Bästa Multiverktygen För Proffs Och Hobby (Bäst i Test 2024)

I denna artikel kommer vi recensera vilka multiverktyg som är bäst i test enligt vår testpanel!

Kapa, slipa, borra eller såga med hög precision? Ett multiverktyg med utbytbara tillbehör gör att du klarar av det mesta i form av snickrande, och faktiskt lite till. Denna underbara lilla maskin är helt enkelt din allra bästa kompis i verktygslådan. Otroligt smidigt och liten, men låt dig inte luras, denna lilla maskin är en av de mest mångsidiga verktygen du kan äga, både som proffs eller som glad amatör.

Att däremot hitta rätt bland alla olika modeller och tillverkare är inte lika enkelt. Dom stora märkena så som Fein och Bosch har flertalet modeller och det kan vara en riktig djungel. För att du ska kunna välja rätt maskin för dina behov har vi därför testat och recenserat tre olika multiverktyg i tre olika prisklasser. Vi har noga jämfört tester, recensioner och talat med flera hantverkare. Läs hela vårt multiverktyg test nedan, förhoppningsvis kommer du kunna hitta rätt maskin för dig med vår vägledning.

1. Vinnare och bäst i test blev multiverktyget från METABO MT 400 Quick

Fördelar

 • Många funktioner
 • Smidig design
 • Kraftfull motor

Nackdelar

 • Ej batteridrift

Specifikationer

Mer om multiverktyget från METABO MT 400 Quick

Först ut och bäst i vårt test av multiverktyg är METABO MT 400 Quick. Ett multiverktyg är det perfekta verktyget att välja för dig som inte har massvis med plats hemma. Eller för dig som inte vill lägga ner massvis med pengar för att köpa alla verktyg separat.

Det här multiverktyget är perfekt att använda vid slipning, skrapning, sågning och raspning. Maskinens effekt ligger på 400 W. Med sitt otroligt låga pris i jämförelse med sina konkurrenter och andra likvärdiga maskiner blir det här multiverktyget den självklara vinnaren i vårt test.

METABO MT 400 Quick är också utrustad med en extra stark dubbel-LED. Perfekt och välbehövligt för att lysa upp arbetsområdet när du jobbar. Du behöver inte oroa dig för att verktyget inte är kraftfullt nog eller kommer klara av de arbeten du vill ha den till. Detta är en väldigt kraftfull och snabb maskin! Mycket är tack vare dess stora oscilleringsvinkel på 3,2 grader, samt VTC-elektronik med oförändrad hastighet, även när den används. METABO MT 400 Quick väger endast 1,4 kg vilket gör det till ett av de lättare multiverktygen, ytterligare en av anledningarna till att det blev bästa multiverktyget.

METABO MT 400 Quick kommer med verktygsfäste för bästa förenlighet med OIS-, Starlock- och andra tillbehör. Den har även en glidfri softgrip-yta för att du ska kunna använda maskinen optimalt vid hantering. Det här multiverktyget förtjänar sin första plats och är bäst i test-vinnare. Vi kan starkt rekommendera våra läsare detta fantastiska verktyg som säljs till ett otroligt bra pris. Det klarar av de flesta arbeten du skulle kunna tänkas utsätta det för i och omkring ditt hem. Ett stort plus är att du slipper investera i en massa olika maskiner.

2. På andra plats kommer multiverktyget från BOSCH GOP 40-30

Fördelar

 • Kraftig 300W-motor
 • Stort tillbehörssortiment
 • Snabbfäste

Nackdelar

 • Något dyr i jämförelse

Specifikationer

Mer om multiverktyget från BOSCH GOP 40-30

Multiverktyget BOSCH GOP 40-30 är “premiumprodukten” i vårt test av multiverktyg. Maskinen är ett otroligt bra verktyg som har det mesta du behöver i ett och samma verktyg. Du kan med fördel slipa och såga i olika material som metall, trä, gips, plast och PVC utan några som helst problem. Den har en feinsåg som klarar att såga med precision för såväl riktad sågning som kapning och klarar av de flesta mindre jobb du kan tänkas ha hemma. Alla Bosch-maskiner i den blå serien och deras tillbehör kommer med tre års garanti.

BOSCH GOP 40-30 tillhör Boschs blå serie och kan endast användas tillsammans med andra tillbehör från den blåa serien. Det går inte att använda tillbehör från den gröna serien till den blåa och tvärt om, vilket är synd och något som gjorde att vi valde att sätta multiverktyget på andra plats i vårt feinsågs- test. Med sina 400 W och en maxhastighet på 20 000 varv per minut är det här en väldigt kraftfull maskin som dock kostar en hel del pengar. Precis som den övriga blå serie från Bosch är den avsedd för professionella hantverkare. Det säger ju inte så mycket om begränsningarna för dig som hobby-snickare eller entusiast. Däremot skvallrar det lite om kvaliteten. Denna maskin klarar lite tuffare tag, kontinuerlig användning och felfria resultat.

