Bästa Regelsökarna För Proffs Och Hobby (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka regelsökare som är bäst i test enligt vår testpanel!

I den här artikeln kommer vi att redovisa resultatet av utförda tester, intervjuer av hantverkare och flertalet användarrecensioner. Allt för att finna marknadens bästa regelsökare!

En regelsökare är ett mycket användbart och uppskattat verktyg som många proffs och hemmasnickare inte kan jobba utan. Med en bra regelsökare kan du enkelt och smidigt hitta stålreglar, träreglar och med flertalet modeller kan du även lokalisera elledningar. Att borra utan att ha koll på vad som finns på andra sidan väggen kan bli en mycket kostsam och oturlig historia. Råkar du träffa en elledning, vattenledning eller kanske ett armeringsjärn kan det bli både kostsamt och problematiskt.

Vi på Testjakt har försökt skapa ett så bra urval som möjligt för att du som konsument ska få möjlighet att införskaffa ett verktyg som passar dina behov. I vårt bäst i test av regelsökare hittar du både en testvinnare, en “bästa värde för pengarna” och en “premium”-produkt. Flera av dessa är multifunktionella regelsökare. Välkommen att läsa och ta del av vårt fullständiga test här nedan.

1. Vinnare och bäst i test blev regelsökaren från Luxorparts Pro

Fördelar

  • Räckvidd på 100mm
  • Finner järnhaltiga material och träbalkar
  • Enkel användning
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Inget nämnvärt

Specifikationer

Mer om regelsökaren från Luxorparts Pro

Denna regelsökare, även kallad multidetektor, kommer på plats ett i vårt test. Regelsökare “Pro” är tillverkad utav Luxorparts och har ett bra pris, under 500 kronor. Att just Luxorparts detektor vann testet beror på flera faktorer så som pris och multifunktionalitet. Denna regeldetektor kan nämligen hitta järnhaltiga metaller, träreglar, strömförande kopparledningar och även icke-järnhaltiga metaller, så som just koppar. Regeldetektor Pro har en enkel och tydlig display som talar om för dig om föremålet finns till höger, vänster eller precis under detektorn. Den kan även visa avståndet i centimeter till det upptäckta föremålet.

Tack vare den tydliga displayen är det enkelt att planera ditt nästa steg i ditt projekt. En annan sak som gjorde att Luxorparts regeldetektor vann vårt regeldetektor test är dess tre mätlägen. På displayen kan du ställa in AC-detektion, exakt eller djup mätning av främmande föremål samt metalldetektion av föremål så som kopparrör, kablar och stålstänger. Detektorns mätdjup varierar beroende på vilket material den ska finna. För strömförande kopparledningar gäller 40 mm, för träföremål gäller 20 mm för de noggranna läget och 38 mm för djupdetektionsläget. För icke-järnhaltiga metaller och järnhaltiga metaller gäller ett djup på 80 respektive 100 mm.

Denna regelsökare visar med hjälp utav tydliga ikoner på displayen både batteristatus och aktuellt mätläge. Displayen lyser vilket gör att du kan se sökresultaten även i utrymmen där ljusförhållandena är dåliga. Sökaren är ej uppladdningsbar utan drivs istället med ett 9V batteri, Batteri ingår ej i köpet. Uppskattad batteritid är cirka sex timmar. Regeldetektorns mått är 147 x 68 x 27 mm och den finns i färgen grått.

2. På andra plats kommer regelsökaren från Bosch GMS 120

Fördelar

  • Tre olika mätlägen
  • Lång räckvidd

Nackdelar

  • Liten men bra display

Specifikationer

Mer om regelsökaren från Bosch GMS 120

På andra plats i vårt test av dom bästa regelsökarna kommer Bosch med sin GMS 120. Detta är testets mellanbudget-variant då den kostar strax över tusenlappen. Bosch GMS 120 har flera olika inställningslägen och funktioner som gör ditt arbete snabbt och enkelt. Exempel på detta är belysning med LED-lampor som visar markeringen på ytan du scannar av. Den enda nackdelen är att displayen är liten, dock funktionell! Blå Bosch levererar alltid hög prestanda och kvalitet och denna regelsökare är inget undantag. Det är lekande lätt att avgöra vart reglerna, elledningar och andra föremål befinner sig.

