Hem & Hushåll

Bästa Pulsoximeter [Topp 3 2022]

Funderar du på att investera i en syremätare? Då önskar vi dig välkommen till vårt stora pulsoximeter bäst i test, där du kommer att få veta allt om vad du ska tänka på inför ett köp av en sådan. I vårt pulsoximeter test har vi valt ut några riktigt bra blodsyremätare i olika prisklasser. Vi går in på deras specifika egenskaper så att du kan göra ett val baserat på just dina behov. 

I detta pulsoximeter test har vi också sammanställt en köpguide med generella råd och användningsområden för en apparat av det här slaget. Tekniken går hela tiden framåt för den här typen av utrustning så det är förstås viktigt att veta exakt vad du får för pengarna och att mätaren har allt du behöver. Du vill sannolikt heller inte betala för funktioner som du inte har användning av.

Kort om de tre vinnande syresättningsmätarna

BÄST I TEST
Bäst i test Healthmaster Pulsoximeter P09
Healthmaster Pulsoximeter P09
  • -"En avancerad syresättningsmätare som förutom syresättningen i blodet även kan kontrollera puls och blodflöde"
BÄSTA PREMIUM
Bästa pulsoximeter Beurer Pulsoximeter PO 45
Beurer Pulsoximeter PO 45
  • -"En syresättningsmätare som smidigt och enkelt kontrollerar syremättnaden i blodet på några sekunder"
bästa pulsoximetern Easypix PO2
Easypix PO2
  • -"Mätaren har en vattenavvisande yta som gör att den är fukttålig"

Fördelar

Nackdelar

Vinnaren i vårt pulsoximeter test blev Healthmaster Pulsoximeter P09. Det är en avancerad syresättningsmätare som förutom syresättningen i blodet även kan kontrollera puls och blodflöde. Pulsoximetern kan dessutom lagra resultaten från åtta timmars mätning. Det gör att användaren i efterhand kan analysera resultaten med hjälp av statistik och pedagogisk grafik direkt på displayen. Healthmaster Pulsoximeter P09 är därmed mycket lämplig för professionell användning för exempelvis elitidrottare eller sjukvårdspersonal. För idrott som utövas på hög höjd, däribland cykling, bergsklättring och skidåkning, är den här typen av analysinstrument en stor fördel.

Tack vare inspelningsfunktionen kan mätaren förutom att mäta syresättning även användas för sömnanalys. Healthmaster Pulsoximeter P09 är även certifierad och godkänd för medicinsk användning. OLED-displayen har två färger för enklare avläsning och du kan välja mellan sex olika layouter. På mätaren finns en batteriindikator som varnar om batterinivåerna är låga. Healthmaster Pulsoximeter P09 har också automatisk avstängning i standby-läge. Mätaren är liten och lätt i formatet och används genom att ett finger placeras i klämman och användaren behöver inte oroa sig för att den är obekväm eller orsakar smärta.

Trots att det här är en professionell apparat är den mycket intuitiv och lätt att använda. Den passar även privatpersoner som vill kontrollera syresättning, puls och blodflöde på grund av exempelvis hjärt- eller lungproblem. De olika avancerade funktionerna gjorde att mätaren var det givna valet av syremätare bäst i test. I köpet ingår en praktisk bärrem som fästs på mätaren. Healthmaster Pulsoximeter P09 drivs med med två stycken AAA-batterier som köps separat.

Last updated: 2022-01-18 09:49:23

Fördelar

Nackdelar

Andraplatsen har gått till Beurer Pulsoximeter PO 45, med motivationen att denna smidiga pulsoximeter har bland annat justerbar ljusstyrka, felindikator och möjlighet att utföra mätningar även på höga höjder. Det gör den perfekt för både hemmabruk och för aktiva idrottare i utmanande utomhusmiljöer. Den justerbara ljusstyrkan är praktisk för alla situationer, till exempel kan du ha dämpat ljus när du behöver använda den hemma under natten. I ljusstarka miljöer, exempelvis på hög höjd eller i starkt solsken, är det bra att kunna ställa in en extra hög ljusstyrka.

Den justerbara ljusstyrkan är en särskild tillgång för personer med nedsatt synförmåga som ofta är beroende av starka kontraster i förhållande till det omgivande ljuset. Indikatorerna för batteristatus och eventuella fel som uppstått gör att du kan känna dig trygg när den används, eftersom du vet när den fungerar optimalt eller när den riskerar att kunna ge fel information. Det ger dig möjligheter att planera dina mätningar för att slippa riskera att få felaktiga avläsningar, vilket gör den till ett tryggt hjälpmedel att ha med sig.

Vårt pulsoximeter test visar att PO 45 från Beurer är ett smidigt hjälpmedel för att övervaka puls och syresättning. Den höga kvaliteten innebär att utrustningen kan hålla samma klassning som exempelvis medicinsk utrustning. Det gör att utrustningen är både trygg och lämplig för de flesta användare i många situationer i hemmet, på picknick eller under äventyr med bergsklättring.