BOSCH GOP 40-30 har ett smalt gummerat handtag vilket gör jobbet enklare vid kontinuerlig användning. Oscillationsvinkeln är på hela tre grader vilket ger en smidig precisionsansättning. Den är också utrustad med ett snabbfäste för snabba och enkla tillbehörsbyten. Med en vikt på 1,5 kilo är det vår tyngsta och dyraste maskin av alla de tre som vi recenserat. Vill du ha ett mycket bra multiverktyg som håller länge och sköter jobbet ordentligt kan vi rekommendera att du köper BOSCH GOP 40-30. Ska däremot verktyget användas mer sparsamt och sällan är det bättre att köpa en av de billigare modellerna.

3. På tredjeplats kommer multiverktyget från FEIN FMT 250 SL MultiTalent

Fördelar

 • Kraftfull
 • StarlockPlus verktygsfäste
 • Stort tillbehörssortiment

Nackdelar

 • Manuellt verktygsbyte

Specifikationer

Mer om multiverktyget från FEIN FMT 250 SL MultiTalent

På tredje plats i vårt multiverktyg test, men ändå en mycket bra maskin, kommer FEIN FMT 250 SL MultiTalent. Det är ett nätanslutet multiverktyg som gör det den ska göra, men utan några direkt utmärkande funktioner. Den har fått goda recensioner från användare på nätet som rekommenderar den till andra. Tyvärr kommer den utan verktygslöst tillbehörsbyte och en ganska liten tillbehörssats, men den gör som sagt jobbet den ska göra och med sin 250 W högeffektsmotor klarar den att arbeta i de flesta material utan några som helst problem.

Varvtalsinställningar på denna maskin är elektroniska med ett varvtal från 11 000 till 20 000 per minut. Den är inte lika stark som ettan och tvåan i vårt test men den ligger inte långt efter. Det enda som är extra på den här modellen är elektroniska varvtalsinställningar, annars finns det ingenting som utmärker denna modell från Fein. Du byter tillbehör med hjälp av en spännyckel som du får med när du köper multiverktyget. Ett stort plus för FMT 250 SL MultiTalent är att det finns ett stort tillbehörssortiment att välja mellan beroende på vad du ska använda den till.

Den här modellen från Fein är väldigt enkel och lätt att använda och du slipper en massa krångel. Den är lite dyrare än en del budgetvarianter på marknaden. Den lever mycket på tidigare bra recensioner av Fein. FMT 250 SL MultiTalent gör jobbet den är designad för att göra och den gör det väl. Vi kan rekommendera detta verktyg till våra läsare och du kommer inte bli besviken om du väljer en modell från Fein som är ett känt företag inom multiverktyg.

Multiverktyg test – Köpguide

När du ska köpa ett multiverktyg måste du först och främst tänka på vad det ska användas till. Det finns så otroligt många modeller och tillverkare på marknaden att det näst intill kan kännas omöjligt att hitta det multiverktyget som passar bäst för just dig och det du ska använda den till. Att ha ett kraftfullt verktyg med hög prestanda brukar vara de första du tittar på, speciellt om du ska jobba i lite hårdare material för då behövs det högre varvtal.

Du bör också se till att verktyget du tänker köpa har alla nödvändiga tillbehör som du vill ha och kommer att använda i framtiden. En annan sak som vi tycker är mer eller mindre ett måste på ett multiverktyg är verktygslöst tillbehörsbyte. Det gör att du kan byta tillbehör fort och utan att behöva krångla med en nyckel som gärna försvinner med åren. Sist men inte minst har vi priset och här är det endast du som kan bestämma vad du tycker är värt att betala.

Hitta bäst i test multiverktyg hos oss på Testjakt.se!
Hitta bäst i test multiverktyg hos oss på Testjakt.se!

Styrka och prestanda

När du köper ett multiverktyg är det viktigt att du först kollar efter vilken styrka maskinen har. Ju starkare den är desto hårdare material kan den jobba i och den blir även lättare att hantera. Oftast är en maskin med sladd starkare än en maskin som går på batterier, men många av de nya batteridrivna multiverktygen är otroligt kraftfulla och klarar att arbeta i de allra flesta material du kan tänka dig. Satsa därför alltid på en kraftigare maskin om den ska användas flitigt.

Prestandan och att maskinen är lätt att använda är två andra aspekter du måste tänka på vid köp av ett multiverktyg. Anledningen till att många av oss köper ett multiverktyg är för att det ska vara enkelt att använda och för att slippa köpa en massa olika maskiner som endast klarar av att göra en sak. Du sparar även en bra slant genom att välja ett multiverktyg. Alla tre maskiner i vårt test presterar bra och är väldigt bra val.

