Hem & Hushåll Köket

Bästa Mattermos [Topp 3 2022] » Ta med en mattermos på picknicken!

Har du hittat hit för att du söker en mattermos av hög kvalitet har du hamnat precis rätt! Vår utsedda mattermos bäst i test är Stanley Adventure Food Jar. Vi kommer här nedan att berätta mer om våra tre vinnare, varför de fick sina placeringar i testet och vilka specifika egenskaper de har.

Bästa mattermos 2022:

BÄST I TEST
Bästa mattermos Stanley Adventure Food Jar
1. Stanley Adventure Food Jar
ANDRA PLATS
Stanley Classic Food Jar mattermos
2. Stanley Classic Food Jar
TREDJE PLATS
Urberg Vacuum Food Jar mattermos
3. Urberg Vacuum Food Jar

Fördelar

Nackdelar

Stanley Adventure Food Jar är en rejäl men lättviktig termos som är helt perfekt för den som vill ha ett mål varm mat med sig på vandringen eller bärplockningen. Tack vare det smidiga formatet och den höga kvaliteten var den en självklar vinnare och bästa mattermos i vårt mattermos test. Det är även en mattermos som barn kan ha med sig på utflykten eller fritidsaktiviteten.

Mattermosen Adventure Food Jar innehåller inte den misstänkt hormonstörande kemikalien bisfenol A som många vill undvika. Det är förstås ytterligare en anledning till att den passar extra bra för barn. I locket finns plats för förvaring där extra tilltugg som bröd eller annat kan placeras.

Locket fungerar också som matskål och den vida öppningen gör att det är enkelt att få ut sin måltid. Mattermosen är perfekt för både soppor och grytor. En kombinerad sked och gaffel, en så kallad spork, finns placerad på utsidan av termosen.

Tyvärr hittade vi inga produkter just nu.

Fördelar

Nackdelar

På välförtjänt andraplats kom Classic Food Jar, även den från Stanley. Vår faktainsamling och provning inför vårt mattermos test bevisade att det här är en omtyckt termos som är perfekt för campare, jägare eller friluftsentusiaster. Locket är välisolerat liksom själva termosen och håller maten varm i upp till 24 timmar.

Även Stanley Classic Food Jar är tillverkad utan plastkemikalien bisfenol A. Termosen har ett bekvämt handtag som kan fällas in mot termosen vilket gör att den då tar mindre plats och blir lättare att packa i ryggsäcken. Köparen bör notera att ingen sked ingår i köpet utan medtages separat.

Termosen rymmer 940 ml vilket är en rejäl mängd mat. Dessutom väger den endast 730 gram och vi är imponerade att Stanley lyckats konstruera en termos som rymmer så mycket mat utan att den blir alltför tung, stor och otymplig. Här får du mycket termos för pengarna.

Fördelar

Nackdelar

Budgetvinnaren av vårt mattermos test Urberg Vacuum Food Jar är en praktisk, mycket elegant designad termos som är konstruerad med dubbla väggar och vakuumisolering. Det gör att du kan hålla maten antingen varm eller kall under utevistelsen. Det är en mycket prisvärd termos som också är robust.

Locket har en silikontätning vilket gör att den inte läcker även om du har soppor eller andra vätskerika livsmedel i termosen. Locket kan också användas som en praktisk matskål och är lätt att rengöra tack vare en insida av polypropen. Invändigt och utvändigt är den tillverkad i borstat, rostfritt stål.

Urberg Vacuum Food Jar har en vid öppning vilket gör att du kan använda den till alla typer av maträtter. Termosen rymmer 750 ml vilket är en rejäl måltid eller två mindre portioner. Ett plus får termosen definitivt för sin lätta vikt på 560 gram.

Last updated: 2022-01-17 06:53:15

Mattermos test – köpguide

När du ska välja en termos som passar dig och dina behov finns det fler saker att ta i beaktande. En av de viktigaste aspekterna är till vilket ändamål termosen ska användas. Ska du ha den på långa vandringar? Då vill du sannolikt ha en termos som håller värmen extra länge.

Använder du termosen till familjeutflykter kanske du vill att mattermosen ska vara så stor som möjligt så att den rymmer mycket mat. Givetvis ska den också vara tät så att ingen vätska kan läcka ut när du är ute i skog och mark eller har med den till din arbetsplats.

Mattermos - mat utomhus dukad picnic

Effektiv isolering

Som tidigare nämndes är lockets isolering mycket viktig – men även behållaren i övrigt måste förstås hålla värmen effektivt och här är konstruktionen avgörande. De flesta termosar har en isolering i vakuum som gör att ingen värme kan transporteras ut ur termosens dubbla väggar.

