Sport & Fritid

Bästa Motionscykel [Topp 3 2022] Hitta rätt motionscykel för dig!

Funderar du på att investera i någon träningsutrustning för hemma- eller proffsgympan? Leta inte vidare – det du ska köpa är en motionscykel. Denna populära träningsform får din hjärtfrekvens att stiga och musklerna att brinna, vilket är precis det vi du efter. Dessutom har inomhuscyklandet en imponerande förmåga att sänka risken för hjärt-kärlsjukdomar och cancer avsevärt enligt senaste forskning. 

Men vilken motionscykel är den överlägset bästa på marknaden just nu? I vår motionscykel, bäst i test-artikeln kan du läsa om varför vi tycker att Christopeit Sport AL2 är ditt bästa val i skrivande stunden. Utöver det ger vi dig ytterligare två val som enligt oss är nästan lika spännande som ovannämnda, allra bästa motionscykeln.

Tvekar du fortfarande och behöver fler anledningar för att bestämma dig vilken kardiomaskin du ska skaffa dig? Då ska du veta att du kan trampa i lugn och ro i timmar utan att dina leder och brosk överlastas och skadas eller att cykling på en motionscykel är en av de allra bästa träningsformer ifall du vill bli i toppform före nästa maraton eller trekampstävling.

Nu när vi har lyckats övertyga dig om att även du borde skaffa dig en motionscykel för ditt hemmagym ska du läsa vår motionscykel, bäst i test artikeln. Där kan du ta reda på hur vi tänkte kring rangordningen av rekommenderade motionscyklar, hur vår motionscykeltest utfördes och läsa lite mer om motionscyklar rent generellt. Du kan hitta din perfekta motionscykel eller till och med en hopfällbar motionscykel bäst i test med tanke på prisklass, kvalité och dina behov!

Bästa motionscykel 2020 Motionscykel AL2

Ditt bästa val är Christopeit Sport AL2 om du letar efter en prisvärd motionscykel. Denna motionscykel bäst i test är inte bara billig utan också fullproppad med funktionalitet. En riktig vinnare i testet!

Du kan välja mellan 17 olika träningsprogram på en stor och tydlig touch display för att verkligen få ut mycket av din kardioträning. Dessutom väger svänghjulet hela 9 kg, vilket betyder att Christopeit Sport AL2 är en stadig motionscykel du kan gå loss på utan att den glider fram och tillbaka på något sätt. Du kan också ställa in rätt motståndsnivå – motionscykel erbjuder hela 24 motståndsnivåer mellan 200 och 400 watt. Förutom motståndsnivån kan du dessutom programmera önskad träningstid och kaloriförbrukning.

Tyvärr hittade vi inga produkter just nu.

Bästa motionscykel 2020 Finnlo Exum Motionscykel

Motionscykeln Finnlo Exum kommer tvåa i testet och lämpar sig bäst för dem som vill lägga ut lite mer pengar på lyx och komfort under träningen. Med en bekväm gelsadel och justerbart styre kan du uppnå en korrekt sittställning göra denna fina motionscykel din egen!

 

Med induktionsbromsar och ett relativt tungt svänghjul som väger 8 kg kommer Exum från Finnlo absolut inte att förflytta sig medan du trampar. Du kan välja från 40 olika hastighetsförinställningar samt 18 olika träningsprogram, vilket är mycket fler än hos många konkurrenter. Finnlo Exum är en högkvalitativ träningsmaskin för alla som vill förbättra sin uthållighet även under längre träningstider utan att få slita hårt eller sitta obekvämt. VI rekommenderar denna lite dyrare motionscykel bäst i test i premium utförande varmt!

På tredjeplats kommer motionscykeln Christopeit Sport CL2

Bästa motionscykel 2020 Christopeit Sport Motionscykel CL 2

Trea i testet är den prisvärda motionscykeln Christopeit Sport CL2. Det är en lätt motionscykel med ett relativt litet svänghjul på 5 kg, vilket gör att cykeln rymmer även i mindre utrymmen eller kan tas med till sommarstugan eller liknande.