Tillbehör och underhåll

Vid köp av ett multiverktyg är det även viktigt att kolla igenom alla tillbehör som finns till märket eller modellen innan du gör ett köp. Har den alla tillbehör som du kan tänkas använda i framtiden och klarar den av de jobb du har tänkt att den ska klara av? En del maskiner från mindre tillverkare har ofta en mindre tillbehörssats som du kan köpa till vid behov och vi rekommenderar därför att du alltid kollar igenom tillbehören innan köp.

Att underhålla maskinen och ta bort damm och spån som lätt fastnar överallt bör göras direkt efter användning. Det ska vara lätt att rengöra maskinen och plocka bort och sätta tillbaka olika bitar som kan vara i vägen vid rengöring. Du kan även använda tryckluft för att blåsa rent verktyget där trasan inte kommer åt. Förvara maskinen i ett torrt utrymme, då fukt är något som kan skada verktyget. Med dessa tre råd kommer ditt verktyg att hålla längre och du sparar på så vis pengar.

Verktygslöst tillbehörsbyte och dammsugaradapter

Ett multiverktyg ska som sagt vara lätt att använda och vi tycker även att det bör vara utrustat med verktygslöst tillbehörsbyte. Det kommer underlätta vid bytet av tillbehör och det går betydligt fortare än om du måste byta tillbehör med hjälp av en nyckel. De flesta dyrare modellerna har ett verktygslöst tillbehörsbyte och det är nästan ett krav från vår sida på ett riktigt bra multiverktyg. Har du ingenting emot att byta tillbehör manuellt kan du välja ett sådant verktyg, de kostar oftast lite mindre.

En del multiverktyg har en dammsugaradapter som du kan koppla på en grovdammsugare, vilket kommer att minska mängden slipdamm och skräp som far omkring när du slipar och sågar. Det här är en extrafunktion på en del maskiner och det är en otroligt bra funktion att ha så du slipper torka slipdamm i all evighet. Om verktyget mest ska användas utomhus är det inte nödvändigt med en dammsugaradapter men det hjälper även där att hålla rent så du slipper göra en storstädning efteråt.

Pris

Som vi påpekat tidigare finns det en rad olika modeller och tillverkare av multiverktyg. Här måste du först tänka på vad du ska använda den till, ska den användas dagligen eller bara ibland vid behov? Ett multiverktyg kan kosta så lite som 1 000 kronor och så mycket som 5 000 kronor. De absolut dyraste verktygen är designade för proffs som använder dem dagligen i sitt arbete. Om du bara ska använda multiverktyget på fritiden hemma eller vid sommarstugan fungerar det bra att köpa en lite billigare variant.

Det är inte alltid som det dyraste verktyget är bäst utan det är upp till dig att bestämma om det är värt pengarna. Självklart kommer de dyraste maskinerna med väldigt god kvalitet och klarar alla jobb du kan tänka dig medan de absolut billigaste inte är lika kraftfulla och starka. Om du fortfarande känner dig osäker på vilket verktyg du ska välja kan du alltid fråga någon i personalen i en butik om råd och hjälp för att hitta den bästa maskinen för ditt ändamål.

Vanliga frågor och svar om multiverktyg

Hur mycket kostar ett multiverktyg?

Ett multiverktyg kostar allt mellan 1 000 kronor och 5 000 kronor och du får oftast det du betalar för. Ska verktyget användas ofta till en rad olika saker kan det vara värt att lägga ner några kronor extra för att få ett kraftfullt verktyg som klarar att jobba i de flesta materialen.

Ska jag välja sladd eller batteridriven?

En batteridriven maskin är enklare att ha att göra med eftersom du kanske inte alltid har tillgång till ström. En batteridriven modell som är lika stark som en med sladd kostar oftast lite mer men det är värt varje krona. Se till att motorn är kraftfull nog för att klara jobbet.

Vilket multiverktyg ska jag köpa?

Ett oscillerande och batteridrivet multiverktyg är att föredra då det erbjuder mer mångsidighet. De brukar också vara enkla att använda och är perfekt att använda på ställen där du inte har tillgång till ström. Ska du slipa eller arbeta i hårdare material bör du med fördel välja ett roterande multiverktyg för bästa resultat.

Vilka tillbehör finns till ett multiverktyg?

De flesta multiverktyg har massvis med tillbehör till sina modeller. Några av dessa är till exempel diverse sågblad, slippapper, rasp, skrapa, klinga och mycket mer. Tillbehören skiljer sig en hel del mellan modeller och tillverkare. Var nog med att kolla upp att verktyget har de tillbehör du vill ha och behöver.

Därför kan du lita på oss

Vi jobbar tillsammans med industriexperter när vi jämför produkter på Testjakt för att du ska få ärliga omdömen.

Denna artikel är faktakontrollerad av Philip Hector byggproduktionsledare och även utbildad snickare.

Test av Anna Hector •  Uppdaterad: 21/08/2023 •  15 min

Anna Hector

Jag heter Anna och jag arbetar som recensent på Testjakt, du kan kontakta mig på mejl och Linkedin!

Läs fler liknande test