Bästa Pastamaskinen [Topp 3 2021]

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Marcato Atlas 150 Motor

Bra pastamaskin till vettigt pris!
Läs hela recensionen >
BÄST I TEST

Marcato Fresca

Bästa elektriska pastamaskinen!
Läs hela recensionen >

Ariete Pastamatic 1593

Enkel och billig pastamaskin!
Läs hela recensionen >

Letar du efter den bästa pastamaskinen för att börja tillverka din egen pasta? Vi har sett närmre på pastamaskin test för att hitta den bästa pastamaskinen. Vi fann flera värdiga kandidater som har fått höga betyg av experter såväl som av användare. Läs vidare och se noga på egenskaper och kapacitet för att hitta den perfekta pastamaskinen till ditt kök!

Fördelar

Nackdelar

Om du är redo att börja göra din pasta med maskin istället för manuellt kommer du att uppskatta Marcato Atlas. Här får du fria händer. Maskinen driver på medan du pysslar med pastadegen. Det ger utrymme till verklig glädje under pastabaket.

Maskinen är enkel att använda och du kan göra tre olika pastasorter med den, taglioni, fettuccini och lasagne. Du ställer enkelt in önskad tjocklek och det finns flera pastavalsar och andra tillbehör som du kan skaffa till din Marcato.

Det här är en originalmaskin gjord i Italien. Den är ett mycket bra val för dig som vill ha kvalitet och god pasta utan att betala en förmögenhet för det.

Fördelar

Nackdelar

Här har vi en elektrisk pastamaskin som knådar degen som för hand. Du behöver inte ens lägga degen i kylen innan du kan börja tillverka tagliolini, fettuccini eller lasagne. Användningen är mycket enkel. Det enda som det kan bli lite pyssel med är rengöringen då valsarna inte får komma i kontakt med vatten.

Om du vill kan du använda denna maskin för bröd-deg och kakdeg. I pastamaskin test av användare framgår det tydligt att det här är en snabb och effektiv maskin. Den har en smart design och är dessutom vacker att se på.

På tredjeplats kommer pastamaskinen Ariete Pastamatic 1593 - Budget

bästa pastamaskinen 2020 bäst i test

Fördelar

Nackdelar

Om du helst vill veva fram din pasta kan en Ariete Pastamatic vara helt perfekt för dig. Det här är en klassisk pastamaskin med vev som är enkel att komma igång med. Du får 10 inställningar för tjocklek att välja från. Det gör det möjligt att tillverka i stort sett alla pastasorter.

Det är viktigt att notera att det här är en manuell pastamaskin. Den har utsetts som pastamaskin bäst i test av användare som inte är ute efter en elektrisk variant. Om du är nybörjare på att göra egen pasta får du vara beredd på att öva med vev och inställningar för att hitta rätt tjocklek. Maskinen håller god kvalitet och därmed kan den bli en bästa vän i köket under många år framöver.

Så väljer du den bästa pastamaskinen

Med pastamaskinen rullar du ut pastadegen till rätt tjocklek för den typ av pasta som du vill laga. Det här är en maskin som du vill ha för att kunna göra din egen fräscha pasta med ingredienser som du tycker är goda och hälsosamma.

Men hur ska du välja den bästa pastamaskinen? Till att börja med är det viktigt att vara medveten om att det finns två huvud-sorter.

Manuell pastamaskin

När din pastadeg är redo kommer du att använda pastamaskinen för två saker. Kavla ut till rätt tjocklek och sedan skära till pastan till den form du vill ha. Med en manuell pastamaskin kommer du att driva valsarna i maskinen för hand.

Det betyder i praktiken att du måste mata in degen med en hand samtidigt som du vevar. Det är absolut inte en omöjlighet och något som folk traditionellt sett har gjort. En del tycker rentav att det är roligare att göra pasta med manuell pastamaskin med vev.

Några fördelar med den manuella pastamaskinen är:

 • Den är billigare
 • Den kan komma med fler valsar
 • Den tar dig närmre hantverket och känslan av att göra egen pasta
 • Den kan vara enklare att rengöra

Elektrisk pastamaskin

Den elektriska pastamaskinen är enklare att använda eftersom du inte behöver veva för att driva igenom degen. Elektriska pastamaskiner påminner en hel del om de manuella i sitt utseende. De har dock ingen vev och istället använder du en knapp för att dra igång maskinen.