Är du ofta på resande fot och vill inte sluta motionera på grund av det så ska du överväga att skaffa dig just denna motionscykel. Utöver att träningscykeln är fullt ställbar kan du välja från 8 resistensinställningar. Med ett magnetiskt bromssystem som driver ett ljudfritt bälte kan du trampa på ostörd i timmar medan du lyssnar på musik eller kollar på din favoritserie på paddan som du har ställt framför dig tack vare den fiffiga mobilhållaren.

Tyvärr hittade vi inga produkter just nu.

Övriga motionscyklar vi rekommenderar

 ihopfällbar träningscykel X-bike Cube

Har du ont om utrymme eller reser runt en del? Då har du fortfarande inte någon anledning till att strunta träna. X-Bike Cube är en lätt, ihopfällbar motionscykel på bara runt 15 kilo som du kan fälla ut där och när du känner dig för ett spontant gympapass.

Trots att själva svänghjulet bara väger 1,5 kg kan avnjuta fullbordade träningspass och reglera motståndet efter smak och ork (det finns 8 lägen att välja mellan). När du har svettats klart kan du bara fälla upp cykeln och ställa den i garderoben.

Gymstick Skrivbordscykel

Variera arbetsdagen med denna innovativa motionscykel och få ditt träningspass avklarat innan du ens lämnar jobbet! Gymstick är en tystgående skrivbordscykel som låter dig byta sittställningen ständigt under dagen, vilket din rygg och dina ben kommer att tacka dig för.

Hälsofördelarna åsido, detta är ett stiligt, modernt träningsredskap dina kollegor kommer att prata om. Du kan självklart reglera både sitthöjden och motståndet. Med ett svänghjul på 2,5 kg kommer du dessutom att få all stabilitet du kan önska dig. Träna kroppen medan du jobbar redan idag!

Köpguide - så väljer du den bästa motionscykeln för dina behov

Motionscykel är ett mångsidigt träningsredskap som älskas både i hemmet och på gymmet. Förutom
uppvärmning och konditionsträning kan den med fördel användas för rehabilitering av olika slag. Låt oss nämna några fördelar med att trampa på en motionscykel.

Förbättra din kondition

Den mest kända fördelen med att cykla på en motionscykel är konditionsträning. Du kan träna upp ditt hjärta och sänka din vilopuls snabbt och enkelt.

Ställbart motstånd

Reglera motståndet efter ork och behov. Medan du kanske vill utmana dig under en träningspass vill du säkert ta det lugnt när du cyklar framför TV:n.

Skonsam mot leder

Cykling är en av de sporter som inte överbelastar leder, speciellt då knäna. Har du svaga eller smärtsamma knän är detta träningsredskap perfekt för dig.

Gå ner i vikt snabbt

Utöver att du får ett starkare hjärta har konditionsträning en fördel till – du kommer att gå ner i vikt snabbt, beroende på hur ofta och hur intensivt du tränar.

Starkare ben

Förbättra din benmuskelstyrka med ett cyklingspass! Du kan byta sittställning beroende på vilka benmuskler du vill träna.

Billig att införskaffa

Motionscyklar är så pass populära att de kommer i olika storlekar, utföranden och prisklasser. Du kan välja en modell som passar dina behov. 

Typer av motionscyklar

Motionscyklar kommer i alla möjliga utföranden och med olika program att välja mellan. Nedan hittar du en kort sammanställning av speciella motionscyklar som finns på marknaden.

Motionscykel med rörliga handtag

Brukar du ha svårt att bestämma dig om du ska värma upp dig på en motionscykel eller en crosstrainer? Du är inte ensam om detta, vilket bevisas av att det finns motionscyklar med rörliga handtag. Vad sägs om en mellanting mellan båda träningsredskap?