GMS 120 kan hitta både järnhaltiga och järnfria metaller, elledningar och trä. Detektorn kan finna stål på djup upp till 120 mm. Denna regeldetektor är utrustad med en automatkalibrering som minskar risken för användarfel. Detektorn är lätt att läsa av då displayen har belysning och det finns även en trefärgad LED-markeringsring som visar vart föremålet befinner sig. Regeldetektorn har tre mätlägen: ett gipsläge, ett läge för spänningssatta kablar och ett läge för metall. Detektorn är IP54-klassad.

3. På tredjeplats kommer regelsökaren från Bosch Wallscanner D-tect 120

Fördelar

  • 120 mm räckvidd
  • Uppladdningsbar och batteridriven

Nackdelar

  • Dyrast i vårt test

Specifikationer

Mer om regelsökaren från Bosch Wallscanner D-tect 120

Bosch Wallscanner D-tect 120 är en regelsökare med flera avancerade funktioner, den har utformats för att vara så precis i sina mätningar som bara möjligt. Detta har Bosch lyckats mycket bra med! Detta är också den regelsökare som är dyrast i vårt test, prestandamässigt också den mest avancerade. Priset ligger på lite över 3 000 kronor. Priset speglar dock sökarens funktionalitet och användarvänlighet. Du kan exempelvis välja mellan att använda AA-batterier eller att ladda den med 12V Li-batterier. Välj det du själv önskar, eller det som du har hemma för stunden! Laddare och litiumjonbatteri ingår.

Denna regelsökare använder spotmätning istället för metodmätning för att kunna lokalisera föremål mer precist. Den ger även ifrån sig ljud- och ljussignaler när den har lokaliserat ett föremål i väggen. Den har dessutom tre enkla funktionsknappar som passar vid mätning av olika material. Bosch Wallscanner D-tect 120 även en funktion som kallas för “Center Finder” en optisk riktningsindikering för exakt lokalisering av objektcentersom. Regelsökarens utformning och design är väl anpassad till den mänskliga handen, och du får därför ett bra grepp om verktyget.

Regelsökare test: Detta bör du tänka på vid inköp

Alla regelsökare och regeldetektorer i detta test att fått goda betyg både från oss och tidigare kunder. Vilken utav dessa regelsökare som är bäst just för dig kan däremot bara du avgöra själv. Vilken regeldetektor som är bäst i ditt fall beror på faktorer som vad du ska använda den till, i vilken miljö den ska användas och vilken prisklass som du vill leta produkter inom.

Du bör dock titta efter vilka mätlägen regeldetektorn har – kommer du att behöva använda den för att hitta kopparrör? Då bör du välja en detektor som har ett mätläge även för järnfria metaller. Vill du slippa att ladda detektor mellan gångerna som du använder den? Välj då en som är uppladdningsbar. Ser du dåligt och behöver en ljudfunktion för bästa användarupplevelse? Leta då efter en detektor som både har display och ljudeffekter.

Hitta bäst i test regelsökare hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test regelsökare hos oss på Testjakt.se!

Mätlägen

Mätlägen är olika inställningar som gör att din regelsökare fungerar extra bra att söka efter ett visst material. Regelsökare med flera mätlägen kan därför vara mer precisa i sina angivelser då du kan ställa in dem att söka efter metallföremål eller gipsföremål. De olika mätlägena har ofta olika räckvidd – det kan vara bra att kontrollera detta innan du gör ett köp. Dina behov avgör hur många mätlägen som din mätare behöver ha.

Mätlägena gör att din regeldetektor visar mer precisa måttangivelser. Vissa detektorer kan även visa vart ett föremål befinner sig, i förhållande till regeldetektorn. Att din mätare visar så precist som möjligt är viktigt då du ju inte vill riskera att borra i några ledningar eller i metall. Exakt hur din mätares mätlägen fungerar står att läsa om i bruksanvisningen. Det kan vara bra att läsa på om dessa innan användning.

