Bästa Pannlamporna För Sport Och Fritid (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka pannlampor är bäst i test enligt vår testpanel!

När det är dags för den mörkare delen av året är det läge att investera i en riktigt bra pannlampa. Att leva i nordiska länder innebär att man redan på eftermiddagen under flera månaders tid får välkomna mörkret. Att kunna löpträna, promenera med hunden, klättra, vandra eller utföra andra aktiviteter är inga problem i mörker, åtminstone inte med en bäst i test pannlampa!

Det är önskvärt när man letar pannlampa att finna en med god ljusstyrka, bred men samtidigt möjlighet till fokuserad ljusspridning. En av de viktigaste funktionerna är möjligheten att justera ljusstyrkan, antingen i olika förinställda lägen eller att kunna dimma ljuset. Utöver detta ska den även vara både behaglig att använda och lätt på huvudet.

Marknadens tre bästa pannlampor för den äventyrliga familjen

Vi på Testjakt har testat, läst recensioner och samlat mängder av information för att kunna jämföra några av de bästa pannlamporna på marknaden. I vårt urval nedan kan du se våra tre favoriter, alla med hög kvalitet från välkända märken. Vi hoppas detta bäst i test av pannlampor ska hjälpa dig att få bästa möjliga förutsättningar för bra energigivande utomhusvistelser ensam eller tillsammans med din familj.

1. Vinnare och bäst i test blev pannlampan från Lumonite Compass 7

Fördelar

 • Fem olika ljuslägen
 • Laddar batteriet fullt på 3 h
 • Upp till 1367 lumen

Nackdelar

 • Kanske väl högpresterande för dig i city
 • Det finns viktmässigt lättare pannlampor

Specifikationer

Mer om Lumonite Compass 7

Pannlampan från Lumonite Compass R v7 är något av en legend inom segmentet. Detta är alltså version nr 7 av denna högpresterande pannlampa. Lumonite startade upp i vårt grannland Finland år 2014 och insåg ganska omgående att det saknades en riktigt bra pannlampa på marknaden. En pannlampa med fokus på kvalitet och prestanda. Sedan år 2014 fram till idag har det kontinuerligt gjorts nya förbättringar och uppgraderingar av denna legendariska pannlampa. Hela tiden har Lumonite satsat på kvalitet och kundnöjdhet med ett tydligt mål; att optimera prestanda, vikt och storlek.

Dagens Lumonite Compass R V7 är resultatet av alla förbättringar, uppgraderingar och den utveckling som skett på marknaden sedan 2014. Pannlampan är designad i ett enda stycke av lätt aluminium, ingen plast. Den är helt vattentät och dammtät, IP69-klassad och dessutom okrossbar.

Lumonite 7 är alltså en pannlampa som klarar riktigt tuffa förhållande och den är testad enligt MIL-STD-standarden. Detta är ett test som amerikanska försvarsdepartementet använder för att testa stötar, temperaturskillnader och fukt på olika produkter. Klarar den att prestera på topp i den typen av test behöver du inte oroa dig för varken vandringen, promenaden, cyklingen, löpturen, skidåkning, hundpromenaderna eller till arbetet. Detta är en pannlampa som presterar på topp oavsett väderförhållande.

Lithium-Ion batteriet är uppgraderat och laddningstiden är halverad från föregående version. Du laddar nu fullt batteri på enbart 3 timmar med hjälp av den magnetiska USB-laddaren. Ljusbilden är bred och den uppmäter ett maximalt ljusflöde på 1367 lumen i form av ett behagligare varmt sken.

Viktiga faktorer vid användning är att pannlampan är lätt och bekväm på huvudet. Lumonite Compass 7 är verkligen helt i en klass för sig, du känner knappt av att du bär den! Dessutom har den en batteriindikator som hela tiden håller dig uppdaterad kring batteritid genom att uppvisa olika färger i fast eller blinkande sken.