Last updated: 2022-01-18 09:49:23

Fördelar

Nackdelar

På tredje plats i vårt pulsoximeter test Easypix PO2 Blodsyremätare 64011 har vi en avancerad och tillika lättanvänd syresättningsmätare som förutom syret även kan mäta puls. Det här är en typ av modell som är hygieniskt konstruerad inte minst eftersom mätaren har en vattenavvisande yta som gör att den är fukttålig. Mätaren är mycket snabb och du får exakta resultat på några sekunder. Modellen är väldigt intuitiv och lätt att använda genom att klämman placeras på ett finger, en start startknapp trycks in och därefter påbörjas mätningen.

Modellen är liten och lätt med en vikt på endast 50 gram. Displayen är tydlig med både siffror, stapeldiagram och vågor. Resultaten är väl synliga och lättlästa. Mätområdet för syresättning av blodet ligger på 70-100 % och pulsfrekvensen kan mätas mellan 30-240 slag per minut. För att spara batteritid har den automatisk avstängningsfunktion som aktiveras inom några sekunder om den inte är i användning. Den höga kvaliteten på konstruktionen med en vattenavvisande ytbehandling gör att den är lämplig att använda för många kategorier användare.

Easypix PO2 Blodsyremätare 64011 passar sjukdomsdrabbade hemanvändare likväl som för personer som utövar idrott på hög höjd. Den lätta vikten och måtten på 58 x 32 x 34 mm gör att den är smidig och enkel att ta med sig på resor och idrottsaktiviteter. Med i köpet får du en praktisk bärrem som kan fästas på syremätaren. Easypix PO2 Blodsyremätare 64011 drivs med två stycken AA-batterier som köps separat. Vår tredjeplatsare är perfekt för den som vill ha en högkvalitativ syresättningsmätare utan alltför avancerade funktioner.

Tyvärr hittade vi inga produkter just nu.

Köpguide – Vad du bör titta på i val av bästa pulsoximeter

Om du av någon anledning har behov av att mäta syresättningen i blodet är en pulsoximeter ett utmärkt sätt att kontinuerligt och vid behov kunna mäta syremättnaden i kroppen. Den är användbar i hemmiljö hos personer som exempelvis lider av kronisk bronkit, KOL eller andra obstruktiva lungsjukdomar. Den är också frekvent använd inom sjukvården. I köpguiden nedan gör vi en djupdykning i vilka funktioner en bra pulsoximeter ska ha och vad du bör tänka på inför ett köp.

I träningssammanhang kan en pulsoximeter indikera hur stort behovet av återhämtning är och på så sätt hjälpa dig att reglera träningen till lämplig nivå. En pulsoximeter kan ha många olika funktioner och det är viktigt att fundera på exakt vilka behov du har utifrån den tilltänkta användningen. För en elitidrottare kanske det är värdefullt att även ha en datalagringsfunktion för analys av resultaten. För en hemanvändare är det sannolikt inte fullt lika nödvändigt.

En pulsoximeter ska vara enkel att använda

För personer som själva använder sin pulsoximeter hemma för att mäta syresättningen i blodet, är det viktigt att mätaren är lätt och intuitiv att använda. Den måste vara lätt att placera på fingret utan att den riskerar att hamna snett eller trilla av. Används den till sjuka äldre eller inom neonatalvård är det extra viktigt att den är bekväm och inte klämmer åt och orsakar smärta. Klämman ska inte vara trög utan måste vara lätta att öppna och stänga.

Displayen på en pulsoximeter är särskilt viktig. Den måste vara enkel att läsa av och ha stora, tydliga siffror. För hemanvändaren är det viktigt att den inte är för komplicerad och att siffrorna kan tolkas utan missförstånd. För den mer avancerade användaren kan det vara värdefullt med flera funktioner, exempelvis att kunna läsa av resultaten i staplar eller kurvor. En fördel är också om displayen är fukttålig och vattenavvisande för att vara mer tålig.

Hållbarhet och stöttålighet är viktigt

Stöttålighet är särskilt viktigt för elitidrottare eller för personer som använder den i höjdträning för flygning utan tryckkompensation. I sådana sammanhang hanteras ofta mycket utrustning och det är därmed extra viktigt att pulsoximetern tål stötar och slag utan att påverkas. Batterierna ska hållas säkert på plats i alla lägen och inte riskera falla ut. En pulsoximeter med en väska och bärrem kan vara praktiskt och ge ett extra bra skydd när den inte är i användning.

En rem som gör att pulsoximetern kan bäras kring handleden och blir lättare att hålla i gör även att den kan förhindras att tappas och utsättas för onödiga stötar. För en cyklist eller bergsklättrare som vill ha med sig en pulsoximeter är det även viktigt att den är köldtålig och klarar att läsa av blodet även under mer krävande, yttre förhållanden. En snabb automatisk avstängning för att spara batterier är särskilt värdefullt i de här sammanhangen.

En pulsoximeter bör vara lätt och liten i formatet

Ett smidigt format på en syremätare är viktigt av många anledningar. Den ska enkelt kunna användas på fingret utan att det blir obekvämt. Inom sjukvården kan den ofta behöva användas på personer som har låg smärttröskel och inte klarar stora belastningar ens på ett finger. Då är formatet förstås viktigt. Inom neonatalvården där den ska användas på för tidigt födda barn är en liten och lätt pulsoximeter ännu viktigare och här brukar specialutrustning krävas.

