Bästa Riskokarna För Dig Och Ditt kök (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka riskokare som är bäst i test enligt vår testpanel!

Perfekt ris varje gång, är det möjligt? Svaret är ja! Med en riskokare från vårt bäst i test behöver du aldrig mer oroa dig över varken överkokt eller hårt ris. Dina gäster kommer inte behöva artigt tacka för maten med halvfulla tallrikar på bordet. En riktigt bra riskokare kan komma att bli din bästa vän! Nu ska ska du få ta del av all information du behöver för att kunna välja rätt maskin för dig och din familj. Att koka ris i en riskokare är den perfekta lösningen på vardagens middagsbry. Dessutom är ris en basvara som är både billig, nyttig och god! Läs vidare och välj den som passar din budget och smak allra bäst!

1. Vinnare och bäst i test blev riskokaren från Tefal

Fördelar

 • Lätt att använda
 • Bra pris
 • Värmehållning

Nackdelar

 • Kan bli strul med sned skål

Specifikationer

Mer om riskokaren från riskokaren Tefal RK101115

Här har du den bästa riskokaren för gott ris om och om igen. Användarrecensioner avslöjar att Tefal Classic 2 är lätt att använda och alltid med perfekt resultat! Priset är bra och modellen har smarta funktioner som till exempel värmehållning.

Att koka ris i Tefal Classic går snabbt och resultatet blir perfekt! Var dock noga med att dosera i rätt mängd vatten i din riskokare. Det bör också nämnas att det är viktigt att du sätter i risskålen rätt. Om den sitter snett kan det leda till att värmen inte stängs av i tid. Detta var det enda vi fann att anmärka på gällande denna annars ultimata riskokare.

Den här riskokaren är liten men kapaciteten är tillräcklig även för en större familj. Även vid bjudningar med flertalet vänner räcker denna modell för gemene man. Den smarta designen på riskokaren gör det enkelt att få plats med maskinen även på en mindre diskbänk. Letar du dock efter den mest kompakta riskokaren är detta inte rätt modell för dig.

2. På andra plats kommer riskokaren Wilfa Riskokare 1.0L

Fördelar

 • Snabb och smidig
 • Bra pris
 • Non-stick beläggning

Nackdelar

 • Inget nämnvärt, möjligen liten för större familj

Specifikationer

Mer om riskokaren från Wilfa Riskokare 1.0L

Med Wilfa riskokare är det nu enkelt att koka ris på ett sätt som får smaklökarna att dansa av glädje. Denna magiska apparat tar bort allt knepigt och besvär vid tillagning av det perfekta riset!

Wilfas populära riskokare har en praktisk nonstick-belagd bunke, den löser risets klibbiga dilemma och garanterar att ingenting fastnar eller bränns vid botten. När tiden är inne och riset är färdigt, behåller riskokaren värmen för att se till att det serveras perfekt varmt.

Med en effekt på 400 W och en kapacitet på 1 liter levererar denna riskokare imponerande prestanda. Goda användarrecensioner prisar dess enkla användning och pålitliga resultat. Wilfa riskokare har verkligen gjort riskokandet till en otroligt njutbar och problemfri upplevelse.

3. På en tredjeplats kom riskokaren från OBH Nordica Inox 6322

Fördelar

 • Billig
 • God funktion
 • Liten och behändig

Nackdelar

 • Kapaciteten (Liten)

Specifikationer

Mer om riskokaren från OBH Nordica Inox 6322

För dig som vill ha en billig riskokare som fungerar väl är OBH Nordica Inox 6322 ett mycket bra val! Det här är en modell som hjälper dig att koka det perfekta riset på nolltid. Något som imponerar på oss när vi ser på tester av denna riskokare är just hållbarheten. För en sådan liten peng får du en riskokare som du kan ha nytta av i över ett årtionde!

Använder du denna riskokare på rätt sätt kan den absolut koras som bästa riskokare till minimalt pris. Locket av glas är ett plus eftersom det låter dig se vad som händer där inuti. Du bör förstås notera att det här är en riskokare med liten kapacitet.

Det blir 10 små portioner eller 9 normalstora. Det kan förstås vara ett plus för den lilla familjen eller för dig som bara behöver koka ris till dig själv och någon vän eller två då och då.

Så väljer du den bästa riskokaren

Det är en konst att koka ris och vissa skulle aldrig drömma om att låta en maskin göra det ärofyllda jobbet. Nu kan livet förstås se ut på ett sätt som gör att du inte hinner med att stå och ge riset i en vanlig gryta din kärlek. Du behöver den bästa riskokaren för att få det bästa riset utan att vaka över det.

Innan du köper en riskokare bör du betänka följande punkter.