2. På en andraplats i vårt test kommer pannlampan från Led Lenser H7R Core

Denna vara finns tvärr inte i lager hos våra partners för tillfället.

Fördelar

 • Uppladdningsbart batteri
 • Dimmar enkelt ljusflödet
 • Tålig och robust
 • Ledlenser Connect App

Nackdelar

 • Ej vattentät

Specifikationer

Mer om pannlampan från Led Lenser H7R Core

I vårt test valde vi även att ta med pannlampan från Led Lenser H7R Core. Detta är en robust och tålig pannlampa med hela 1000 lumen i ljussken och 250 meter räckvidd. Prestandamässigt är den inte lika vass som vår bäst i test vinnare, men här avgör dina behov vad du behöver och söker rent prestandamässigt i form av vattentålighet, ljusstyrka och ljussken.

Du justerar enkelt ljusstyrka med ett hjul som du snabbt och smidigt snurrar vid behov. Laddningen av batterierna sker magnetiskt och användningstiden är allt från 4 timmar till 65 timmar, beroende på ljusstyrka. Vid lägre antal lumen förbrukar din pannlampa mindre batteri och har således en längre hållbarhet. En stor fördel är att du får ett fulladdat batteri på cirka 3,5 timme. Med hjälp av Led Lenser Connect App kan du förtinställa ljussken och ljusomfång innan du ger dig ut på exempelvis joggingturen eller arbetet.

Led Lenser H7R Core är IP67-klassad vilket innebär att den tåler en stor mängd väta och smuts. Den tåler faktiskt även att sänkas ner i vatten! Observera dock att Led Lenser H7R Core inte helt vattentät som vår testvinnare. För de allra flesta användare är det fullt tillräckligt att pannlampan klarar en nedsänkning i vatten under cirka 30 minuter. Garantitiden på två år kan förlängas till fem år om du registrerar din nya pannlampa på Led Lensers hemsida.

3. På en tredjeplats kommer pannlampan från Black Diamond Sprinter 500

Fördelar

 • Perfekt för löparen
 • Röd lampa för ökad synlighet
 • Fungerar med både uppladdningsbara batteri och vanliga AAA-batterier

Nackdelar

 • Maximal ljusstyrka är 500 lumen

Specifikationer

Mer om pannlampan från Black Diamond Sprinter 500

Till löpturen, promenaden eller orienteringen är pannlampan från Black Diamond Sprinter 500 din nya följeslagare. Med en ljusstyrka på 500 lumen räcker den gott och väl för att lysa upp din väg när du joggar fram i mörkret. För ökad säkerhet och synlighet har den en röd lampa placerad på remmen. Fantastisk bra tycker vi! Black Diamond Sprinter 500 är IPX4, vilket klassas som “storm proof”. Pannlampor som är IPX4 ska kunna motstå både regn och rusk.

Du byter enkelt mellan ljusstyrka, dimmer eller blixtläge med hjälp av PowerTap™ teknologi, du touchar kanten av lampan med fingret. Vikten är låg, endast 105 gram och det elastiska bandet gör att pannlampan sitter bekvämt på. Med Dual-Fuel-kompatibilitet kan du själv välja mellan att använda de medföljande laddningsbara Lithium-ion batterierna eller 3 stycken vanliga AAA-batteri. Maximal flexibilitet och användning!

Köpguide för att hitta den bästa pannlampan

Att köpa en pannlampa inför vinter, höst, tidig vår eller sena kvällar kan vara en klok investering. Stora delar av året faller mörkret redan på eftermiddagen. Att behöva begränsa sin aktiviteter utomhus baserat på mörker är inget du behöver uppleva om du införskaffar dig en bra pannlampa. För att kunna välja rätt produkt har vi i vår bäst i test recension av pannlampor begränsat urvalet till tre stycken riktigt bra varianter i lite olika prisklasser och med varierande prestanda. Saker att ha i åtanke när du gör ditt val är exempelvis nedanstående punkter.