Med en elektrisk pastamaskin blir du klar mycket snabbare. Dessutom kan det vara lättare att få till den perfekta tjockleken på din deg.

Några andra fördelar med elektrisk pastamaskin är:

 • Du blir inte trött i händer och axlar
 • Du kan följa instruktioner för pastatyp
 • Du kan göra perfekt deg för pasta, bröd och kakor
 • Du kan göra mer pasta på kortare tid

Viktigt att betänka rengöring

Oavsett om du väljer en elektrisk eller manuell pastamaskin ska du ta en titt på hur det fungerar med rengöring. Det är nämligen inte ovanligt att valsarna i pastamaskinens inte tål vatten. I praktiken innebär detta att rengöring sker med borste, tandpetare och lätt fuktade trasor.

Det kan bli en hel del jobb med rengöringen och det är något som du måste vara förberedd på. Om du inte har tålamod att stå och borsta bort överbliven deg kan det vara klokt att se på modeller som klarar av diskmaskin för enklare rengöring.

Olika typer av pasta

Se också på vilken typ av pasta du kan göra med maskinen. Räkna inte med att varje maskin kan göra alla typer av pasta. Det här beror på vilka valsar den kommer med. En fördel kan vara att köpa pastamaskin med möjliga tillbehör. Då kan du köpa till nya valsar och andra tillbehör längre fram då du vill testa nya pastasorter med maskinen.

För de allra flesta räcker det gott och väl med de allra vanligaste pastasorterna. Det är något som du bör få med en pastamaskin bäst i test men dubbelkolla för att vara säker.

Hur viktigt är märket?

Märket kan vara viktigt. Dels är det ju så att de kända pastamaskinmärkena knappast kommer att börja fuska med material och annat. Om du behöver reservdelar eller vill bygga på med mer blir det inte svårt. Kända märken är också lättare att undersöka via användarrecensioner. Ett nytt märke som erbjuder en riktigt billig pastamaskin kan vara en chansning du inte vill ta.

Vanliga frågor om pastamaskiner

Här är några vanliga frågor om pasta och pastamaskiner som kan vara bra att kika på innan du väljer modell till ditt pastabak.

 1. Går det att laga pasta utan maskin?

Det är klart att du kan göra pastadeg och kavla ut den för att sedan skära med kniv. Om du tycker att det känns roligt att stå flera timmar i köket på detta sätt och sedan få pasta som är mer eller mindre regelbunden behöver du ingen pastamaskin! Frågan är snarare om det går att laga god pasta utan pastamaskin och det är inte helt självklart…

 1. Vilken pastamaskin är bäst?

Det finns flera pastamaskiner som har visat sig fungera mycket bra i tester. Ett tips är att välja italiensk design. I Italien har man en mycket lång tradition av att göra pasta med maskin och det är något som märks i pastamaskinerna som kommer från spagettins hemland. Dessutom är de italienska maskinerna väldigt vackra att se på.

 1. Vad kostar en pastamaskin?

Räkna med att få betala mellan 1500 och 2000 kronor för en riktigt bra pastamaskin. Det kan finnas billigare varianter som också fungerar bra. Ibland kan du få högsta kvalitet till lägre pris med hjälp av rabatter och det kan också vara något att se lite närmre på.

 1. Ska jag välja manuell eller elektrisk pastamaskin?

Det är helt upp till hur du vill göra din egen pasta. Oavsett om du är nybörjare eller har gjort hemmagjord pasta många gånger förr kan det vara skönt att slippa veva. Särskilt om du ska göra mycket pasta eller om du tänker göra pastan med barnen och behöver lite mer tålamod och fria händer till annat än att mata deg och veva.

 1. Hur rengör man en pastamaskin?

Om den inte tål vatten behöver du borste, lätt fuktad trasa och kanske också tandpetare för att komma åt. Låt pastan torka helt och börja sedan borsta. Ibland kan det hjälpa att använda en handdammsugare för att komma åt i springor där det sitter torr pasta.

 1. Är hemmagjord pasta god?

Det beror på vad du blandar i degen och hur väl du lyckas med rätt tjocklek. Som regel är det dock så att färsk pasta som du gör hemma blir så pass god att din pastamaskin kommer fram regelbundet för goda middagar med familj och vänner. Glöm inte bort att det här också är en underbar aktivitet för hela familjen.

Innehållsförteckning

Lämna en kommentar