Bäst i test riskokare hittar du hos oss på Testjakt.se
Bäst i test riskokare hittar du hos oss på Testjakt.se

Hur mycket ris behöver du?

Det finns riskokare med liten kapacitet och tvärtom. För en familj kan en riskokare som klarar minst 10 portioner på en gång rekommenderas. För mindre hushåll med en eller två personer kan det fungera bra med en mindre modell.

Betänk hur många portioner du normalt sett behöver och välj din riskokare utefter detta mått.

Vill du ha mer än ris i kokaren?

Numera kan du välja en kokare som också kan laga soppa och pasta. Dessutom bör den bästa riskokaren kunna användas för råris med samma fina resultat som med vitt ris. Ta en titt på hur du kan använda en riskokare för olika typer av maträtter.

Med en bra riskokare kan du koka:

Teknik som förenklar processen

Du ska också vara medveten om att den bästa riskokaren har teknik som förenklar processen. Den kommer att slå över till värmehållning då riset är redo. Den kan också ha timer-funktion och det som kallas för Delay Start och som innebär att du kan ställa in när tillagningen ska gå igång.

Varningslampor är bra och dessutom kan du få lite olika effekter som ång-funktion för att utveckla ditt ris-lagande. Läs alltid lite mer om tekniken för att se hur du kan använda dig av kokaren på ett smidigt sätt när vardagen inte ger dig tid till att laga de maträtter du längtar efter.

Med tanke på rengöring

Vi måste också ta upp rengöring som en punkt för dig som vill välja den bästa riskokaren. Normalt sett kommer du att få en gryta som har non-stick yta. Det betyder att det är lätt att göra rent även om du handdiskar.

Det är vanligt med riskokare som du kan diska i maskinen. Det är bara att ta loss själva grytan och ställa in i diskmaskinen. Vissa delar kanske måste handdiskas. Det bör du vara medveten om så att du inte av misstag maskindiskar sådant som kan förstöras på detta vis.

Ta reda på hur enkelt eller svårt det är att hålla din riskokare ren. Kom ihåg att det brukar vara lättare att rengöra om du använder din riskokare på rätt sätt. Följ instruktionerna som kommer med kokaren!

Viktigt att tänka på

Om du kastar ris och vatten i din riskokare och sedan får ris som du inte tycker blev så bra är det inte nödvändigtvis på grund av själva kokaren. Det är sant att det går mycket snabbare att koka ris med maskin men det betyder inte att du kan hoppa över förberedelser.

Missa inte att du alltid ska tvätta riset ordentligt innan du kokar det. Då får du bort smuts och eventuella gifter som kan finnas på riset. Dessutom förbereds det för att tillagas på ett bättre sätt. Stärkelse som kan fungera som klibbmedel försvinner och du kommer närmre det perfekta riset.

Skölj ordentligt och måtta sedan upp rätt mängd vatten. Notera att olika rissorter kräver olika mycket vatten och olika tillagningstid. Öva med mindre mängd tills du känner dig varm i kläderna och vet att du kan få till det perfekta riset med några knapptryck!

Frågor och svar om skärmaskiner

Hur använder jag en riskokare?

Du måttar upp ris (som du sköljer) och vatten. Sedan följer du instruktionerna för hur riskokaren ska användas. Se till att du sätter i grytan på rätt sätt och att du använder dig av timer då det behövs. Missa inte att du kan addera kryddor och andra ingredienser direkt i din riskokare.

Vilket ris kan jag koka i riskokare?

Alla sorters ris fungerar att tillagas i riskokare. Dessutom finns det modeller som du kan använda för att laga andra korn och gryner såväl som pastablandningar

Hur lång tid tar det att koka ris i riskokare?

Det beror på den sort av ris som du kokar. Det kan vara allt från 8 minuter till en halvtimme, kanske mer. Det viktigaste är att riskokaren hjälper dig att hålla ordning på tiden. En bra riskokare slår automatiskt över på värme så att du slipper bränt ris om du glömmer bort det.

Hur bra är riskokare?

De kan vara jättebra och mindre bra. Se på riskokare test och välj modellerna som fungerar väl och som ger dig funktionerna du har behov av. Då lär du uppleva att din riskokare är väldigt bra och ett redskap som du gärna använder ofta.

Kan jag koka risgrynsgröt i riskokaren?

Ja, det går bra. Börja med att koka upp riset med vatten och häll på mjölken för värmehållning upp till 30 minuter. Rör om då och då.

Vilken riskokare ska en nybörjare välja?

Den bästa riskokaren! Det spelar ingen roll om du är nybörjare på ris. Fokusera på hur många portioner du vill få ut och fundera på om du vill kunna laga mer än ris med kokaren. Välj sedan den som är bäst i test och som har ett pris som du tycker är rimligt.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 17/01/2024 •  10 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test