I vårt bäst i test av pannlampor har vi försökt svara på dessa frågor för att du som konsument ska kunna göra ett så bra köp som möjligt.

Hitta bäst i test pannlampor hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test pannlampor hos oss på Testjakt.se!

Vattentålighet

När det kommer till vattentålighet och pannlampor så är de allra flesta modeller klassade för att minimum klara av IPX4. Klassificeringen innebär att den klarar vatten från alla håll, inte enbart från en specifik vinkel. Ska du använda din pannlampa för orientering, kajakpaddling eller andra fartfyllda sporter där det finns chans för att pannlampan kan råka ut för ett dopp så rekommenderas IP67, vattenresistent eller IP69, helt vattentät.

Batterier

Att införskaffa en pannlampa med uppladdningsbara batterier gör att du enkelt och smidigt kan använda din pannlampa även när du befinner dig på jakt eller i skogen under flera dagar. Med de nya magnetiska laddarna så laddas enkelt pannlampan upp med medföljande sladd som du i naturen utan tillgång till el kan koppla till en medhavd powerbank.

Black Diamond Sprinter 500 som är en av pannlamporna i vårt test går att använda med både vanliga AAA-batterier och med Lithium-Ion batteri. Att slippa vara beroende av att ha med sig nya batterier är bra för både miljön och för din packning.

Batteritid

Batteritiden på en pannlampa är ofta svår att precisera exakt då det till stor del hänger på vilken ljusstyrka i lumen du kommer använda. Ju högre lumen du använder desto kortare tid kan du använda din pannlampa då batteriet snabbare förbrukas vid hög ljusstyrka. Att köpa en pannlampa som har flera olika ljuslägen och som är enkel att dimma ner till önskad styrka gör att du kan använda din lampa längre tid mellan varje laddning. Att se batteritiden som är kvar görs enklast via en indikator på majoriteten av alla pannlampor.

Kvalitet och pris

Kvalitet och pris hänger ofta ihop men det finns även undantag då lågprisprodukter håller en hög kvalitet. Vi har valt att recensera och rekommendera tre stycken pannlampor som alla tre håller riktigt god prestanda och har ett motiverat pris. Du kan självklart hitta pannlampor som ligger på bara någon enstaka hundralapp om du så önskar.

En pannlampa är något du använder ofta och förmodligen kommer ha i din ägo under flera år framöver. Gör ett klokt val och få en produkt som du slipper byta ut efter en säsong på grund av missnöje. Billigare modeller tenderar att ha en sämre ljusstyrka, kortare räckvidd och dålig batteritid.

Vikt

Vikten på pannlampan som du väljer kan vara avgörande om denna skall användas vid olika typer av fysiska aktiviteter. Vid exempelvis löpning, orientering, hiking eller andra fysiska sporter vill man att pannlampan ska väga så lite som möjligt för att orsaka minimal påfrestning och irritation på huvudet.

Lumen- Ljusstyrka

Ljusstyrkan på pannlampor mäts i lumen. Lumen är ett mått på ljusflödet och är en beskrivning av det totala ljusflödet som en källa utsänder åt alla riktningar. En pannlampa med mellan 200-300 lumen är tillräcklig för en promenad med hunden eller vid aktiviteter som sker långsamt. Ofta har pannlampor där ljusstyrkan är något lägre, eller med möjlighet att justera ljusstyrkan också en betydligt längre batteritid.

Sammanfattning

En pannlampa är inte bara en portabel ljuskälla som du kan använda för olika utomhusaktiviteter i mörker. Det är också en trygghet att kunna se omgivningarna man har runt sig bra. Att kunna motionera eller promenera oavsett tidpunkt och årstid är bra för både kropp och knopp. När du väljer pannlampa så fundera över dina användningsområde och välj sedan den produkt som passar dig bäst. Att köpa en pannlampa av bra kvalitet som har goda recensioner brukar innebära ett lyckat köp.

Källor

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 09/05/2023 •  12 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test