Motionscykel med Zwift

Vad är Zwift, frågar du. Ett spel du kan spela medan du tränar! Varje gång du cyklar på en smartcyklar som stödjer Zwift kan du trampa jordklotet runt. Praktiskt sett tittar du på en interaktiv bild av olika miljöer och terränger som du kan välja. I år kan du alltså ta en cykeltur runt Vietnam utan att ens lämna vardagsrummet!

Motionscykel för tunga personer

De flesta motionscyklar på marknaden stödjer vikten av en person på max. 100 kg. Vad händer om du vill träna om du är tyngre än så? Då ska du skaffa dig en specialcykel för tunga personer med stadigare ramar och tyngre svänghjul.


Motionscykel med program

Tycker du att det är tråkigt att bara trampa och trampa utan att inget händer? Lyckligtvis finns det massvis med motionscyklar med program på marknaden. Vad menar vi med program? Att du kan cykla upp och ner ett alpint pass, öka motståndet jämnt, trampa på medan motståndet förändras slumpmässigt och så vidare, vilket gör träningen både roligare och mer utmanande.

Wattmätare på motionscykel

Till skillnad från den opålitliga pulsmätaren som de flesta av oss använder när vi gymmar mäter wattmätaren, också känt som effektmätaren, hur hårt du trampar. En watt är en watt, alltid – du kan alltså vara säker att den information som visas på displayen verkligen avspeglar hur hårt du tränar. Det blir också lättare att anpassa träningen efter behov.


Liten motionscykel

Är du liten i uppväxten eller vill dina bara uthållighetsträna under vinterhalvåret? Då kan du fundera på en liten motionscykel som ryms överallt och låter mindre personer få det bästa utav konditionsträningen. Du hittar en sådan genom att titta på specifikationerna – ha i åtanke att de flesta motionscyklar mäter på över 50 – 100 – 100 cm och att letar efter en mindre träningscykel.

Motionscykel för seniorer

Det är viktigt att personer över 65 år får regelbunden, skonsam träning för att hålla cirkulationssystemet, hjärtat och lungorna i bra kondition. Men tanke på svenskt väder är det dock inte alltid lätt att motionera ute, och då vill man skaffa sig en motionscykel som man kan träna på inomhus. Är det något särskilt seniorer ska tänka på? Vi skulle rekommendera motionscyklar med låg instigning och lågt motstånd.

Liggcyklar

Man kan fortfarande använda en motionscykel även om man har ryggproblem, med då är ett liggcykel lämpligare. Den har bredare ryggbräda som även lutar bakåt så att det inte är ryggen som belastas när man trampar.

Luftcykel

Denna är inte din vanliga motionscykel – här får du känna vinden i håret när du cyklar! En luftcykel blåser luft på flera av dina kroppsdelar, vilket ökar motståndet och gör dessutom cyklingsupplevelsen mer realistisk.

Vanliga frågor och svar

Fråga: Är motionscykel bra träning?

Svar: Absolut – en av de bästa träningstyperna! Uthållighetsträning på en motionscykel är skonsam mot leder samtidigt som ditt hjärta tränas upp och din vilopuls sänker.

Fråga: Skillnad mellan motionscykel och spinningcykel?

Svar: Man sitter på en motionscykel och trampar på precis samma sätt som på en vanlig utecykel. En spinniner är lite annorlunda – man står och håller i handtagen när man trampar.

Fråga: Vilken motionscykel är bäst i 2020?

Svar: Trots att svaret på denna fråga lär vara individuell beroende av dina behov så tycker vi att Christopeit Sport AL2 är den bästa motionscykeln på den svenska marknaden just nu. Du kan läsa mer om den längre upp.

Fråga: Vilka muskler tränar man om man trampar på en motionscykel?

Svar:  Den är främst benmuskelstyrka man utvecklar när man använder en motionscykel – främre och bakre lårmuskler, sätesmuskler samt vadmuskler. Använder man en motionscykel med rörliga handtag så tränar man även armmuskler.