En termos tappar det mesta av sin värme genom locket, vilket gör att just locket bör vara av extra god kvalitet. Lockets konstruktion är därför mycket viktig på en termos eftersom det oftast är termosens svagaste punkt när det gäller effektiv isolering.

Låg vikt

Mattermosar är generellt större i storlek än en vanlig termos och därför är vikten och omkretsen en utmaning för tillverkarna. Den ska aldrig väga så mycket att det resulterar i att du tvekar att ta den med när du ska iväg på en utflykt eller liknande.

Tänk därför noga över hur mycket extravikt du är beredd att bära på och hur mycket mat du brukar vilja ha på utflykter. Den som inte går särskilt långt, kanske för att barnen följer med på utflykterna, kan förstås kompromissa en del när det gäller vikten.

Smarta funktioner

Ju fler funktioner en termos har utan att göra avkall på storlek, vikt och generell kvalitet är naturligtvis ett plus. Vissa termosar, vår testvinnare är ett sådant exempel, har ett medföljande matbestick som smidigt fästs på utsidan av termosen. En del mattermosar har också handtag.

Locket utnyttjar oftast tillverkarna på olika sätt. Vissa har plats för förvaring vilket är perfekt om du har torkat kött, krutonger eller liknande du vill lägga i din varma måltid vid förtäring. Locket kan också vara dubbelt, det vill säga användas både som skål och dryckeskärl genom att du plockar isär det.

Högkvalitativa material

Även materialet är viktigt när det gäller isoleringen och förmågan att hålla värmen. Rostfritt stål är det allra bästa eftersom det isolerar väl men framförallt är det slagtåligt och väger relativt lite. Effektiva isoleringar i locket som mjukplast eller silikon förbättrar värmeisoleringen ytterligare. Miljövänliga plaster utan hormonstörande ämnen är en viktig aspekt för många användare.

Medföljer bestick eller förvaringsväska bör de förstås också vara av slittåliga material som håller även om de utsätts för stötar och smällar. Det brukar vara särskilt relevant för termosar för barn eftersom de ofta utsätts för extra mycket slitage och ovarsam hantering.

Mattermos - mat när det är kallt ute

Vanliga frågor och svar vid köp av mattermos

En mattermos kan kosta allt från ett par hundralappar till nästan en tusenlapp. Det finns riktigt billiga mattermosar också, men de brukar vara av dålig kvalitet.

En mattermos bör rymma minst en halvliter om det ska få plats med ett ordentligt mål mat. De största mattermosarna brukar rymma cirka en liter.

Mattermosar väger mellan cirka 500 och 800 gram. Det finns mattermosar i många storlekar och det brukar inte vara svårt att hitta en i lämplig storlek.

I teorin är det möjligt även om det är opraktiskt, det då en mattermos har en vid öppning och inte är gjord att hälla vätska ur. Soppa går bra, men annars är det bättre att satsa på en vanlig termos.

Mattermos test – Slutord

Att veta vilken mattermos du ska välja kan vara lättare sagt än gjort, men vi hoppas att våra läsare vet mer om ämnet nu och att vi bidragit med mycket användbar information för den som ska investera i en mattermos. Har du frågor? Lämna en kommentar nedan så återkommer vi snarast möjligt!

Testjakts lista över de bästa mattermosarna

  1. Bäst i test och bästa mattermos: Stanley Adventure Food Jar
  2. Bästa premium: Stanley Classic Food Jar
  3. Bästa budgetprodukt: Urberg Vacuum Food Jar

I vårt test av mattermosar vann Stanley Adventure Food Jar eftersom den passar många ändamål och också är en populär produkt. Inte långt efter kom Stanleys andra termos Classic Food Jar. För den som vill ha ett bra budgetalternativ rekommenderar vi Urberg Vacuum Food Jar, som kan användas av de som gillar att fjällvandra likväl av de som behöver något varmt med på skogsutflykten.

Referenser

Inför det här testet har vi samlat in en mängd data, bland annat i form av kundomdömen och recensioner som köpare lämnat om produkterna. Vi har också samlat in fakta från tillverkarnas egna hemsidor, däribland urbergskandinavien.se. Företagssidan stanley1913.com har förutom produktfakta också mycket annan läsvärd information om utomhusaktiviteter och friluftsliv för den som vill ha inspiration.

Leave a Comment