meter.

En av de mest imponerande funktionerna på LEICA Rugby 640 är dess självnivellerande egenskaper som gör att lasern kan ställas in på nivå på bara några sekunder, vilket sparar tid och ökar produktiviteten på arbetsplatsen. Dessutom är lasern utrustad med en automatisk avstängningsfunktion som sparar batteritid och förlänger enhetens livslängd.

En annan fördel med LEICA Rugby 640 är dess robusta konstruktion som gör att den kan användas i tuffa miljöer och motstå vatten, damm och stötar. Detta gör det till ett pålitligt och hållbart verktyg för professionella användare.

Sammanfattningsvis är LEICA Rugby 640 en högkvalitativ rotationslaser som erbjuder imponerande noggrannhet och självnivellerande egenskaper, samtidigt som den är robust och hållbar. Det är ett utmärkt val för professionella användare som kräver högpresterande verktyg för sina byggprojekt eller markarbeten.

Rotationslaser test – Köpguide

Vi på Testjakt har genom att undersöka marknaden på populära rotationslasers kunnat ta fram denna lista över de bästa modellerna. Genom att analysera tester och användarrecensioner har vi begränsat urvalet för dig, det är sannerligen en djungel av modeller och prisklasser. När tiden är knapp är det svårt att veta var man ska börja läsa.

En rotationslaser är en av de mest använda verktygen inom bygg och anläggningsbranschen idag. Detta laserinstrument är utformat för att mäta höjdskillnader och skapa plana ytor genom att projicera en laserstråle runt en horisontell eller vertikal axel.

Den grundläggande funktionen hos en rotationslaser är att projicera en laserstråle runt en axel och rotera enheten för att skapa en 360 graders linje runt en yta. Denna linje används sedan som en referenspunkt för att mäta höjdskillnader och skapa plana ytor på en byggarbetsplats.

Hitta bäst i test rotationslaser hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test rotationslasers hos oss på Testjakt.se!

Välj självnivellerande eller manuell laser

Det finns två huvudtyper av rotationslasrar, manuella och självnivellerande. Manuella rotationslasrar kräver manuell justering av höjden för att uppnå en plan yta, medan självnivellerande rotationslasrar automatiskt justerar sin höjd för att bibehålla en plan yta. Självnivellerande rotationslasrar har blivit allt vanligare på grund av deras högre precision och minskade behov av manuell justering. Du får helt enkelt ett mer tillförlitligt resultat än med en manuell laser.

Ökar din effektivitet och minskar felmarginalerna

En annan fördel med rotationslasrar är att de sparar tid och minskar fel i arbetet, något som är positivt rent ekonomiskt. Genom att projicera en laserstråle runt en yta kan arbetet utföras snabbare och mer effektivt än genom manuell mätning och justering. Detta minskar också risken för fel och säkerställer en högre kvalitet på det färdiga arbetet.

Hur lång räckvidd på din rotationslaser

Det finns flera faktorer som bör beaktas vid val av en rotationslaser. En av de viktigaste faktorerna är räckvidden på enheten. Detta avgör hur långt bort enheten kan placeras från det område som ska mätas och påverkar också precisionen i mätningarna. Hur lång räckvidd som passar dig och din arbetsplats är individuellt.

Vill du spara tid kan du också använda dig av en modell som du kan styra via en medföljande fjärrkontroll. Andra faktorer som bör övervägas är noggrannhet, rotationshastighet och användarvänlighet. Har du ingen erfarenhet sedan tidigare av att använda en laser kan det vara en god ide att be någon bekant eller yrkesman om hjälp för att få en liten utbildning.

Stabil placering eller stativ

Ett störande moment vid användning av din rotationslaser kan vara deras känslighet för stötar och vibrationer. Eftersom enheten är mekanisk och kräver exakt justering kan till och med små stötar och vibrationer påverka precisionen i mätningarna. Därför är det viktigt att använda enheten med försiktighet och se till att den är ordentligt monterad på ett stabilt stativ eller annat stöd. En annan störande faktor kan vara starkt solljus eller annan typ av väder som gör det svårt att se lasern.

Vanliga frågor och svar om rotationslaser

Vad är skillnaden på en rotationslaser och en laseravståndsmätare?

En rotationslaser kan skapa ljus som roterar runt en axel, medan en vanlig laseravståndsmätare endast uppvisar en enda laserstråle som kan användas för att mäta avstånd och höjd. Rotationslasern passar bäst när du vill skapa en exakt nivå eller specifik lutning på en större yta.

Vad är en självnivellerande rotationslaser?

En självnivellerande rotationslaser justerar automatiskt lasern så att den är perfekt horisontell, även om den placeras på en ojämn yta eller om lasern inte ställs in exakt horisontellt. Detta gör det enklare, snabbare och mer exakt. Det blir helt enkelt en smidigare användning då du kan använda instrumentet direkt utan att behöva spendera tid på att manuellt justera din rotationslaser.

Vad är det maximala avståndet som en rotationslaser kan användas på

Det finns inget enkelt svar som kan ges på denna fråga utan att ta hänsyn till särskilda faktorer så som instrumentets egenskaper, miljöfaktorer under mätningen och eventuell ljusstyrka.

Hur noggrann är en rotationslaser?

Hur noggrann en rotationslaser är beror på dess kvalitet och specifikationer. (Du kan läsa egenskaper för våra tre rotationslasers i respektive produkts “specifikationer”).

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 23/08/2023 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test