Användarvänlighet

Användarvänlighet är viktigt när det gäller regelsökare. Användarvänligheten omfattar allt från regelsökarens storlek, knappar och symboler, bruksanvisning, display och ljus, ljudsignaler och batteritid. I vilka förhållanden som din regelsökare kan användas är också en viktig faktor för att din användarupplevelse ska bli så bra som möjligt. En fuktkänslig detektor passar ju inte för alla typer av arbetsplatser och projekt. Faktorerna design och batteritid kan du läsa mer om längre ned.

När det gäller användarvänlighet och regelsökarens display, knappar och funktioner så vill du att allting ska vara lätt att förstå och att det ska gå snabbt att ändra inställningar. Du vill inte behöva slösa onödig tid på funktioner och knappar som du inte förstår, du vill inte behöva förbarma dig över dålig sikt på displayen och du vill inte missförstå detektorn så att du begår fel när du ska borra.

Design och utseende

Regelsökarens funktionalitet påverkas även utav dess design. Med design syftar vi inte på dess färg, eller om den har olika mönster eller inte. Vi syftar på dess fysiska design. En regelsökare ska nämligen ligga skönt i din hand, precis som andra verktyg, och inte vara för tung. Det ska gå att fästa den i bältet eller få plats med den i dina fickor. Verktygets användarbarhet beror alltså mycket på dess fysiska design.

Arbetar du med stora projekt är det viktigt att du får ett bra grepp om sökaren och att den inte är klumpig eller tung. Detta då det sliter onödigt mycket på dina händer. Att det är enkelt att förvara och ta med sig regelsökaren är viktigt eftersom du vill kunna bära den med dig och slippa lägga undan den medan du arbetar med annat. Regelsökarna i detta test har alla fått goda betyg.

Batteritid och uppladdningstid

Drifttiden för din regeldetektor beror på både vad den drivs med – batteri eller uppladdningsbart batteri, men också på hur detektorn är uppbyggd. Vissa detektorer för regelsökning använder sig utav vanliga 9V eller 120V batterier, medan andra är uppladdningsbara – eller har en kombination utav batteri och laddningsbarhet. Vilken sorts regeldetektor du behöver beror på dina behov och hur du är som person. Glömmer du ofta att ladda dina verktyg är batteridrivna sådana att föredra.

Att en lång drifttid är viktigt är självklart. Ingen vill stå mitt i arbetet och uppleva att regeldetektorn stängs av på grund av batteribrist. Att använda en batteridriven regeldetektor gör att du aldrig behöver planera, eller vänta på, att den ska laddas. Batterier är dock dyra, och med en uppladdningsbar detektor avgör istället ditt elpris. Om du använder förnybar el kan en uppladdningsbar detektor göra ditt arbete miljövänligare.

Vanliga frågor och svar om regelsökare

Är en batteridriven eller uppladdningsbar regelsökare att föredra?

När det gäller regeldetektorns funktionalitet så påverkas den inte utav vilken typ av regelsökare du köper. Vill du snabbt kunna återuppladda din regeldetektor kan en batteridriven vara att föredra, medan en laddningsbar detektor blir billigare i längden.

Hur kalibrerar jag min regeldetektor?

Vissa regelsökare har en knapp där du aktiverar sökarens automatiska kalibrering. Andra regelsökare måste du själv kalibrera, om detta krävs så finns instruktioner i bruksanvisningen. Är du ovan kan autokalibrering vara att föredra, så att din mätare inte visar fel.

Måste jag använda displayen när jag mäter?

På många regeldetektorer finns inbyggda funktioner för ljud- och ljus som visar dig när du har hittat ett föremål. Om du inte behöver precisa mätangivelser så behöver du ej använda skärmen. Skärmen kan dock visa mer exakta måttangivelser.

Bör en regeldetektor ha en IP54-klassificering?

Nej, detta är helt och hållet upp till dig. Detta har inget med din säkerhet att göra. Däremot så håller en sådan sökare bättre i vissa miljöer, exempelvis där detektorn utsätts för mycket damm, fukt och stötar.

Källor

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 21/08/2023 •  13 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test