För vissa kategorier idrottsutövare är storleken på en pulsoximeter särskilt viktig. En bergsklättrare har vanligtvis en packning som är mycket noggrant utmätt när det gäller just vikten. Endast några gram kan var avgörande för resultaten och hur effektivt en etapp kan klaras av. Den här kategorin användare är alltid intresserad av att ha så lätt utrustning som möjligt och här gäller det att hitta en mätare som kombinerar alla funktioner som önskas med lätt vikt.

Funktioner som bör ingå i en pulsoximeter

Det huvudsakliga funktionen är förstås att en pulsoximeter ger en tillförlitlig mätning på hur syresättningen i blodet förändras. Den här grundläggande funktionen fungerar som ett komplement för egenvård hos personer med lungsjukdomar och som ett diagnosverktyg inom sjukvården. Det är också denna funktion som hjälper elitidrottare att avgöra hur stort behovet av återhämtning är. Men en pulsoximeter kan även ha andra, värdefulla funktioner som kompletterar en syremätningsanvändningen på ett relevant och adekvat sätt.

Många syresättningsmätare kan också mäta pulsen på användaren. Det kan göras separat eller samtidigt som syresättningen avläses. Flera kategorier av användare har nytta av det här, inte minst multisjuka. Det kan utgöra en trygghet att ha ett extra redskap hemma som snabbt kan mäta av pulsen. Det kan bidra till att användaren får en bättre kontroll över allmäntillståndet och hur kroppen reagerar på olika behandlingar. För dig som vill analysera resultatet av puls och syresättning i efterhand finns inspelningsbara pulsoximetrar.

Bästa Pulsoximeter - Vanliga frågor och svar

En pulsoximeter används för att få en anvisning om hur effektiv syresättningen i blodet är hos användaren. Den är ett komplement till annan sjukvårdsutrustning som kan ge en bra bild över hälsotillståndet exempelvis hos personer med obstruktiva lungsjukdomar. Pulsoximetern används också av många elitidrottare.

Många kategorier användare har nytta av en pulsoximeter. KOL-patienter som själva vill kunna kontrollera syresättningen i blodet har stor användning av en sådan. Alla som bestiger höga höjder eller flyger utan tryckkompensering har nytta av pulsoximetern och ibland är den direkt nödvändig. Den används även inom sjukvården.

En pulsoximeter fungerar genom att den lilla apparaten invändigt genomlyses av två lysdioder med olika ljusvåglängd. Resultatet fås genom att mängden ljus som absorberas av kroppens vävnad samt blodet analyseras av en mottagare som sitter i apparaten. På basen av det skapas ett värde som kan avläsas.

Priset på en pulsoximeter varierar beroende på vilka funktioner den har. Det finns enkla mätare för 300 kronor och mer avancerade för professionellt bruk som kan kosta upp till 1 000 kronor. Vilken prisklass du än väljer är det viktigt att kontrollera att mätaren ger exakta resultat.

Pulsoximeter test – sammanfattning

Det finns många pulsoximetrar på marknaden från ett flertal tillverkare och det är viktigt att välja en som håller hög kvalitet och ger dig så exakta resultat som möjligt. De flesta tillverkare erbjuder också garanti på mätarna och det här är bra att kontrollera innan inköpet. En viktig aspekt är också att skaffa en mätare som har alla funktioner du har behov av. Kompromissa inte för prisets skull utan satsa på en som har det du verkligen behöver.

Pulsoximeter test – Testjakts lista över de bästa produkterna:

  1. Bäst i test: Healthmaster Pulsoximeter P09. Avancerad med inspelningsfunktion.
  2. Bästa Premium: Medisana PM 100 Puls- och syremätare för finger. Passande för hemanvändaren.
  3. Bästa budget: Easypix PO2 Blodsyremätare 64011. Prisvärt alternativ.

I vår test av pulsoximeter har vi tittat på tre varianter som fyller olika behov och vi tror att alla som vill investera i en pulsoximeter kommer att hitta ett passande alternativ. Användningen spänner över allt från professionellt, medicinskt bruk och elitidrott till personer som vill kontrollera syresättningen själva för att monitorera hälsotillståndet. För dig som av olika anledningar vill göra sömnanalyser är vår testvinnare en mätare vi verkligen kan rekommendera eftersom datan kan sparas och analyseras i efterhand.

Referenser

För den som vill lära sig mer om pulsoximetrar kan vi rekommendera att läsaren vänder sig direkt till tillverkarnas hemsidor. Där finns gott om kompletterande information om modeller, användning och vilken teknik de använder. Vår utvalda testvinnare från tyska Easypix har gott om information om sina syresättningsmätare och det gäller även Medisana som är en av Europas ledande specialister för tillverkning av vårdrelaterade teknik. På vårdguiden 1177.se kan du även läsa mer om syremättnad i blodet.

Leave a Comment